Εθνικές Εκλογές

Χιόνης: Τα λάθη που δεν πρέπει να επαναληφθούν

Χιόνης: Τα λάθη που δεν πρέπει να επαναληφθούν
Καμιά φορά δεν κατεβήκαμε ως χώρα σε διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας με δικές μας προτάσεις (Μνημόνιο- PSI- ΔΝΤ κλπ.) Δεν υπήρξε ποτέ ελληνική ατζέντα προτεινόμενων μέτρων

για την επίτευξη των στόχων της εκάστοτε δημοσιονομικής περιστολής. Στην ουσία η τρόικα δεν απέρριψε ποτέ κάποιο μέτρο προτεινόμενο απ’την ελληνική πλευρά γιατί πολύ απλά δεν υπήρχε. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεχόταν και δέχεται όλα τα άδικα μέτρα που πρότεινε η τρόικα κρύβοντας την ανικανότητα του πίσω από την διλληματική δικαιολογία της εξόδου της χώρας απ’το ευρώ, ενώ στην ουσία δεν προασπίστηκε ποτέ τα συμφέροντα της χώρας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δίκιο όταν λέει ότι χρειάζεται δυναμική διαπραγμάτευση με την τρόικα. Αυτό που εννοεί είναι να υπάρξει επιτέλους κάποιου είδους στοιχειώδης διαπραγμάτευση. Όχι απλά να πηγαίνουμε και ερχόμαστε. Και να κάνουμε ότι μας λένε. Η προστασία του ελληνικού λαού είναι υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης όχι της Τρόικα.

Τώρα που μιλάμε διαπιστώνουμε και πάλι απόκλιση από τους στόχους της επόμενης αξιολόγησης. Κατάρρευση εσόδων και αύξηση δαπανών. Τι ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομίας να προτείνει για την επίτευξη ισοδύναμου αποτελέσματος που θα καλύψει τις αποκλίσεις. Ή έχει το νου του μόνο στις εκλογές και το ποσοστό που θα πάρει το ΠΑΣΟΚ ; Ποτέ δεν έχουμε πετύχει το προϋπολογισθέν οικονομικό αποτέλεσμα ενός μέτρου, με συνέπεια ήδη απ’ την προκήρυξη του να απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη του προηγούμενου στόχου.

Στο Υπουργείο Οικονομίας πως υπολογίζουν άραγε τα χρήματα που θα εισπράξουν από κάθε μέτρο; Η στοιχειώδης οικονομετρική ανάλυση απαιτεί την παραγωγή 2-3 σεναρίων για κάθε πιθανό ενδεχόμενο (ποσοστό ανάπτυξης-ύφεσης σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μεγαλύτερη, μικρότερη, κλπ.). Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα οικονομικά μεγέθη. Καμία πρόβλεψη δεν έπεσε μέσα. Το να υπολογίζεις ύφεση 3% και να προκύπτει 7% δεν είναι αστοχία, είναι ανικανότητα άσκησης οικονομικής πολιτικής.

Τα μέτρα που ελήφθησαν μέχρι σήμερα εξαντλήθηκαν αποκλειστικά σε νέους φόρους και μείωση μισθών και συντάξεων. Που είναι το όφελος και η μείωση των δαπανών από τις διαθρωτικές αλλαγές; Τις ψηφίζουμε αλλά δεν τις υλοποιούμε. Εδώ να σημειώσω κάτι ακόμη, που είναι η συνδρομή του τεχνοκράτη πρωθυπουργού στη σύλληψη και λήψη εκσυγχρονιστικών μέτρων που δεν θα επιβαρύνουν τους απλούς πολίτες;

Μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και στη μείωση του βασικού μισθού. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος, διχάστηκε η ελληνική κοινωνία και αποτέλεσμα δεν υπήρξε. Είμαι υπέρμαχος της ελεύθερης και απρόσκοπτης λειτουργίας της αγοράς χωρίς αγκυλώσεις και ολιγοπώλια. Το άνοιγμα του επαγγέλματος του κομμωτή τι προστιθέμενη αξία θα προσδώσει στην ελληνική οικονομία; Η μείωση του μισθολογικού κόστους (πχ κατώτατος μισθός) όταν δεν επιφέρει αντίστοιχη μείωση στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών δεν πρόκειται να πετύχει τίποτα περισσότερο από την περεταίρω φτωχοποίηση του ελληνικού λαού.

Καταλήγοντας, υπάρχει μεγάλη και άμεση ανάγκη ελάφρυνσης των ασθενέστερων και μεσαίων εισοδηματικά τάξεων με μέτρα και παρεμβάσεις που θα μειώσουν το κόστος διαβίωσης. Η μείωση των τιμών στο καλάθι της νοικοκυράς, η καταπολέμηση των μεσαζόντων και των υπερτιμολογήσεων κλπ. Αυτά τα μέτρα δεν κοστίζουν τίποτα σε χρήματα και συγχρόνως δίνουν μια ανάσα στο μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού αλλά και την ελπίδα ότι η πολιτεία δεν τους έχει ξεχάσει.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup