Οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που δόθηκαν σε διαβούλευση, αποτελούν το προϊόν μιας πρόχειρης προσέγγισης με αντικοινωνικό αντίκτυπο, φτιαγμένες εμφανώς από θεωρητικούς του νομικού κλάδου, χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία στις καθημερινές διαδικασίες απόδοσης της δικαιοσύνης. Η εφαρμογή τους δεν επιτυγχάνει την εμπέδωση της κοινωνικής ειρήνης και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, αλλά αντίθετα δημιουργεί ανεξέλεγκτη αύξηση της, χωρίς νομικούς και ηθικούς φραγμούς.
Προκλητικές είναι και οι προτεινόμενες αλλαγές του Ποινικού Κώδικα και συγκεκριμένα στα άρθρα για τη μείωση της ποινής για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης καθώς και μια σειρά από προτεινόμενες ρυθμίσεις που σηματοδοτούν την κρατική ανευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία και την δημοκρατία. Αντί να επιχειρηθεί η προστασία, η αποκατάσταση της χαμένης κοινωνικής ηρεμίας και η διασφάλιση της δημοκρατίας, οι προτεινόμενες τροποποιήσεις θα επιτύχουν την εξαφάνιση της κοινωνικής γαλήνης των πολιτών και την υπονόμευση της δημοκρατικής σταθερότητας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας μετατρέπει το αδίκημα της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών, δηλαδή αυτό της κατασκευής και χρήσης μολότοφ, από κακούργημα που είναι τώρα με προβλεπόμενη ποινή έως κάθειρξη 20 ετών, σε πλημμέλημα με προβλεπόμενη ποινή τα 3 έτη και σε περίπτωση μάλιστα που παραδοθούν τα εκρηκτικά πριν τον έλεγχο από τις αρμόδιες Αρχές, παύει η δίωξη πριν ξεκινήσει. Επίσης μειώνει τις προβλεπόμενες ποινές για τις εγκληματικές οργανώσεις, κάτι που θα συμπεριλάβει, θα ευνοήσει και τη Χρυσή Αυγή στην υπό εξέλιξη δίκη της.
Μέγα ψέμα η λήξη της μνημονιακής εποπτείας
Η απόφαση του πρόσφατου Eurogroup να «παγώσει» την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, δηλαδή το 1 δις που περιλαμβανόταν στη Συμφωνία με αντάλλαγμα συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, αναδεικνύει για και ακόμα φορά πως το τέλος των μνημονίων παραμένει μόνο στη φαντασία των κυβερνώντων του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχουν ακόμα καταφέρει να διαπραγματευθούν τα μεγάλα θέματα των κόκκινων δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Το μόνο που συνεχίζουν με επιτυχία είναι ως χώρα να εισπράττουμε κίτρινες κάρτες για την πορεία των μεταρρυθμίσεων, και στο εσωτερικό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για έξοδο από εποπτείες και μνημόνια.
Υψηλό το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου
Δεν θα πρέπει να μας ξεγελά η ανταπόκριση των επενδυτών στους ελληνικούς τίτλους ομολόγων, αφού το επιτόκιο 3,9 % είναι ιδιαίτερα υψηλό και η προσέλκυση τους, αναμενόμενη. Το θέμα που προκύπτει είναι το που θα βρεθούν τα κεφάλαια να πληρωθούν τα εξαιρετικά υψηλά επιτόκια και μάλιστα όταν η απόδοση του νέου 10ετούς κρατικού τίτλου παραμένει σημαντικά υψηλότερη, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης: με εξαίρεση την Ιταλία, της οποίας το 10ετές βρίσκεται στο 2,75%, όλα τα υπόλοιπα κράτη έχουν απόδοση κάτω από 2%. Για παράδειγμα, το κυπριακό 10ετές έχει απόδοση 1,88%, το πορτογαλικό 1,46% και το ισπανικό 1,20%.
Όλα αυτά δείχνουν πως η χώρα μας συνεχίζει να βαδίζει χωρίς σχέδιο σε όλα τα πεδία και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να προκαλεί οργή στους πολίτες με τη Ν.Δ. να παρακολουθεί νωχελικά και παθητικά τις εξελίξεις.