Από την άλλη το θέμα που έχει προκύψει με την κάθοδο Κοντογιάννη στην Ηλεία, αποσυντονίζει τις προσπάθειες συσπείρωσης και βελτίωσης του εκλογικού ποσοστού, αφού έχει προκαλέσει διχασμό στην γαλάζια κοινή γνώμη. Βέβαια είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν αλλαγές στο ψηφοδέλτιο σε κάποια πρόσωπα είτε συμπεριληφθεί σε αυτό ο Γιώργος Κοντογιάννης, είτε όχι, καθώς έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες κάποια σενάρια.
Στο ΣΥΡΙΖΑ της Ηλείας δουλεύουν αθόρυβα και εδώ η επιδίωξη μιας δεύτερης έδρας δεν είναι ανέφικτη. Οι συγκεντρώσεις των μελών και φίλων του κόμματος είναι συχνές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του νομού και ήδη η εκλεγμένη βουλευτής Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη δείχνει κινητικότητα σε πολλά θέματα. Δεν αποκλείεται η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο νομό, από όπου δήλωσε ενθουσιασμένος την τελευταία φορά που βρέθηκε σε Πύργο και Αμαλιάδα, με κεντρική ομιλία στο νομό.
Στο ΠΑΣΟΚ ξεκινούν δυναμική τη δεύτερη προεκλογική περίοδο με τον πρώην υπουργό Πέτρο Ευθυμίου σε κεντρική ομιλία το βράδυ της Κυριακής στον Πύργο (ξενοδοχείο Ιόνιον). Μετά το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό της 6ης Μαΐου – προϊόν της απογοήτευσης που επικρατεί στο άλλοτε «κάστρο» του Κινήματος την Ηλεία, γίνεται ανασύνταξη δυνάμεων και όλα τα στελέχη βγαίνουν μπροστά για πείσουν τους ψηφοφόρους για το νέο πρόσωπο που θέλει να παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία. Εδώ ένα σενάριο ήθελε σημαντική αλλαγή στη λίστα του ψηφοδελτίου αλλά πιθανότατα δεν επιβεβαιώνεται.
Στο ΚΚΕ η επίδοση του Κώστα Καζάκου, δεν αρκούσε για την έδρα στις 6 Μαΐου και θα γίνει προσπάθεια περαιτέρω ποσοστιαίας ανόδου, που υπήρξε σημαντική σε αυτές τις εκλογές. Ήδη έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη κεντρική ομιλία στον Πύργο με ομιλητή το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρη Αρβανιτάκη. Ο στόχος παραμένει η έδρα στο νομό με επικεφαλής τον Κώστα Καζάκο.
Στους Ανεξάρτητους Έλληνες η ανάδειξη βουλευτή στην Ηλεία αποτέλεσε μια σημαντική επίδοση στις πρόσφατες εκλογές. Στόχος είναι να διατηρηθεί η έδρα του Γιάννη Κωνσταντόπουλου και γιατί όχι να υπάρχει μια περαιτέρω αύξηση της δύναμης, δεδομένης της αναταραχής που υπάρχει τοπικά στη Νέα Δημοκρατία, από όπου πολλοί έφυγαν για να πάνε στους Ανεξάρτητους Έλληνες. Αλλαγές δεν φαίνεται πως θα υπάρξουν στο ψηφοδέλτιο με τη λίστα να ακολουθεί τη σειρά των σταυρών προτίμησης.
Στην Κοινωνική Συμφωνία τα δεδομένα αλλάζουν μετά την απόφαση για προεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τίποτα βέβαιο ως προς τα στελέχη εκείνα που μπορεί να λάβουν ως αντιπαροχή εκλόγιμες θέσεις στις λίστες και ακούγεται πολύ έντονα του όνομα του Τάκη Δημητρουλόπουλου για μια από αυτές, κατά μια εκτίμηση στην μεγάλη περιφέρεια Β’ Αθήνας, κατά μια άλλη εκτίμηση μια θέση στο νομό πίσω από την εκλεγμένη βουλευτή, με το δεύτερο ενδεχόμενο να μην είναι και τόσο πιθανό.
Στο ΛΑΟΣ οι ανακατατάξεις και τα «πήγαινε – έλα» με τη Νέα Δημοκρατία δημιούργησαν απώλειες και στο ψηφοδέλτιο της Ηλείας, μετά την αποχώρηση του Πάνου Αβραμόπουλου. Ένα νέο πρόσωπο μπορεί να υπάρξει εκεί – πιθανόν αυτό του Κώστα Κουτσουβέλη – που επέστρεψε στον κομματικό αγώνα, μετά την μικρή «διακοπή» στις τελευταίες εκλογές.
Στη Χρυσή Αυγή στόχος σαφώς είναι η διατήρηση του ποσοστού της 6ης Μαΐου που θα δώσει τη δυνατότητα να παραμείνει η έδρα της στο νομό Ηλείας. Εδώ δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες πέρα από το ότι ο Νίκος Κρέσπης ο εκλεγμένος βουλευτής αναμένεται να είναι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου που μπορεί να είναι ενισχυμένο σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.