Βιοκλιματικό πάρκο στο κέντρο της Αμαλιάδας - Στα πρότυπα ευρωπαϊκών πόλεων
Η ανάπλαση της Σοχιάς, του άξονα αναφοράς της πόλης της Αμαλιάδας δε σταματά στο πάρκο Μπελογιάννη. Με το έργο της βιοκλιματικής αναβάθμισης του κέντρου της Αμαλιάδας, ο υπαίθριος χώρος από το αθλητικό κέντρο μέχρι τις σιδηροδρομικές γραμμές ενοποιείται με μια παρέμβαση που περιλαμβάνει πολύ πράσινο, πεζόδρομους, ποδηλατοδρόμους, υδάτινα στοιχεία αλλά και χώρους εκδηλώσεων. Ο Δήμος Ήλιδας είναι ο πρώτος δήμος που εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Δημόσιων Ανοιχτών Χώρων», με την υψηλότερη χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013 (ΕΠΠΕΡΑΑ) του Υ.ΠΕ.Κ.Α. που εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας "Προστασία Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος-Αντιμετώπιση Κλιματικής Αλλαγής-Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας".
Καλύτερο μικροκλίμα -Λιγότερες δαπάνες για κλιματισμό για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Η φιλοσοφία της παρέμβασης βασίζεται στη δημιουργία ενός γραμμικού αστικού πάρκου, που θα προσφέρει θερμική άνεση, δροσιά και σκίαση τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά ταυτόχρονα θα λειτουργεί σαν ένας μεγάλος περίπατος που θα διατρέχει τη πόλη ακολουθώντας την κατεύθυνση του χειμάρρου της Σοχιάς, κυρίαρχου στοιχείου της ιστορίας και της φυσιογνωμίας της. Η ανάπλαση στηρίζεται στις αρχές του βιοκλιματικού αστικού σχεδιασμού με στόχο την βελτίωση της δημόσιας εικόνας της.
Κύριος στόχος της μελέτης που εκπονήθηκε από το τμήμα Αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π. και το τμ. Μηχανολόγων Παν/μίου Πατρών είναι η διατήρηση και ενίσχυση του αστικού πρασίνου, η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του κέντρου έτσι ώστε να αποτελέσει παράγοντα βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων και επισκεπτών του Δήμου, συμβάλλοντας στην αναζωογόνηση του δυτικού τμήματος της πόλης.
Με κατάλληλες δαπεδοστρώσεις από ψυχρά υλικά επιτυγχάνεται η απομείωση της θερμοκρασίας και η βελτίωση της θερμικής άνεσης κατά 24%. Παράλληλα οι χαράξεις, η κατασκευή καθιστικών, οι ανθώνες, η παιδική χαρά και οι ποδηλατόδρομοι λειτουργούν προσφέροντας σύνδεση και συνέχεια μεταξύ των επί μέρους τμημάτων της ανάπλασης.
Βιώσιμη πόλη για παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες
Σημαντικά είναι τα οφέλη από τον βιοκλιματικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό της ανάπλασης, με τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων κατά τη θερινή και χειμερινή περίοδο. Γενικότερα το έργο θα συμβάλει στον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας για κλιματισμό, τον περιορισμό της χρήσης του αυτοκινήτου, των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη συμβολή στην αναστροφή της κλιματικής αλλαγής.
Παράλληλα το έργο συνδέεται με τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας, Με το πράσινο, κατάλληλα εναρμονισμένο με τον αστικό ιστό, δημιουργείται ένα περιβάλλον θερμικής άνεσης, ενώ μειώνεται ο θόρυβος, και κατακρατούνται οι ατμοσφαιρικοί ρύποι και τα σωματίδια, που ευθύνονται για τη δημιουργία αναπνευστικών προβλημάτων στις ευπαθείς ομάδες.
Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται σε ένα γενικότερο περιβαλλοντικό σχεδιασμό που πραγματοποιεί ο δήμος Ήλιδας, στην κατεύθυνση της μέριμνας για το περιβάλλον και την αειφορία. Στο σχεδιασμό αυτό περιλαμβάνονται η προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας με την ενθάρρυνση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης, κατασκευή του δικτύου ποδηλατοδρόμων, που θα ενώνουν την πόλη με τις παραλίες της, (έργο που ολοκληρώνεται σύντομα), η εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε δημόσια κτίρια όπως το αθλητικό κέντρο και το διοικητήριο, (γεωθερμία, φωτοβολταϊκά).
Με τη δημιουργία των πρότυπων βιοκλιματικά αναβαθμισμένων υπαίθριων χώρων το κέντρο της πόλης γίνεται περισσότερο ελκυστικό , ενισχύοντας την εμπορική και επαγγελματική δραστηριότητα στους περιμετρικούς δρόμους, παρέχοντας ευκαιρίες για την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, από τις οποίες θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας. Η παρέμβαση αφορά 25 περίπου στρέμματα από το πάρκο Μπελογιάννη ως τις σιδηροδρομικές γραμμές μεταξύ των οδών Ρήγα Φεραίου και Φιλικής Εταιρείας. Το έργο δίνει βαρύτητα στην εύκολη προσβασιμότητα σε άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένους και παιδιά ώστε να κινούνται με άνεση και ασφάλεια στους υπαίθριους χώρους.
Προβλέπονται
• Εδαφοδιαμορφώσεις και δαπεδοστρώσεις με ψυχρά και υδατοπερατά υλικά
• διαπλάτυνση πεζοδρομίων
• φυτεύσεις περισσότερων από 600 δένδρων
• φυτεύσεις θάμνων, αναρριχόμενων και ποωδών φυτών
• εγκατάσταση ανακλινόμενων κερκίδων για την παρακολούθηση εκδηλώσεων
• ξύλινες φυτεμένες πέργκολες
• εγκατάσταση γραμμικών στοιχείων νερού και καθιστικών σε όλο το μήκος της ανάπλασης
• ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Δημαρχείου με αναδιάταξη και συμπλήρωση του υπάρχοντος θεάτρου
• κατασκευή περιφραγμένης περιοχής παιδικής χαράς, με παιχνίδια για παιδιά νηπιακής ηλικίας.
• καθιστικά για τους ποδηλάτες με σύστημα στάθμευσης ποδηλάτων
• οργανωμένες θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων και ταξί
• εγκατάσταση συστήματος άρδευσης
• φωτιστικά σώματα (τα περισσότερα θα λειτουργούν με φωτοβολταϊκά)
• χώρο για κομποστοποίηση των υπολειμμάτων του πρασίνου
• Κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος είναι ένα αβαθές στοιχείο νερού στη γωνία Ερμού και Πύρρωνος, που θα λειτουργεί σαν «υδάτινος χρονογράφος», καθώς περιλαμβάνει δώδεκα βρύσες, που θα σηματοδοτούν την ώρα, και τρεις μικρούς πίδακες νερού που ανταποκρίνονται στα τέταρτα.
Περισσότερο πράσινο
Καλύτερη ατμόσφαιρα- λιγότερος θόρυβος
Περισσότεροι πεζοί και ποδήλατα -λιγότερα αυτοκίνητα
Ελκυστικότερο εμπορικό κέντρο
Ένα γραμμικό πάρκο από το αθλητικό κέντρο μέχρι τις γραμμές του τρένου πάνω στην αρτηρία του χειμάρρου της Σοχιάς ενοποιεί και αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά της πόλης
Απόδοση περισσότερων ελεύθερων χώρων στους πεζούς