Την Βουλευτή Επικρατείας και Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Κεραμέως, είχε την ευκαιρία να συναντήσει σήμερα ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ.Νεκτάριος Φαρμάκης, στα πλαίσια επίσκεψης της κ.Κεραμέως στην Αιτωλοακαρνανία.
Ο κ.Φαρμάκης , συνόδευσε την Βουλευτή Επικρατείας σε συναντήσεις με τους Δημάρχους Μεσολογγίου και Αγρινίου κ.κ. Ν.Καραπάνο και Γ.Παπαναστασίου, καθώς και σε επίσκεψη στο ΤΕΙ στο Μεσολόγγι και στα Πανεπιστημιακά Τμήματα στο Αγρίνιο.
Όπως ήταν αναμενόμενο κυρίαρχο θέμα ήταν η εξέλιξη και διαμόρφωση του «χάρτη» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τόσο στην Αιτωλ/νία όσο και σε ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Κοινός τόπος των συζητήσεων υπήρξε η σαφής και ρητή διαπίστωση ότι οι τοπικές κοινωνίες αλλά και μεγάλο τμήμα της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι αντίθετοι στην επιχειρούμενη αναδιάταξη της ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία γίνεται χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, αξιολόγηση, μελέτες βιωσιμότητας και διασφάλιση επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Από την πλευρά του ο κ.Φαρμάκης τόνισε ότι «οι συζητήσεις που γίνονται για τη χωροθέτηση σχολών και τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ θυμίζουν εποχές Μαυρογυαλούρου. Και αυτό γιατί η ίδρυση και η ανάπτυξη σχολών εξακολουθεί να αποτελεί απόφαση υπουργείου και μιας κομματοκρατίας, με όρους καθαρά ψηφοθηρικούς. Από τη στιγμή που η δημιουργία ή η κατάργηση σχολών δεν ανήκει στην ευθύνη των Πανεπιστημίων, προφανώς δεν έχει καμία σχέση με την ποιότητα των σπουδών και τις δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης των φοιτητών.
Ταυτόχρονα, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης μετέφερε στην κ.Κεραμέως την προσωπική του εμπειρία τόσο από την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι, όσο και των τοπικών κοινωνιών στην Ηλεία που πρόσφατα επισκέφθηκε και την κάλεσε να σταθεί αρωγός στις διεκδικήσεις των τοπικών κοινωνιών, πάντα με ακαδημαϊκά κριτήρια και έχοντας κατά νου ζητήματα όπως α) η αξιολόγηση των ιδρυμάτων, β) η ύπαρξη υποδομών που είναι πληρωμένες από τον Έλληνα φορολογούμενο και γ) η σύνδεση των τμημάτων με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, υπό το πρίσμα της σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά.
Κλείνοντας την συνάντησή του με την κ.Κεραμέως ο υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Νεκτάριος Φαρμάκης επισήμανε ότι ο ορθολογισμός και η ειλικρινής διαβούλευση μεταξύ πολιτικής ηγεσίας, ακαδημαϊκής κοινότητας και τοπικών κοινωνιών, μπορούν να αποτελέσουν την εγγύηση ότι Πανεπιστήμια και ΤΕΙ δεν θα αποτελέσουν ποτέ ξανά πεδίο πολιτικής εκμετάλλευσης και μέσο διαχείρισης μιζέριας αλλά θα μετεξελιχθούν σε πραγματικούς πυλώνες γνώσης και ανάπτυξης του τόπου μας.