Ψωμί πάντα μου άρεσε να φτιάχνω.
Η διαδικασία, από την αρχή που το αλεύρι μπαίνει στην γαβάθα μέχρι την ώρα που το καρβέλι βγαίνει από τον φούρνο ενώ έχει γεμίσει το σπίτι με μια μοναδική μοσχοβολιά πάντα με γοητεύει.
Όλα άρχισαν με έναν αρτοπαρασκευαστή που είχα αγοράσει
. Έτσι, με τη γευστική μνήμη των παιδικών μου χρόνων από το ψωμί που καταβρόχθιζα τα καλοκαιρινά μεσημέρια στο σπίτι της γιαγιάς, μπήκε το σπιτικό ψωμί στο σπίτι.
Κι όταν ο αρτοπαρασκευαστής χάλασε δεν τον αντικατέστησα γιατί γνώριζα πια ότι η διαδικασία είναι ακόμα καλύτερη όταν ζυμώνεις με το χέρι.
Εξάλλου, τώρα πια, μπορεί κάποιος να φτιάξει καταπληκτικά ψωμιά με ελάχιστο ζύμωμα.
Το σημερινό ψωμί είναι ιδιαίτερο, όχι γιατί είναι ένα παραδοσιακό ψωμί που και την επόμενη μέρα δεν μοιάζει μπαγιάτικο, που δεν θέλει γερά μπράτσα και χρόνο για πολύ ζύμωμα αλλά κυρίως γιατί έχει δύο συστατικά που το κάνουν ιδιαίτερο.
Το πρώτο είναι το ξίδι, που για πρώτη φορά χρησιμοποίησα και ενισχύει τη δράση της μαγιάς.
Το δεύτερο είναι μια ελαφρώς πικάντικη γεύση από τον κουρκουμά που περιέχει.