Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty
Μια φορά το χρόνο κάνει την εμφάνισή του αυτός ο μικρός καρπός που τον φτιάχνουμε τουρσί και γίνεται απίθανο αλλά το φτιάχνουμε και γλυκό του κουταλιού κι εκεί απογειώνεται. Το έντονο άρωμα του γαρύφαλλου και το καλοδεμένο σιρόπι , μαζί με το καρύδι ή το αμύγδαλο σερβιρισμένο στο αρχοντικό πιατέλο μεταμορφώνουν το μελιτζανάκι σε ένα μικρό θαύμα που μας θυμίζει ότι η παράδοση , αυτή που παραλάβαμε από τις γιαγιάδες και τις μανάδες μας ομορφαίνει τις στιγμές μας και μας ταξιδεύει στα όμορφα μονοπάτια του παρελθόντος , της νοσταλγίας και του ρομαντισμού….Μια βόλτα στη λαική , τέλη Σεπτέμβρη είναι ό,τι χρειάζεται αφού στους πάγκους των παραγωγών , τουλάχιστον στην περιοχή μας, συναντά κανείς σε βουναλάκια το μικρό , πολύχρωμο καρπό…ακόμα χρειάζεται το κέφι , η αγάπη για τα γλυκά του κουταλιού….και μπόλικη ζάχαρη…
Υλικά:
40 κομμάτια μικρά μελιτζανάκια
1 κιλό ζάχαρη
3 φλ. τσ. νερό
χυμός από 3 λεμόνια
1 κ.σ. γαρύφαλλα
1 χούφτα καρύδια ή ασπρισμένα αμύγδαλα
1/2 φλ. τσ. γλυκόζη
Εκτέλεση:
Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τα μελιτζανάκια και τα πλένουμε καλά. Αν έχουν χοντρή σάρκα αφαιρούμε ριγωτά τη σάρκα τους κατά μήκος με ένα μαχαίρι. Αν είναι πολύ τρυφερά τα αφήνουμε όπως είναι. Χαράζουμε τότε κατά μήκος την κοιλιά τους από πάνω ως κάτω με προσοχή χωρίς να περάσει το μαχαίρι ως την άλλη πλευρά και κοπεί ο καρπός στα δύο. Γεμίζουμε τότε μια μικρή λεκάνη με νερό και προσθέτουμε εκεί το χυμό των δύο λεμονιών. Ρίχνουμε μέσα τα μελιτζανάκια και τα αφήνουμε για δυο-τρεις ώρες. Γεμίζουμε τότε μια μεγάλη , βαθιά κατσαρόλα με νερό , τη βάζουμε στη φωτιά κι όταν πάρει βράση , στραγγίζουμε τα μελιτζανάκια και τα ρίχνουμε μέσα. Τα ζεματίζουμε για 12-15 λεπτά και τότε τα στραγγίζουμε με σουρωτήρι.
Τα τοποθετούμε και πάλι στη λεκάνη με κρύο νερό και τα αφήνουμε εκεί για λίγες ώρες. Βάζουμε τότε στην κατσαρόλα το νερό (3 φλ.τσ.) , τη ζάχαρη και τα γαρύφαλλα και περιμένουμε νε έρθουν σε σημείο βρασμού. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 5-6 λεπτά και τότε προσθέτουμε στην κατσαρόλα και τα μελιτζανάκια τα οποία φροντίζουμε να έχουμε στραγγίσει πολύ καλά πιέζοντάς τα με προσοχή. Συνεχίζουμε το βρασμό για 15 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη για 15-20 ώρες. Ελέγχουμε τα υγρά που έχουν απομείνει στο γλυκό και το δένουμε για όσο χρειαστεί ακόμα (γύρω στα 5-8 λεπτά) , προσθέτοντας στις τελευταίες βράσεις το χυμό του τρίτου λεμονιού (αν είναι μεγάλο , προσθέτουμε το μισό) , τα καρύδια (ή τα αμύγδαλα) και τη γλυκόζη. Περιμένουμε να κρυώσει και μεταφέρουμε το γλυκό σε γυάλινο βάζο.
Καλή επιτυχία.
Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty