Περιφερειακές Εκλογές

Οι προβλέψεις για τις περιφέρειες – Ποια είναι τα εφτά ντέρμπι, ποια τα πέντε ακλόνητα φαβορί

Οι προβλέψεις για τις περιφέρειες – Ποια είναι τα εφτά ντέρμπι, ποια τα πέντε ακλόνητα φαβορί

Μετά τις προβλέψεις πριν τον α΄γύρο, λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τον… τελικό β΄γύρο. Οι προβλέψεις γίνονται με βάση τις (φανερές και κρυφές) δημοσκοπήσεις και στηρίξεις των άλλων συνδυασμών αλλά και τις (πραγματικές) εκτιμήσεις των εκλογικών επιτελείων των υποψηφίων που πιάνουν το κλίμα του κόσμου, και καταγράφουν: Εφτά ντέρμπι και πέντε μάχες οι οποίες έχουν αδιαφιλονίκητα φαβορί.

Συγκεκριμένα:

ΤΑ ΝΤΕΡΜΠΙ

Αττικής

Ρένα Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ): 23,8

Γιάννης Σγουρός (ανεξάρτητος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ): 22,1

Το ντέρμπι των ντέρμπι λόγω του μεγέθους και του ειδικού πολιτικού βάρους της περιφέρειας αλλά και το γεγονός ότι στον α΄ γύρο διαψεύστηκαν τα προγνωστικά για πρωτιά Σγουρού. Πάντως, στο επιτελείο του περιφερειάρχη εκφράζουν την αισιοδοξία του αφενός γιατί η διαφορά με την κ. Δούρου στον α΄ γύρο είναι μικρή, ενώ η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχει πιάσει «ταβάνι» και αφετέρου γιατί αναμένουν ότι ο πολυσυλλεκτικός συνδυασμός «Αττική – Μόνο με έργο» θα λάβει μεγάλο τμήμα από τους πολίτες που επέλεξαν άλλους υποψηφίους στον α΄ γύρο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μετά την επίσημη στήριξη της ΝΔ, η υποψηφιότητα του κ. Σγουρού αναμένεται να λάβει το μεγαλύτερο τμήμα του 14% που ψήφισε τον υποψήφιο της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκο αλλά και μέρος των ψηφοφόρων του Π. Χαϊκάλη που δήλωσε ότι στηρίζει τον κ. Σγουρό. Αντιθέτως, στο επιτελείο της Ρένας Δούρου, μετά και το κλείσιμο της πόρτας από το ΚΚΕ που θα μπορούσε να αποτελέσει «δεξαμενή», στηρίζονται περισσότερο στο πολιτικό κλίμα και τους δυσαρεστημένους με την κυβερνητική πολιτική ψηφοφόρους που θα διαμαρτυρηθούν με την ψήφο τους τόσο στην κάλπη των ευρωεκλογών όσο και σε αυτή των δημοτικών εκλογών.

Ιόνια Νησιά

Σπύρος Σπύρου (ΝΔ): 21,7%

Θόδωρος Γαλιατσάτος (ΣΥΡΙΖΑ): 20,5%

Μεγάλο ντέρμπι αναμένεται να διεξαχθεί και στα Ιόνια, όπου ο Θόδωρος Γαλιατσάτος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται 1,2% πίσω από τον, υποστηριζόμενο από τη ΝΔ, νυν περιφερειάρχη Σπύρο Σπύρου (21,7 έναντι 20,5%). Σύμφωνα με εκτιμήσεις τοπικών παραγόντων ο κ. Σπύρου έχει μικρό προβάδισμα καθώς, σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες, φαίνεται ότι λαμβάνει σημαντικό τμήμα από το συνδυασμό της Α. Γκερέκου που ήρθε τρίτη με 14,5% αλλά και των, προερχόμενου από τη ΝΔ. Α. Δεσύλλα (6ος με 5,1%) και του όγδοου Χρήστου Ανθή που έλαβε 4,5%. Από την άλλη πλευρά ο κ. Γαλιατσάτος στοχεύει στις ψήφους του τέταρτου Γιώργου Καλούδη (προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και έλαβε 12%, ο οποίος ωστόσο δήλωσε ότι δεν στηρίζει κανέναν από τους δύο μονομάχους του β΄ γύρου. Ίσες αποστάσεις από τους δύο κρατά, όπως άλλωστε και σε όλη την Ελλάδα, το ΚΚΕ με το Θ. Γουλή που έλαβε 11,4%.

Νότιο Αιγαίο

Γιώργος Χατζημάρκος (ΝΔ): 35,7%

Γιάννης Μαχαιρίδης (ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ): 32,1%

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παρά τις αντίθετες προβλέψεις, ο υποψήφιος της ΝΔ κατάφερε να υπερσκελίσει τον νυν περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη και μάλιστα κατά 3,6% (35,7 έναντι 32,1%). Αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις τοπικών παραγόντων, οφείλεται στη μετακίνηση μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων που το 2010 είχαν επιλέξει τον κ. Μαχαιρίδη, προς τον τρίτο, τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, Μπενέτο Σπύρου, που πήρε 18,3%. Αυτό, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, συνέβη σε μεγάλο βαθμό, κυρίως, στη Ρόδο. Αν και με δήλωσή του ο κ. Σπύρου ζήτησε από τους ψηφοφόρους του να «επιλέξουν οι ίδιοι» τι θα ψηφίσουν στο β΄ γύρο, οι ίδιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για «επαναπατρισμό» στον κ. Μαχαιρίδη των μισών τουλάχιστον από αυτούς, που, άλλωστε, ήταν παλαιοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Στο επιτελείο του νυν περιφερειάρχη θεωρούν ότι θα πάρουν και ψήφους από το συνδυασμό της Λίλας Καφαντάρη (ΚΚΕ) που πήρε 8%. Αντίθετα, στην πλευρά του κ. Χατζημάρκου θεωρούν ότι του δίνει αέρα η πρωτιά του α΄ γύρου. Φαίνεται όμως ότι οι «δεξαμενές» του υποψηφίου της ΝΔ στο β΄ γύρο είναι περιορισμένες.

Δυτική Ελλάδα

Απόστολος Κατσιφάρας (ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ): 23%

Ανδρέας Κατσανιώτης (ΝΔ): 19,8

Λίγο παραπάνω από τρεις ποσοστιαίες μονάδες (για την ακρίβεια 3,2% – 23 ένα 19,8%) είναι η διαφορά μεταξύ του, προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ, νυν περιφερειάρχη και του υποψήφιου της ΝΔ Ανδρέα Κατσανιώτη που κατάφερε να υπερσκελίσει τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Χατζηλάμπρου που με το 16,8% αναγορεύεται αυτόματα (βασικός) ρυθμιστής του αποτελέσματος του β΄ γύρου. Όπως είναι φυσικό ο ίδιος ο κ. Χατζηλάμπρου δεν έχει δώσει «γραμμή» για επιλογή κάποιον από τους δύο υποψηφίους καθώς, όμως στην πλειοψηφία τους πρόκειται για παλαιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, εκτιμήσεις ωστόσο τοπικών παραγόντων, κάνουν λόγο για πιθανό επαναπατρισμό τμήματος αυτών στον «παπανδρεϊκό» Α. Κατσιφάρα, τον οποία ψήφισαν το 2010. Ο νυν περιφερειάρχης μπορεί να ελπίζει και στο 3,2% του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ζαφειρόπουλου που έκανε δήλωση στήριξης υπέρ του, ενώ, αν και είναι γνωστή η αντιπαλότητά του με τον παλαιό ΠΑΣΟΚο νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας και νυν υποψήφιο περιφερειάρχη της ΔΗΜΑΡ, Θύμιο Σώκο ο οποίος με δήλωσή του στρέφεται κατά του κ. Κατσιφάρα, χωρίς, πάντως, να προκρίνει τον Α. Κατσανιώτη, θεωρητικά μπορεί να πάρει και τμήμα του (σημαντικού) 12,6% που πήρε ο κ. Σώκος στον α΄ γύρο. Το ΚΚΕ, (υποψήφιος ο βουλευτής Ν. Καραθανασόπουλος πήρε 8,8%) δηλώνει , όπως και σε όλη την Ελλάδα, ότι ψηφίζει «λευκό» ή «άκυρο». Σε κάθε περίπτωση, καθώς πρόκειται για μία περιφέρεια με «κεντροαριστερό πρόσημο», ο νυν περιφερειάρχη φαίνεται ότι έχει μεγαλύτερες πιθανότητες από τον υποψήφιο της ΝΔ>.

Βόρειο Αιγαίο

Χριστιάννα Καλογήρου (ΝΔ): 31,5%

Νάσος Γιακαλής (ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ): 25,9%

Στο Βόρειο Αιγαίο, η υποψήφια της ΝΔ, γενική γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Χριστιάννα Καλογήρου κατάφερε να κόψει πρώτη το νήμα στον α΄ γύρο και μάλιστα με σημαντική διαφορά 5,6% από τον (προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ), νυν περιφερειάρχη Νάσο Γιακαλή. Ωστόσο, φαίνεται ότι, όπως και στην περίπτωση του Νοτίου Αιγαίου, δεν έχει και πολλές «δεξαμενές» για το β΄ γύρο. Κι αυτό γιατί μπορεί οι υπόλοιποι υποψήφιοι (Κόρακας-ΚΚΕ με 14,7%, Σπιλάνης-ΔΗΜΑΡ με 3,4%, Δράση, Μπάλλας-Οικολόγοι με 2,7% και Μπάλλας-Ανταρσύα με 2,4%), και κυρίως, η, τρίτη, Αγλαΐα Κυρίτση του ΣΥΡΙΖΑ να κρατούν ουδέτερη στάση, αλλά, σύμφωνα με εκτιμήσεις τοπικών παραγόντων, ο κ. Γιακαλής βρίσκεται πιο κοντά πολιτικά σε αυτούς τους ψηφοφόρους. Άλλωστε, ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 2010 ο νυν περιφερειάρχης είχε λάβει και ψηφοφόρους από το ΚΚΕ. Αντίθετα η κ. Καλογήρου φαίνεται ότι δεν έχει αξιόλογες «δεξαμενές». Σε κάθε περίπτωση, η εκτίμηση είναι ότι η μάχη θα είναι πολύ δύσκολη και για τους δύο και θα μοιάζει με αυτή του 2010 μεταξύ του Ν. Γιακαλή και του νυν βουλευτή Λέσβου της ΝΔ Παύλου Βογιατζή που έληξε με «σκορ» 50,77 έναντι 49,23% υπέρ του πρώτου.

Δυτική Μακεδονία

Γιώργος Δακής (ΝΔ): 35,6%

Θόδωρος Καρυπίδης (ανεξάρτητος): 29,1%

Δύσκολη αναμένεται η μάχη του β΄ γύρου για τον νυν περιφερειάρχη Γιώργο Δακή όπως και το 2010. Τότε, όπως και τώρα, είχε προηγηθεί στον α΄ γύρο του τότε υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπαϊορδανίδη με έξι ποσοστιαίες μονάδες (46,3 έναντι 38,4%) και στο β΄ είχε κερδίσει με 51,81 έναντι 48,19%). Τώρα έχοντας απέναντί του τον, παραλίγο υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, «καναλάρχη» της περιοχής Θόδωρο Καρυπίδη είναι μπροστά με 35,6 έναντι 29,1%, δηλαδή με ελαφρώς μεγαλύτερη διαφορά σε σχέση με το 2010 αλλά με χαμηλότερο ποσοστό. Αν και οι υπόλοιποι συνδυασμοί (Βήττας-ΚΚΕ με 6,9%, Κουρκούτας-ΧΑ με 4,7% και Πράσσος-Αριστερή Συμπόρευση με 1,8%) και, κυρίως, ο τρίτος, του Θέμη Μουμουλίδη (η τελική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ) που πήρε 11% και ο τέταρτος της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου (ανεξάρτητη με στήριξη ΔΗΜΑΡ αλλά και ΠΑΣΟΚ), που πήρε 10,8%, κρατούν ουδέτερη στάση ανάμεσα στους δύο, φαίνεται ότι συνδυασμό του κ. Καρυπίδη είναι πιο κοντά, τουλάχιστον σε αυτόν της ΧΑ λόγω της γνωστές αντισημιτικές του απόψεις αλλά και σε αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, στελέχη του συνδυασμού του κ. Μουμουλίδη στηρίζουν υπογείως τον Θ. Καρυπίδη. Από την άλλη πλευρά ο κ. Δακής αναμένεται να στηριχθεί από ψηφοφόρους της, προερχόμενης από το ΠΑΣΟΚ, Γεωργίας Ζεμπιλιάδου. Σε κάθε περίπτωση, η αναμέτρηση αναμένεται να κριθεί οριακά και η ελπίδα του νυν περιφερειάρχη είναι οι πολίτες να ψηφίσουν αυτοδιοικητικά και όχι πολιτικά, ώστε να μην «πληρώσει» πιθανή αντικυβερνητική ψήφο.

Ανατολική Μακεδονία – Θράκη

Γιώργος Παυλίδης (ΝΔ): 34,7%

Άρης Γιαννακίδης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ): 27,5%

Το 2010 ο, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, νυν περιφερειάρχης Άρη Γιαννακίδης είχε έρθει πρώτος αλλά με… ισοπαλία στον α΄ γύρο (41,7 έναντι 41%) με τον ίδιο αντίπαλο, τον πρώην νομάρχη Ξάνθης Γιώργο Παυλίδη. Τώρα, λόγω του ότι ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του, κυρίως από τη μουσουλμανική μειονότητα, φαίνεται ότι κατευθύνθηκε στον τρίτο, υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Μορφίδη (πήρε 11,4%), κατέγραψε πολύ χαμηλότερο ποσοστό και βρίσκεται πίσω από τον κ. Παυλίδη με 7,2% (34,7 έναντι 27,5%). Σ’ αυτούς, ακριβώς τους ψηφοφόρους αλλά και σε αυτούς του υποψήφιου της ΔΗΜΑΡ Β. Τραϊφόρου που έλαβε 2,9%, στοχεύει, μεταξύ άλλων, ο κ Γιαννακίδης για να κερδίσει ξανά έστω και οριακά, όπως το 2010 (51,5 έναντι 48,5%). Από την άλλη πλευρά ο κ. Παυλίδης στοχεύει κυρίως στο 8,1% των ψηφοφόρων του Τ. Κουίκ (ΑΝΕΛ), ο οποίος, πάντως, έδωσε «γραμμή» για «κανέναν από τους δύο». Πάντως, όλοι οι υποψήφιοι που δεν μπήκαν στο β΄ γύρο (εκτός από τους προαναφερόμενους: οι Χ. Κιτσόπουλος της ΧΑ με 5,9%, ο Χ. Τρέλλης του ΚΚΕ με 5,3%, η Κ. Γεροστεγίου των Οικολόγων με 2,3% και ο Γ. Μποτσίδης της Αντρασύα με 1,5%) κρατούν ουδέτερη στάση απέναντι στους υποψήφιους.

ΜΑΧΕΣ ΜΕ ΑΔΙΑΦΙΛΟΝΙΚΗΤΑ ΦΑΒΟΡΙ

Πελοπόννησος

Πέτρος Τατούλης (ανεξάρτητος, υποστηρίζομενος από ΝΔ): 43,1%

Οδυσσέας Βουδούρης (ΣΥΡΙΖΑ): 15,7%

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, κατά την άποψη τοπικών παραγόντων, είναι πιθανόν ότι δεν χρειάζονται, καν, προβλέψεις. Μιλάει από μόνη της η χαώδης διαφορά των 27,4 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ του νυν περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη από τον Οδυσσέα Βουδούρη αλλά και το γεγονός ότι το 43,1, μεγαλύτερο κατά σχεδόν 1,5% από το αντίστοιχο ποσοστό που είχε λάβει ο νυν περιφερειάρχης το 2010, βρίσκεται πολύ κοντά στο 50%+1 που χρειάζεται για να εκλεγεί.

Θεσσαλία

Κώστας Αγοραστός (ΝΔ): 42,9%

Νίκος Τσιλιμίγκας (ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ): 17,3%

Παρόμοια με αυτή της Πελοποννήσου είναι η κατάσταση στη Θεσσαλία μετά τα αποτελέσματα του α ΄ γύρου. Η τεράστια διαφορά (25,6%) μεταξύ του νυν περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού που έλαβε στο α΄ γύρο 42,9% έναντι 17,3% του, δεύτερου, του γιατρού Νίκου Τσιλιμίγκα που στηρίχθηκε από ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ αλλά και το γεγονός ότι ο κ. Αγοραστός βρίσκεται πολύ κοντά στο 50%+1, σχεδόν εκμηδενίζει τις ελπίδες του κ. Τσιλιμίγκα.

Στερεά Ελλάδα

Κώστας Μπακογιάννης (ΝΔ, Δράση) 41,3%

Βαγγέλης Αποστόλου (ΣΥΡΙΖΑ): 17,7%

Πολύ μεγάλη είναι η διαφορά (23,6%) και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας όπου ο δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης πήρε στον α΄ γύρο 41,3% έναντι 17,7% του υποψήφιου του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Αποστόλου. Όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr, ο κ. Μπακογιάννης πιθανότατα θα είχε εκλεγεί από τον α΄ γύρο στην περίπτωση που είχε πεισθεί να αποσύρει την υποψηφιότητά του ο «αντάρτης» της ΝΔ Θανάσης Γιαννόπουλος που πήρε το διόλου ευκαταφρόνητο 14,4% στον α΄ γύρο. Είναι σαφές ότι ο κ. Μπακογιάννης αναμένει ότι παρά τις βολές εναντίον του από τον Θ. Γιαννόπουλο και ενόψει του β΄γύρου, μεγάλο μέρος αυτών θα υποστηρίξουν το δικό του συνδυασμό, με αποτέλεσμα το έργο της εκλογής του να γίνει πολύ πιο εύκολο στο β΄ γύρο. Να σημειωθεί ότι στα συν του Β. Αποστόλου μπορεί να υπολογιστεί η έμμεση στήριξη που του προσέφερε με δήλωσή του ο, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, απερχόμενος περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς.

Κρήτη

Σταύρος Αρναουτάκης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ): 41,1% -

Σεραφείμ Τσόκας (ΝΔ): 26,2%

Στην Περιφέρεια Κρήτης ο υποψήφιος της ΝΔ Σεραφείμ Τσόκας έκανε την έκπληξη και μπήκε στο β΄ γύρο, αφήνοντας εκτός το (λογικό) φαβορί, τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλη Κριτσωτάκη. Φαίνεται, δε, ότι αυτή η υπέρβαση του κ. Τσόκα δεν μπορεί να έχει συνέχεια την Κυριακή. Κι αυτό γιατί εκτός του ότι η διαφορά με τον (προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ) νυν περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη είναι πολύ μεγάλη (σχεδόν 15%), ο κ. Τσόκας δεν έχει «δεξαμενές» για το β΄ γύρο. Αντίθετα, ο νυν περιφερειάρχης μπορεί βάσιμα να ελπίζει σε «επαναπατρισμό» μεγάλου τμήματος του 18,6% των ψηφοφόρων του κ. Κριτσωτάκη, που τον είχαν ψηφίσει το 2010, εκλέγοντας τον από τον α΄ γύρο.

Κεντρική Μακεδονία

Απόστολος Τζιτζικώστας (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τη ΝΔ): 32,8%

Γιάννης Ιωαννίδης (ΝΔ): 18,6%

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τόσο η διαφορά των 14,2 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ των κυρίων Τζιτζικώστα και Ιωαννίδη όσο και το γεγονός ότι ο δεύτερος είναι «κυβερνητικός» υποψήφιος και δεν έχει «δεξαμενές» στο β΄ γύρο οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας θα περάσει ένα εύκολο απόγευμα την Κυριακή. Να σημειωθεί ότι με δήλωσή του ο υποψήφιος της ΔΗΜΑΡ και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Μάρκος Μπόλαρης που έλαβε 8,5% στον α΄γύρο, τηρεί ίσες αποστάσεις από τους δύο μονομάχους, ενώ αντίστοιχη στάση κρατούν μεταξύ άλλων Δέσποινα Χαραλαμπίδου (ΣΥΡΙΖΑ – 11,7%) και Γιάννης Ζιώγας (ΚΚΕ – 7,9%).

Πηγή: Aftodioikisi.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup