Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty
Τις επιρροές από την Ανατολή τις αγαπώ πολύ στην κουζίνα μου κι όταν έπεσα πάνω σ’ αυτή την υπέροχη Τούρκικη συνταγή ξετρελάθηκα. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην τη δοκιμάσω και να μην την κάνω δική μου. Παρακολούθησα το βίντεο με μεγάλη προσοχή και προχώρησα άμεσα στην εκτέλεσή της. Το αποτέλεσμα ήταν εξόχως καλύτερο από αυτό που φαντάστηκα και μας ενθουσίασε όλους. Στο επόμενο τραπέζι που θα κάνω, αποκλείεται να μην υπάρχει ο συγκεκριμένος, εκλεκτός μεζές που με τα αρώματά του , τις γεύσεις του αλλά και την εμφάνισή του, θα κλέψει σίγουρα την παράσταση…
Υλικά:
Για τους κεφτέδες:
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1/2 κούπα τριμμένη φρυγανιά
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Μισό ματσάκι μαϊντανό και μπόλικο δυόσμο ψιλοκομμένα
1 αυγό
6 κ.σ. λάδι
3 κ.σ. ξύδι
1 κ.γλ. αλάτι
Πιπέρι, θυμάρι, πάπρικα καπνιστή
Επιπλέον:
Μπόλικο λάδι για το ψήσιμο
3-4 μελιτζάνες μακρόστενες
Αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, πάπρικα και μαϊντανό
1 κούπα τριφτή ντομάτα
2 πιπεριές κομμένες σε τετράγωνα
15-20 ντοματίνια
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα τους κεφτέδες: Σε ένα μπωλ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες και ζυμώνουμε καλά με το χέρι μας. Πλάθουμε μικρά, στρογγυλά κεφτεδάκια (15-20 κομμάτια) και τα πιέζουμε ελαφρά να γίνουν επίπεδα. Τα αραδιάζουμε σε λαδωμένο αντικολλητικό σκεύος και τα ραντίζουμε κι από πάνω με μπόλικο ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα περίπου στους 190ο μέχρι να ροδίσουν.
Παράλληλα ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες: Τις καθαρίζουμε από το κοτσάνι τους και τις κόβουμε σε φέτες κατά μήκος. Τις αραδιάζουμε σε μεγάλο ταψί με λαδόκολλα , τις ραντίζουμε με μπόλικο ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, πάπρικα. Τις ψήνουμε κι αυτές σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Ετοιμάζουμε τότε τη σάλτσα: Ρίχνουμε στην κατσαρόλα την τριφτή ντομάτα , 4-5 κ.σ. λάδι, τον μαϊντανό, αλατοπίπερο και θυμάρι και μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Αδειάζουμε τότε τη σάλτσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Παίρνουμε τότε κάθε λωρίδα μελιτζάνας και τυλίγουμε μέσα ένα κεφτεδάκι. Τοποθετούμε πάνω ένα κομματάκι πιπεριάς, ένα ντοματίνι και σταθεροποιούμε το ρολάκι με μια οδοντογλυφίδα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα αλάτι, πιπέρι , πάπρικα καπνιστή και ραντίζουμε με ακόμα λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 180ο , για 40 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να μελώσει το φαγητό μας.
Συνοδεύουμε με πουρέ ή ρύζι ή πατάτες τηγανιτές κι απολαμβάνουμε.
Καλή όρεξη!
Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty