Σαν τη γεύση της ντομάτας παρέα με τα καραμελωμένα κρεμμύδια , αρωματισμένα με θυμάρι και ρίγανη και αγνό ελαιόλαδο δεν υπάρχει… Καταλαβατε για τι είδους υλικά μιλάμε; Γι’ αυτά που γεμίζουν κατά δεκάδες τα πανέρια και τα καλάθια της κουζίνας μας από τον κήπο , από το μανάβη , από τη λαϊκή αγορά κάθε καλοκαίρι…Γι’ αυτά τα ευλογημένα υλικά που άχουμε το προνόμιο να απολαμβάνουμε σε αφθονία. Και δεν είναι μόνο αυτά. Είναι το γλυκό και ανάλαφρο ανθότυρο που θα προσθέσουμε , είναι και η τραγανή , βουτυρένια βάση που έρχεται να ολοκληρώσει το αποτέλεσμα. Άκρως μεσογειακή γεύση , άκρως καλοκαιρινή , άκρως δελεαστική και υπέροχη τάρτα , άκρως απολαυστική παρέα με ένα ποτήρι κρασί και λίγη καλοκαιρινή ανεμελιά.
Υλικά για τη βάση:
260 γρ, αλεύρι
120 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
Λίγο αλάτι
100 γρ. βούτυρο
Για τη γέμιση:
2 μεγάλα , ξερά κρεμμύδια
2 μεγάλες , σφιχτές ντομάτες
1 χούφτα ντοματίνια κομμένα στα δυό
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
3 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
4 κ.σ. λάδι
300 γρ. ανθότυρο
3 αυγά
Αλάτι και πιπέρι
Θρούμπι και λίγη ρίγανη
Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά για τη βάση σε ένα μπωλ και τα ανακατεύουμε με τα χέρια μέχρι να ζυμωθούν και να σχηματιστεί μια νωπή , βουτυρωμένη μάζα. Την αδειάζουμε σε μεμβράνη , την τυλίγουμε σε μπάλα και την τοποθετούμε στο ψυγείο για μία ώρα περίπου.
Στο μεταξύ καραμελώνουμε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες : Κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες και τις ντομάτες σε χοντρά κομμάτια.
Βάζουμε το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και όταν ζεσταθεί ρίχνουμε τα κρεμμύδια , τα πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη και τα ραντίζουμε με το βαλσαμικό ξύδι. Τα γυροφέρνουμε στη φωτιά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα και όταν έχουν πάρει καστανό χρώμα και έχουν καραελώσει προσθέτουμε και τις ντομάτες. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για μερικά λεπτά ακόμα , μέχρι να στεγνώσουν οι ντομάτες από υγρά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε θρούμπι και ρίγανη.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την αδειάζουμε σε μια βουτυρωμένη ταρτιέρα με αποσπώμενη βάση , 30x20 . Πιέζοντας με τα δάχτυλά μας , απλώνουμε ομοιόμορφα τη ζυμη σε όλη την επιφάνεια της ταρτιέρας , φροντίζοντας να ανέβει και λίγο στα πλαϊνά. Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι κοντά-κοντά και ψήνουμε τη βάση σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 25 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το ανθότυρο και το λιώνουμε με ένα πιρούνι. Προσθετουμε και τα αυγά και αλατοπιπέρο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Αδειάζουμε τότε το μίγμα αυτό πάνω στην ψημένη βάση και την απλώνουμε με μια σπάτουλα. Αδειάζουμε σε όλη την επιφάνεια και τα καραμελωμένα κρεμμύδια με τις ντομάτες και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμα.
Περιμένουμε να κρυώσει λίγο , ξεφορμάρουμε με προσοχή , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!
Βρείτε περισσότερες συνταγές από το Taste of Life by Betty