Πέμπτη, 09 Μαϊος 2019 08:41

Ασυνήθιστα ψυχρά τα νερά της Μεσογείου

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Αρνητική απόκλιση της επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας (SST) από τις φυσιολογικές για την εποχή τιμές παρατηρείται σχεδόν σε όλη τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου της χώρας μας. Δορυφορικές εκτιμήσεις νωρίς το πρωί της Τετάρτης 8 Μαΐου δείχνουν ότι η SST κυμαίνεται μεταξύ 16ºC και 17ºC στο Βόρειο Αιγαίο, 18-19°C στο Νότιο Αιγαίο και περί τους 16-17°C στο Ιόνιο, δηλαδή περίπου 1-2°C χαμηλότερα από τις κανονικές τιμές για το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου όπως δείχνει και ο παρακάτω χάρτης.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι στη χώρα μας επηρεάζουν και τη θάλασσα με μια χρονική διαφορά μερικών ημερών, οδηγώντας σε αρνητική απόκλιση μετά από πολλούς μήνες το 2018 και τις αρχές του 2019 όποτε η SST στη χώρα μας κυμαινόταν κοντά στον μέσο όρο των τελευταίων 11 ετών. Γενικά στη λεκάνη της Μεσογείου οι δορυφορικές παρατηρήσεις που έχουμε στη διάθεσή μας απο το 1982 μέχρι σήμερα, δείχνουν μικρή αλλά σταθερή άνοδο της SST κάθε χρόνο, ακολουθώντας την υπερκείμενη ατμόσφαιρα, και ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο όπου η SST είναι περίπου 2°C υψηλότερη από το 1982.

Η απόκλιση της επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας στην Ελλάδα την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019 από δορυφορικές εκτιμήσεις που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr

Πηγή: Meteo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Μαϊος 2019 11:31

Σχετικά Άρθρα

  • Θρίλερ στη Δραπετσώνα: Γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή στη θάλασσα
    Θρίλερ στη Δραπετσώνα: Γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή στη θάλασσα

    Συναγερμός σήμανε στο Λιμενικό το απόγευμα της Δευτέρας (28/10) όταν εντοπίστηκε πτώμα γυναίκας να επιπλέει στη θάλασσα, στην περιοχή των Λιπασμάτων, στη Δραπετσώνα.

    Αμέσως, δυνάμεις της Αστυνομίας έσπευσαν στο σημείο, αποκλείοντας την περιοχή, ενώ παράλληλα σκάφος του Λιμενικού διενεργεί ελέγχους στη θαλάσσια περιοχή.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για γυναίκα, ηλικίας περίπου 30 ετών.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Τυφώνας Milton: Μπορεί να δούμε τυφώνες στη Μεσόγειο; – Ο Τσατραφύλλιας λύνει 5 απορίες
    Τυφώνας Milton: Μπορεί να δούμε τυφώνες στη Μεσόγειο; – Ο Τσατραφύλλιας λύνει 5 απορίες

    Η κλιματική αλλαγή, η Μεσόγειος και οι κυκλώνες - Τι λέει ο γνωστός μετεωρολόγος για τον τυφώνα που έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τη Φλόριντα

    Την ώρα που ο τυφώνας Milton χτυπάει με μανία την Φλόριντα στις ΗΠΑ, με 51 από τις 67 κομητείες να είναι σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού και έξι εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν λάβει εντολή εκκένωσης, ο γνωστός μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας απαντά σε πέντε ερωτήσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή, αλλά και με το εάν υπάρχουν πιθανότητες ένα αντίστοιχο φαινόμενο να εκδηλωθεί και στη Μεσόγειο, πλήττοντας και τη χώρα μας.

    Με αφορμή το ισχυρό φαινόμενο, ο Γιώργος Τσατραφύλλιας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνει απάντηση σε ερωτήσεις σχετικές με τους τυφώνες. Λύνει ουσιαστικά απορίες που μπορεί να δημιουργηθούν στους πολίτες, βλέποντας τις καταστροφικές συνέπειες του Milton στις ΗΠΑ.

    Τυφώνας Milton: Απαντήσεις σε 5 απορίες για τον Milton

    Δείτε την ανάρτηση του μετεωρολόγου:

    «Με αφορμή τον «Milton»…

    – Μπορεί στη Μεσόγειο να δημιουργηθούν τυφώνες; Όχι.

    – Τα 5 μέτρα νερού στις παράκτιες περιοχές της Φλόριντα αναφερόταν σε βροχόπτωση; Όχι. Σε μεταφορά της θάλασσας εξαιτίας των ανέμων.

    – Τελικά ήταν τόσο ισχυρός όσο έδειχνε η πρόβλεψη; Όχι. Στις δυτικές όχθες της Φλόριντα υποβαθμίστηκε 1 κατηγορία. (Κατηγορία 2).

    – Η κλιματική κρίση επηρέασε το φαινόμενο; Ναι. Ο πιο ζεστός κόλπος του Μεξικού εξαιτίας των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών τροφοδότησε με περισσότερους υδρατμούς το σύστημα και το δυνάμωσε.

    – Ο κυκλώνα και ο τυφώνας είναι το ίδιο; Ναι. Η ονομασία έχει να κάνει με την περιοχή που εκδηλώνονται».

    Πηγή: In.gr

  • «Βουτιά» οχήματος στη θάλασσα της Αίγινας - Στο νοσοκομείο 46χρονη που την παρέσυρε το ΙΧ
    «Βουτιά» οχήματος στη θάλασσα της Αίγινας - Στο νοσοκομείο 46χρονη που την παρέσυρε το ΙΧ

    Παράσυρση μιας 46χρονης πεζής από αυτοκίνητο που τελικά κατέληξε στη θάλασσα σημειώθηκε αργά το απόγευμα του Σαββάτου (5/10) στην Αίγινα, θέτοντας σε ετοιμότητα τις λιμενικής Αρχές.

    Την 46χρονη βοήθησαν να βγει από τη θάλασσα διερχόμενοι πολίτες και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Αίγινας για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Το αυτοκίνητο έβγαλε στη στεριά γερανοφόρο όχημα.

    Από το Λιμεναρχείο Αίγινας που διενεργεί την προανάκριση συνελήφθη η 50χρονη οδηγός του Ι.Χ.Ε. οχήματος για παράβαση των άρθρων 290 (επικίνδυνες παρεμβάσεις στις συγκοινωνίες) και 314 (σωματική βλάβη από αμέλεια) παρ. 1 και 2 του Π.Κ.

    Πηγή: cnn.gr

  • Πώς αλλάζουν τη φυσιογνωμία και το οικοσύστημα της Μεσογείου οι πυρκαγιές - Explainer video
    Πώς αλλάζουν τη φυσιογνωμία και το οικοσύστημα της Μεσογείου οι πυρκαγιές - Explainer video

    Αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου αλλαγή στα οικοσυστήματά της είναι η Μεσόγειος, λόγω των ολοένα και συχνότερων, ολοένα και πιο ανεξέλεγκτων πυρκαγιών.

    Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, μετά από ένα ακόμη εφιαλτικό καλοκαίρι που άφησε πίσω του δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης καμένα, λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών, των ισχυρών ανέμων και των ξηρών καιρικών συνθηκών.

    Αντίστοιχες καιρικές συνθήκες φέτος επικράτησαν επίσης στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία και το Μαρόκο.

    Πρόκειται για ένα ακόμη καλοκαίρι που βρέθηκε σε «κλοιό» καύσωνα και σφοδρότατων ανέμων. Το 2023, 334.000 στρέμματα γης κάηκαν στη νότια Ευρώπη μέσα σε μόλις 12 ημέρες, μετά από πυρκαγιές που ξέσπασαν στα μέσα Ιουλίου. Στην απέναντι πλευρά της Μεσογείου, οι καταστροφικές πυρκαγιές ξέσπασαν στην Αλγερία και την Τυνησία στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους και ανάγκασαν σε εκκένωση πολλούς ακόμη.

    Ενώ τα σπίτια και οι ζωές που έχουν καταστραφεί από τις φλόγες θα χρειαστούν χρόνο για να ανακάμψουν, αποτελεί ερώτημα πώς θα αποκατασταθούν οι βιότοποι που έχουν γίνει «στάχτη» την ώρα που η ανθρωπογενής κλιματική κρίση αναμένεται να καταστήσει τις πυρκαγιές κανονικότητα όσο περνούν τα χρόνια.

    Οι πυρκαγιές, όμως, αποτελούσαν πάντα μέρος του κύκλου ζωής των μεσογειακών οικοσυστημάτων, με το φαινόμενο όμως να γίνεται ολοένα εντονότερο και συχνότερο, για πόσο θα μπορούν να αναδύονται από τις στάχτες τους; Μήπως πλέον γινόμαστε θεατές μιας μόνιμης αλλαγής στη Μεσόγειο;

    Όπως αναφέρει μιλώντας στο BBC η χωρική αναλύτρια στο Βασιλικό Βοτανικό Κήπο του Κιου στο Λονδίνο, Τζένι Γουίλιαμς, οι πυρκαγιές στα μεσογειακά οικοσυστήματα αποτελούν μέρος της ζωής τους. «Στην πραγματικότητα, χωρίς πυρκαγιές, ορισμένα είδη θα έπαυαν να υπάρχουν» σημειώνει, για να φέρει ως παράδειγμα ότι «οι σπόροι πολλών ειδών έχουν σκληρό περίβλημα, που απελευθερώνεται μόνο όταν εκδηλωθεί φωτιά». Αυτό οδηγεί σε μια «έκρηξη άνθησης φυτών» σε πληγείσες περιοχές, αναφέρει.

    Η Μεσόγειος περιλαμβάνει το 20% της βιοποικιλότητας της Γης

    Η Μεσόγειος, και άλλες περιοχές σε όλο τον κόσμο με παρόμοια κλίματα, θεωρούνται εστίες βιοποικιλότητας. Αντιπροσωπεύουν το 5% της επιφάνειας της γης, αλλά περιέχουν το 20% της βιοποικιλότητάς της.

    Αυτές οι περιοχές, που μπορούν να βρεθούν όχι μόνο γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου, αλλά και στην Αυστραλία, την Καλιφόρνια, τη Νότια Αφρική και τη Χιλή, έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό, τους ήπιους, υγρούς χειμώνες και τα ζεστά, ξηρά καλοκαίρια που διευκολύνουν την εκδήλωση πυρκαγιών.

    Τι είναι η γηγενής πυροποικιλότητα;

    Σύμφωνα όμως με μια πρόσφατη έρευνα διαπιστώθηκε πως ότι η έντονη βιοποικιλότητα που παρατηρείται στη Μεσόγειο σχετίζεται με αυτό που ορίζεται ως «γηγενή πυροποικιλότητα» (indigenous pyrodiversity).

    Η πυροποικιλότητα εκτιμάται ότι προάγει τη βιοποικιλότητα αυξάνοντας την περιβαλλοντική ετερογένεια και αναπαράγοντας τα γηγενή καθεστώτα πυρκαγιάς, όπως αναφέρεται σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science.

    «Η φωτιά αλλάζει τις συνθήκες ύπαρξης ενός οικοσυστήματος» αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής φυτοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, Άνταμ Πελεγκρίνι. «Ακριβώς μετά από μια πυρκαγιά μπορείς να έχεις περισσότερο φως, το έδαφος μπορεί να είναι πιο ζεστό, η στάχτη μπορεί να κάνει το έδαφος πιο αλκαλικό… Διαφορετικά είδη προσαρμόζονται σε αυτές τις διαφορετικές συνθήκες» εξηγεί.

    Το παράδειγμα της Ελλάδας

    Φέρνοντας ως παράδειγμα μια πλαγιά στην Ελλάδα, ο ίδιος αναφέρει πως μπορεί κανείς να παρατηρήσει «ένα μωσαϊκό περιοχών με διαφορετικά στάδια ανάκαμψης. Διαφορετικά είδη φυτών αναπτύσσονται με βάση ακριβώς αυτά τα διαφορετικά στάδια, όπου μπορεί να αναπτύσσεται περισσότερη βιοποικιλότητα, επειδή η μεταβλητότητα της φωτιάς επιτρέπει τη συνύπαρξη περισσότερων ειδών».

    Σε βάθος εκατομμυρίων ετών, τα μεσογειακά φυτά εκτιμάται πως έχουν «μάθει» να επιβιώνουν από τις πυρκαγιές αναπτύσσοντας χαρακτηριστικά που τα βοηθούν να προσαρμοστούν σε αυτές τις συνθήκες.

    Πώς η φύση έχει μάθει να αναγεννάται από τις στάχτες της

    Πολλά δέντρα έχουν πυρίμαχο ιστό με τη μορφή ενός παχύτατου φλοιού και μπορούν ακόμη και να αποβάλουν μόνα τους τα νεκρά - καμένα κλαδιά τους, ούτως ώστε να αναγγενηθούν πιο εύκολα νέα. Μερικά φυτά αποθηκεύουν νερό σε χυμώδεις ιστούς, ενώ οι ρίζες κάποιων άλλων παραμένουν ζωντανές κάτω από το έδαφος, βγάζοντας βλαστάρια λόγω της θερμότητας της φωτιάς. Οι ανθεκτικοί στη θερμότητα σπόροι, επίσης, βρίσκονται αποθηκευμένοι στο έδαφος περιμένοντας την ευκαιρία να ξεπροβάλουν. Οι δασικές πυρκαγιές μπορούν να αφαιρέσουν το νεκρό φλοιό, τα ξύλα και τα απορρίμματα φύλλων από το έδαφος, έτσι ώστε νέοι σπόροι να μπορέσουν να δημιουργηθούν και να αναπτυχθούν.

    «Τα δάση που παραμένουν ανέπαφα από την ανθρώπινη παρέμβαση προστατεύονται σε μεγάλο βαθμό» επισημαίνει η Γουίλιαμς. «Περιορίζουν τη ροή του αέρα, μειώνοντας τον άνεμο που διέρχεται. Καθίσταται ακόμη πιο εύκολο να σβήσει μια φωτιά επειδή δεν κινείται αρκετά γρήγορα».

    Αυτή η συνθήκη αλλάζει από την ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση, τη διάνοιξη δρόμων ή μονοπατιών για παράδειγμα.

    «Από τη στιγμή που μια φωτιά εκδηλωθεί, μπορεί να καίει και να εξαπλώνεται κατά μήκος αυτών των διαδρόμων που έχουν διανοιχθεί» σχολιάζει η ίδια. «Αυτό συμβαίνει όλο και πιο συχνά, χρόνο με το χρόνο. Τα κενά γίνονται μεγαλύτερα και ο βιότοπος δεν έχει χρόνο να πλουτίσει και να προστατευτεί».

    Παρατηρείται, λοιπόν, πως η ίδια η φύση έχει μηχανισμούς προσαρμογής στην και προστασίας από την φωτιά, βοηθώντας την βοιοποικιλότητα να επιβιώσει από πυρκαγιές χαμηλότερης έντασης. Ωστόσο, καθίσταται πιο δύσκολο οι μηχανισμοί αυτοί να λειτουργήσουν όταν έρχονται αντιμέτωποι με ανεξέλεγκτες, μεγάλες φλόγες που πυροδοτούνται από την ξηρασία και τους ανέμους. Να σημειωθεί πως, οι θερμοκρασίες στις δασικές πυρκαγιές μπορεί να ξεπεράσουν τους 1.100 βαθμούς Κελσίου. Όταν, λοιπόν, τα οικοσυστήματα καίγονται ολοσχερώς ή πολύ συχνά, καθίσταται πιο δύσκολη η αναγέννησή τους.

    Η υπερθέρμανση του πλανήτη αναδιαμορφώνει τις μεσογειακές περιοχές που άλλοτε ήταν πιο ανθεκτικές στις πυρκαγιές. Για μέρη όπου η φωτιά είναι φυσικό μέρος του οικοσυστήματος, οι πυρκαγιές που προκαλούνται από την κλιματική κρίση μπορεί να διαφέρουν αρκετά από το παρελθόν. Οι εποχές ακραίων πυρκαγιών γίνονται μεγαλύτερες σε διάρκεια, πιο συχνές και όλο και πιο απρόβλεπτες.

    Από 25 έως 250 χρόνια ο χρόνος ανάκαμψης της βλάστησης μετά από μια φωτιά

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες η αύξηση της συχνότητας, της έντασης και της κλίμακας των πυρκαγιών ξεπερνούν την ικανότητα των οικοσυστημάτων να ανακάμψουν. Ανάλογα με το είδος και την ταχύτητα ανάπτυξης, η βλάστηση χρειάζεται από 25 έως 250 χρόνια για να αναγεννηθεί.

    Ο βιότοπος της νότιας Καλιφόρνια, για παράδειγμα, μπορεί να πάρει 30-60 χρόνια για να αναγεννηθεί μετά από μια πυρκαγιά. Τα βόρεια και εύκρατα δασικά οικοσυστήματα του Καναδά, από την άλλη πλευρά, φαίνεται να ανακάμπτουν ταχύτερα - σε περίπου 10 χρόνια, σύμφωνα με μια μελέτη. Όταν μια φωτιά εκδηλώνεται εκεί όπου μια περιοχή έχει καεί ξανά πρόσφατα στο παρελθόν, με ποιον τρόπο θα καταφέρει ένα οικοσύστημα να ανακάμψει;

    Πηγή: Cnn.gr

  • Η Μεσόγειος στο κόκκινο – Πάνω από 1,5 βαθμούς η αύξηση της θερμοκρασίας σε 30 χρόνια
    Η Μεσόγειος στο κόκκινο – Πάνω από 1,5 βαθμούς η αύξηση της θερμοκρασίας σε 30 χρόνια

    Σε περιοχές νότια της Κρήτης και της Ρόδου, η άνοδος της θερμοκρασίας την περίοδο 1991-2020 ξεπερνά τους 2,0 βαθμούς Κελσίου. Οι επιπτώσεις στα οικοσυστήματα θα μπορούσαν να αποδειχθούν καταστροφικές.

    Μέσα σε διάστημα μόλις 30 ετών, η μέση επιφανειακή θερμοκρασία της Μεσογείου αυξήθηκε κατά περίπου 1,5 βαθμούς Κελσίου, εκτιμά μελέτη του Meteo, μετεωρολογικής υπηρεσίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

    Αυτό σημαίνει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας του νερού μέσα σε τρεις δεκαετίες ξεπέρασε την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Γης τα τελευταία 200 χρόνια.

    Η Ευρώπη είναι εξάλλου η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρο, όπως έχουν δείξει προηγούμενες έρευνες για την κλιματική αλλαγή.

    Φέτος, εξάλλου, η Μεσόγειος επλήγη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από θαλάσσιο καύσωνα. οποίος κατέρριψε το ιστορικό ρεκόρ θερμοκρασίας και απείλησε τα θαλάσσια οικοσυστήματα και την αλιευτική βιομηχανία.

    Η μεγαλύτερη άνοδος της θερμοκρασίας καταγράφεται νότια της Ρόδου και της Κρήτης (Meteo.gr)

    Η έρευνα του Meteo

    Όπως αναφέρει στην επιθεώρηση Atmosphere η ομάδα του δρ Κώστα Λαγουβάρδου, στο Θρακικό Πέλαγος, το Κεντρικό Ιόνιο και σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης και της Ρόδου, η άνοδος της θερμοκρασίας την περίοδο 1991-2020 ξεπερνά τους 2,0 βαθμούς Κελσίου.

    Μικρότερη άνοδος καταγράφεται αντίθετα σε περιοχές του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου, δείχνει η ανάλυση που βασίστηκε σε δεδομένα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus.

    Αντίστοιχη είναι η αύξηση της θερμοκρασίας στην ξηρά, κατά 1,5 βαθμούς τα τελευταία 30 χρόνια κατά μέσο όρο, αν και σε κάποιες περιοχές η άνοδος ξεπερνά τους 2,0 βαθμούς, ειδικά σε περιοχές που απέχουν από τις ακτές.

    Ο αριθμός των ημερών με παγετό μειώθηκε σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι ημέρες και τα ύψη βροχόπτωσης παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις σε μεγάλο μέρος της χώρας.

    Θαλάσσιος καύσωνας

    Το 2024 ήταν ακόμα μια χρονιά ζέστης για τη Μεσόγειο, καθώς η κλιματική αλλαγή συνδυάστηκε με το φαινόμενο Ελ Νίνιο που συνεχίστηκε τους πρώτους μήνες του έτους.

    Στις 15 Αυγούστου, η μέση επιφανειακή θερμοκρασία του νερού ανέβηκε στο ιστορικό ρεκόρ των 28,90 Κελσίου, θερμοκρασία που θυμίζει τζακούζι.

    Στο Ιόνιο η θερμοκρασία του νερού έφτασε τοπικά τους 29 βαθμούς, ενώ στο Αιγαίο το μελτέμι κράτησε τη θερμοκρασία στο κανονικό για την εποχή επίπεδο των 25 βαθμών.

    Οι οικολογικές επιπτώσεις του θαλάσσιου καύσωνα θα μπορούσαν να αποδειχθούν σημαντικές, δεδομένου ότι αρκετά είδη ψαριών, κοραλλιών, φυκών και θαλάσσιων φυτών μπορούν να επιζήσουν μόνο σε ένα στενό εύρος θερμοκρασιών.

    Το 2022, ισχυρός θαλάσσιος καύσωνας ανέβασε τη θερμοκρασία του νερού σε ορισμένες περιοχές πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο σύνολο της Μεσογείου η μέση θερμοκρασία έφτασε τον περυσινό Ιούλιο στους 28,71°C.

    Ως αποτέλεσμα, ολόκληρα δάση κοραλλιών απονεκρώθηκαν στη Μασσαλία, στην Ισπανία και τη Σαρδηνία, ενώ στην Ελλάδα επηρεάστηκαν οι καλλιέργειες μυδιών.

    Η ζέστη ευνοεί επίσης τροπικά ξενικά είδη που εισβάλλουν στη Μεσόγειο από τη Διώρυγα του Σουέζ. «Από το 2022, οι θερμοκρασίες της επιφάνειας είναι υψηλές για μεγάλη περίοδο κατά ανώμαλο τρόπο, ακόμη και όταν λαμβάνουμε υπόψη την συνθήκη της κλιματικής αλλαγής», είχε δηλώσει παλαιότερα ο Μαρτίνεθ.

    Το νέο ρεκόρ έρχεται εν μέσω μιας ακραίας χρονιάς που όπως φαίνεται θα είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

    Σύμφωνα με το Copernicus, όλοι οι μήνες από τον Ιούνιο του 2023 μέχρι τον φετινό Ιούνιο ήταν οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες προηγούμενων ετών

    Σύμφωνα με μελέτη του 2020, η συχνότητα των θαλάσσιων καυσώνων έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 20 φορές λόγω της ανθρωπογενούς παγκόσμιας θέρμανσης.

    Πηγή: In.gr
  • Πάτρα: Οικογενειακή τραγωδία πίσω από τη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή στον Μόλο - Είχε χάσει δύο παιδιά σε τροχαίο
    Πάτρα: Οικογενειακή τραγωδία πίσω από τη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή στον Μόλο - Είχε χάσει δύο παιδιά σε τροχαίο

    Ένα οικογενειακό δράμα φέρεται να κρύβεται πίσω από την τραγωδία με θύμα μια 67χρονη γυναίκα που σημειώθηκε, χθες το μεσημέρι, στον μόλο της Αγίου Νικολάου.

    Η άτυχη γυναίκα με καταγωγή από την περιοχή της Αργολίδας που είχε έρθει στην Πάτρα σε συγγενικό της πρόσωπο ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την θάλασσα, όταν πολίτες την εντόπισαν να επιπλέει στο νερό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες επρόκειτο για μια χαροκαμένη μάνα, η οποία είχε χάσει δύο παιδιά σε τροχαίο δυστύχημα πριν από λίγα χρόνια και κουβαλούσε μέσα της ένα μεγάλο φορτίο, καθώς η η ίδια δεν μπόρεσε ποτέ να διαχειριστεί τη μεγάλη αυτή απώλεια.

    Πηγή: Tempo24.news

  • Δέσμη αλιευτικών δυνατοτήτων για τη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο το 2025
    Δέσμη αλιευτικών δυνατοτήτων για τη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο το 2025

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε πρόταση σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο το 2025. Η πρόταση προωθεί τη βιώσιμη διαχείριση των ιχθυαποθεμάτων στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο και υλοποιεί τις πολιτικές δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν με τη δήλωση MedFish4Ever και τη δήλωση της Σόφιας.

    Οι εναπομένουσες αλιευτικές δυνατότητες θα προταθούν, αφού δημοσιευτούν τα αποτελέσματα της ετήσιας συνόδου της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο (ΓΕΑΜ) και οι νέες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις της Επιστημονικής, Τεχνικής και Οικονομικής Επιτροπής Αλιείας (ΕΤΟΕΑ) που αναμένονται στα μέσα Νοεμβρίου.

    Για τη Δυτική Μεσόγειο, η πρόταση περιλαμβάνει όρια αλιευτικής προσπάθειας για τις μηχανότρατες και τα παραγαδιάρικα, όρια αλιευμάτων γαρίδας βαθέων υδάτων και μηχανισμό αντιστάθμισης για τις μηχανότρατες. Τα μέτρα αυτά συνάδουν με το πολυετές σχέδιο διαχείρισης (MAP) της Δυτικής Μεσογείου για τα βενθοπελαγικά αποθέματα, το οποίο, από τον Ιανουάριο του 2025 και κατόπιν μεταβατικής περιόδου πέντε ετών, θα αρχίσει να εφαρμόζει εύρη μέγιστης βιώσιμης απόδοσης (ΜΒΑ) —δηλαδή τη μέγιστη ποσότητα ιχθύων που μπορούν να εξαχθούν από τη θάλασσα χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η αναγέννηση και η μελλοντική παραγωγικότητα του αποθέματος.

    Στη Μεσόγειο, η Επιτροπή προτείνει να συνεχιστεί η υλοποίηση του πολυετούς σχεδίου για τον κυνηγό —όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της ΓΕΑΜ το 2023— και να παραταθεί η σταδιακή μείωση των αλιευμάτων λυθρινιού και γαρίδας βαθέων υδάτων. Στην Αδριατική, η πρόταση περιλαμβάνει την εφαρμογή των πολυετών σχεδίων της ΓΕΑΜ για τα βενθοπελαγικά και τα μικρά πελαγικά αποθέματα. Στον Εύξεινο Πόντο, η πρόταση περιλαμβάνει όρια αλιευμάτων και ποσοστώσεις για την παπαλίνα και το καλκάνι.

    Βάσει των ανωτέρω προτάσεων, καθώς και των επικείμενων προτάσεων της Επιτροπής, το Συμβούλιο θα ορίσει, στις 9 και 10 Δεκεμβρίου, την κατανομή των αλιευτικών δυνατοτήτων. Ο Κανονισμός θα αρχίσει να εφαρμόζεται την 1η Ιανουαρίου 2025.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Τραγωδία στον Βόλο: Βρέθηκε νεκρός ο 40χρονος που επιτέθηκε με ψαροντούφεκο στον πατέρα του (upd)
    Τραγωδία στον Βόλο: Βρέθηκε νεκρός ο 40χρονος που επιτέθηκε με ψαροντούφεκο στον πατέρα του (upd)

    Το πτώμα του βρέθηκε στη θάλασσα στην περιοχή Πευκάκια - Ως πιθανότερο ενδεχόμενο εξετάζεται η αυτοκτονία - Πληροφορίες ότι κοντά στο σημείο που βρέθηκε η σορός εντοπίστηκε το μηχανάκι με το οποίο είχε διαφύγει μετά την επίθεση

    ραγική κατάληξη είχε η αναζήτηση τοπυ 40χρονου, ο οποίος την Τρίτη είχε επιτεθεί με ψαροντούφεκο στον 69χρονο πατέρα του με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει βαριά, καθώς η σορός του βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης στην θαλάσσια περιοχή των Πευκακίων.
    Ως πιθανότερο σενάριο εξετάζεται το ενδεχόμενο της αυτοχειρίας αλλά περισσότερες απαντήσεις θα δοθούν μετά την εξέταση της σορού από ιατροδικαστή.
    Σύμφωνα με το gegonota.news κοντά στο σημείο όπου εντοπίστηκε το πτώμα βρέθηκε το μηχανάκι του 40χρονου, με το οποίο είχε εξαφανιστεί

    To χρονικό

    Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ., αφορμή για την επίθεση του 40χρονου στον 69χρονο πατέρα του στάθηκαν οικογενειακές διαφορές χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν γίνει περισσότερα γνωστά. Με βάση δε τα στοιχεία που συνέλεξαν οι ερευνητές, ο καβγάς ξέσπασε ενώ οι δύο άνδρες βρίσκονταν μέσα στο σπίτι τους.

    Τότε ο 40χρονος, για ασήμαντη αιτία, επιτέθηκε στον πατέρα του αρχικά με μαχαίρι χωρίς όμως να τον τραυματίσει. Στη συνέχεια άρπαξε ένα ψαροντούφεκο που υπήρχε μέσα στο σπίτι και του έριξε τραυματίζοντάς τον στη θωρακική́ χώρα.
    Στη συνέχεια, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., του επιτέθηκε εκ νέου με άλλο ψαροντούφεκο χτυπώντας τον στο κεφάλι, με αποτέλεσμα η μεταλλική́ βέργα να διαπεράσει το κρανίο του 69χρονου από́ την αριστερή́ πλευρά́ (κροταφική́ χώρα) και να εξέλθει από τη δεξιά́.

    Μετά τον σοβαρό τραυματισμό του ο πατέρας του 40χρονου μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της μεταλλικής βέργας από τους νευροχειρουργούς του νοσοκομείου καθώς το καμάκι διαπέρασε το κρανείο του.

    Μετά το χειρουργείο ο 69χρονος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας διασωληνωμένος και σε καταστολή.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς