Καλημέρα σας!!
Σήμερα ώρα για γλυκάκι!
Η πρώτη επαφή; Με μια συνταγή για σάμαλι του Α.Πετρετζίκη.
Η δεύτερη; Με μια ηπειρώτικη συνταγή για λαδόπιτα σιροπιασμένη.
Τα υλικά ίδια... οι αναλογίες αντίστροφες... οι φωτογραφίες προκλητικές και ο νους να ταξιδεύει ακόμη στην καλοκαιρινή Ξάνθη, σε ένα μικρό παραδοσιακό μαγαζάκι με διάφορα σιροπιαστά και κρέμες που το τιμάμε κάθε χρόνο όταν περνάμε από κει!
Κάθε χρόνο, λοιπόν, η στάση αυτή είναι απαραίτητη για μικρούς και μεγάλους! Καθόμαστε και με την πρώτη κουταλιά... μμμμμ!!
Η ίδια, γνωστή, απλοϊκή αλλά και τόσο νόστιμη γεύση!!
Με το σιρόπι, ελαφρά δεμένο, τόσο όσο χρειάζεται για να ρέει δίπλα στο γλυκό αλλά και στον ουρανίσκο, χωρίς τη γλυκόζη για να ... γίνει παχύρρευστο, με ένα ελαφρύ άρωμα βανίλιας αν και όχι βανίλιας Μαδαγασκάρης, χωρίς να αποπνέει πολυτέλεια ...απλά παράδοση, γιαγιά, άλλες εποχές που οι άνθρωποι απολάμβαναν τη γλυκιά γεύση του χωρίς να έχουν συνηθίσει τις επιπλέον "φιοριτούρες" αλλά ούτε και τις πολύπλοκες τεχνικές της παρασκευής ενός γλυκού!
Επιστρέφοντας όμως στο γλυκάκι μας πρέπει να ομολογήσω ότι το συγκεκριμένο, είτε το λέμε σάμαλι, είτε ρεβανί, είτε λαδόπιτα... είναι από τα γλυκά που αγαπώ και που δύσκολα τους αντιστέκομαι.
Γλυκό comfort, λοιπόν, γι αυτό το Σαββατοκύριακο που θυμίζουν γιαγιά, μαμά και παιδική ηλικία.
Γλυκά παραδοσιακά και τόσο διαχρονικά!!
Διαβάστε περισσότερα στο Tantekiki.blogspot.com