Μπατζίνα, παραδοσιακή πίτα της Θεσσαλίας χωρίς φύλλο, πανεύκολη, και τραγανή που πήρε το όνομά της από το τοπικό, σκληρό τυρί "μπάτζος" μια και η παραδοσιακή της εκδοχή είναι τυρόπιτα.
Η παραδοσιακή μπατζίνα δεν είναι κολοκυθόπιτα!
Αυτή είναι μια μεταγενέστερη εκδοχή της μια και, όπως όλοι γνωρίζουμε, τα περισσότερα φαγητά είχαν και έχουν παραλλαγές ανάλογα με τα προϊόντα κάθε περιοχής, με την εποχή και με το τί διέθετε το κάθε νοικοκυριό.
Στην Βόρεια Ελλάδα και στην Ήπειροη μπατζίνα λέγεται μπατσαριά ή μπλατσάρα, ζυμαρόπιτα ή αλευρόπιτα, όποιο όμως κι αν είναι το όνομά της ή η παραλλαγή της γέμισης η νοστιμιά της είναι μοναδική.
Η παραδοσιακή μπατζίνα είναι μια πίτα υπέρλεπτη ακριβώς όπως και η γλυκιά κολοκυθόπιτα με το όνομα "κολομπαρίνα" που έφτιαχνε η γιαγιά μου.
Ήταν τόσο λεπτή για να ψήνεται εύκολα και γρήγορα αλλά και για να μένει τραγανή μέχρι να καταναλωθεί.
Διαβάστε περισσότερα στο Tantekiki.blogspot.com