Κατρίνης: Τι ακριβώς υπερασπίζεται ο κ.Μητσοτάκης; - Να μην φορολογούνται τα υπερκέρδη όσων έγιναν δισεκατομμυριούχοι μέσα στην ενεργειακή κρίση;
‘’Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης προσπαθεί να ταυτίσει το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική της υπερφορολόγησης.
Ματαιοπονούν, γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι σταθερά αντίθετο και απέναντι σε φορολογικές επιβαρύνσεις που πλήττουν τους μικρομεσαίους και τους μη προνομιούχους.’’ τονίζει ο Μιχάλης Κατρίνης, θυμίζοντας την στάση του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή όταν οι σχετικές ρυθμίσεις ήρθαν προς ψήφιση.
‘’Είναι φανερό ότι η Νέα Δημοκρατία έχει καταλάβει πλέον ότι ο πραγματικός της αντίπαλος είναι το ΠΑΣΟΚ και έχει εξαπολύσει εναντίον μας τον προπαγανδιστικό της μηχανισμό.
Μόνο που είναι καιρός να διαλυθούν κάποιοι μύθοι σχετικά με την φορολογική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.
Πράγματι, η κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη μείωσε τον ΕΝΦΙΑ, την ίδια στιγμή που μηδένισε τον συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ που αφορά κυρίως τις μεγάλες περιουσίες, στερώντας από το δημόσιο ταμείο 200 εκατ. ευρώ
Ταυτόχρονα, όμως, αύξησε τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οδηγώντας σε παράλληλη αύξηση αρκετούς φόρους που συνδέονται με τα ακίνητα.
Δεν τόλμησε, επίσης, να διαμορφώσει χαμηλούς συντελεστές φορολόγησης για τα ακίνητα των πολιτών που δεν αποδίδουν εισόδημα.’’ επισήμανε ο κ.Κατρίνης.
‘’ Η κυβέρνηση, όμως, της Νέας Δημοκρατίας δεν θέλει να ακούσει ούτε λέξη για τη φορολόγηση των υπερκερδών που αποκόμισαν και συνεχίζουν να αποκομίζουν κάποιοι από την κρίση. Πρόκειται για μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, μετρημένα στα δάχτυλα.
Αυτούς, ουσιαστικά, υπερασπίζεται ο κ.Μητσοτάκης, επιτιθέμενος στο ΠΑΣΟΚ. Γιατί αυτούς θέλει να φορολογήσει το ΠΑΣΟΚ.
Η κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη εμφανίστηκε από την αρχή απρόθυμη να προχωρήσει στην έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας και των πετρελαϊκών εταιρειών, κάτι που αποτελεί πρόταση της Κομισιόν και του Συμβουλίου Ενέργειας.
Η δικαιολογία είναι ότι δεν προλαβαίνει να υπολογίσει τα υπερκέρδη των παραγωγών η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Το Νοέμβριο μάλιστα του 2022 ψηφίστηκε από τη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για τη φορολόγηση στο τρίμηνο, με έναρξη ισχύος του μέτρου στις 23 Δεκεμβρίου 2022. Θεωρητικά το πρώτο τρίμηνο που θα έπρεπε να υπάρχει φορολόγηση ήταν το τρίμηνο Αυγούστου-Οκτωβρίου του 2022 που υπήρχαν υπερκέρδη πολλών εκατομμυρίων για τους παραγωγούς ενέργειας.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όμως, επέκτεινε το τρίμηνο, το διεύρυνε προκειμένου να συμπεριληφθούν και άλλοι μήνες και να μειωθεί το ποσό της φορολόγησης των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας και των διυλιστηρίων.
Το άγχος και η αγωνία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι να μην φορολογηθούν αυτοί που έβγαλαν εκατομμύρια από την ενεργειακή κρίση, με το πετρέλαιο κίνησης να ανεβαίνει 38% στην Ελλάδα μέσα σε ένα χρόνο, όταν στην Ε.Ε. αυξήθηκε 9%! (Σεπτέμβριος 2021-Σεπτέμβριος 2022, ΕΛΣΤΑΤ)
Το άγχος και η αγωνία του Μητσοτάκη είναι να μη φορολογηθούν οι τράπεζες, των οποίων τα επιτοκιακά κέρδη αυξήθηκαν από 50-75% το 1ο τρίμηνο του 2023, με τα συνολικά έσοδα από τόκους να είναι αυξημένα κατά 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο τριμήνο του 2022!
Για αυτό άλλωστε είχε αφήσει όλους τους ανωτέρω ανενόχλητους, για αυτό αρνήθηκε να επιβάλλει πλαφόν στη λιανική τιμή και αυτό που έκανε ήταν να επιδοτεί με κρατικό χρήμα τους παρόχους και τους παραγωγούς ενέργειας. Για αυτό καθυστέρησε να επιβάλλει φορολογία για τα υπερκέρδη των εταιρειών πετρελαιοειδών, προτείνοντας το μίνιμουμ ποσοστό. Για αυτό αφήνει ανυπεράσπιστους χιλιάδες ενήμερους δανειολήπτες, επιτρέποντας την αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών κατά 90 μονάδες βάσης το 1ο τρίμηνο του 2023 ’’ αναφέρει ο κ.Κατρίνης.
(Δελτίο Τύπου)