Σε πρώτο πλάνο η πρόληψη για την προστασία των δασών μας - Οι καινοτομίες της Νέας Δημοκρατίας
Της Δρος Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου,
Υπ. Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ.
Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κατά την πρώτη τετραετία, έδειξε ειδική μέριμνα στον τομέα της πρόληψης και της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, ενώ ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αντιλαμβανόμενος τις ανάγκες που επιτάσσει η κλιματική κρίση, προέβη στην σύσταση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έτσι ώστε να ανταποκριθεί στην παγκόσμια πρόκληση της κλιματικής κρίσης. Η απόφαση αυτή ήταν δείγμα της καινοτόμου πολιτικής σκέψης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δημιούργησε το νέο Υπουργείο για τον αποτελεσματικότερο χειρισμό των ζητημάτων πολιτικής προστασίας και τη διαχείριση των κρίσεων, επιδεικνύοντας συνέπεια λόγων από την εποχή που ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος έως και σήμερα. Ερχόμενος στην Πρωθυπουργία, τήρησε στο ακέραιο τη δέσμευσή του για την προστασία του περιβάλλοντος και στην πρώτη τετραετία είδαμε σαφή βελτίωση στη χώρα μας στην υλοποίηση κρίσιμων προληπτικών δράσεων για την αντιπυρική προστασία των δασών μας. Έναν τομέα που χρειάζεται την συνεργασία όλων για να υπάρξει ολοκληρωμένη προστασία του δασικού μας πλούτου.
Παράλληλα με τη θεσμική αυτή τομή, η Κυβέρνηση ενίσχυσε με εξοπλισμό και πρόσθετο προσωπικό το Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ δημιούργησε και το νέο σώμα για την προστασία των δασών μας και της ίδιας της ζωής, αυτό των δασοκομάντος. Ολοκλήρωσε δε σημαντικά προληπτικά έργα σχεδόν 40 εκατ. ευρώ για την προστασία του περιβάλλοντος μέσω του προγράμματος Anti-Nero, όπως καθαρισμοί των δασών, διάνοιξη και αποκατάσταση της βατότητας των δασικών δρόμων, καθώς και συντήρηση και διάνοιξη αντιπυρηνικών ζωνών. Εξίσου σημαντικό είναι και το ευρύ πρόγραμμα αναδασώσεων που υλοποιείται, αλλά και οι δράσεις στις περιοχές Natura.
Στην Ηλεία έχουν γίνει, αντιστοίχως, ουσιαστικά βήματα για την προστασία του φυσικού και δασικού περιβάλλοντος, όπως το ευρύ πρόγραμμα αναδασώσεων, δράσεις στις περιοχές Natura, η ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης, αλλά και η χρηματοδότηση κρίσιμων προληπτικών δράσεων για την αντιπυρική προστασία των δασών μας, πχ. δράσεις καθαρισμού των δασικών οικοσυστημάτων και αποκατάστασης της βατότητας των δασικών δρόμων, καθώς και διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών στο Δάσος Στροφυλιάς και το Δάσος Βαρθολομιού.
Η Κυβέρνηση έχει επιτύχει, μάλιστα, στον πρωταρχικό στόχο που είναι ψηλά στην πυραμίδα των προτεραιοτήτων, δηλαδή την προστασία της ανθρώπινης ζωής, και έχει δημιουργήσει ως παρακαταθήκη μια επιτυχημένη πολιτική εκκενώσεων, οι οποίες πρέπει να οργανώνονται σωστά και σε απόλυτη συνεργασία των αρμόδιων φορέων που μετέχουν στην κατάσβεση με τους Δήμους, αλλά και τις εθελοντικές ομάδες που είναι κρίσιμες ειδικά στα χωριά. Η εμπειρία μας δείχνει ότι η διαδικασία της εκκένωσης είναι σημαντικό να υπάρχει ειδικά στους ευάλωτους συμπολίτες μας που δεν μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και όχι μόνο τίθεται η ζωή τους σε κίνδυνο, αλλά τυχόν δυσχεραίνουν το έργο της πυροσβεστικής.
Η συνεργασία είναι κλειδί, όχι μόνο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, αλλά για την αποτροπή των δασικών πυρκαγιών, για να προασπίσουμε τους πνεύμονες της ζωής, όπου απαιτούνται συντονισμένες συνέργειες μεταξύ των δασικών υπηρεσιών, των Περιφερειών, των Δήμων, των Τοπικών Κοινοτήτων και των εθελοντικών ομάδων. Στο πνεύμα αυτό, κινείται και ο νέος Κανονισμός Πυροπροστασίας κτιρίων που βρίσκονται σε δάση και δασικές εκτάσεις, αλλά και σε περιαστικό πράσινο, με στόχο να γίνουν ανθεκτικότερα και λιγότερο τρωτά στις πυρκαγιές έως το 2026.
Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η λήψη μέτρων πρόληψης αποτελούν πρώτιστη προτεραιότητα. Είναι κάτι που δεν αφορά μόνο το Υπουργείο και τις δασικές υπηρεσίες, οι οποίες επιτελούν ένα σπουδαίο και αξιόλογο έργο, αλλά την τοπική αυτοδιοίκηση και κάθε πολίτη ξεχωριστά, καθώς κανείς δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος σε αυτή την προσπάθεια, ιδίως από τη στιγμή που οι περισσότερες εστίες πυρκαγιάς προκαλούνται από ανθρώπινη αμέλεια. Όλοι μαζί πρέπει να συνεργαστούμε και να περιφρουρήσουμε τα δάση μας, για να σημειωθούν, όσο το δυνατόν, λιγότερα περιστατικά πυρκαγιάς φέτος.