Γεύσεις

Μπεσαμέλ

Μπεσαμέλ

Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty

Η αγαπημένη και δημοφιλής μπεσαμέλ είναι μια σάλτσα κλασική , νόστιμη , κρεμώδης και…μαγική γιατί όπου ''βάλει το χεράκι της'' κάνει θαύματα. Η καταγωγή της χάνεται κάπου ανάμεσα σε Γαλλία και Ιταλία , εμείς ωστόσο τη γνωρίσαμε και την αγαπήσαμε μέσα από τον κορυφαίο Έλληνα σεφ , Νίκο Τσελεμεντέ! Στο παστίτσιο , στο μουσακά , σε πολλά σουφλέ ( με λαζάνια, με λαχανικά, με κρεατικά) , σε κρέπες , σε τυρόπιτες και ένα σωρό άλλες δημιουργίες στην κουζίνα , η μπεσαμέλ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή . Δεν είναι απαραίτητο να είναι βαριά και επιβαρυμένη με πολλά αυγά και βούτυρο….αρκεί να είναι δεμένη σωστά με τα αγνά και απλά υλικά της : Γάλα , αλεύρι , λίγα αυγά , λίγο βούτυρο και τα μπαχαρικά που εμείς προτιμάμε...

Yλικά:

1 λίτρο γάλα

100γρ. αλεύρι

60-80 γρ.βούτυρο

3 αυγά

1 κ.γλ. αλάτι

Πιπέρι και μοσχοκάρυδο ή άλλο αρωματικό ανάλογα με τη συνταγή που θέλουμε να κάνουμε

Μια χούφτα τριμμένο τυρί (κεφαλοτύρι , γραβιέρα ή παρμεζάνα)

Εκτέλεση:

- Διαλύουμε το αλεύρι σε λίγο (περίπου 1 κούπα) από το κρύο γάλα .

-Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε κατσαρολάκι να βράσει.

-Όταν αρχίσει ο βρασμός το κατεβάζουμε για λίγο από τη φωτιά και ρίχνουμε το διαλυμένο αλεύρι , ανακατεύοντας διαρκώς.

-Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να «δέσει» η σάλτσα.

-Όταν "δέσει" αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά, και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει , το τριμμένο τυρί , το αλάτι και τα μπαχαρικά ανακατεύοντας λίγο ακόμα...

-Τέλος , προσθέτουμε τα αυγά , χτυπημένα και ομογενοποιούμε το μίγμα ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις!

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup