Δημοτικές Εκλογές

Τάκης Τριαντόπουλος: Καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς

Τάκης Τριαντόπουλος: Καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς

«ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ – ΕΞΕΤΑΣΗ – ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ – ΣΗΜΑΝΣΗ – ΥΙΟΘΕΣΙΑ – ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ – ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΙΔΙΟΚ/ΤΩΝ – ΠΡΟΣΤΙΜΑ»

Ο Δήμος Πύργου σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το Ν. 4039/2012 και το Ν.4235/2014 πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αύξησης του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή της αρμοδιότητάς του. Το άρθρο 9 του Ν. 4039/2012 καθιστά τους Δήμους αρμόδιους για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων, την κτηνιατρική τους εξέταση, τον εμβολιασμό, τη στείρωση, την αποπαρασίτωση, τη σήμανση και καταγραφή τους στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση, την περίθαλψή τους σε περιπτώσεις ιάσιμου νοσήματος καθώς και την επαναφορά τους στο οικείο τους περιβάλλον εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου μετά την αποθεραπεία τους.

Μέσω λοιπόν μιας αίτησης στο πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα λάβουμε χρηματοδότηση για τη διαχείριση των αδεσπότων. Η συγκεκριμένη πρόσκληση ανοίγει κάθε Σεπτέμβριο, βάσει εκδιδόμενης ΚΥΑ, και χρηματοδοτεί όλες τις προαναφερθέντες ενέργειες σε ποσοστό από 50% έως 70%.

Ο Δήμος Πύργου δύναται να υλοποιήσει το πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων επιλέγοντας έναν από τους παρακάτω τρόπους.

Ο «Α» τρόπος είναι η απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη. Ο νόμος δίνει το δικαίωμα της απευθείας ανάθεσης σε τέτοιες περιπτώσεις. Η ανάθεση όμως σε ιδιώτη πρέπει κατά την άποψή μου να είναι η έσχατη λύση.

Ο «Β» τρόπος, τον οποίο προτείνω, είναι η δημιουργία ενός καταφυγίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου και με λειτουργικές υποχρεώσεις που θα βαραίνουν αποκλειστικά τον ίδιο τον Δήμο. Η συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις του τόπου μας θεωρείται αναγκαία και υποχρεωτική. Οι φιλοζωικές οργανώσεις έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της διαχείρισης των αδεσπότων και μάλιστα χωρίς την αρωγή του Δήμου Πύργου. Θα είμαστε «μαζί και από κοινού» σε αυτήν την προσπάθεια.

Στάδια:

Α) ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ – ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΟΥ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Β) ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ – ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ – ΚΥΡΩΣΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ

Παραθέτω τα εξής:

Α) ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ – ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΟΥ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

trianto1

Στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς θα παρέχεται προσωρινό άσυλο σε αυτά, καθώς και προληπτική και θεραπευτική αγωγή μέχρι να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από πολίτες για την υιοθέτησή τους. Η συγκρότηση ενός δικτύου ενημέρωσης για την προώθηση της «υιοθεσίας» τους σε ενδιαφερόμενους θα γίνεται ταυτόχρονα με τη διοργάνωση ημερίδων για την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Ο σχεδιασμός των εγκαταστάσεων του καταφυγίου θα επιτρέπει την εύκολη χρήση τους, την εύκολη διαχείριση τους, τη συντήρησή τους και την καθαριότητά τους.

Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή των χώρων διαμονής και άσκησης των φιλοξενούμενων ζώων, καθώς και του εξοπλισμού δεν θα είναι επιβλαβή για τα ζώα που ενδέχεται να έρθουν σε επαφή, θα καθαρίζονται και θα απολυμαίνονται καλά.

Το κτίριο διαμονής και άσκησης των ζώων επιτρέπεται, άρα ενδέχεται για εξοικονόμηση πόρων να είναι προκατασκευασμένο. Συγκεκριμένα, οι διαστάσεις του χώρου αναπαύσεως κάθε σκύλου θα είναι 2x2x2 μέτρα, του ατομικού χώρου άσκησης 2x2x2 μέτρα και το σύνολο του παρεχόμενου χώρου 8 τ.μ. για κάθε ζώο.

Οι χώροι διαμονής και άσκησης των ζώων θα επιτρέπουν σε αυτά την οπτική και ακουστική τους επικοινωνία.

Οι χώροι άσκησης των ζώων θα έχουν θέα σε εξωτερικό ελεύθερο χώρο.

Η μόνωση, η θέρμανση και ο εξαερισμός του κτιρίου θα εξασφαλίζουν τη προστασία των ζώων από ακραίες καιρικές συνθήκες

Οι χώροι διαμονής και άσκησης των ζώων θα αποστραγγίζονται επαρκώς. Το ακάθαρτο νερό δεν θα παραμένει στους χώρους διαμονής και άσκησης των ζώων, ώστε να αποφεύγεται η διασπορά των μολύνσεων.

Τα ζώα θα έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση σε πόσιμο νερό και η τροφή που θα λαμβάνουν θα είναι ισορροπημένη και υγιεινή.

Στη περιοχή που το ζώο θα κοιμάται, θα υπάρχει υπερυψωμένη επιφάνεια για τον σκοπό αυτό.

Στα ζώα που θα παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο καταφύγιο θα παρέχεται η δυνατότητα της καθημερινής ομαδικής άσκησης, σε μικρές ομάδες ανάλογα με τη φυλή, το μέγεθος, το φύλο και τη συμπεριφορά τους.

Η διατήρηση και εν γένει μεταχείριση των ζώων θα είναι σύμφωνες με τις διατάξεις του Ν. 2017/92

Όλα τα διατηρούμενα ζώα θα επιθεωρούνται από τα πρόσωπα που έχουν την ευθύνη του καταφυγίου τουλάχιστον δύο φορές ημερησίως.

Θα επιτρέπεται σε άλλο Δήμο ή ζωοφιλικό σωματείο, το οποίο δε διαθέτει την ανάλογη υποδομή, να συμβάλλεται με το καταφύγιο για ολιγοήμερη παραμονή ζώων μέχρι αποθεραπείας και επανένταξης. Οι συνθήκες νοσηλείας θα ελέγχονται από την επιτροπή παρακολούθησης του Δήμου Πύργου ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή του προγράμματος.

Για την ίδρυση του καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς θα ισχύσουν οι ακόλουθοι γενικοί υγειονομικοί όροι:

Ειδικό ανεξάρτητο κτίριο, που θα πληροί τους υγειονομικούς όρους, θα βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως, σε απόσταση 100 τουλάχιστον μέτρων από την πλησιέστερη κατοικία και το οποίο θα περιλαμβάνει:

  1. Γραφείο διοικήσεως και διαχειρίσεως
  2. αίθουσα προσωπικού
  3. αποθήκη τροφών και υλικού
  4. αίθουσα παρασκευής ή προετοιμασίας της τροφής των ζώων, με τα σχετικά σκεύη και είδη εστιάσεως των ζώων και πλυντηρίου αυτών
  5. αίθουσα απομονώσεως ασθενών ζώων
  6. αίθουσα διαμονής φιλοξενούμενων κυνών
  7. αίθουσα διαμονής φιλοξενούμενων λοιπών ζώων
  8. προαύλιο ασκήσεως κυνών
  9. εγκαταστάσεις παροχής θερμού-ψυχρού ύδατος αφοδευτηρίου

- oι υπο στοιχεία 1-5 χώροι πρέπει όπως έχουν συνολική επιφάνεια τουλάχιστον 60m2

- οι υπό στοιχεία 6-7, χώρο ανάλογο προς τον αριθμό των ζώων που θα φιλοξενούνται, έχοντας υπόψη ότι για κάθε σκύλο θα απαιτείται ξεχωριστός χώρος φιλοξενίας και άσκησης με ελάχιστες διαστάσεις μήκους 2m, πλάτους 2m και ύψους 2m. Οι χώροι αυτοί θα είναι απαλλαγμένοι από υγρασία, θα εξαερίζονται καλώς και θα εξασφαλίζουν την προστασία των ζώων από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Τέλος, το καταφύγιο ζώων συντροφιάς θα είναι:

Επανδρωμένο κατ’ ελάχιστο, με διοικητικό υπεύθυνο και του αναλαμβάνοντος την υγειονομική επίβλεψη και εποπτεία του καταφυγίου κτηνιάτρου, ο οποίος θα έχει και την ιδιότητα του διοικητικού υπευθύνου ως και ενός κατά ελάχιστο κατάλληλου σταυλίτη.

Εξοπλισμένο με τα απαραίτητα όργανα, εργαλεία και σκεύη.

Λαμβάνοντας τα παραπάνω μέτρα με την δημιουργία και την λειτουργία του καταφυγίου, ο πληθυσμός των ζώων θα είναι αφενός υγιής αφού δε θα μεταφέρονται ασθένειες και αφετέρου ελεγχόμενος, αφού λόγω των στειρώσεων δε θα υπάρχει ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή. Για την εκτέλεση των εργασιών αυτών ο Δήμος θα προβεί σε σύναψη σύμβασης μερικού ή αορίστου χρόνου με κτηνίατρο, ο οποίος θα απασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τα ζώα του καταφυγίου.

Λόγω της επανεμφάνισης στη χώρα μας κρουσμάτων λύσσας και της ένταξης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στις περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, όταν κοινοποιείται σε Δημόσια Αρχή περιστατικό δαγκώματος από αδέσποτο σκύλο, ο Δήμος με ενέργειες του θα μεριμνά για την περισυλλογή του ζώου από εξουσιοδοτημένο και εκπαιδευμένο για το σκοπό αυτό προσωπικό, την κλινική εξέταση, την απομόνωσή του και την παρακολούθησή του για δύο εβδομάδες για τυχόν συμπτώματα λύσσας (ΚΥΑ 331/10301/ΦΕΚ 198 τ. Β’/5-2-2013). Η αιχμαλωσία των αδέσποτων ζώων, ειδικά όταν σχηματίζουν αγέλες, είναι πολύ δύσκολη εργασία και απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό για να την αναλάβει, άρα ο Δήμος Πύργου θα ορίσει ένα συνεργείο περισυλλογής κατάλληλα εκπαιδευμένο στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται και ο κτηνίατρος.

Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν. 4039/2012, τα αδέσποτα ζώα που χρήζουν περίθαλψης φιλοξενούνται για εύλογο χρονικό διάστημα σε καταφύγια ή ελλείψει αυτών σε ιδιωτικούς χώρους δημοτών ή φιλοζωικών οργανώσεων. Επομένως, για την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων με τα ζώα και την επιτυχή επανένταξη προβληματικών και επιθετικών σκύλων στο φυσικό τους περιβάλλον, ο Δήμος θα πρέπει σε περιπτώσεις όπου θα κρίνει η πενταμελής επιτροπή διαχείρισης αδέσποτων ζώων (στην οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων) να προβεί σε ενέργειες για την εκπαίδευση των επιθετικών σκύλων. Για την εκτέλεση των εργασιών αυτών ο Δήμος θα προβεί σε ανάθεση εργασιών σε ειδικευμένο εκπαιδευτή σκύλων.

Η περίθαλψη περιλαμβάνει υπηρεσίες στείρωσης, εμβολιασμού, αποθεραπείας, σήμανσης και καταγραφής των αδέσποτων του Δήμου μας. Τα ζώα θα περισυλλέγονται και θα οδηγούνται στον δημοτικό κτηνίατρο είτε από μέλη των φιλοζωικών σωματείων του Δήμου μας, είτε από εκπαιδευμένο συνεργείο περισυλλογής αφού πρώτα ελεγχθεί με τη χρήση συσκευών ανίχνευσης ότι πρόκειται για αδέσποτο ζώο συντροφιάς. Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι το ζώο είναι δεσποζόμενο τότε θα επιστρέφεται στον ιδιοκτήτη του και το συμβάν θα καταγράφεται, σε περίπτωση δε υποτροπής του ιδίου περιστατικού με το ίδιο ζώο, θα ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία. Ο κτηνίατρος ακολούθως θα διενεργεί κατά περίπτωση: κλινική εξέταση, αιματολογικό ή/και βιοχημικό έλεγχο, ορολογικές εξετάσεις για λοιμώδη νοσήματα (λεϊσμάνια και μόνο κατόπιν έγκρισης της υπηρεσίας για ερλίχια και για διροφιλάρια). Εφόσον τα ζώα είναι υγιή θα υπόκεινται σε στείρωση, εμβολιασμό, αποπαρασίτωση και σήμανση πριν τη μεταφορά τους στο φυσικό τους περιβάλλον. Ο κτηνίατρος θα παραλαμβάνει έγγραφη εντολή από το Δήμο και την αρμόδια Υπηρεσία «Διαχείρισης Ζώων Συντροφιάς» πριν από την παροχή των κτηνιατρικών υπηρεσιών και την εκτέλεση κτηνιατρικών πράξεων.

Πιο συγκεκριμένα:

Κλινική εξέταση.

Λεπτομερής κλινική εξέταση του αδέσποτου ζώου που μεταφέρεται στον κτηνίατρο και ανάλυση της κατάστασης της υγείας του.

Ορολογικές Εξετάσεις.

Στα αδέσποτα σκυλιά που μεταφέρονται πρώτη φορά στον κτηνίατρο, διενεργείται υποχρεωτικά ορολογικός έλεγχος για λεϊσμάνια (Leish Snap Test). Σε περίπτωση σκύλου ύποπτου για άλλα λοιμώδη νοσήματα, οι ορολογικές εξετάσεις γίνονται μόνο κατόπιν έγκρισης της υπηρεσίας. Η πράξη συμπεριλαμβάνει την κλινική εξέταση του ζώου. Όταν το τεστ ταχείας διάγνωσης εμφανίσει ένδειξη θετική για την ύπαρξη αντισωμάτων κατά της Leishmania και εφόσον συνυπάρχουν εργαστηριακά ευρήματα και ανάλογη κλινική εικόνα του ζώου, δύναται να πραγματοποιηθεί ειδικός έλεγχος για ανίχνευση τίτλου αντισωμάτων στο ζώο κατόπιν έγκρισης της Υπηρεσίας.

Αιματολογικός και βιοχημικός έλεγχος.

Ο Κτηνίατρος κατά περίπτωση ενδέχεται να διενεργεί αιματολογικό ή/και βιοχημικό έλεγχο για να μπορεί να διαγνώσει τη φύση του προβλήματος και να χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία. Η πράξη συμπεριλαμβάνει την κλινική εξέταση του ζώου.

Διαγνωστικός υπέρηχος.

Ο διαγνωστικός υπέρηχος πραγματοποιείται κατά περίπτωση και μόνο όταν κρίνεται απαραίτητο για να τεθεί σωστή διάγνωση. Η πράξη συμπεριλαμβάνει την κλινική εξέταση του ζώου.

Εμβολιασμός.

Τα ζώα που μεταφέρονται στον κτηνίατρο υποβάλλονται σε κλινική εξέταση και εφόσον δεν είναι ύποπτα για λοιμώδη νοσήματα και βρίσκονται στην κατάλληλη ηλικία, εμβολιάζονται με το εμβόλιο της λύσσας. Σε περιπτώσεις όπου κρίνεται απαραίτητο, δύναται να γίνει εμβολιασμός με πολυδύναμο εμβόλιο (συνδυασμένος εμβολιασμός σκύλων κατά της νόσου του CARRE, της αδενοΐωσης, της παρβοΐωσης, των λεπτοσπειρώσεων ή/ και της λύσσας) και πολυδύναμο εμβόλιο RCP+ Rabies για τις γάτες. Η προμήθεια του εμβολίου περιλαμβάνεται στο συνολικό κόστος εμβολιασμού.

Σήμανση, καταγραφή και φωτογράφιση αδέσποτων ζώων.

Ο τρόπος σήμανσης των ζώων είναι η μέθοδος της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης (microchip) που βασίζεται σε προδιαγραφές ISO 11784, 11785, όπως καθορίζεται από τον Κανονισμό 998/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κάθε microchip φέρει ένα μοναδικό αριθμό που αντιστοιχεί στο ζώο που σημαίνεται, αποτελείται έως και 16 στοιχεία και αντιστοιχεί στα στοιχεία που αναγράφονται στο πιστοποιητικό ηλεκτρονικής ταυτοποίησης. Ο κτηνίατρος θα προβαίνει στην έκδοση του βιβλιαρίου υγείας των ζώων με όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την ταυτοποίησή τους. Συγκεκριμένα, στο βιβλιάριο θα περιλαμβάνονται στοιχεία όπως η περιγραφή του ζώου, ο αριθμός ηλεκτρονικής σήμανσης και η ημερομηνία διενέργεια αυτής, ο εμβολιασμός του και κάθε κτηνιατρική πράξη ή τυχόν θεραπείες στις οποίες έχει υποβληθεί. Για κάθε χορηγηθέν εμβόλιο θα επικολλάται στο βιβλιάριο υγείας του ζώου το αντίστοιχο αυτοκόλλητο. Υποχρέωση αποτελεί επίσης η τήρηση των παραπάνω στοιχείων σε ατομική καρτέλα που θα περιλαμβάνει και φωτογραφία του ζώου. Το σύνολο των βιβλιαρίων και των ατομικών καρτελών των αδέσποτων ζώων συντροφιάς θα πρέπει να παραδοθεί από τον κτηνίατρο στο Δήμο με τη λήξη της σύμβασης. Επίσης, η υπηρεσία θα προβαίνει σε καταγραφή των ζώων στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση της Διεύθυνσης Πληροφορικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η υπηρεσία σε περιπτώσεις υιοθεσίας αδέσποτων ζώων που έχει εμβολιάσει ή/και στειρώσει ο Δήμος, οφείλει να προχωρήσει σε έκδοση βιβλιαρίου στον νέο ιδιοκτήτη και να προβεί στην καταγραφή της αλλαγής ιδιοκτησίας στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση της Διεύθυνσης Πληροφορικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τοποθέτηση κολάρου στα ζώα που μεταφέρονται στον κτηνίατρο για εξέταση, εμβολιασμό κλπ.

Τοποθετείται κολάρο με ενδεικτική ταυτότητα που φέρει το όνομα του Δήμου, χρώματος μπλε για τα αρσενικά ζώα και κόκκινο για τα θηλυκά, θα τοποθετείται σε όλα τα ζώα Η προμήθεια του κολάρου περιλαμβάνεται στο συνολικό κόστος της τοποθέτησης.

Στείρωση σκύλων.

Τα σκυλιά θα υποβάλλονται σε κλινική εξέταση και ορολογική εξέταση για λεϊσμάνια (Leish Snap Test ) για τη διαπίστωση της κατάστασης της υγείας τους. Ακολούθως, και εφόσον είναι υγιή, υποβάλλονται σε στείρωση. Εφόσον διαπιστωθεί ότι το ζώο είναι ύποπτο για μετάδοση νοσημάτων, που πιθανώς δεν θα επιτρέπει την άμεση χειρουργική επέμβασή του, ενημερώνεται άμεσα η Υπηρεσία ώστε να ακολουθήσει η ενδεικνυόμενη θεραπεία πριν υποβληθεί στη χειρουργική επέμβαση της στείρωσης. Η στείρωση περιλαμβάνει: προεγχειρητικό έλεγχο (κλινική εξέταση-γενική εξέταση αίματος), προνάρκωση, γενική αναισθησία (αντιβίωση - αλλαγές επιδέσμων – καθαρισμό), χειρουργική επέμβαση ολικής ωοθηκηστεροκτομής/ορχεκτομής και μέριμνα για τη διασφάλιση της υγείας των ζώων (υποδόριες ραφές, ράμματα που απορροφούνται, αντιβίωση κλπ). Μετά την ανάνηψή τους, τα ζώα παραμένουν για έως και 24ώρες για παρακολούθηση τυχόν επιπλοκών. Κατόπιν, θα μεταφέρονται στο ενδιαίτημα όπου θα αναρρώνουν ακόμα 4-5 ημέρες. Η διαδικασία περιλαμβάνει επίσης ηλεκτρονική σήμανση και εμβολιασμό όταν χρειάζεται, καθώς και κλινικό επανέλεγχο πριν αφεθεί το ζώο ελεύθερο στο φυσικό του περιβάλλον.

Στείρωση γατών.

Οι γάτες θα υποβάλλονται σε κλινική εξέταση και στον απαραίτητο προεγχειρητικό έλεγχο για τη διαπίστωση της κατάστασης της υγείας τους. Ακολούθως, και εφόσον είναι υγιείς, υποβάλλονται σε προνάρκωση, γενική αναισθησία (αντιβίωση - αλλαγές επιδέσμων – καθαρισμό), χειρουργική επέμβαση ολικής ωοθηκηστεροκτομής ενώ θα λαμβάνεται μέριμνα για τη διασφάλιση της υγείας των ζώων (υποδόριες ραφές, ράμματα που απορροφούνται κλπ). Μετά την ανάνηψή τους, τα ζώα παραμένουν για κάποιες ώρες (έως 24ώρες) για παρακολούθηση τυχόν επιπλοκών. Η διαδικασία περιλαμβάνει επίσης και εμβολιασμό όταν χρειάζεται. Κατά τη διάρκεια της αναισθησίας τα ζώα θα σημαδεύονται με μικρή τομή στο αυτί ώστε να αποφευχθεί η άσκοπη επανασύλληψή τους για στείρωση.

Περιποίηση τραύματος/Ενδοφλέβια θεραπεία/Διάφορα έκτακτα περιστατικά.

Ζώα τα οποία είναι άρρωστα ή έχουν υποστεί τραυματισμό μεταφέρονται στον κτηνίατρο για κλινική εξέταση, απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις (π.χ. κυτταρολογική εξέταση) και υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, το κόστος της οποίας μπορεί να μεταβάλλεται ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού. Δύναται ο κτηνίατρος να προβεί σε φαρμακευτική ηρέμηση για διευκόλυνση συγκράτησης , όπου θεωρηθεί απαραίτητο. Για εκτέλεση ιατρικών πράξεων-επεμβάσεων που το κόστος τους υπερβαίνει το ποσό για την θεραπεία που αναφέρεται στον ενδεικτικό προϋπολογισμό, απαιτείται έγκριση από το Δήμο.

Ακτινογραφίες.

Η πραγματοποίηση ακτινολογικού ελέγχου γίνεται μόνο κατόπιν έγκρισης από την Υπηρεσία και αποσκοπεί στον καθορισμό αντιμετώπισης καταγμάτων και παθολογικών καταστάσεων. Περιλαμβάνεται και η κλινική εξέταση.

Ευθανασία.

Διενεργείται μόνο «αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους και αρνηθούν τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής να αναλάβουν τη φροντίδα, εποπτεία και τη διαδικασία υιοθεσίας τους» σύμφωνα με το αρ. 6, παρ.δ του Ν.4235/2014.

Αποπαρασίτωση ζώων.

Η αποπαρασίτωση των ζώων αφορά σε αντιμετώπιση και πρόληψη για ενδοπαράσιτα και εξωπαράσιτα και πραγματοποιείται με χορήγηση χαπιών per os στην πρώτη περίπτωση και την εφαρμογή διαλύματος για επίχυση στη δεύτερη περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη το βάρος του ζώου. Η πράξη συμπεριλαμβάνει την κλινική εξέταση. Τέλος, η εύκολη και γρήγορη μετάβαση στην έδρα του καταφυγίου διευκολύνει και τα άτομα τα οποία δύναται να συνεργάζονται με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου πχ φιλοζωικά σωματεία και δημότες στην υλοποίηση του προγράμματος για την προστασία των αδέσποτων ζώων.

Ο κτηνίατρος υποχρεούται να δέχεται επείγοντα περιστατικά (κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης με τους υπεύθυνους της Υπηρεσίας του Δήμου και τον υπεύθυνο περισυλλογής) καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, καθώς και Σαββατοκύριακα και αργίες. Σε περίπτωση προσωρινής αδυναμίας του κτηνιάτρου για οποιονδήποτε λόγο να δεχτεί περιστατικά θα ενημερώνει εγκαίρως τον επιβλέποντα.

Περισυλλογή, μεταφορά και φιλοξενία των ζώων.

Η εργασία της περισυλλογής αδέσποτων ζώων από τα διοικητικά όρια του Δήμου Πύργου θα γίνεται μόνο μετά από κλήση του συντονιστή του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων του Δήμου ο οποίος θα ενημερώνεται μέσω καταγγελίας δημότη ή μέσω της υπηρεσίας ελέγχου. Η συγκεκριμένη υπηρεσία θα ελέγχει κυρίως τα αδέσποτα ζώα αλλά και τα δεσποζόμενα για τυχόν παραβάσεις τις κείμενης νομοθεσίας. Τα αδέσποτα ζώα θα οδηγούνται αρχικά στο δημοτικό κτηνιατρείο, προκειμένου να γίνει η κλινική τους εξέταση και στη συνέχεια θα οδηγούνται στο χώρο φιλοξενίας του καταφυγίου, στις περιπτώσεις που απαιτείται η παραμονή τους στο χώρο και για το χρονικό διάστημα που απαιτείται ανάλογα με την περίπτωση. Στις περιπτώσεις επίθεσης σε άνθρωπο ζώου, ύποπτου για λύσσα, ο ελάχιστος χρόνος παραμονής του ζώου στην απομόνωση είναι 15 ημέρες σύμφωνα με την ΚΥΑ 331/10301/ΦΕΚ 198 τ. Β’ /5.2.2013. Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν.4039/2012 υποχρέωση του Δήμου είναι η προσωρινή παραμονή σε καταφύγια ζώων αδέσποτων ηλικίας μικρότερης των πέντε (5) μηνών που δεν έχουν υιοθετηθεί. Τα αδέσποτα ζώα (αρσενικά και θηλυκά, στειρωμένα ή μη) κατά το διάστημα παραμονής τους στο καταφύγιο θα διαμένουν σε ατομικό κλωβό. Στα έξοδα διαμονής τους θα συμπεριλαμβάνεται η ημερήσια διατροφή τους. Η Υπηρεσία θα τηρεί καρτέλα με στοιχεία για κάθε ζώο και ημερολόγιο εργασιών. Ο Δήμος Πύργου θα διαθέτει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Σε περίπτωση που η πενταμελής επιτροπή του Δήμου Πύργου για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων κρίνει ότι κάποιο ζώο έχει προβληματική/επιθετική συμπεριφορά η οποία μπορεί να βελτιωθεί μετά από συγκεκριμένο είδος εκπαίδευσης, θα εφαρμόζονται μέθοδοι σύμφωνες με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία μετά από τις απαραίτητες διαδικασίες. Απαγορεύεται ρητά και αυστηρά σε κάθε περίπτωση να χρησιμοποιηθούν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης πρακτικές σωματικής ή ψυχολογικής βίας. Η εκπαίδευση θα υπολογίζεται ανά ώρα. Ως ώρα υπολογίζεται το χρονικό διάστημα των εξήντα λεπτών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα μεσοδιαστήματα ανάπαυσης. Όποτε κρίνεται τεχνικά εφικτό θα δημιουργούνται προγράμματα ωριαίας εκπαίδευσης για συγκεκριμένες ομάδες ζώων με κύριο σκοπό την επανένταξη τους. Ο εκπαιδευτής θα καταθέτει στην υπηρεσία το προτεινόμενο πρόγραμμα εκπαίδευσης και τη σχετική καρτέλα εκπαίδευσης – προόδου του ζώου.

trianto2

Β) ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ – ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ – ΚΥΡΩΣΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ

Η πρώτη και βασική ενέργεια που οφείλουμε να κάνουμε για να πετύχουμε αποτελέσματα είναι να συμπληρώσουμε την Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση. Είναι επιτακτική ανάγκη, δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα να καταγραφούν και να τους τοποθετηθεί microchip. Αυτή η διαδικασία σαφέστατα δεν είναι εύκολη, όμως πρέπει να κάνουμε μια αρχή ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Η καταγραφή θα μας βοηθήσει να γνωρίζουμε εάν ένα ζώο έχει ιδιοκτήτη, την ταυτότητα του ιδιοκτήτη του, εάν είναι στειρωμένο, αριθμό γεννών, την κατάληξη των κουταβιών και ούτω καθεξής.

Μέσω λοιπόν της καταγραφής στο σύστημα θα είμαστε σε θέση να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες, ακόμα και εάν αυτό σημαίνει την επιβολή προστίμου στον εκάστοτε ιδιοκτήτη του ζώου. Η εγκατάλειψη, η κακοποίηση και η εν γένει άδικη συμπεριφορά σε ένα ανυπεράσπιστο πλάσμα είναι κατακριτέα και διώκεται ποινικά. Για την εξάλειψη τέτοιων παραβατικών φαινομένων αρμόδιος πρωτίστως είναι ο κάθε πολίτης, ούτως ώστε να είναι υπεύθυνος απέναντι στο ζώο ή να καταγγέλλει τα ανάρμοστα περιστατικά στις αρμόδιες υπηρεσίες ούτως ώστε να μετριάσουμε εάν όχι να εκμηδενίσουμε τα άσχημα φαινόμενα.

Αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου, εφαρμογής του νόμου και κύρωσης προστίμων είναι η Ελληνική Αστυνομία και η Δημοτική Αστυνομία. Η συνεργασία όλων των φορέων και η εφαρμογή του νόμου κατά γράμμα και χωρίς εξαιρέσεις, κρίνεται απαραίτητη.

Ουδείς πρέπει να ξεκινά την διαδικασία της αγοράς ή της υιοθεσίας ενός ζώου εάν πρωτίστως δεν συνειδητοποιήσει ποιες υποχρεώσεις θα έχει απέναντι στο ζώο αλλά και στον νόμο.

Ο ιδιοκτήτης του κατοικιδίου:

Θα πρέπει να µεριµνήσει για τη σήµανση µε microchip και καταγραφή του κατοικιδίου, καθώς και την έκδοση βιβλιαρίου υγείας µέσα σε διάστηµα τριάντα ημερών από την απόκτηση του ζώου.

Σε εµφανές σηµείο στο περιλαίµιο του ζώου θα πρέπει να τοποθετηθεί η µεταλλική κονκάρδα που παραλαµβάνει ο ιδιοκτήτης κάθε χρόνο από τον κτηνίατρο κατά τον ετήσιο αντιλυσσικό εµβολιασµό του.

Είναι υποχρεωμένος να εξασφαλίζει κατάλληλο κατάλυμα στο κατοικίδιό του.

Κάθε ιδιοκτήτης σκύλου υποχρεούται να φροντίζει για τον περίπατο του κατοικιδίου του, που πρέπει να γίνεται πάντα με συνοδό. Παράλληλα, πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου το ζώο να μην εισέρχεται σε κοινόχρηστους χώρους ή χώρους άλλων ιδιοκτησιών.

Κατά τον περίπατο του κατοικιδίου, ο ιδιοκτήτης οφείλει να καθαρίζει άμεσα από το περιβάλλον τα περιττώματα του ζώου.

Η στείρωση των ζώων είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη, ενώ για οποιαδήποτε ζημιά προκαλέσει το κατοικίδιο ευθύνεται ο ιδιοκτήτης.

Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό κατοικιδίων που μπορεί να διατηρεί ένας ένοικος πολυκατοικίας. Εφόσον, όμως, βάσει καταστατικού της πολυκατοικίας υπάρχει περιορισμός, δεν μπορεί να έχει πάνω από δύο ζώα. Η διατήρηση κατοικιδίων σε διαμέρισμα πολυκατοικίας επιτρέπεται υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) Να διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη

β) Να μην παραμένουν μόνιμα στους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος ή τις βεράντες

γ) Να τηρούνται στο διαμέρισμα οι κανόνες ευζωίας, οι υγειονομικές και αστυνομικές διατάξεις

δ) Να φέρουν τα ζώα τσιπ και να έχουν βιβλιάριο υγείας

Απαγορεύεται η διατήρηση και παραμονή των κατοικιδίων σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας. Αλλά με τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων ενοίκων, επιτρέπεται στον κήπο, τον ακάλυπτο καθώς και την πιλοτή της πολυκατοικίας.

Στις μονοκατοικίες, η διατήρηση ζώων συντροφιάς επιτρέπεται εάν και εφόσον έχουν σημανθεί και καταχωρισθεί νομίμως και φέρουν βιβλιάριο υγείας. Παράλληλα, θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες καλής μεταχείρισης και ευζωίας των ζώων, οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις καθώς και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

Η μεταφορά των μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, επιβατηγά πλοία και ταξί μπορεί να γίνει εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και φυσικά συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχό τους.

Τα πρόστιμα:

Απουσία εν ισχύει αντιλυσσικού εμβολιασμού και μη τοποθέτησης της μεταλλικής κονκάρδας ή παράλειψη καθαρισμού του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου 100 ευρώ.

Παράλειψη προσκόμισης στον οικείο δήμο του αντιγράφου πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης 300 ευρώ.

Μη κατοχή ενημερωμένου και θεωρημένου βιβλιαρίου υγείας ή διαβατηρίου 300 ευρώ.

Παράλειψη τήρησης κανόνων για τον ασφαλή περίπατο του σκύλου ή παράλειψη λήψης μέτρων πρόληψης της εξόδου του σκύλου 300 ευρώ.

Εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου ύστερα από τροχαίο ατύχημα 300 ευρώ.

Παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας του ζώου συντροφιάς ή της εξέτασης από κτηνίατρο 500 ευρώ.

Παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας, υγειονομικών και αστυνομικών διατάξεων και διατήρηση περισσοτέρων από δύο ζώων συντροφιάς σε διαμέρισμα όπου ο κανονισμός απαγορεύει τη διατήρηση ζώων συντροφιάς 500 ευρώ.

Πώληση ζώου συντροφιάς με ηλικία μικρότερη των οκτώ εβδομάδων και πώληση σκύλων και γάτων σε υπαίθριους χώρους 1.000 ευρώ ανά ζώο.

Εκτροφή έστω και ενός θηλυκού σκύλου αναπαραγωγής χωρίς άδεια εκτροφής 1.000 ευρώ ανά ζώο.

Εκτροφή και αναπαραγωγή ακρωτηριασμένων ζώων μετά την οριζόμενη λήξη της μεταβατικής πενταετούς περιόδου 1.000 ευρώ ανά ζώο.

Εισαγωγή και εμπορία ακρωτηριασμένων σκύλων 1.000 ευρώ ανά ζώο.

Ανυπαρξία ειδικών κλουβιών σε επιβατικά πλοία για την μεταφορά μεγάλων ζώων 5.000 ευρώ.

Χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με οικονομικό όφελος 5.000 ευρώ για κάθε χρησιμοποιούμενο ζώο.

Εκτροφή και εκπαίδευση ζώου για μονομαχία 10.000 ευρώ ανά ζώο.

Διατήρηση ζώου σε τσίρκο ή θίασο που χρησιμοποιείται με οποιονδήποτε τρόπο ή σκοπό στο πρόγραμμά του ή πραγματοποιεί παράσταση 20.000 ευρώ για κάθε ζώο που διατηρείται.

Κακοποίηση, βασανισμός, κακή ή βάναυση μεταχείριση ζώου, καθώς και εμπορία ή διακίνηση μέσω διαδικτύου 30.000 ευρώ για κάθε ζώο και κάθε περιστατικό.

Είναι ζήτημα ανθρωπισμού η μέριμνα για την φροντίδα και την προστασία των αδέσποτων ζώων.

Είναι ζήτημα πολιτισμού η εξάλειψη όλων των δυσάρεστων φαινομένων.

Πριν από τέσσερα περίπου χρόνια «εισέβαλλε» στην ζωή μου ο σκύλος μου, ο «ΙΒΑΝ», ο οποίος ήταν αδέσποτος. Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί σε αρκετούς από εσάς και θα κατανοήσετε απόλυτα τα λόγια μου. Θεωρώ υποχρέωσή μου να συνεισφέρω με ότι μέσο διαθέτω για την επίτευξη αυτού του σκοπού διότι αυτό το ζώο με έκανε καλύτερο άνθρωπο.

Η χωροθέτηση του έργου θα είναι ο πρωταρχικός στόχος της οποιασδήποτε δημοτικής αρχής. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού και εφόσον η επόμενη δημοτική αρχή, η οποία θα προκύψει μετά τις εκλογές του Μαΐου, δηλώσει αδυναμία εύρεσης καταλληλότερου χώρου για εξ αρχής κατασκευή ή αδυναμία εύρεσης υπάρχουσας κτιριακής εγκατάστασης προς αναβάθμιση και περαιτέρω αξιοποίηση, δηλώνω ότι:

Θα παραχωρήσω με μεγάλη μου χαρά και αφιλοκερδώς τα απαιτούμενα στρέμματα, τα οποία έχω υπό την κατοχή μου στην περιοχή «ΡΟΦΙΑ», η οποία ενδείκνυται όπως έχω μελετήσει για την κατασκευή και λειτουργία του εν λόγω έργου, ούτως ώστε να αξιοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την άμεση κατασκευή και λειτουργία του «ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ». Θέτω εξ αρχής και σαν απαράβατο όρο για την επικείμενη παραχώρηση χώρου, την ολική και κατά γράμμα τήρηση όλων των προαναφερθέντων.

Η «αρχή» για εμένα έγινε στις 15 Φεβρουαρίου του 2015

trianto3

Στις 26 Μαΐου του 2019 βάζουμε «τέλος» στην αδιαφορία και στην αδράνεια. Επικεντρωνόμαστε στην καθημερινότητα δίνοντας άμεσες λύσεις στα προβλήματα που μας απασχολούν. Το χρωστάμε στα παιδιά μας και στον δήμο μας.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ να τα καταφέρουμε.

Triantopoulos

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup