Αναλυτικό Υπόμνημα Ανδρέα Νικολακόπουλου σε Υπουργούς Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης - Ζητά άμεσα την ένταξη του κλάδου στα έκτακτα μέτρα στήριξης αλλά και τρόπους ενίσχυσης για τη συνέχιση της καλλιέργειας - «Κρίσιμο το θέμα της αναστολής προθεσμίας για τις επιταγές και τα πιστωτικά τιμολόγια, όπως και των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων...»
Με δεδομένη την τεράστια οικονομική καταστροφή που έχει επέλθει λόγω της κρίσης του κορωνοϊού στους παραγωγούς της φράουλας, ο βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, με αναλυτικό και ιδιαίτερα ενημερωτικό υπόμνημά του προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ζητά την ένταξη της επιχειρηματικής και παραγωγικής δραστηριότητας για το συγκεκριμένο προϊόν στα μέτρα στήριξης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.
Ο Ηλείος Βουλευτής, θέτει ακόμη ζήτημα για αναζήτηση οικονομικών πόρων μέσω της Ε.Ε. προκειμένου να υπάρξει αποζημίωση των παραγωγών ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιέργεια αλλά και την εξαγωγή της φράουλας στο μέλλον διατυπώνοντας περαιτέρω την πρότασή του για την εξασφάλιση της ρευστότητας, την εφαρμογή ευέλικτων χρηματοδοτικών προγραμμάτων ή και ακόμα την παροχή άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων.
Ειδικότερα ο κ. Νικολακόπουλος στο υπόμνημά του τονίζει τα εξής:
«Σας γνωρίζω ότι εξαιτίας της εξάπλωσης του Covid -19 στην χώρα μας, και δη στον νομό Ηλείας ο οποίος ήταν ο πρώτος νομός στη χώρα που παρουσίασε μαζικά μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα οι επιχειρήσεις παραγωγής και τυποποίησης φράουλας και κρίνεται αναγκαίο να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης τα οποία έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση.
Η φράουλα καλλιεργείται σε ποσοστό τουλάχιστον 95% στην Ηλεία και σε περιοχή της Αχαΐας, με συνολική κάλυψη που ξεπερνά τα 12.000 στρέμματα η οποία διατίθεται τόσο στην εγχώρια όσο και- κυρίως- στην Ευρωπαϊκή αγορά.
Η καλλιέργεια της φράουλας προσφέρει ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 95 εκατομ. ευρώ, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο εξαγωγών της αγγίζει περίπου το 90% της συνολικής παραγωγής.
Οι παραγωγοί έχουν αναπτύξει διευρυμένη εξαγωγική δραστηριότητα, ως απόρροια και της εξαιρετικής ποιότητας του προϊόντος, ιδιαίτερα σε χώρες όπως Ρωσία, Ιταλία, Γερμανία, Ουκρανία, και τα χρήματα που εισρέουν επενδύονται στην περιοχή, συμβάλλοντας στην ανάπτυξή της.
«ΧΑΘΗΚΑΝ» ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
Το προϊόν, θεωρείται από τις αγορές του εξωτερικού ανώτερο ποιοτικά έναντι των "ανταγωνιστών" χωρών, ωστόσο το πλήγμα που δέχονται αυτή τη στιγμή οι παραγωγοί εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι τεράστιο.
Τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού σε όλες τις χώρες είχαν ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση της κατανάλωσης, καθώς λαχαναγορές, εστιατόρια, ξενοδοχεία κλπ, ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Επίσης, σημαντικά είναι τα εμπόδια ακόμα και για τις μεταφορές προς τις αγορές του εξωτερικού.
Ήδη, αυτές τις ημέρες, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής συγκομίζεται και καταστρέφεται, ενώ για όσες ποσότητες καταφέρνουν να προωθηθούν στις αγορές, η τιμή είναι εξαιρετικά μειωμένη (έως 0,50 ευρώ το κιλό), κάτι που δεν ανταποκρίνεται επ’ ουδενί στο κόστος συγκομιδής και συσκευασίας.
Για τους λόγους αυτούς και δεδομένου ότι η παραγωγή φράουλας είναι υψηλού κόστους - περίπου 4.000- 5.000 ευρώ ανά στρέμμα – ζητώ την ένταξη των μονάδων παραγωγής και τυποποίησης φράουλας στους κλάδους επιχειρήσεων που θα λάβουν τα μέτρα στήριξης τα οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, κατ’ αναλογία με τον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας που εμφανίζει παρόμοια χαρακτηριστικά ισχυρής εξαγωγικής δραστηριότητας και σημαντικές απώλειες λόγω του κορωνοϊού.
ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΘΕΤΗΣ ΟΙΚΟΝ. ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
Επιπλέον, με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και επειδή η καλλιέργεια φράουλας κινδυνεύει και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να συντηρηθεί και να υπάρξουν εκ νέου καλλιέργειες, θα πρέπει να αναζητήσουμε και άλλους τρόπους οικονομικής ενίσχυσης με πόρους που θα προέλθουν και από ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει να εξευρεθούν οι ενδεδειγμένοι τρόποι, προκειμένου να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για την ζημία την οποία υπέστησαν, προκειμένου να στηριχθεί η συγκεκριμένη καλλιέργεια και να μην χαθεί από την περιοχή η σημαντική αυτή εξαγωγική δραστηριότητα.
Επίσης θα πρέπει να βρεθεί μια λύση και για τους συγκεκριμένους καλλιεργητές, όπως και για άλλους αγρότες ή ελεύθερους επαγγελματίες σε σχέση με της πληρωμή των οικονομικών τους υποχρεώσεων από μια καλλιέργεια η οποία λόγω της πανδημίας δεν απέφερε εισοδήματα.
Κρίσιμο λοιπόν είναι το θέμα της αναστολής προθεσμίας πληρωμής των μεταχρονολογημένων επιταγών και των πιστωτικών τιμολογίων καθώς και των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων.
Πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξασφαλίσουμε ρευστότητα για αυτή την ακριβή καλλιέργεια που όμως αποφέρει πολλά ως εξαγωγική δραστηριότητα και συμβάλλει ουσιαστικά στο εμπορικό ισοζύγιο, είτε με την μορφή άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων είτε με άλλα ευέλικτα χρηματοδοτικά προγράμματα.
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ
Να σας ενημερώσω συμπληρωματικά ότι πρέπει να εξευρεθεί άμεσα λύση και για το θέμα που έχει ανακύψει με τους αλλοδαπούς εργάτες γης, οι οποίοι εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν για την μη εξάπλωση του κορωνοϊού, δεν μπορούν να μεταβούν και να εργαστούν στις καλλιέργειες για την συγκομιδή του προϊόντος. Χωρίς την δική τους συμμετοχή, είναι αδύνατο να προχωρήσει η έστω και μικρή συγκομιδή.
Εξακολουθεί και υφίσταται άλυτο μέχρι τώρα το πάγιο αίτημα τους προς την Πολιτεία για τη βέλτιστη εφαρμογή του ν.4546/2018 και συγκεκριμένα του άρθρου 13α αυτού ώστε να υπάρχει γρήγορη έκδοση άδειας εργασίας και ΑΜΚΑ στους αλλοδαπούς εργαζόμενους.
Με όσα σας ανέφερα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι πέραν του οικονομικού πλήγματος των παραγωγών, το μέλλον της καλλιέργειας φράουλας στην περιοχή καθίσταται ιδιαιτέρως επισφαλές.
Παρακαλώ όπως ενσκήψετε στα ανωτέρω προβλήματα, ώστε να γίνουν από μέρους σας οι κατάλληλες ενέργειες για τη στήριξη του δυναμικού αυτού κλάδου του πρωτογενούς τομέα του νομού μας».