Ο Καναδός μετεωρολόγος Γουέιντ Ζιλάγκι από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνας των Υδροσιφώνων που εδρεύει στο Τορόντο, μιλώντας στη Realplanet προειδοποιεί ότι η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη του... «υγρού Κυκλώνα» και ότι πλέον, πέρα από τους ανεμοστρόβιλους της ξηράς, οι υδροσίφωνες θα ενταθούν το επόμενο διάστημα.
«Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μας, το γεωγραφικό τόξο, το οποίο περιλαμβάνει τα νησιά του Ιονίου και φτάνει έως και τις ακτές της βόρειας Κρήτης, αποτελεί το βασικό επίκεντρο εκδήλωσης του φαινομένου σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο. Δυστυχώς, πρέπει να μάθετε να ζείτε με τους υδροστρόβιλους, καθώς ήρθαν για να μείνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου, 55 υδροστρόβιλοι έχουν κάνουν φέτος την εμφάνισή τους στις ελληνικές θάλασσες, την ώρα που το 2012 ο αριθμός έφθανε μόλις τους 25.
Σύμφωνα με τους Καναδούς επιστήμονες του Κέντρου η έξαρση του φαινομένου οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη μορφολογία του Ιονίου, ειδικά στο σημείο που συναντά του Κρητικό πέλαγος. Όπως αναφέρουν οι περισσότεροι υδροστρόβιλοι καταγράφονται ανοιχτά της Σητείας.
Μάλιστα, υποστηρίζουν πως μόνο φέτος 18 υδροσιφώνες, όπως χαρακτηριστικά λένε, έχουν «χτυπήσει» τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Επιπλέον, τουλάχιστον 9 υδροστρόβιλοι έκαναν την εμφάνισή τους στη θαλάσσια περιοχή της νότιας Κέρκυρας, στα ανοιχτά της Ηλίας από την πλευρά της Κουρούτας, καθώς και στην περιοχή μεταξύ Κεφαλλονιάς και Ζακύνθου.
«Η εποχή εμφάνισης των υδροστρόβιλων είναι το φθινόπωρο. Οι συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη του φαινομένου είναι τα ασυνήθιστα για την εποχή θερμά νερά, ο ψυχρός αέρας στην ατμόσφαιρα, ο ασθενής άνεμος και η αυξημένη υγρασία», εξηγεί ο διδάκτωρ Μετεωρολογίας Μιχαήλ Σιούτας, και συνεχίζει: «Οι "τρόμπες", όπως συνηθίζουν να τις ονομάζουν οι ντόπιοι ψαράδες του Ιονίου, μπορούν να φτάσουν σε ύψος μέχρι και τα 500 μέτρα, ενώ πολλές από αυτές διαρκούν έως και 10 λεπτά».
Οι ψαράδες εκπέμπουν SOS
Σύμφωνα με το δημοσίευμα αντιμέτωποι με τους υδροστροβίλους βρίσκονται συχνά οι ψαράδες της Κυλλήνης, στην Ηλεία. Ο καπετάν Γεράσιμος, αλιευτής της περιοχής υποστηρίζει πως το φαινόμενο σήμερα είναι πλέον συχνό. «Είχαμε και παλιότερα "τρόμπες" αλλά όχι τόσο ισχυρές όπως τώρα.
Οταν τις συναντούσαμε μαϊνάραμε... και περιμέναμε να κατακάτσει ο κουρνιαχτός. Εάν πλησίαζες έστω και λίγο, υπήρχε ο κίνδυνος να βρεθείς στον πάτο της θάλασσας μαζί με το καΐκι, αφού αυτό το "πράμα" πάλευε να σε ρουφήξει. Μάλιστα, οι παλιοί καπετάνιοι, που ήταν προληπτικοί, συνήθιζαν να σχηματίζουν στην πλώρη του καραβιού το αστέρι του Νότου, προκειμένου να ξορκίσει το κακό».
Οι επιστήμονες συνιστούν στους ναυτικούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επίμαχες περιοχές που πλήττονται από το τροπικό φαινόμενο, το οποίο βρίσκεται σε έξαρση.