Εθνικές Εκλογές

Αντωνακόπουλος: Μπροστά στις κάλπες - Δεδομένα και ζητούμενα

Αντωνακόπουλος: Μπροστά στις κάλπες - Δεδομένα και ζητούμενα
Ευρισκόμενοι λίγες ώρες προ της νέας απόφασης που πρέπει ο καθένας να λάβει, σχετικά με το μέλλον της πατρίδας , ας επιχειρήσουμε να οργανώσουμε , στηριζόμενοι στην Κοινή ΛΟΓΙΚΗ,
τα επιχειρήματα που θα μας οδηγήσουν στην τελική μας απόφαση.

1η ΣΥΜΦΩΝΙΑ: Η Κρίση που βιώνουμε είναι κρίση του ευρωπαϊκού μοντέλου , για αυτό πλήττει μεγάλο αριθμό χωρών , του ευρωπαϊκού Νότου , οι οποίες είχαν σχετικά ίδια χαρακτηριστικά οικονομίας.

2η ΣΥΜΦΩΝΙΑ: Η Κρίση ξεκίνησε από την Ελλάδα γιατί ήταν η πιο αδύνατη και εξαρτημένη από δανεισμό οικονομία.

3η ΣΥΜΦΩΝΙΑ: Η σημερινή εικόνα της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας επωάστηκε τα τελευταία 30 χρόνια.

Δεκαετία 80’-90’. Η μη σωστή προετοιμασία της χώρας για ένταξη στην ΕΟΚ , οδήγησε σε αθρόα εισαγωγή , προϊόντων της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και βιοτεχνίας , εκτοπίζοντας τα παραγόμενα στην Ελλάδα. Αυτό συνέβη γιατί καταργήθηκαν οι δασμοί και παράλληλα αυξήθηκε η καταναλωτική δυνατότητα (αυξήσεις μισθών –συντάξεων)των Ελλήνων. Έτσι καταστράφηκε η ελληνική βιομηχανία και βιοτεχνία. Όλοι όμως πανηγυρίζαμε για την βελτίωση της ζωής μας, πολιτικοί –συνδικαλιστές και πολίτες.

Δεκαετία 90’-2000’. Η κοινή Αγροτική πολιτική προέβλεψε επιδοτήσεις αποσυνδεδεμένες από την παραγωγή για τα φυτικά προϊόντα του Ευρωπαϊκού Νότου. Έτσι εγκαταλείφτηκε η αγροτική οικονομία . Όλοι όμως πανηγυρίζαμε γιατί παίρναμε οικονομικές ενισχύσεις χωρίς να καλλιεργούμε. ΠΑΣΕΓΕΣ , συνεταιρισμοί, όλοι δήλωναν ότι ήταν μεγάλη επιτυχία η νέα ΚΑΠ.

Δεκαετία 2000’-20010’. Το Τραπεζικό σύστημα μοιράζει ελκυστικό χρήμα για αύξηση της κατανάλωσης. Έτσι υπήρξε δεύτερο κύμα εισαγωγών καταναλωτικών αγαθών . Έξι (6 δις) ευρώ το χρόνο πήγαιναν μόνο στην Γερμανία για εισαγωγή αυτοκίνητων. Όλοι όμως πανηγυρίζαμε γιατί υπήρχε πλασματική ευημερία.

Όλα αυτά τα χρόνια , υπήρξε μια ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑΞΗ που συνεχώς ψηφιζόταν από τους Έλληνες , ανεπαρκής να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Υπήρξε μια οικονομική ΤΑΞΗ , η οποία αντί να επενδύει και να ρίχνει χρήμα στην Αγορά , Έκλεβε το Δημόσιο χρήμα. Υπήρξε μια ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ που ζητούσε μόνο προνόμια και παροχές. Έτσι το 2009 έφτασε η διαφθορά να κατατρώει το 10% του ΑΕΠ. Διαφθορά ΠΑΝΤΟΥ. Στα Δημόσια έργα , στην Υγεία , στους Ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, στην διαχείριση επιδοτήσεων, στην διαχείριση αποζημιώσεων κλπ.

Η παραοικονομία έφτασε το 35% του ΑΕΠ. Το 40% των φορολογούμενων είναι αυτοαπασχολούμενοι, με ότι αυτό σημαίνει για την φοροδιαφυγή. Στις διαπιστώσεις αυτές οδηγήθηκε σχετική έρευνα του Οικονομικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πειραιά.

ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ: Δεν υπάρχει άλλος δρόμος αντιμετώπισης εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα τα κράτη με αντίστοιχα ή παρόμοια προβλήματα προσέφυγαν στον μηχανισμό στήριξης. Όποιες Πολιτικές δυνάμεις στήριζαν το αντίθετο, μετά από εκλογές , αφού ανέλαβαν την εξουσία ακλούθησαν ακριβώς τον ίδιο δρόμο. Παράδειγμα η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ουγγαρία. Η Ισπανία, η Ιταλία, η Κύπρος, ουσιαστικά εφαρμόζουν πολιτικές δημοσιονομικής πειθαρχίας, χωρίς να λαμβάνουν την στήριξη του Ευρωπαϊκού μηχανισμού. Ούτε Ρωσία , ούτε Κίνα υπήρξε αρωγός κανενός Ευρωπαϊκού Κράτους. Όσοι προσέφυγαν προς βοήθεια σε αυτούς , ήρθαν αντιμέτωποι με την άρνησή τους, δημόσια και όχι κρυφίως.

ΠΕΜΠΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ: Το μνημόνιο δεν είναι φετίχ. Έξαλλου επικοινωνιακή είναι η προσέγγιση περί ύπαρξης ενός Μνημονίου. Ούτος η άλλως η δανειακή σύμβαση θα συνοδεύεται πάντα από κάποιες επιπλέον συμφωνίες που συνθέτουν το μνημόνιο. Υπάρχει κανένας με κοινή λογική που προτείνει αίτημα δανειοδότησης από τον Μηχανισμό χωρίς άλλες σύνοδες συμφωνίες ;
Άρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των όρων και των συμφωνιών. Ιδιαίτερα σήμερα που βελτιώνεται ο πολίτικος συσχετισμός στην Ευρώπη. Αλήθεια δεν είναι βελτίωση των όρων η επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους , η μείωση των επιτοκίων, η διαγραφή μέρους του χρέους;

Είμαστε συνεπής στους βασικούς όρους του μνημονίου μέχρι τώρα; Βεβαίως και όχι. Δεν έχουν προχωρήσει αποκρατικοποιήσεις ούτε διαρθρωτικές αλλαγές. Όμως το δάνειο εξελίσσεται ευνοϊκότερα. Δεν αποτελεί αυτό εν τοις πραγμασι διαπραγμάτευση;

ΕΚΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ: Ευρωομόλογο , φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, φόρος διοξειδίου του άνθρακα, είναι αιτήματα στα πλαίσια των νέων δεδομένων της Ελληνικής Κυβέρνησης από την αρχή της δανειοδότησης . Σήμερα τα συζητά στα δεδομένα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Άμεσα πρέπει και μπορεί να εκδοθούν τα ομόλογα έργων ώστε να ξεκινήσουν οι πέντε μεγάλοι οδικοί άξονες στην χώρα. Άμεσα οι Τράπεζες μπορούν να επαναχρηματοδοτήσουν τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Άμεσα μπορεί να υπάρξει διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους από τις Τράπεζες. Άμεσα μπορούν να απορροφηθούν χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ. Άμεσα μπορούν να αποδοθούν τα έξι (6 δις) που οφείλει το δημόσιο στους ιδιώτες. Αυτά μπορούν να γίνουν την επομένη των εκλογών αφού συνεχιστεί η δανειοδότηση της χώρας. Εάν υπάρξει μονομερής καταγγελία της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου , τότε όχι δεν μπορούν να γίνουν, αλλά δεν θα υπάρξουν ούτε χρήματα για τους ήδη μειωμένους μισθούς και συντάξεις.

ΕΒΔΟΜΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ: Το Πολιτικό σύστημα είναι υποχρεωμένο να σηκώσει το φορτίο της διάσωσης της χώρας. Σύστημα είναι τα κόμματα με τις εκφράσεις τους στο Κοινοβούλιο, στην Αυτοδιοίκηση, στον Συνδικαλισμό. Όλοι έχουν ασκήσει εξουσία στον Ελληνικό Δημόσιο Βίο. Το Συνδικαλιστικό κίνημα, μήπως δεν συνδιοικεί στο δημόσιο και στις ΔΕΚΟ ; Πως ορίζονται οι διευθυντές;

Πως έχουν προκύψει επιλεκτικά υψηλές αμοιβές σε διάφορες υπηρεσίες; πως λειτουργούν τα Πειθαρχικά Συμβούλια της ατιμωρησίας; Η αυτοδιοίκηση στις εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη κατέχει την πρωτιά σχετικά με καταγγελίες πολιτών για παρανομίες και αδιαφάνεια. Άρα και κόμματα που δεν έχουν κυβερνήσει στην χώρα , έχουν συνεισφέρει στην διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης. « Κανένας αθώος του Αίματος τούτου|». Επιβάλλεται λοιπόν να σταματήσουν τα συνθήματα φοιτητικού αμφιθεάτρου. Δεν κυβερνιέται ο τόπος με συνθήματα.

ΟΓΔΟΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ: Πρώτα η Κοινωνία , πρώτα ο Πολίτης. Την επομένη των εκλογών πρέπει να υλοποιηθούν πολιτικές για τα Κοινωνικά στρώματα που βιώνουν την φτώχια. Να διασφαλιστούν όροι για εισόδημα αξιοπρεπούς διαβίωσης. Όσον αφορά τον πολίτη και τον περιορισμό των βαθμών ελευθερίας της χώρας , πρέπει να θυμηθούμε ότι κάποιοι περιορισμοί περιγράφονται στην ιδρυτική διακήρυξη της ΕΟΚ αλλά και στην συνθήκη του ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ. Υπήρξαν όμως παλαιότερα ήρεμες αποφάσεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου για αυτές τις συμφωνίες.

Ας μην ξεχνάμε ότι η επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι Εθνική πρωτίστως επιλογή. Αλλά και με όρους λογιστικής οικονομίας μέχρι σήμερα ήταν ωφέλιμη. Για κάθε ένα ευρώ εισφοράς στον Κοινοτικό προϋπολογισμό έχουμε εισροές στην χώρα 4 ευρώ. Όσον αφορά το αναπτυξιακό μοντέλο της Ευρώπης σίγουρα δεν είναι το επιθυμητό. Αν είχαμε μείνει εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης , σίγουρα θα είμαστε εδώ και χρόνια πολύ χειρότερα και χωρίς προοπτική. Αυτό αποδεικνύουν εμπειρίες άλλων γειτονικών χωρών. Ας μην υπάρξει και εδώ η εγωιστική απάντηση περί της ιδικής μας μοναδικής δυνατότητας να ανατρέψωμεν τα πάντα και να τα φέρουμε στα μετρά μας. Η ζωή είναι η Τέχνη του εφικτού, το οποίο μεγιστοποιείται όταν το επιθυμητό , έχει σχέση με την πραγματικότητα. Ψηφίζουμε αύριο με κριτήρια που έχουν αφομοιώσει στις πραγματικές συνθήκες.

Το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος του Βαγγέλης Βενιζέλος , διεκδικούν τον ρόλο της πολιτικής συνιστώσας του πολιτικού συστήματος στην χώρα, που γνωρίζει την πραγματικότητα και μπορεί να την αλλάξει. « Οι Λαοί κυβερνώνται με τα λόγια» ως επιχείρημα εκφράζει άλλους πολιτικούς χώρους. Χαρακτηριστικό του ΠΑΣΟΚ διαχρονικά είναι η προσφορά στην Ελληνική Κοινωνία με πράξεις.

Η διαχείριση της Κρίσης χρέους της χώρας από το ΠΑΣΟΚ μας αδικεί προσωρινά. Όσοι αναλύουν μέσα από το πρίσμα της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας τις εξελίξεις , σίγουρα σχετίζουν την σημερινή συγκυρία με την εθνική καταστροφή του 1920-1922. Μόνο που οι συκοφάντες και οι πατριδοκάπηλοι του 1920 εκτελεστήκαν στο Γουδί και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, κατοχύρωσε περίοπτη θέση στις σελίδες της Νεοελληνικής Ιστορίας. Την ώρα της Εθνικής κρίσης επιβάλλεται σοβαρότητα , σύνεση, συνεργασία. Τα υπόλοιπα θα τα προσπεράσει ΑΔΙΑΦΟΡΗ ΚΑΙ ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup