Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty
Αυτή την τυροπιτούλα δεν ήξερα πως να την ονομάσω…τυρόπιτα αφράτη , αλμυρή πατσαβουρόπιτα , τυρόπιτα σουφλέ ή τυρόπιτα με σερπαντίνες φύλλου;;; Τελικά κατέληξα στο σουφλέ γιατί γίνεται αφράτη και γλασερή , λιώνει στο στόμα και τα υλικά χάνονται σε ένα μίγμα που όταν ψηθεί δίνει την αίσθηση μια φίνας και ελαφριάς πίτας . Την ανακάλυψα σχεδόν τυχαία και αυτοσχεδίασα με υλικά και λίγα φύλλα που είχαν ξεμείνει στο ψυγείο μου από άλλες κατασκευές….τώρα που το καλοσκέφτομαι λοιπόν , έπρεπε να την ονομάσω “πίτα με ό,τι απέμεινε”…
Υλικά (για ένα σκεύος 30 x 20) :
5 φύλλα κρούστας
230 γρ. ανάμικτα τυριά τριμμένα
200 γρ. κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
150 γρ. ξινόγαλα
3 αυγά
1 κ.γλ. μπέικιν
Αλάτι , πιπέρι και μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση :
-Τρίβουμε τα τυριά και ετοιμάζουμε όλα μας τα υλικά. Παίρνουμε τα φύλλα και τα κάνουμε ρολό έτσι όπως όταν είναι τυλιγμένα στη συσκευασία τους , τα τοποθετούμε πάνω στη βάση κοπής και τα κόβουμε σα να κόβουμε το ρολό σε φέτες πάχους 2 εκ. Όταν κόψουμε τα φύλλα , τα ξεμονεύουμε και βλέπουμε ότι έχουμε πολλές λωρίδες φύλλου σαν κορδέλες .
-Σε λεκάνη ρίχνουμε το ξινόγαλα και την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε τα αυγά . Χτυπάμε με σύρμα μέχρι να διαλυθούν τα αυγά και προσθέτουμε το μπέικιν , το αλάτι , το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο . Ανακατεύουμε άλλο λίγο και προσθέτουμε τις κορδέλες φύλλου . Ανακατεύουμε πάλι τα υλικά μας μέχρι να βεβαιωθούμε ότι τα φύλλα έχουν βρεχτεί εντελώς . Τότε προσθέτουμε και τα τυριά και τα ενσωματώνουμε κι αυτά στο μίγμα .Το μίγμα θα είναι πολύ υγρό , αυτό όμως δε μας ανησυχεί , όταν ψηθεί θα είναι πολύ αφράτο!!! . Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος ή πυρέξ ή άλλο ταψάκι και αδειάζουμε μέσα το μίγμα.
-Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , στην κάτω σχάρα μέχρι να δούμε ότι η πίτα μας έχει ροδίσει καλά!
Καλή επιτυχία….
Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty