Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty
Αυτή τη γνωστή μέθοδο που ψιλοκόβουμε το φύλλο κρούστας και το χρησιμοποιούμε σαν “σώμα” για να ψήσουμε κάθε λογής πίτα τη μάθαμε , την καθιερώσαμε , τη δοκιμάσαμε σε ένα σωρό παραλλαγές…Φτιάξαμε πορτοκαλόπιτα , φτιάξαμε λεμονόπιτα , ενίοτε προσθέσαμε και αρώματα από μανταρίνι και περγαμόντο και την ονομάσαμε εσπεριδοειδόπιτα , φτιάξαμε “πατσαβουρόπιτα” , φτιάξαμε πλισέ τυρόπιτα σε αλμυρή εκδοχή….Σοκολατόπιτα λοιπόν , ήταν δυνατόν να μη φτιάξουμε; Πειραματίστηκα λιγάκι με τα υλικά , βασίστηκα στην επιτυχημένη συνταγή της πορτοκαλόπιτας , πρόσθεσα μπόλικη σοκολάτα στο μίγμα και κακάο στο σιρόπι και το αποτέλεσμα , απλά με ενθουσίασε. Η σοκολατόπιτα με φύλλο κρούστας ήρθε για να μείνει και για να μας βασανίσει “γλυκά” όπως όλοι οι σοκολατένιοι "πειρασμοί"...
Υλικά:
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1 ποτήρι ηλιέλαιο
220 γρ. ζάχαρη
4 αυγά
200 γρ. γιαούρτι
200 γρ. κουβερτούρα
100 γρ. σοκολάτα γάλακτος
100 γρ. λευκή σοκολάτα
1 φακελάκι (2 κ.σ. μπέικιν)
Για το σιρόπι:
2 1/2 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
40 ml κονιάκ
1 κ.γλ. κακάο
2 φέτες λεμόνι
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε στο μπλέντερ όλες τις σοκολάτες και τις χοντροτρίβουμε.
Κρατάμε το φύλλο τυλιγμένο σε ρολό όπως είναι στη συσκευασία του κι με ένα κοφτερό μαχαίρι το κόβουμε σε ροδέλες πάχους δυο εκατοστών περίπου. Αφού κόψουμε όλο το ρολό από τη μιά άκρη ως την άλλη ξεχωρίζουμε τα κομμάτια έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα βουναλάκι από κορδέλες. Τις αφήνουμε εκεί ώστε να στεγνώσουν και να ξεραθούν.
Σε ένα μεγάλο μπωλ ρίχνουμε το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε για λίγα λεπτά με το σύρμα. Προσθέτουμε στη συνέχεια τα αυγά και το γιαούρτι ανακατεύοντας για λίγη ώρα ακόμα. Μετά προσθέτουμε το μπέικιν και τέλος τις τριμμένες σοκολάτες. Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά και αρχίζουμε σιγά-σιγά να προσθέτουμε λίγη ποσότητα από τα κομμένα φύλλα ανακατεύοντας έτσι ώστε να σιγουρευτούμε πως έχουν ποτιστεί καλά μέσα στο μίγμα. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα και να είναι ομοιόμορφα μοιρασμένα μέσα στο μίγμα και νοτισμένα. Αδειάζουμε τότε όλο το μίγμα που σχηματίσαμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί (25x35) , ισιώνουμε την επιφάνεια του γλυκού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 45-50 μέχρι να ροδίσει καλά.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει κι ετοιμάζουμε το σιρόπι: Ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το κακάο σε μια κατσαρόλα μετρίου μεγέθους και τα βράζουμε για 10-12 λεπτά μετρώντας από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός. Όταν το σιρόπι “δέσει” και είναι έτοιμο , το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αμέσως το κακάο.Ανακατεύουμε για λίγο και τότε σιροπιάζουμε με προσοχή το γλυκό μας. Περιμένουμε λίγη ώρα να τραβήξει το σιρόπι και να το απορροφήσει εντελώς. Όταν κρυώσει το γλυκό , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. Ταιριάζει άψογα συνδυασμένο με παγωτό βανίλια.
Μπορούμε να τοποθετήσουμε τη σοκολατόπιτα στο ψυγείο όπου παγώνει ελαφρά και είναι εξαιρετική αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου είναι εξ ίσου απολαυστική.
Καλή επιτυχία.
Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty