Από τη ζωτικής σημασίας περιοχή του φράγματος Πηνειού, ξεκίνησε τη προεκλογική εκστρατεία του δημάρχου Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη, για μια νέα θητεία στο Λαζαράκειο. Ο κ. Λυμπέρης ανέφερε ότι κάποιοι παρεμπόδισαν την αναπτυξιακή πορεία του δήμου, ανεπιτυχώς - όπως κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Ο δήμαρχος Ήλιδας στάθηκε στις παραμέτρους του μεγάλου έργου που θα προσφέρει καθαρό νερό σε 80.000 κατοίκους στο δήμο Ήλιδας και τη βόρεια Ηλεία.
Τόνισε πως ξεκινά επίσημα την προεκλογική του δράση από την περιοχή του φράγματος Πηνειού. Μια περιοχή που έχει σηματοδοτήσει δράσεις 15ετίας και που όπως υπενθύμισε ο άξονας Φράγμα – Αρχαία Ήλιδα – Κουρούτα – Χελωνίτης Κόλπος αποτέλεσε το βασικό αναπτυξιακό άξονα κατά την έναρξη της πρώτης προεκλογικής του καμπάνιας το 1998. «Από εδώ ξεκινάμε μετά από 16 χρόνια για να τονίσουμε κάποια πράγματα που αφορούν το παρόν με το άμεσο παρελθόν για να μπορέσουμε μέσω αυτών να προδιαγράψουμε το μέλλον του τόπου μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λυμπέρης. Ο δήμαρχος Ήλιδας αναφέρθηκε τους φυσικούς πόρους που έχουν σημαδέψει την περιοχή από την αρχαιότητα έως σήμερα και συνέδεσε την αγροτική και κτηνοτροφική ανάπτυξη με την μεταποίηση και τον τουρισμό, θέτοντας ως κομβικό σημείο την αρχαία Ήλιδα.
Ο κ. Λυμπέρης συνέχισε αναφερόμενος στα έργα που έχουν γίνει ξεκινώντας από το Διυλιστήριο, το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο του νέου αιώνα, μετά την κατασκευή του φράγματος τη δεκαετία του 1960. Έργο που εντάσσεται στα 50 μεγαλύτερα που έγιναν στη χώρα για το περιβάλλον, μέσω του ΕΣΠΑ και αποτελεί το πρώτο στα έργα του ΕΠΠΕΡΡΑ. Ένα έργο που θα προσφέρει πόσιμο νερό σε 80.000 κατοίκους στο δήμο Ήλιδας και τη βόρεια Ηλεία.
Ο δήμαρχος Ήλιδας, υπήρξε αιχμηρός για τα εμπόδια που συνάντησε η δημοτική αρχή στο να προχωρήσει στο έργο αυτό, αλλά και στη βελτίωση των υποδομών του φράγματος. «Ο δήμος επιτρεπόταν και έκανε παρέμβαση για να ανακαινίσει όλο τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του φράγματος. Η εικόνα εγκατάλειψης είναι εμφανής. Σάπια κάγκελα, κατεστραμμένα φωτιστικά, αλλά κυρίως ο σκουριασμένος και μη λειτουργικός εξοπλισμός του φράγματος που δημιουργεί κινδύνους. Το εσωτερικό θυρόφραγμα, ο υπερχειλιστής όπου η πόρτα του δεν ανοίγει, είχαν ενταχθεί σε μελέτη του δήμου Ήλιδας. Πετύχαμε πιστώσεις μέσω του ΕΠΠΕΡΡΑ και δεν έχει πράξη γιατί η περιφέρεια δεν υπέγραψε την προγραμματική σύμβαση» σχολίασε ο κ. Λυμπέρης. «Το γιατί δεν έγινε, αποτελεί ένα ερώτημα που θα απαντηθεί διεξοδικά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου» είπε.
Ο δήμαρχος Ήλιδας τόνισε πως θα πιέσει εκ νέου να ολοκληρωθεί ο πλήρης εκσυχρονισμός του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και ότι άλλο απαιτείται για το φράγμα. «Την τύχη της μελέτης που έκανε ο δήμος Ήλιδας την ξέρω. Η μελέτη βρίσκεται στα συρτάρια της ΔΕΚΕ εδώ και δυόμιση χρόνια. Κάναμε προσπάθειες χωρίς κόστος, πετύχαμε την χρηματοδότηση αλλά δεν υπέγραψε την προγραμματική σύμβαση η Περιφέρεια» αφήνοντας αιχμές κατά του αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών και υποψηφίου δημάρχου Ήλιδας Χρήστου Χριστοδουλόπουλου. «Ως δήμαρχος και ως υποψήφιος δήμαρχος μπορώ να σχολιάσω πως είναι κρίμα να χάνονται λεφτά για την περιοχή και μάλιστα όταν έχουν να κάνουμε με τόσο σημαντικές παρεμβάσεις όπως είναι η ανακαίνιση του εξοπλισμού του φράγματος και να βρισκόμαστε υπό τον κίνδυνο που εγκυμονεί αυτή η κατάσταση με τα παλιά σκουριασμένα μηχανήματα.
Ο κ. Λυμπέρης σε αυτοψία στο χώρο όπου τροφοδοτείται το διυλιστήριο τόνισε πως ο κεντρικός αγωγός ξεκινά από τον πύργο - το εσωτερικό θυρόφραγμα που έχει καταστραφεί εδώ και χρόνια και οδηγεί στο εξωτερικό θυρόφραγμα. Από τη στιγμή που δεν ήταν εφικτή αυτή η παρέμβαση, με ειδικό μηχάνημα από τη Δανία, με μεγάλο κίνδυνο τρυπήθηκε ο αγωγός υπό πίεση και έτσι έφτασε το νερό στο διυλιστήριο. Αν είχε γίνει η προγραμματική σύμβαση θα είχαν γίνει όλα πιο απλά» εξήγησε ο κ. Λυμπέρης. Όπως συμπλήρωσε μέχρι το τέλος του μήνα ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία του διυλιστηρίου, ενώ ολοκληρώνεται και το έργο σύνδεσης. Έτσι το καθαρό νερό πολύ σύντομα θα φτάσει στα νοικοκυριά.
Ο δήμαρχος Ήλιδας πραγματοποίησε ακόμα αυτοψία στον υπερχειλιστή όπου παρακολούθησε την κατάσταση που επικρατεί με το κλειστό θυρόφραγμα και τη μεγάλη ροή που υπάρχει.