Πλακί, είναι ένας τρόπος μαγειρέματος που συνηθίζεται στην ελληνική, τουρκική αλλά και βουλγαρική κουζίνα και περιλαμβάνει πολλές πρώτες ύλες από φασόλια μέχρι ψάρια.
Τα βασικά του συστατικά είναι πάντα ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο και ελαιόλαδο.
Φυσικά, υπάρχουν πάντα οι τοπικές παραλλαγές που περιλαμβάνουν κι άλλα λαχανικά όπως πιπεριά, σέλινο, πράσο αλλά και κάποιο αλλαντικό μια και είναι κυρίως χειμωνιάτικη συνταγή.
Τα φασόλια γίγαντες οι ελέφαντες γίνονται πολύ συχνά πλακί στο φούρνο.
Προσωπικά, τα λατρεύω και συχνά προσθέτω ή λαχανικά ανάλογα με την εποχή και τη διάθεση που έχουμε ως οικογένεια.
Εξάλλου, ας μη ξεχνάμε ότι είναι ένα φαγητό παραδοσιακό που είναι μια αγαπημένη συνήθεια για το Ελληνικό οικογενειακό τραπέζι.