Μπροστά στην αδιαφορία του ελληνικού κράτους για άμεση αποζημίωση χιλιάδων πληγέντων του πύρινου ολέθρου το καλοκαίρι του 2007 και με ενισχυμένους πλέον τους δείκτες ανεργίας λόγω Μνημονίου, οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν τις φετινές εκλογές με δυσπιστία και απαξίωση. Και μάλλον όχι άδικα.
"Τα προβλήματά μας παραμένουν δυσεπίλυτα", ομολογούν οι περισσότεροι.
Το NEWS 247 σε συνεργασία με το δημοφιλέστερο σάιτ στην Ηλεία, ilialive.gr έφτασε μέχρι τον Πύργο Ηλείας και συνομίλησε με απλούς πολίτες σε πολυσύχναστη λαϊκή αγορά, για να διαπιστώσει πώς αντιλαμβάνονται οι ψηφοφόροι τις εκλογές και ποια η πρόθεση ψήφου τους.
"Δεν θέλουμε κανέναν από τα δύο μεγάλα κόμματα. Τους βαρεθήκαμε", επιβεβαιώνουν αρκετοί συνταξιούχοι στον Πύργο.
Η παραδοσιακά "πράσινη" Ηλεία γυρίζει την πλάτη της στο πολιτικό σύστημα που υποσχέθηκε λύσεις στα προβλήματά τους και διόγκωσε την ανέχεια και την ανεργία. "Αυτοί τρώνε και πίνουν και την πληρώνουμε εμείς", λέει εξαγριωμένος κάτοικος της περιοχής.
"Ο κόσμος δεν έχει πια χρήματα ούτε να ψωνίσει. Επικρατεί απόλυτη μιζέρια", δηλώνει έμπορος που δραστηριοποιείται στην περιοχή.
Συνταξιούχοι, μισθωτοί και άνεργοι γυρνάνε την πλάτη τους στις προεκλογικές κορώνες των υποψηφίων, καθώς όπως ισχυρίζονται "στις ζωές μας τον πρώτο λόγο έχει πια η τρόικα".
Σύμφωνα άλλωστε με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η μειωμένη απήχηση του ΠΑΣΟΚ στους κοινωνικούς κόλπους της Ηλείας μεταφράζεται σε ποσοστό15,3%, όταν το 2009 απέσπασε το 54,6% και η ΝΔ αντίστοιχα το 32, 75%.
"Δεν έχω σφάξει ποτέ στη ζωή μου ούτε κοτόπουλο. Αλλά αν μου έδινες όπλο, ευχαρίστως θα πατούσα τη σκανδάλη, προκειμένου να εξαφανίσω όλους αυτούς που μας έφεραν εδώ. Και θα το ευχαριστηθώ", δηλώνει χαρακτηριστικά συνταξιούχος.
Και καταλήγει: "Έζησα στην Αυστραλία 32 χρόνια και παίρνω σύνταξη από εκεί. Το ελληνικό κράτος δεν μου έχει προσφέρει ούτε ασπιρίνη. Ο άντρας μου ήταν 10 τυφλός και ένα χρόνο με σπασμένο πόδι στο κρεβάτι και τα πληρώσαμε όλα από την τσέπη μας. Στην Ελλάδα του '62 ζούσαμε ωραία. Δεν είχαμε πολλά λεφτά, αλλά με αυτά που βγάζαμε περνούσαμε ωραία. Σήμερα το κράτος είναι απλά διαλυμένο".
{