Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty
Το κατίκι Δομοκού είναι ένα καταπληκτικό τυρί που παρασκευάζεται στην περιοχή του Δομοκού , στο νομό Φθιώτιδας , από αιγοπρόβειο γάλα. Η φρεσκάδα του μοναδική , λευκό και ελαφρύ με βελούδινη , ανάλαφρη υφή , με διακριτικό και ευχάριστο άρωμα και γεμάτο δροσιά χωρίς πολλά λιπαρά . Μου αρέσει πολύ σκέτο με καψαλισμένο ψωμί αλλά και σε πολλές σαλάτες , σε ζυμαρικά ή και σε γλυκά…Κάποτε , πριν χρόνια βρήκα τη συνταγή για την πιτούλα που φτιάχνω σήμερα και δεν ήξερα καν την ύπαρξη του τυριού αυτού . Τώρα πια έχει μπει για τα καλά στη διατροφή μας και όχι άδικα…είναι αγαπημένο…
Υλικά :
3 αυγά
60 γρ. μαργαρίνη
150 ml γάλα
1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γρ. )
200 γρ. κατίκι Δομοκού
Αλάτι , πιπέρι , δυόσμο ή μοσχοκάρυδο ή φρέσκια ρίγανη ανάλογα με την εποχή και το γούστο μας
200 γρ. τριμμένο κίτρινο τυρί (κατά προτίμηση κασέρι)
1 κούπα φαρίνα κοκ. (συχνά χρησιμοποιώ ολικής άλεσης)
Εκτέλεση :
Σε μια λεκάνη χτυπάμε τα αυγά με σύρμα και προσθέτουμε διαδοχικά όλα τα υλικά με τη σειρά που αναγράφονται συνεχίζοντας το χτύπημα (με το σύρμα) . Θα πετύχουμε ένα λείο και υδαρές μίγμα.
Τελευταία προσθέτουμε το τριμμένο κίτρινο τυρί και το αλεύρι τα οποία ενώνουμε με σπάτουλα . Αδειάζουμε το μίγμα σε καλά λαδωμένο ταψί Νο28-30 και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 50 λεπτά περίπου μέχρι να χρυσίσει η επιφάνειά της . Τρώγεται ζεστή αλλά και χλιαρή …
Καλή επιτυχία...
Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty