Βασίλης Παναγόπουλος: Ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την ανατολική πλευρά της πόλης του Πύργου
Η ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς , όπως και αν νοείται αυτή , έστω και με την μορφή επιφανειακών έργων, τα τελευταία, αρκετά ,χρόνια , δεν έχει αγγίξει το ανατολικό τμήμα της πόλης του Πύργου .
Ούτε καν η διαχείριση της καθημερινότητας , η καθαριότητα, ο ηλεκτροφωτισμός και η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας , θεμελιώδη για την ποιότητα ζωής , εξασφαλίσθηκαν στοιχειωδώς .
Πρώτα όμως και κύρια δεν προβλημάτισε και δεν κινητοποίησε το ζήτημα της αναβίωσης της οικονομικής δραστηριότητας ,που θα μπορούσε καταρχάς ευχερώς να συνδεθεί με την, επί πολλά χρόνια αναμενόμενη, μεταφορά δημόσιων υπηρεσιών ώστε να αποκεντρωθεί η διοικητική λειτουργία και να μετακινηθεί το συναλλακτικό κοινό με τον θετικό αντίκτυπο που θα είχε η μετακίνηση αυτή για την μικροοικονομία της περιοχής.
Στην κατεύθυνση αυτή αν και το οφείλαμε δεν επιδιώξαμε καν ως Δήμος να επιβάλουμε στην κεντρική εξουσία την αξιοποίηση του οικοπέδου επί της οδού Ολυμπίων που προορίσθηκε για την στέγαση των υπηρεσιών του πρώην ΙΚΑ (ιατρικών και διοικητικών) για να μην υλοποιηθεί ποτέ το σχέδιο αυτό. Αυτό για εμάς αποτελεί απαρέγκλιτα προτεραιότητά μας .
Η υλοποίηση του σχεδίου αυτού για την επιδίωξη του οποίου δεσμευόμαστε θα επιφέρει σημαντικά οφέλη για την ανατολική πόλη μεταφέροντας ένα πολύ σημαντικό κομμάτι διοικητικής άρα και οικονομικής δράσης εκεί , ενώ θα εξοικονομήσει τεράστια ποσά για το ελληνικό δημόσιο.
Η λανθασμένη στόχευση και η έλλειψη σχεδίου προκαλούν απώλεια ευκαιριών , μία πολυτέλεια την οποία δεν διαθέτουμε δυστυχώς .Οφείλουμε χωρίς καθυστέρηση να αναζητήσουμε και να εξασφαλίσουμε ΛΥΣΕΙΣ.
Μοναδική ευκαιρία που δεν έπρεπε να μείνει ανεκμετάλλευτη ήταν η αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού επιχειρησιακού προγράμματος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης <<Ανταγωνιστικότητα , επιχειρηματικότητα και καινοτομία >> το οποίο βρίσκεται, για τους δήμους που εγκαίρως ενέταξαν μελέτες σε αυτό ,σε φάση υλοποίησης. Σε αυτό μπορούσαμε να προτείνουμε την ένταξη της εμπορικής περιοχής που ορίζεται από την οδό Ερμού και τους παρακείμενους ,μέχρι την Πλατεία Ηφαίστου, δρόμους και να χρηματοδοτήσουμε την αναβάθμιση τους με δράσεις που εντάσσονται και αφορούν την επαναχάραξη της εμπορικής και πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής .Η υλοποίηση της δράσης αυτής θα επέτρεπε την πραγματοποίηση παρεμβάσεων με σκοπό την αισθητική ενοποίηση των ωφελούμενων επιχειρήσεων (λχ χρηματοδοτούμενες παρεμβάσεις σε όψεις κτιρίων για την συντήρηση αυτών και την ανάδειξη των ιστορικών και αρχιτεκτονικών τους στοιχείων ) αλλά και δράσεις αναβάθμισης του δημόσιου χώρου.
Αν είχαμε ως Δήμος αντιληφθεί την ευκαιρία και είχαμε πράξει τα αυτονόητα θα εξασφαλίζαμε την ουσιαστική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος της εμπορικής αυτής ζώνης που έχει μαραζώσει , με άμεσο αποτέλεσμα την οικονομική ανάκαμψη των επιχειρήσεων και την επαύξηση των θέσεων απασχόλησης στον τομέα των εμπορικών και τουριστικών υπηρεσιών. Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΥΤΗ ΧΑΘΗΚΕ.
Η αναβάθμιση της περιοχής με αντίστοιχες παρεμβάσεις αποτελεί προτεραιότητα και σχέδιό μας . Προς το σκοπό αυτό πρόκειται ως δημοτική αρχή να επισπεύσουμε την κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου ώστε στην , άμεσα αναμενόμενη, αντίστοιχη ευρωπαϊκή δράση να εντάξουμε πρόγραμμα ενοποίησης του εμπορικού ιστού της ευρύτερης περιοχής που συνδέει το κέντρο της πόλης με την ανατολική πλευρά μέσω της οδού Ερμού και των παρακείμενων δρόμων με την μορφή του ανοιχτού εμπορικού χώρου πόλεως (open mall) για να λάβει τέλος ο μαρασμός και η εγκατάλειψη.
Θεωρούμε εξάλλου ότι ,όχι μόνο προς τον σκοπό της ενίσχυσης της κινητικότητας του συναλλακτικού κοινού ,αλλά και για την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας σε μία περιοχή με προβλήματα ενσωμάτωσης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, χρήσιμο θα ήταν να μετακινηθεί η έδρα της δημοτικής αστυνομίας εκεί, την οποία πρέπει να ενισχύσουμε, να εκπαιδεύσουμε και να συνδράμουμε ώστε να επιτελεί αποτελεσματικά το έργο της και να λειτουργεί ως σύμμαχος και βοηθός των πολιτών στην διατήρηση της ομαλής καθημερινότητας.
( Και μία παρατήρηση : Η επιλογή αυτή , της επαναφοράς της ανατολικής πόλης σε ρυθμούς ανάπτυξης, δεν εξυπηρετείται από την απόφαση της απερχόμενης δημοτικής αρχής να αγοράσει το γνωστό και γερασμένο κτίριο της οδού Ιφίτου , η επωφελής αξιοποίηση του οποίου προσκρούει όχι μόνο στην κοινή λογική και τα επιστημονικά δεδομένα που επιβάλουν τεραστίου κόστους επεμβάσεις ώστε το κτίριο να καταστεί ασφαλές και λειτουργικό, αλλά κυρίως στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, δεδομένου ότι δεν εξασφαλίζεται η διαθεσιμότητα χώρων στάθμευσης . Πολύ δε περισσότερο εγείρει ερωτηματικά η επιμονή και η σπουδή απόκτησης του κτιρίου αυτού όταν από επίσημα χείλη ακούγονται αντιφατικές πληροφορίες για τον τρόπο αξιοποίησης του, είτε ως στέγη δημοτικών υπηρεσιών είτε για απροσδιόριστη χρήση της αστυνομικής διεύθυνσης ,το οποίο ,με την επιεική ερμηνεία, προδίδει ευκαιριακό τρόπο διαχείρισης των πόρων του Δήμου .)
Όσον αφορά τέλος στα πολεοδομικά , τόσο σημαντικά για την ανάπτυξη , ζητήματα πρέπει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση να ολοκληρωθεί η μελέτη επέκτασης του σχεδίου πόλης στις περιοχές Βιδιάς , Λιθαράκια και Αγ. Παντελεήμονα , την οποία είχα ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος επισπεύσει ,για να εγκαταλειφθεί έκτοτε. Εκτός από τα πολεοδομικά πλεονεκτήματα προς όφελος των κατοίκων , με την πράξη εφαρμογής θα δημιουργηθούν κοινόχρηστοι χώροι ενώ θα επεκταθούν τα δίκτυα κοινής ωφέλειας.
Σημαντικό τέλος είναι το έργο της διάνοιξης της περιμετρικής οδού που θα συνδέσει τις οδούς Αλφειού και Ολυμπίων με την οδό Λαμπετίου προκειμένου να εξυπηρετήσει την αποσυμφόρηση της βαριάς κυκλοφορίας.
Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο , κάθε δημιουργική ιδέα , να υπερβούμε την λογική της απλής διαχείρισης της καθημερινότητας , η οποία ,τα τελευταία χρόνια, ούτε καν αυτή λειτούργησε με αδιάψευστους μάρτυρες τους κατοίκους της ανατολικής πλευράς της πόλης .
ΜΠΟΡΟΥΜΕ και ΠΡΕΠΕΙ να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων τοποθετώντας τον πήχη ψηλά και θα το πράξουμε.
Του Βασίλη Παναγόπουλου
Πολιτικού μηχανικού
Προέδρου Αντιπροσωπείας ΤΕΕ/ΤΔΕ
Δημοτικού συμβούλου