Καινοτομία για Βιώσιμη Αγροδιατροφή: Το Παρόν & το Μέλλον της ΚΑΠ
Ολοκληρώθηκε το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ όπου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Φάρος» του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, παρουσία πλήθους κόσμου και τη συμμετοχή εξεχόντων ομιλητών από την Ελλάδα και την ΕΕ. Το θέμα του φετινού Συνεδρίου ήταν: «Καινοτομία για Βιώσιμη Αγροδιατροφή: Το Παρόν & το Μέλλον της ΚΑΠ», εστιάζοντας στη βιωσιμότητα του πρωτογενούς και του ευρύτερου αγροδιατροφικού τομέα, τον κορυφαίας σημασίας πανευρωπαϊκό στόχο που βρίσκεται στο επίκεντρο της χάραξης της μελλοντικής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), η οποία τελεί υπό αναθεώρηση. Την πρώτη θεματική ενότητα συντόνισε η Νέα Γενική Διευθύντρια της GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Έλλη Τσιφόρου και τη δεύτερη ο Διευθυντής της εφημερίδα Ύπαιθρος Χώρα, Νίκος Λάππας.
Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο Χριστόδουλος Αντωνιάδης, Πρόεδρος ΔΣ GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ο οποίος αναφέρθηκε στον σημαίνοντα ρόλο που έχει κατακτήσει διαχρονικά το Συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ αλλά και στη δυναμική και εξωστρέφεια των αγροτικών συνεταιρισμών που εκπροσωπούνται στο μετοχικό σχήμα της. Επιπλέον αναφέρθηκε στον ηγετικό ρόλο της Τράπεζας Πειραιώς στον πρωτογενή τομέα της χώρας, καθώς και στην εταιρεία πληροφορικής NEUROPUBLIC που ηγείται των εθνικών και ευρωπαϊκών προσπαθειών για την ψηφιοποίηση του πρωτογενούς τομέα.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Χαντζηνικολάου, Πρόεδρος Τράπεζας Πειραιώς, μίλησε για τα νέα δεδομένα στον πρωτογενή τομέα και τις απαιτήσεις και προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες παραγωγοί. Σύμμαχός τους σε αυτή την προσπάθεια είναι, όπως είπε η Τράπεζα Πειραιώς, με προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους . Όπως τόνισε, η Τράπεζα Πειραιώς θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο, στηρίζοντας την καινοτομία και τις επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα.
Τρίτος κατά σειρά ομιλητής και επίτιμος προσκεκλημένος του φετινού Συνεδρίου ήταν ο Dacian Ciolos, Πρόεδρος της Ομάδας των Φιλελευθέρων «Renew Europe» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πρώην Πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Πρώην Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ. Ο κ. Ciolos σημείωσε ότι η χρήση των νέων τεχνολογιών δεν είναι μόνο για τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί και στις μικρότερες, τις οποίες θα καταστήσει περισσότερο ανταγωνιστικές.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Ιωάννης Μαυρουδής, Διευθύνων Σύμβουλος GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόκληση της βιωσιμότητας που απασχολεί σήμερα τον πρωτογενή τομέα. Επίσης εξήρε την τεχνογνωσία της «GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα καινοτόμα εργαλεία και υπηρεσίες που αναπτύσσει η εταιρεία NEUROPUBLIC. Τόνισε δε ότι η ψηφιοποίηση αποτελεί εγκάρσιο στόχο που διατρέχει όλους τους γενικούς και επιμέρους στόχους της μελλοντικής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ)».
Στις κρίσιμες επιλογές που πρέπει να κάνει η χώρα και η ΕΕ ενόψει της Νέας ΚΑΠ, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ τάσσονται κατά της μείωσης του προϋπολογισμού , αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μαυρουδής Βορίδης. Ο υπουργός παρέθεσε μια σειρά προκλήσεων και παθογενειών που αντιμετωπίζει ο ελληνικός πρωτογενής τομέας και παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στους πρώτους μήνες του έργου της ώστε να στηριχθούν οι Έλληνες αγρότες.
Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς αναφέρθηκε στη σημασία του εμβληματικού, έργου της Ευφυούς Γεωργίας και όπως είπε, βρίσκεται προ των πυλών της εφαρμογής του. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η εφαρμογή του έργου αναμένεται να επιφέρει μείωση κόστους παραγωγής από 35% έως 45% ανάλογα με την καλλιέργεια.
Ξεκινώντας την ομιλία του ο Συντονιστής της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πρώην Υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας κ. Paolo De Castro, αναφέρθηκε στον κίνδυνο εθνικοποίησης της ΚΑΠ. Στη συνέχεια εστίασε στην παγκόσμια πρόκληση της κλιματικής αλλαγής όπου όπως τόνισε, απαιτεί κοινή προσέγγιση και αλλαγή κατεύθυνσης. Στο θέμα του προϋπολογισμού σημείωσε ότι το ευρωκοινοβούλιο ψήφισε κατά της οποιασδήποτε περικοπής πόρων και υπέρ της ενίσχυσης του προϋπολογισμού του 2020.Τόνισε δε, ότι υπάρχει ανάγκη ενός μεταβατικού κανονισμού που θα παρατείνει την αγροτική πολιτική ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για τη δουλειά που έκανε μαζί με άλλες οργανώσεις για την πρωτοβουλία των Ευρωπαίων πολιτών EATORIGINAL.
Τον λόγο πήρε ακολούθως ο Pekka Pesonen, Γενικός Γραμματέας των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων COPA-COGECA, ο οποίος αρίθμησε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο αγροτικός τομέας, με βασική, αυτή του προϋπολογισμού της ΚΑΠ ενώ στάθηκε στα ζητήματα που δεν έχουν ακόμα ξεκαθαριστεί .
Ο Διευθυντής Εισοδηματικής Στήριξης & Βιωσιμότητας της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Pierre Bascou, τόνισε την αναγκαιότητα της μετάβασης προς ένα αγροτικό σύστημα που θα μετατρέπει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες, μέσω της καινοτομίας, της ΚΑΠ και της ανταλλαγής γνώσης. Αναφέρθηκε επίσης, στην ανάγκη ενίσχυσης των δράσεων για το περιβάλλον και το κλίμα.
Να κρατηθεί η κοινή συνισταμένη της ΚΑΠ δίνοντας ευελιξία στα κράτη μέλη να ενισχύσουν τους αγρότες τους, ήταν το βασικό συμπέρασμα της ομιλίας του Yves Madre, Προέδρου της δεξαμενής σκέψης FARM EUROPE. Ο κ. Madre, τόνισε ότι οι συνθήκες στην Ευρώπη δεν είναι ίδιες αλλά αυτό δεν πρέπει να σημαίνει εθνικοποίηση της ΚΑΠ. Όπως τόνισε η ΚΑΠ πρέπει να παραμείνει κοινή.
Η καινοτομία είναι εγκάρσια προτεραιότητα στο ΠΑΑ 2014-2020, δήλωσε ο Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Κοινοτικών Πόρων, ΥπΑΑΤ, κατά την ομιλία του. Ο ίδιος παρουσίασε τα Μέτρα του ΠΑΑ που υποστηρίζουν την καινοτομία, τη συνεργασία και τη συμβουλευτική. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο Μ16 της «Συνεργασίας», και το Μ01 «Δράσεις μεταφοράς γνώσεων και ενημέρωσης», στο πλαίσιο του οποίου έχουν προγραμματιστεί δράσεις μεταφοράς γνώσης και ενημέρωσης στον αγροτικό τομέα. Εκτενής αναφορά έγινε από τον ίδιο στη σημασία του Μ02 της «Συμβουλευτικής» για το οποίο ενημέρωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν εξελίξεις.
Ο Διευθυντής Έργου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Δημήτρης Καπνιάς αναφέρθηκε στο διπλό ρόλο της βιωσιμότητας μέσω της νέας ΚΑΠ που αφορά τις εκμεταλλεύσεις αλλά και το περιβάλλον, τονίζοντας ότι η καινοτομία έρχεται να λύσει την εξίσωση της βιωσιμότητας και στις δύο αυτές παραμέτρους. Αναφέρθηκε επίσης στον εκσυγχρονισμό του ΟΣΔΕ, τονίζοντας ότι σύμφωνα με έρευνα οι Έλληνες αγρότες δηλώνουν ως οι πλέον ικανοποιημένοι αγρότες στην Ευρώπη από την επαφή τους με το ΟΣΔΕ. Επίσης, τόνισε ότι ένα νέο βιώσιμο αγροτικό μοντέλο χρειάζεται ανανέωση των γενεών.
Για την πρακτική εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας στην Ελλάδα μέσω του συστήματος ευφυούς γεωργίας αναφέρθηκε ο Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. NEUROPUBLIC. O ίδιος εξήγησε πως κεντρικό ρόλο στο σύστημα έχει ο άνθρωπος και όχι η τεχνολογία και αυτό γιατί μέσω του συστήματος ο επιστήμονας γεωπόνος συνεργάζεται με τον αγρότη. Αφού κατέγραψε τις τέσσερις διαστάσεις, ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος του gaiasense (remote, field, eye, farm), ανέλυσε την εφαρμογή του συστήματος στη Ροδόπη και την καλλιέργεια του βαμβακιού. Τόνισε ότι βελτιώθηκαν οι πρακτικές των αγροτών καθώς μείωσαν τους ψεκασμούς ενώ χρησιμοποιούσαν όσο νερό ήταν αναγκαίο για την καλλιέργεια. Επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα της εφαρμογής ήταν η μείωση του κόστους από 10-30% επί της αξίας της παραγωγής.
Ο ομιλητής που έκλεισε το πρώτο σκέλος του Συνεδρίου ήταν ο Αντιπρόεδρος ΔΣ GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και πρόεδρος Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κορινθίας ΑΕΣ ΑΕ Χρήστος Μπαρλιάς. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο δυσοίωνο οικονομικό περιβάλλον που καλείται να επιχειρήσει και να καταστεί βιώσιμος ο Έλληνας παραγωγός, ιδιαίτερα ενόψει της αναθεώρησης της ΚΑΠ . Στη συνέχεια στάθηκε στην εξωτερική σύγκλιση των Άμεσων
Ενισχύσεων σημειώνοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εκμεταλλεύσεων της χώρας ενώ ανέδειξε τη σημασία της εκπαίδευσης για τα μέλη των συνεταιρισμών. Ο κ. Μπαρλιάς τόνισε επίσης ότι οι εισροές καταλαμβάνουν το 55% του κόστους παραγωγή του Έλληνα αγρότη, δηλώνοντας ότι: «Περιμένουμε τους πόρους και τα εργαλεία ώστε να είμαστε βιώσιμοι».
Τον κύκλο της 2ης θεματικής ενότητας με τίτλο Προτεραιότητες & πολιτικές για βιώσιμους και καινοτόμους συνεταιρισμούς και συλλογικά αγροτικά σχήματα άνοιξε με την ομιλία του ο Umberto Di Pasquo, Ανώτερος Σύμβουλος Πολιτικής, COGECA τονίζοντας ότι η συνεργασία είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για την κοινωνία και την οικονομία, ενώ η χώρα με τους περισσότερους αναγνωρισμένους συνεταιρισμούς είναι η Ιταλία. Ανέφερε επίσης ότι οι συνεταιρισμοί διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα.
Τον λόγο έπειτα πήρε ο Σπύρος Αντωνόπουλος, Πρόεδρος Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΡΕΑ), ο οποίος τόνισε ότι ο συνεταιρισμός δεν είναι ιδεολογική επιλογή αλλά επιχείρηση στην οποία συνενώνονται συμφέροντα ατόμων για να αντιμετωπίσουν κοινά προβλήματα. Επεσήμανε ότι πρέπει να περάσουμε σε μία νέα γεωργία βασισμένη στη γνώση και την τεχνολογία, ενώ υπάρχουν εμβληματικά προϊόντα για τα οποία πρέπει να είμαστε υπερήφανοι. Κατέληξε ότι οι συνεταιρισμοί μπορούν να αποτελέσουν πυρήνα ανάπτυξης του αγροτικού τομέα.
Ο πρόεδρος του ΔΣ του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού, «Πίνδος» Ανδρέας Δημητρίου πραγματοποίησε μια αναλυτική παρουσίαση του συνεταιρισμού στα 61 χρόνια συνεχούς αδιάλειπτης ανοδικής και αναπτυξιακής πορείας του. Στη συνέχεια παρέθεσε εντυπωσιακά για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα στοιχεία που πιστοποιούν ότι ο Συνεταιρισμός «Πίνδος» είναι ο μεγαλύτερος πρωτοβάθμιος αγροτικός συνεταιρισμός στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια με παραγωγούς που έχουν διασφαλισμένο εισόδημα και αναπτυξιακές δυνατότητες. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο συνεταιρισμός καταγράφει από το 2016 κύκλους εργασιών άνω των 250 εκατ. ευρώ με διαρκή ανοδική τάση και συνεχείς επενδύσεις. Ενόψει των επικείμενων νομοθετικών ρυθμίσεων για τους συνεταιρισμούς ο κ. Δημητρίου εξέφρασε το αίτημά του προς την κυβέρνηση, δηλώνοντας: «Ζητάμε οι συνεταιρισμοί να έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν σε ανταγωνιστικό περιβάλλον όπως όλες οι επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρές για αυτό πιστεύουμε ότι απαιτείται μεγάλη μεγαλύτερη ανεξαρτησία από την Πολιτεία».
Για τις νέες εφαρμογές που έχει ήδη αναπτύξει για τον αγροτικό τομέα η εταιρεία NEUROPUBLIC και πρόκειται να βγουν στο εμπόριο μίλησε ο Ιωάννης Κουφουδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας. Όπως επεσήμανε οι τεχνολογίες αυτές αφορούν τον αυτόματο εντοπισμό των αγροτεμαχίων, την πρόβλεψη της παραγωγής αλλά και άλλες πρακτικές από τις οποίες μπορούν να ωφεληθούν οι αγρότες. Σύμφωνα με τον κ. Κουφουδάκη οι τεχνολογίες αυτές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. H πρώτη αφορά τον τρόπο πρόσβασης των παραγωγών σε αυτές. Από τη μία πλευρά χωρίζονται στις άμεσες όπου ο παραγωγός έχει άμεση πρόσβαση στην υπηρεσία με τη χρήση ενός κινητού, tablet, H/Y και στις σύνθετες όπου η συμβολή ενός ειδικού επιστήμονα είναι αναγκαία για να μπορέσει ο παραγωγός να επωφεληθεί της υπηρεσίας.
Η δεύτερη κατηγορία αφορά το πλήθος των παραγωγών που απαιτούνται ώστε να βελτιστοποιείται η χρήση τους. Αυτές είναι οι εξατομικευμένες στις οποίες το κόστος ή/και η αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας είναι ίδια είτε τη χρησιμοποιεί ένας παραγωγός είτε πολλοί. Επίσης υπάρχουν και οι συμμετοχικές, όπου η υπηρεσία έχει σημαντικά χαμηλότερο κόστος ή/και αποτελεσματικότητα όταν χρησιμοποιείται από ένα σύνολο παραγωγών στην περιοχή.
Στη συνέχεια ο Ιωάννης Καλλιάς, Διευθύνων Σύμβουλος TÜV AUSTRIA HELLAS / Προέδρος HellasCert αναφέρθηκε στη σημασία της πιστοποίησης των αγροτικών προϊόντων ως βασικού πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης. Ο κ. Καλλιάς μίλησε στη συνέχεια για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας, με περισσότερα από 100 προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ τη στιγμή που όπως είπε περιλαμβάνεται στους πέ`ντε πρώτους προμηθευτές αγροτικών προϊόντων μεταξύ 26 χωρών. Επιπλέον ανέφερε ότι η πιστοποίηση είναι το βασικότερο εργαλείο αξιόπιστης επιβεβαίωσης και προβολής της ποιότητας των προϊόντων, ενώ πρόσθεσε: «Η ποιότητα, η ιχνηλασιμότητα,η πιστοποίηση και η διεθνής αναγνωρισιμότητα αυτής της πιστοποίησης είναι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα τέτοιο προϊόν». Ο ίδιος αναφέρθηκε στον πρωταγωνιστικό ρόλο της TÜV AUSTRIA HELLAS, η οποία έχει καταφέρει να βρίσκεται στην κορυφή της πιστοποίησης στην Ελλάδα και με παρουσία σε περισσότερες από 40 φορές στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή.
Τη 2η Θεματική Ενότητα του Συνεδρίου έκλεισε ο Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, Αγροτική Τραπεζική, Τράπεζα Πειραιώς ο οποίος παρέθεσε δεδομένα που πιστοποιούν τον ηγετικό ρόλο της τράπεζας στη χρηματοδότηση παραγωγών και συνεταιριστικών σχημάτων (30% μερίδιο αγοράς στον τραπεζικό κλάδο και 87% μερίδιο αγοράς στις εργασίες αγροτών). Εν συνεχεία ο κ. Αλεξάνδρου μίλησε για την ολοκληρωμένη φιλοσοφία ολιστικής προσέγγισης του αγροτικού τομέα ενώ παρουσίασε και ορισμένα επιτυχημένα παραδείγματα συλλογικών σχημάτων στη χώρα, σημειώνοντας το ενδιαφέρον της Τράπεζας Πειραιώς για οργανώσεις παραγωγών, που πληρούν όμως προϋποθέσεις βιωσιμότητας, όπως είπε. Ο κ. Αλεξάνδρου αναφέρθηκε επίσης σε μια σειρά υφιστάμενων και υπό εξέλιξη τραπεζικών προϊόντων σημειώνοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα να ικανοποιηθεί κάθε ανάγκη. Κλείνοντας ο ίδιος τόνισε το πρωτοπόρο και σημαντικό ενδιαφέρον της Τράπεζα Πειραιώς στον τομέα της ευφυούς γεωργίας και των start-ups.
Το συνέδριο έκλεισε με τον κ. Ιωάννη Μαυρουδή Διευθύνοντα Σύμβουλο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ο οποίος ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες αλλά και όλους όσους εργάστηκαν για την πραγματοποίηση του συνεδρίου.
ΧΟΡΗΓΟΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Χρυσός Χορηγός: Τράπεζα Πειραιώς
Μεγάλος Χορηγός: TÜV AUSTRIA
Χορηγοί: ΜΕΒΓΑΛ, COSMOCERT, TÜV HELLAS, INTERAMERICAN, STIHL
Υποστηρικτές: AGROLAB RDS | BASF | ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ | ΈΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΡΕΘΥΜΝΗΣ |ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΈΝΩΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Α.Ε.| ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ ''Η ΈΝΩΣΗ''|ΈΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ | ΕΑΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ''Η ΈΝΩΣΗ''| ΑΣΕΠΟΠ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ | ΕΑΣΘ - ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε. | ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ | ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΜΕΡΑΜΒΕΛΛΟΥ | ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΦΑΚΙΩΝ |ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΑΝΤΑΝΟΥ ΣΕΛΙΝΟΥ | ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ - ΟΜΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ |ΑΣ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ |ΑΓΡΟΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Χορηγοί Επικοινωνίας: Εφημερίδα Ύπαιθρος Χώρα | ypaithros.gr |Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ |Agro24 | Φρουτονέα | Olivenews.gr | Ελιά & Ελαιόλαδο | ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ larissanet | larissanet.gr | Εύφορη γη| ΝΕΑ Κρήτη | neakriti.gr | ΚRHTH TV | radio 98,4