Πέμπτη, 14 Μαϊος 2020 12:09

«Φλέγεται» η Ανατολική Μεσόγειος

Γράφτηκε από
Ad Slot

Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται στην Ανατολική Μεσόγειο κατά το 2ο δεκαήμερο του Μαΐου 2020. Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η πρόγνωση της κίνησης των αερίων μαζών σε ύψος περίπου 1500 μέτρων έως τη Δευτέρα 18/05. Με κόκκινες αποχρώσεις χρωματίζονται οι θερμές και με γαλάζιες οι ψυχρές αέριες μάζες. Όπως φαίνεται, οι θερμές αέριες μάζες θα παραμείνουν στη χώρα μας έως και τη Δευτέρα 18/05, οπότε και θα αρχίσουν να κινούνται ανατολικά.

Όπως μπορείτε να δείτε στο χάρτη που ακολουθεί, στη χώρα μας η απόκλιση από τη μέση τιμή της θερμοκρασίας θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου και θα είναι η μεγαλύτερη που θα καταγραφεί σε όλο τον πλανήτη τις επόμενες ημέρες. Οι θερμοκρασίες που αναμένονται στη χώρα το Σαββατοκύριακο 16-17/05 προβλέπεται να φτάσουν κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ σταδιακή πτώση αναμένεται από τη Δευτέρα 18/05 και κυρίως της Τρίτη 19/05.

Πηγή: Meteo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Μαϊος 2020 11:53

Σχετικά Άρθρα

  • 28η Οκτωβρίου: Τριήμερο με…συνθήκες άνοιξης – Αναλυτική πρόγνωση από ΕΜΥ
    28η Οκτωβρίου: Τριήμερο με…συνθήκες άνοιξης – Αναλυτική πρόγνωση από ΕΜΥ

    Καλός θα είναι ο καιρός το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, με βασικά χαρακτηριστικά να είναι η ηλιοφάνεια, οι βοριάδες στο Αιγαίο και οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες τις νυχτερινές ώρες.

    28η Οκτωβρίου: Αναλυτική πρόγνωση για το τριήμερο

    Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σήμερα (26/10) αναμένεται αίθριος καιρός, με τοπικές νεφώσεις, ενώ τη νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένα στα κεντρικά και βόρεια.

    Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά και τις Κυκλάδες τους 21 με 23 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 24 με 25 και τοπικά στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά καθώς και στη νότια Κρήτη τους 26 βαθμούς Κελσίου.

    Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

    ΑΤΤΙΚΗ

    • Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
    • Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6, πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
    • Θερμοκρασία: Από 11 έως 23 με 24 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    • Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
    • Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ.
    • Θερμοκρασία: Από 10 έως 22 με 23 βαθμούς Κελσίου.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

    • Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στη Μακεδονία τις πρωινές ώρες.
    • Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 έως 4 και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί, στα παραθαλάσσια έως 5 μποφόρ.
    • Θερμοκρασία: Από 05 έως 22 και τοπικά έως 23 με 24 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

    • Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το βράδυ αραιές νεφώσεις.
    • Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
    • Θερμοκρασία: Από 10 έως 25 και τοπικά στα ηπειρωτικά τους 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

    Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στην Εύβοια τις πρωινές ώρες.

    Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά 6, τοπικά έως 7 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: Από 10 έως 24 και τοπικά στα νότια τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

    ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

    • Καιρός: Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες. Στην Κρήτη τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
    • Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στις Κυκλάδες πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
    • Θερμοκρασία: Από 17 έως 23 και τοπικά στη νότια Κρήτη έως 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

    ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

    • Καιρός: Γενικά αίθριος.
    • Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τοπικά 6 μποφόρ.
    • Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ

    • Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ανατολικά και τις Σποράδες τις πρωινές ώρες.
    • Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στις Σποράδες βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
    • Θερμοκρασία: Από 08 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 27-10-2024

    • Σχεδόν αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα με αραιές νεφώσεις τοπικά πιο πυκνές στο Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και πρόσκαιρα στα υπόλοιπα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά.
    • Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες τοπικά 6 μποφόρ.
    • Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά και τις Κυκλάδες τους 22 με 23 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 23 με 25 και τοπικά στα νότια ηπειρωτικά και τα Δωδεκάνησα τους 26 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 28-10-2024 (ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ)

    • Σχεδόν αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.
    • Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Αιγαίο τοπικά 5 μποφόρ.
    • Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ο ισχυρός αντικυκλώνας φέρνει άνοδο της θερμοκρασίας - Τι πρέπει να αλλάξει για να έρθουν πολλές βροχές
    Ο ισχυρός αντικυκλώνας φέρνει άνοδο της θερμοκρασίας - Τι πρέπει να αλλάξει για να έρθουν πολλές βροχές

    Τι είναι το πολικό Jetstream και πώς θα επηρεάσει το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου - Η πρόγνωση των μετεωρολόγων για τις επόμενες ημέρες

    Δεκαήμερο ανομβρίας αναμένεται στη χώρα με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει από σήμερα εξαιτίας ενός σπάνιου καιρικού φαινομένου.
    Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, πρόκειται για ένα πολικό JetStream, το οποίο θα περάσει πάνω από την Ελλάδα και θα αναγκάσει ακόμα και το χαμηλό στις ακτές της Αφρικής να οπισθοδρομήσει, κάτι πολύ σπάνιο.
    Προς τα μέσα αυτής της εβδομάδος αναπτύσσεται ισχυρός αντικυκλώνας (πεδίο υψηλών πιέσεων) στην ανατολική Ευρώπη τα Βαλκάνια και την χώρα μας, κατάσταση που αποτρέπει τις βροχές.
    Δείτε την ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά:
    «Η παρουσία του πολικού JetStream σε πολύ μεγάλα γεωγραφικά πλάτη με Δ-ΝΔ ρεύμα και η απουσία ισχυρών ανέμων στις μέσες και τις ανώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας στην περιοχή μας , "αναγκάζει" ακόμη και το χαμηλό που υπάρχει στις ακτές της Αφρικής να γίνει οπισθoδρομούν. Δηλαδή , αντί να κινηθεί από τα δυτικά προς τα ανατολικά , να γυρίσει προς τα πίσω , κάτι το οποίο είναι σπάνιο .

    ✅Προς τα μέσα αυτής της εβδομάδος αναπτύσσεται ισχυρός αντικυκλώνας ( πεδίο υψηλών πέσεων) στην ανατολική Ευρώπη τα Βαλκάνια και την χώρα μας, κατάσταση που αποτρέπει τις βροχές. Kατά τα άλλα διατηρείται ο βοριάς και η θερμοκρασία επιστρέφει σε κανονικά επίπεδα.

    ✅Από πλευράς συνοπτικής κατάστασης το φετινό φθινόπωρο φέρει πολλά χαρακτηριστικά με αυτό του 1993, όπου τότε η ανομβρία κράτησε μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, ενω μετά άλλαξε η κατάσταση» γράφει ο διευθυντής της ΕΜΥ.

    Ο κ. Κολυδάς σε άλλη ανάρτησή του εξηγεί πώς πρέπει να αλλάξει η κυκλοφορίας στην ατμόσφαιρα για να έρθουν πολλές βροχές
    Αναλυτικά η ανάρτηση Κολυδά

    ✅Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι ο οδηγός των μεγάλων συστημάτων στην ατμόσφαιρα είναι το Jet Stream , το οποίο είναι ένα μεγάλο ποτάμι αέρα με υψηλές ταχύτητες, που κατευθύνει την κίνηση των αερίων μαζών.

    ✅Επειδή όλοι δεν είναι μετεωρολόγοι σας ενημερώνουμε με απλά λόγια ότι όταν το Jet Stream αποκτήσει ροή από βορά προς νότο, (δείτε το video) τότε θα αρχίσουν και οι ψυχρές αέριες μάζες να κατευθύνονται προς την Κεντρική Μεσόγειο και να δημιουργούν ευνοικές συνθήκες κυκλογέννεσης. Δηλαδή , τότε θα αρχίσουν να οργανώνονται υετοφόρα χαμηλά να έρχονται προς την περιοχή μας, τα οποία κινούμενα πλέον από τα δυτικά προς τα ανατολικά θα μπορούν να επηρεάσουν όλη τη χώρα με βροχές.

    Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό καιρικό προγνωστικό μοντέλο, GFS, έκανε ροβλέψεις για την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών για τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη, βγάζοντας και σενάριο ισχυρής κακοκαιρίας με χαμηλό βαρομετρικό μέσα στο Αιγαίο και άφθονο υετό. Ωστόσο, πρόκειται για ένα ευμετάβλητο σενάριο, καθώς οι καιρικές συνθήκες μπορεί να αλλάξουν αρκετά μέχρι τότε.

    Πιο ασφαλής είναι πρόβλεψη μέχρι και το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου που σύμφωνα με τον κ. Κολυδά θα έχει καλό καιρό με φυσιολογικές θερμοκρασίες για την εποχή.

    Η πρόγνωση για την 28η Οκτωβρίου

    Φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες προβλέπει ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλιας, για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, όπως έγραψε σε νέα του ανάρτηση.

    Συγκεκριμένα είπε τα εξής:

    «Ούτε ιδιαίτερο κρύο, ούτε 30άρια μέχρι την παρέλαση!
    • Η εβδομάδα που ξεκινά θα έχει αρκετή ηλιοφάνεια με τον υδράργυρο να σημειώνει σταδιακή άνοδο και να φτάνει τους 24 με 25 βαθμούς κυρίως στη δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο
    • Επιπλέον οι βοριάδες μέσα στο Αιγαίο θα διατηρηθούν στα 7-8 μποφόρ
    • Η πρόγνωση για βροχές προς το παρών είναι απαγοητευτική
    • Η ατμόσφαιρα θα είναι πολύ καθαρή ,με πολύ καλή ορατότητα και χωρίς ιδιαίτερη υγρασία
    • Ευκαιρία για εξωτερικές δουλειές ,άθληση σε εξωτερικούς χώρους και βόλτες στην ύπαιθρο
    Καλή εβδομάδα!»
    Ο καιρός σήμερα

    Aναμένονται λίγες νεφώσεις οι οποίες κατά περιόδους θα είναι περισσότερες στα δυτικά, κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί η ορατότητα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι περιορισμένη και κατά τόπους θα σχηματιστούν ομίχλες.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 1 έως 19 βαθμούς, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από 2 έως 18-20, στη Θεσσαλία από 5 έως 20-21, στην Ήπειρο από 8 έως 26 βαθμούς, στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά από 12 έως 25-27, στα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα από 7 έως 22-23 βαθμούς, στα Επτάνησα από 14 έως 25-26 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου στην Κρήτη από 13 έως 21-22 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 25-26 βαθμούς Κελσίου.

    Στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 6 μποφόρ και κατά περιόδους στα νότια πελάγη 7 μποφόρ. Άνεμοι νοτιοανατολικών διευθύνσεων με εντάσεις 3-5 μποφόρ θα πνέουν στο Ιόνιο.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
    Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στη δυτική και κεντρική Μακεδονία κυρίως το πρωί.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 07 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους πιο πυκνές.
    Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις.
    Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 12 έως 23 με 24 βαθμούς Κελσίου.

    ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
    Καιρός: Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις. Στην Κρήτη τοπικές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια.
    Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στις βόρειες Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 16 έως 23 και τοπικά στη νότια Κρήτη έως 26 βαθμούς Κελσίου.

    ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
    Καιρός: Γενικά αίθριος.
    Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ
    Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις.
    Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και στις Σποράδες βορειοανατολικοί έως 5 με 6 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

    ΑΤΤΙΚΗ
    Καιρός: Γενικά αίθριος.
    Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 22-10-2024
    Στις Σποράδες, την Εύβοια και την Κρήτη, προβλέπονται πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές σχεδόν αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά τόπους.
    Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
    Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 21 με 23 στα βόρεια, τους 23 με 25 στα δυτικά και τους 22 με 24 στις υπόλοιπες περιοχές.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 23-10-2024
    Γενικά αίθριος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με αραιές νεφώσεις κατά τόπους, ενώ μόνο στην Εύβοια και την Κρήτη θα υπάρχουν παροδικά αυξημένες νεφώσεις.
    Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά πρόσκαιρα από ανατολικές και βαθμιαία από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 24-10-2024
    Γενικά αίθριος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με αραιές νεφώσεις κατά τόπους και μόνο στην Κρήτη θα υπάρχουν παροδικά αυξημένες νεφώσεις.
    Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές και βαθμιαία από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25-10-2024
    Στα δυτικά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά τόπους. Στην υπόλοιπη χώρα παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενούς βροχής στις Σποράδες και την Εύβοια.
    Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Καιρός: Αλλάζουν τα πάντα από 17 Οκτώβρη - Tι φέρνει στην Ελλάδα η κατάρρευση του εμποδιστή
    Καιρός: Αλλάζουν τα πάντα από 17 Οκτώβρη - Tι φέρνει στην Ελλάδα η κατάρρευση του εμποδιστή

    Αλλάζει το σκηνικό του καιρού και μάλιστα ραγδαία

    Ραγδαία αλλαγή θα παρουσιάσει ο καιρός από τα μέσα του μήνα, σύμφωνα με τις τελευταίες προγνώσεις.

    Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο Θεοφάνης Χατζηγρίβας, ο εμποδιστής της κεντρικής Ευρώπης φαίνεται να σπάει, με αποτέλεσμα να έρθουν κάποιες αξιόλογες βροχές στη χώρα μας.

    Παράλληλα, ο έμπειρος προγνώστης τονίζει πως το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτώβρη είναι περίεργο, ωστόσο είναι αρκετά νωρίς για προβλέψεις.

    Αναλυτικά η ανάρτησή του:

    ▪️Γυρίζουν οι βοριάδες και πέφτει η θερμοκρασία,κυριως από την Κυριακή και μετά σε φυσιολογικά για,την εποχή επίπεδα.
    ▪️Κάποιες λίγες βροχές,θα απασχολήσουν περιοχές της Ανατολικής ηπειρωτικής χώρας ,Σποράδες, Εύβοια, και σταδιακά και της Κρήτης ,από το Σάββατο το απόγευμα περίπου και μετά,και ενώ θα,έχει βρέξει αργά,την Παρασκευή προς Σάββατο το βράδυ σε τμήματα της Ανατολικής Μακεδονίας,Θράκης και νησιωτικων του βόρειο ανατολικού Αιγαίου .(Δειτε σχετική πρόγνωση Παρασκευής με χάρτη )
    ▪️Η θερμοκρασία το Σάββατο θα πέσει σταδιακά, και από τα βόρεια, αλλά παρ,όλα αυτά θα καταφέρει εκ νέου στα νότια και την Κρήτη να φτάσει τους 30 με 33 βαθμούς πολύ τοπικά.
    ▪️Σημείωση ότι την Παρασκευή η θερμοκρασία θα πιάσει ταβάνι με ιδιαίτερα υψηλές τιμές στα ανατολικά, νότιο ανατολικά ηπειρωτικά, και με την πιθανότητα να δούμε ακόμη και 34 με 36 βαθμούς σε πολύ τοπικό επίπεδο σε ανατολική Στερεά, και βόρειο ανατολικη Πελοπονησσο.
    ▪️Την Κυριακή η ημέρα θα ξεκινήσει με αρκετές νεφώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά, Θεσσαλία και Κρήτη, και με πιθανότητα για λίγα φαινόμενα, αλλα μέσα,στην ημέρα θα βελτιωθεί γενικώς.
    ▪️Η θερμοκρασία θα,σημειώσει πτώση σε ολόκληρη τη χώρα, και κυρίως στα ανατολικά, βόρειο ανατολικά.
    ▪️Απο την ερχομενη Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη της νέας,εβδομάδας θα κυριαρχήσει ο ήλιος ,αλλά με φυσιολογικές για,την εποχή θερμοκρασίες, και αρκετή ψυχρα πρωί, και αργά το βράδυ.
    ▪️Φαίνεται βάση και των τελευταίων στοιχείων, ότι ο εμποδίστης στην κεντρική Ευρώπη ,και την κεντρική μεσόγειο θα καταρρεύσει, η θα διασπαστεί.
    ▪️Ετσι από την ερχόμενη Πέμπτη 17 Οκτώβρη θα ανοίξει και ο δρόμος για βροχές στην χώρα μας .
    ▪️Το διήμερο μαλιστα 17 με 19 του μηνός φαίνονται κάποιες,αξιόλογες βροχές στα ηπειρωτικά, αλλά ακόμη δεν μπορούμε να γνωρίζουμε λεπτομέρειες.
    ▪️Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε φυσιολογικά επίπεδα για,την εποχή.
    ▪️Περιεργο το τελευταίο 10ημερο του μηνα , ως έχουμε πει εδώ και πάρα,πολλές ημέρες πριν, με ανοιχτό ενδεχόμενο για αξιόλογες βροχές.

    Αναλυτικά ο καιρός

    ΑΤΤΙΚΗ
    Καιρός: Γενικά αίθριος.
    Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και από το μεσημέρι βορειοανατολικοί 3 με 4, στα ανατολικά έως 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 17 έως 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες.
    Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 και παροδικά μέχρι το μεσημέρι έως 6 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
    Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών μέχρι το απόγευμα.
    Ανεμοι: Βορείων διευθύνσεων 4 με 5 μποφόρ και παροδικά, στην κεντρική Μακεδονία μέχρι το μεσημέρι, έως 6 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 13 έως 26 με 27 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το μεσημέρι.
    Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 16 έως 27 με 28 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές με πιθανότητα βροχής από το απόγευμα.
    Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, πρόσκαιρα στα νότια μέχρι το μεσημέρι δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 16 έως 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.

    ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
    Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές με μικρή πιθανότητα βροχής από το απόγευμα στην Κρήτη.
    Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ που από το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειους έως 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 και τοπικά στην Κρήτη τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

    ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
    Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση από νωρίς το απόγευμα.
    Στα Δωδεκάνησα αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές.
    Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων, στα βόρεια τοπικά έως 6 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ
    Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις από το απόγευμα. Πιθανότητα τοπικών βροχών από το απόγευμα στα ανατολικά.
    Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 με 29 βαθμούς Κελσίου.

    Πηγή: newsbomb.gr

  • Τυφώνας Milton: Μπορεί να δούμε τυφώνες στη Μεσόγειο; – Ο Τσατραφύλλιας λύνει 5 απορίες
    Τυφώνας Milton: Μπορεί να δούμε τυφώνες στη Μεσόγειο; – Ο Τσατραφύλλιας λύνει 5 απορίες

    Η κλιματική αλλαγή, η Μεσόγειος και οι κυκλώνες - Τι λέει ο γνωστός μετεωρολόγος για τον τυφώνα που έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τη Φλόριντα

    Την ώρα που ο τυφώνας Milton χτυπάει με μανία την Φλόριντα στις ΗΠΑ, με 51 από τις 67 κομητείες να είναι σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού και έξι εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν λάβει εντολή εκκένωσης, ο γνωστός μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας απαντά σε πέντε ερωτήσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή, αλλά και με το εάν υπάρχουν πιθανότητες ένα αντίστοιχο φαινόμενο να εκδηλωθεί και στη Μεσόγειο, πλήττοντας και τη χώρα μας.

    Με αφορμή το ισχυρό φαινόμενο, ο Γιώργος Τσατραφύλλιας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνει απάντηση σε ερωτήσεις σχετικές με τους τυφώνες. Λύνει ουσιαστικά απορίες που μπορεί να δημιουργηθούν στους πολίτες, βλέποντας τις καταστροφικές συνέπειες του Milton στις ΗΠΑ.

    Τυφώνας Milton: Απαντήσεις σε 5 απορίες για τον Milton

    Δείτε την ανάρτηση του μετεωρολόγου:

    «Με αφορμή τον «Milton»…

    – Μπορεί στη Μεσόγειο να δημιουργηθούν τυφώνες; Όχι.

    – Τα 5 μέτρα νερού στις παράκτιες περιοχές της Φλόριντα αναφερόταν σε βροχόπτωση; Όχι. Σε μεταφορά της θάλασσας εξαιτίας των ανέμων.

    – Τελικά ήταν τόσο ισχυρός όσο έδειχνε η πρόβλεψη; Όχι. Στις δυτικές όχθες της Φλόριντα υποβαθμίστηκε 1 κατηγορία. (Κατηγορία 2).

    – Η κλιματική κρίση επηρέασε το φαινόμενο; Ναι. Ο πιο ζεστός κόλπος του Μεξικού εξαιτίας των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών τροφοδότησε με περισσότερους υδρατμούς το σύστημα και το δυνάμωσε.

    – Ο κυκλώνα και ο τυφώνας είναι το ίδιο; Ναι. Η ονομασία έχει να κάνει με την περιοχή που εκδηλώνονται».

    Πηγή: In.gr

  • Η ζέστη θα μείνει για όλη την εβδομάδα: Πότε πέφτει η θερμοκρασία - Η πρόγνωση Μαρουσάκη
    Η ζέστη θα μείνει για όλη την εβδομάδα: Πότε πέφτει η θερμοκρασία - Η πρόγνωση Μαρουσάκη

    Όλη την εβδομάδα επιμένει η ζέστη στη χώρα, με τις θερμοκρασίες να είναι αυξημένες κατά 2-5 βαθμούς Κελσίου από την φυσιολογική θερμοκρασία της εποχής.

    Το σκηνικό θα αλλάξει ωστόσο από την Κυριακή, σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του OPEN, Κλέαρχου Μαρουσάκη, με την θερμοκρασία να πέφτει στη χώρα.

    Κορυφώνεται την Παρασκευή η ζέστη

    Παράλληλα, σύμφωνα με την πρόγνωση και του meteo.gr, σταδιακή άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία έως το Σάββατο 12/10. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατά τις επόμενες ημέρες η ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα ευνοήσει τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών προς της χώρα μας. Έτσι, ιδιαίτερα την Παρασκευή 11/10, οπότε αναμένεται η κορύφωση του κύματος ζέστηςη μέγιστη αναμένεται να φτάσει κατά τόπους τους 32-34 °C.

    Meteo 1
    Meteo 1
    Meteo 2
    Meteo 2
    Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τις ερχόμενες μέρες

    Πέμπτη 10-10-2024

    Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη Θράκη, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές.

    Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και δεν αποκλείεται να σχηματιστούν ομίχλες.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί κατά 3 με 5 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας τους 28 με 29 βαθμούς και τοπικά στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και την Κρήτη τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

    Παρασκευή 11-10-2024

    Στα δυτικά και τα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες.

    Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.

    Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς έως 5 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια, αλλά στα κεντρικά και τα νότια θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα φτάνοντας τους 29 και κατά τόπους τους 31 βαθμούς Κελσίου.

    Σάββατο 12-10-2024

    Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τη βόρεια Εύβοια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν στα βορειοανατολικά μέχρι το μεσημέρι μεμονωμένες καταιγίδες.

    Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις.

    Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και μέχρι το μεσημέρι στα νοτιοανατολικά από νότιες διευθύνσεις έως 5 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια, ωστόσο στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

    Κυριακή 13-10-2024

    Στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Copernicus: Ο Σεπτέμβριος ήταν ο δεύτερος θερμότερος μήνας στα χρονικά - «Σχεδόν βέβαιο» ότι το 2024 θα είναι το πιο ζεστό έτος
    Copernicus: Ο Σεπτέμβριος ήταν ο δεύτερος θερμότερος μήνας στα χρονικά - «Σχεδόν βέβαιο» ότι το 2024 θα είναι το πιο ζεστό έτος

    Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία τον περασμένο μήνα ήταν η δεύτερη υψηλότερη μετά τον Σεπτέμβριο του 2023, σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus.

    Μετά το θερμότερο καλοκαίρι στην ιστορία του πλανήτη με τις πρωτοφανείς θερμοκρασίες που καταγράφηκαν, ο Σεπτέμβριος του 2024 ήταν ο δεύτερος πιο ζεστός της ιστορίας και θεωρείται «σχεδόν βέβαιο» ότι το έτος θα καταγραφεί ως το θερμότερο στα χρονικά.

    Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Copernicus, το πρόγραμμα γεωσκόπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περασμένος μήνας ήταν ο δεύτερος θερμότερος Σεπτέμβριος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως σε ένα έτος που είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι θα καταγραφεί ως το θερμότερο στα χρονικά.

    Ο Σεπτέμβριος κατέγραψε ακραίες βροχοπτώσεις και καταστροφικές καταιγίδες σε όλο τον κόσμο, καιρικά φαινόμενα που σημειώνονται με μεγαλύτερη σφοδρότητα και συχνότητα καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

    Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία τον περασμένο μήνα ήταν η δεύτερη υψηλότερη μετά τον Σεπτέμβριο του 2023, σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus, η οποία χρησιμοποιεί δισεκατομμύρια μετρήσεις από δορυφόρους, πλοία, αεροσκάφη και μετεωρολογικούς σταθμούς για τις ανάγκες των υπολογισμών της.

    Το περασμένο έτος ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί στα χρονικά, αλλά το 2024 φαίνεται ότι θα επαναλάβει το ρεκόρ αυτό.

    Η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν σημαίνει μόνο αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά και το φαινόμενο της παγίδευσης στην ατμόσφαιρα και στις θάλασσες εξαιτίας της πλεονάζουσας θερμότητας.

    Ο θερμότερος αέρας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερους υδρατμούς και οι θερμότεροι ωκεανοί φέρνουν μεγαλύτερη εξάτμιση των υδάτων, γεγονός που επηρεάζει τις βροχοπτώσεις και έχει ως αποτέλεσμα αυτές να είναι εντονότερες και να σημειώνονται καταιγίδες.

    Στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου κάποια τμήματα του κόσμου γνώρισαν ''βροχοπτώσεις μέσα σε λίγες ημέρες που κανονικά σημειώνονται στη διάρκεια ενός μήνα", εξηγεί η Σαμάνθα Μπέρτζες, η υποδιευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus.

    "Τα περιστατικά ακραίων βροχοπτώσεων αυτό τον μήνα, κάτι το οποίο παρατηρούμε όλο και συχνότερα, έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας της θερμότερης ατμόσφαιρας. Ο κίνδυνος από τις ακραίες βροχοπτώσεις θα συνεχίσει να αυξάνεται με την αύξηση της θερμοκρασίας", προσθέτει η Μπέρτζες.

    Σε έναν μήνα ακραίων καιρικών φαινομένων ο τυφώνας Ελίν σφυροκόπησε τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, ο τυφώνας Κράθον την Ταϊβάν, ενώ η καταιγίδα Μπόρις προκάλεσε πλημμύρες και καταστροφές στην κεντρική Ευρώπη.

    Οι τυφώνες Γιαγκί και Μπεμπίνκα άφησαν πίσω τους τεράστιες καταστροφές στην Ασία, ενώ φονικές πλημμύρες έπληξαν το Νεπάλ, την Ιαπωνία, τη δυτική και κεντρική Αφρική.

    Σύμφωνα με το Copernicus, συνθήκες μεγαλύτερης από τον μέσο όρο υγρασίας παρατηρήθηκαν σε τμήματα της Αφρικής, στη Ρωσία, την Κίνα και την Αυστραλία, ενώ το Πακιστάν επλήγη έντονα από τους μουσώνες.

    «Σχεδόν βέβαιο» ότι το 2024 θα είναι το θερμότερο έτος

    Ο Copernicus ανακοίνωσε ότι η περίοδος από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο του 2024 έχει ήδη σημειώσει υψηλά ρεκόρ "καθιστώντας σχεδόν σαφές ότι το 2024 θα είναι το θερμότερο έτος στα χρονικά".

    Δεκατέσσερις από τους τελευταίους 15 μήνες κατέγραψαν θερμοκρασίες τουλάχιστον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, δηλαδή την περίοδο 1850-1900.

    Αυτό δεν συνιστά παραβίαση της συμφωνίας των Παρισίων για το κλίμα, που έχει στόχο τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και κατά προτίμηση 1,5 γιατί αυτό το όριο μετριέται στη διάρκεια δεκαετιών και όχι μεμονωμένων ετών.

    Αλλά οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο στόχος για 1,5 βαθμό μοιάζει ανέφικτος.

    Οπως είναι σήμερα η κατάσταση, οι διεθνείς προσπάθειες για τη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη από τις εκπομπές καυσαερίων όπως το διοξείδιο του άνθρακα θα έχουν ως αποτέλεσμα η θερμοκρασία σε όλο τον πλανήτη να αυξηθεί μέχρι και 2,9 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100, σύμφωνα με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP).

    Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων, έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια παρότι οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πρέπει να μειωθούν κατά το ήμισυ αυτή τη δεκαετία.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Καιρός: Τι είναι το «ινδιάνικο καλοκαίρι» που έρχεται - Θα δούμε 30άρια μέχρι το Σάββατο και μετά πάλι φθινόπωρο
    Καιρός: Τι είναι το «ινδιάνικο καλοκαίρι» που έρχεται - Θα δούμε 30άρια μέχρι το Σάββατο και μετά πάλι φθινόπωρο

    Ερχεται το Indian summer και μετά κρύο - Έως τους 29 βαθμούς η θερμοκρασία στην Αττική σήμερα

    Σταδιακή άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες. Την Παρασκευή 11/10, αναμένεται η κορύφωση του κύματος ζέστης με τη μέγιστη θερμοκρασία να αναμένεται να φτάσει κατά τόπους τους 32-34 °C.
    Στους Χάρτες 1 και 2 του meteo παρουσιάζεται η απόκλιση της θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1500 μέτρων από την μέση τιμή της περιόδου 1979-2010 για το μεσημέρι της Τετάρτης 09/10 και της Παρασκευής 11/10. Το ύψος των 1500 μέτρων χρησιμοποιείται για την μελέτη των θερμοκρασιακών μεταβολών στο κατώτερο μέρος της ατμόσφαιρας. Με πορτοκαλί/κόκκινο σκιάζονται οι περιοχές όπου η θερμοκρασία θα είναι υψηλότερη της μέσης κλιματικής τιμής και με γαλάζιο/μπλε οι περιοχές όπου θα είναι χαμηλότερη. Σε αυτούς φαίνονται χαρακτηριστικά οι θερμότερες αέριες μάζες πάνω τα κεντρικά και ανατολικά τμήματα της Ευρώπης και της Μεσογείου. Σημειώνεται ότι η τελική διαμόρφωση της θερμοκρασίας κοντά στο έδαφος εξαρτάται από πλήθος παραγόντων όπως π.χ. η παρουσία/απουσία νεφώσεων και φαινόμενων και ο άνεμος.

    meteo-kairos-zesti-october

    zesti-october
    Ένα μίνι καλοκαίρι με 30άρια έρχεται μέσα στην εβδομάδα με τη θερμοκρασία να αρχίζει να ανεβαίνει σταδιακά από σήμερα, όμως δεν θα κρατήσει για πολύ.

    Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία που παρουσίασε ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς, ο καιρός μέχρι το Σάββατο θα είναι καλοκαιρινός, ωστόσο από την Κυριακή αναμένεται να αλλάξει, με την θερμοκρασία να έχει αισθητή και απότομη πτώση.

    Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο κ.Κολυδάς «ινδιάνικο καλοκαίρι» ή το «καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου» αναμένεται τις επόμενες ημέρες στη χώρα και εξηγεί ότι μπορεί ο Οκτώβριος να είναι ένας μηνας μεταβατικός και κάποιες φορές «προθάλαμος» του χειμώνα, αλλά συχνά τυχαίνει, τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη, πολλές ημέρες να χαρακτηρίζονται από ζέστη και ανομβρία.

    «Αυτές οι ημέρες είναι γνωστές ως ινδιάνικο καλοκαίρι (Indian Summer) ή καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου και τέτοιες προβλέπονται το επόμενο χρονικό διάστημα σε πολλές περιοχές της Ευρώπης αλλά και στη χώρα μας» τονίζει.

    Και προσθέτει ότι «κάποιες φορές οι ηλιόλουστες μέρες, όπως φέτος, έρχονται νωρίτερα, καθώς η περίοδος του ξηρού και άνομβρου καιρού εξαρτάται από τη θέση του βαρομετρικού υψηλού (αντικυκλώνα) που καλύπτει την περιοχή μας».

    Δείτε την ανάρτηση του κ. Κολυδά:
    Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με λίγα φαινόμενα την Τετάρτη στα βορειοδυτικά και το Σαββατοκύριακό στα βόρεια. Οι άνεμοι στο τέλος της εβδομάδας γυρίζουν σε βοριάδες και ενισχύονται, κάτι που θα οδηγήσει και την θερμοκρασία σε πτώση από βδομάδα.

    Η θερμοκρασία μέχρι το Σάββατο θα κυμαίνεται σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά κατά 3 με 5°C. Από την Κυριακή η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση και την ερχόμενη εβδομάδα θα κυμανθεί σε επίπεδα λίγο κάτω από τα κανονικά.
    Για ήπιο καιρό όλη τη νέα εβδομάδα με υψηλές θερμοκρασίες αργά το μεσημέρι, λίγες βροχές προς τα δυτικά, νοτιάδες και αυξημένη υγρασία τη νύχτα και το πρωί, κάνει λόγο σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης.

    Όπως αναφέρει:

    «Απ' τα ψηλά στα χαμηλά και από τα πολλά στα λίγα όπως λέει και ο λαός μας...
    Έτσι κι ο καιρός που θα θυμίσει καλοκαίρι τις επόμενες ημέρες για να μας επαναφέρει στο φθινόπωρο στη συνέχεια.
    Μια εικόνα χίλιες λέξεις...
    Καλημέρα σε όλες και σε όλους!»

    Δείτε την ανάρτηση του κ. Μαρουσάκη
    Ο καιρός σήμερα

    Aναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και απόγευμα. Η ορατότητα έως το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη.

    Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 6 έως 23 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 11 έως 27, στη Θεσσαλία από 12 έως 27, στην Ήπειρο από 10 έως 26, στη Στερεά και στην Πελοπόννησο από 12 έως 28, στα νησιά του Ιονίου από 14 έως 24, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 14 έως 29, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 17 έως 27 και στην Κρήτη από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

    Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ και τοπικά στα κεντρικά και νότια τμήματά του 3 έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως από το πρωί θα γίνουν νότιοι έως νοτιοδυτικοί 2 έως 4 μποφόρ.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
    Καιρός: Γενικά αίθριος και βαθμιαία αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά πρόσκαιρα ανατολικοί βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.
    Θερμοκρασία: Από 11 έως 27 με 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το απόγευμα στο Ιόνιο νότιοι 3 με 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 13 έως 26 με 27 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Γενικά αίθριος.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 12 έως 28 με 29 και τοπικά 30 βαθμούς Κελσίου.

    ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
    Καιρός: Γενικά αίθριος.
    Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 19 έως 28 με 29 και τοπικά στη νότια Κρήτη 30 βαθμούς Κελσίου.

    ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
    Καιρός: Γενικά αίθριος.
    Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 19 έως 27 με 28 και στα νότια έως 30 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ
    Καιρός: Αραιές νεφώσεις βαθμιαία πιο πυκνές.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 10 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

    ΑΤΤΙΚΗ
    Καιρός: Γενικά αίθριος.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 με 29 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    Καιρός: Αραιές νεφώσεις βαθμιαία πιο πυκνές.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα νότιοι με την ίδια ένταση.
    Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 με 27 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 09-10-2024
    Αρχικά στο Ιόνιο και την Ήπειρο και βαθμιαία στη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις, στα δυτικά τοπικές βροχές και στα βορειοδυτικά μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά τόπους πυκνότερες.
    Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και μόνο στα νοτιοανατολικά θα είναι δυτικοί βορειοδυτικοί έως 4 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια τους 26 με 28 και τοπικά τους 29 βαθμούς και στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 29 με 30 και τοπικά τους 31 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 10-10-2024
    Στα δυτικά, την ανατολική νησιωτική χώρα και τη Θράκη, προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες.
    Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο και θα κυμανθεί κατά 3 με 5 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας στα βόρεια τους 29 με 30 και τοπικά στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τους 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11-10-2024
    Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά καθώς και την ανατολική νησιωτική χώρα, με τοπικές βροχές κυρίως στα βορειοδυτικά.
    Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ αλλά βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
    Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 12-10-2024
    Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα, με τοπικές βροχές κυρίως στη Θράκη και στα νησιά του βορείου Αιγαίου.
    Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στα πελάγη έως 6 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Έρχεται το «Ινδιάνικο καλοκαίρι» - Πώς αλλάζει το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ημέρες
    Έρχεται το «Ινδιάνικο καλοκαίρι» - Πώς αλλάζει το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ημέρες

    Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί η μίνι κακοκαιρία που έπληξε πολλές περιοχές της χώρας τις προηγούμενες ημέρες, καθώς προ των πυλών βρίσκεται το «Ινδιάνικο καλοκαίρι» με υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή.

    Ειδικότερα, όπως ανέφερε μέσω ανάρτησής του ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, τις επόμενες ημέρες ο καιρός θα είναι ιδιαίτερα ζεστός καθώς θα κάνει την εμφάνισή του το «ινδιάνικο καλοκαίρι» ή «καλοκαίρι του Αγίου Δημητρίου».

    «Σε πολλές περιπτώσεις τυχαίνει τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη πολλές ημέρες του Οκτωβρίου να κυλούν με ζεστό και άνομβρο καιρό. Αυτές οι ημέρες είναι γνωστές ως Ινδιάνικο Καλοκαίρι (Indian Summer) ή καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου και τέτοιες προβλέπονται το επόμενο χρονικό διάστημα σε πολλές περιοχές της Ευρώπης αλλά και στη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Αναλυτικά, η ανάρτησή του:

    «INDIAN SUMMER H ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ- ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟ “ΓΑΙΔΟΥΡΟΚΑΛΟΚΑΙΡΟ”

    Έχουμε πολλές φορές αναφέρει ότι ο Οκτώβριος είναι ένας μήνας μεταβατικός ή ακόμη και προθάλαμος για τον επερχόμενο χειμώνα. Όμως σε πολλές περιπτώσεις τυχαίνει τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη πολλές ημέρες του Οκτωβρίου να κυλούν με ζεστό και άνομβρο καιρό. Αυτές οι ημέρες είναι γνωστές ως Ινδιάνικο Καλοκαίρι (Indian Summer) ή καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου και τέτοιες προβλέπονται το επόμενο χρονικό διάστημα σε πολλές περιοχές της Ευρώπης αλλά και στη χώρα μας.

    Κάποιες φορές οι ηλιόλουστες μέρες όπως φέτος, έρχονται νωρίτερα, καθώς η περίοδος του ξηρού και άνομβρου καιρού εξαρτάται από τη θέση του βαρομετρικού υψηλού (αντικυκλώνα) που καλύπτει την περιοχή μας», σημειώνει ο κ. Κολυδάς.

    Η πρόγνωση των επόμενων ημερών από την ΕΜΥ

    Τρίτη 08/10

    Γενικά αίθριος καιρός, με αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν στα κεντρικά και τα βόρεια. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

    Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει τους 26 με 28 βαθμούς και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά, το νοτιοανατολικό Αιγαίο και τη νότια Κρήτη τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

    Τετάρτη 09/10

    Αρχικά στο Ιόνιο και την Ήπειρο και βαθμιαία στη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις, στα δυτικά τοπικές βροχές και στα βορειοδυτικά μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά τόπους πυκνότερες.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και μόνο στα νοτιοανατολικά θα είναι δυτικοί βορειοδυτικοί έως 4 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια τους 26 με 28 και τοπικά τους 29 βαθμούς και στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 29 με 30 και τοπικά τους 31 βαθμούς Κελσίου.

    Πέμπτη 10/10

    Στα δυτικά, την ανατολική νησιωτική χώρα και τη Θράκη, προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο και θα κυμανθεί κατά 3 με 5 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας στα βόρεια τους 29 με 30 και τοπικά στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τους 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.

    Παρασκευή 11/10

    Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά καθώς και την ανατολική νησιωτική χώρα, με τοπικές βροχές κυρίως στα βορειοδυτικά.

    Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ αλλά βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

    Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

    Σάββατο 12/10

    Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα, με τοπικές βροχές κυρίως στη Θράκη και στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

    Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στα πελάγη έως 6 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch