Του Μάκη Μπαλαούρα
Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, συγκρούονται δύο πολιτικά σχέδια: του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Πρόκειται για δύο διαφορετικές στρατηγικές για την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα.
Η ΝΔ καλλιεργεί συστηματικά την εντύπωση ότι είναι ο προστάτης της επιχειρηματικότητας. Ότι όλοι οι επιχειρηματίες, ανεξαρτήτως αντικειμένου και μεγέθους, θα ωφεληθούν αν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση επειδή θα μειώσει τους φόρους και θα ευνοήσει τις επιχειρήσεις.
Για τη μείωση των φόρων, βέβαια, ήδη η ΝΔ εδώ και δυο μέρες άλλαξε τροπάριο. Ενώ ο κ. Μητσοτάκης τόσον καιρό έλεγε ότι αν εκλεγεί, θα ξεκινήσει από την επόμενη μέρα τη μείωση των φόρων, τώρα τη μεταφέρει στο 2021. Την ίδια στιγμή που κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για αφαίμαξη της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων, ο ίδιος καταθέτει στον ελληνικό λαό ένα πρόγραμμα υπό αναστολή. ‘Όσο για τα μέτρα που θα πάρει η ΝΔ για τις επιχειρήσεις, δεν ακούμε τίποτα το συγκεκριμένο.
Αντίθετα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει κιόλας τις πρώτες στοχευμένες μειώσεις φόρων, ξεκινώντας από τον ΦΠΑ στην ενέργεια και στην εστίαση, και έχει δεσμευτεί για μειώσεις φόρων στο εισόδημα, τις επιχειρήσεις και τα ακίνητα, με περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά, δηλαδή ως 50% για τις χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες, η μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50%, με αφετηρία το 2019. Ακόμη περισσότερο, εμείς δηλώνουμε ρητά ποιο κομμάτι επιχειρηματικότητας στηρίζουμε και έχουμε δώσει έμπρακτα δείγματα για τα μέτρα με τα οποία το κάνουμε. την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και μείωση των συντελεστών για μεγαλύτερα ποσά.
Γιατί στηρίζουμε τους μικρομεσαίους
Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – που δεν τις εξισώνει με τις μεγάλες – γιατί θεωρεί ότι η ενίσχυση των ΜμΕ παράγει το πλέον αποδοτικό και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία και παράγουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας. Αλλά και γιατί μπορούν να αναπτύξουν δυναμική και εξωστρέφεια και να κάνουν τις επιχειρήσεις τους ανταγωνιστικές δίχως να καταφεύγουν σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και διαπλοκής με την πολιτική εξουσία και το κράτος.
Για τη στήριξη και την ανάπτυξη της υγιούς μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, δεν κάναμε θαύματα κατά την προηγούμενη τετραετία. Όμως μέσα σε δύσκολες συνθήκες, πήραμε πολλά και σημαντικά μέτρα και δώσαμε λύσεις σε συσσωρευμένα προβλήματα.
Τα μέτρα μας
- Καταργήσαμε την επαίσχυντη διάταξη που έστελνε επιχειρηματίες στα κρατητήρια για χρέη μέχρι 100.000 ευρώ προς το Δημόσιο. (Θυμίζω ότι το 2015 εκκρεμούσαν 23.000 καταδικαστικές αποφάσεις για χρέη στον ΟΑΕΕ;).
- Θεσπίσαμε την ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων μικρομεσαίων που είχαν οφειλές – καθώς ειδικά οι ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ, αν δεν πλήρωναν για δυο μήνες εισφορές, βρίσκονταν ανασφάλιστοι και δεν είχαν την δυνατότητα να πάνε ούτε στο δημόσιο νοσοκομείο. Επιπλέον, διαγράψαμε τα χρέη προς το Δημόσιο για νοσήλια των τότε ανασφάλιστων.
- Αλλάξαμε το σύστημα υπολογισμού των εισφορών των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, απαντώντας θετικά στον πολύχρονο αγώνα τους. Καταργήσαμε δηλαδή τις ασφαλιστικές κλάσεις και φέραμε τον υπολογισμό των εισφορών με βάση τον τζίρο, έτσι ώστε να μην υποχρεώνεται κάποιος να κλείνει το μαγαζί του επειδή δεν είναι αρκετά «πετυχημένος». Στη συνέχεια, με το νόμο για τις 120 δόσεις, δώσαμε στους επαγγελματίες με οφειλές προς τον πρώην ΟΑΕΕ τη δυνατότητα επανυπολογισμού των εισφορών τους, κουρεύοντας το οφειλόμενο κεφάλαιο, αλλά και τη δυνατότητα συνταξιοδότησης σε περίπου 60.000 επαγγελματίες «εγκλωβισμένους» στα Ταμεία τους.
- Προχωρήσαμε στην απλοποίηση των διαδικασιών για την αδειοδότηση επιχειρήσεων με το σύστημα της απλής γνωστοποίησης(e-ΥΜΣ), δίνοντας τέλος, μια για πάντα, στις χρονοβόρες αναμονές, την ομηρία των υποψήφιων επενδυτών για μια άδεια και τα «γρηγορόσημα».
- Προχωρήσαμε στην θέσπιση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού ρύθμισης οφειλών ως 300.000 ευρώ, ώστε οι επιχειρήσεις με οφειλές να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία.
- Επεκτείναμε την προστασία της πρώτης κατοικίας για πρώτη φορά και για όσους είχαν πάρει επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο την πρώτη κατοικία τους, παρά τις οξείες αντιδράσεις από τραπεζίτες και θεσμούς.
- Φτιάξαμε νέο αναπτυξιακό νόμο, τον «πρώτο καλοσχεδιασμένο αναπτυξιακό νόμο που έγινε ποτέ στην Ελλάδα», κατά τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδη. Ο δικός μας αναπτυξιακός έδωσε για πρώτη φορά λεφτά στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και όχι σε 10 «ημέτερους», κολλητούς, όπως γινόταν στο παρελθόν.
- Απορροφήσαμε το σύνολο των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για να φτιάξουμε 14 νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και προχωρήσαμε στη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας για να πέσει ξανά χρήμα στην αγορά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, που οι αντίπαλοι μας λένε «κόμμα της αντι-επιχειρηματικότητας», όμως στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησής του έκανε πολύ περισσότερα από τη ΝΔ για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών. Και το σημαντικότερο: νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά της χώρας. (αναλυτικά στοιχεία σε άρθρο μου στις 26/3/19)
Εν όψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου, καλούμε τον κάθε μικρό και μεσαίο επιχειρηματία να σκεφτεί και να απαντήσει ποιους προτιμά για τη διακυβέρνηση της χώρας. Εκείνους που οδήγησαν την Ελλάδα στη χρεοκοπία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο λουκέτο, εν όψει μιας αόριστης διακήρυξης περί μείωσης των φόρων που θα αρχίσουν τελικά το 2021; Ή εμάς, που βγάλαμε τη χώρα από το μνημόνιο, στηρίξαμε με στοχευμένα μέτρα τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα και αρχίσαμε κιόλας να μειώνουμε φόρους;
Η απάντηση θα δοθεί από ψήφο των πολιτών σε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.