Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022 09:46

Ηλεία: Στους -3,7οC ο υδράργυρος την πρώτη νύχτα της "Ελπίδας"

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Γεγονός είναι πλέον οι ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης στην περιοχή μας με τις ορεινές περιοχές να καταγράφουν τις χαμηλότερες θερμοκρασίες πλησιάζοντας το πρωί της Κυριακής 23 Ιανουαρίου 2022 τους -4 βαθμούς Κελσίου. Ειδικότερα η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στην Λαμπεία με -3,7 βαθμούς και ακολούθησε η Ανδρίτσαινα με -3.

Οι τιμές αυτές δεν αποτελούν τις ελάχιστες θερμοκρασίες του 24ώρου καθώς περιμένουμε περαιτέρω πτώση από το απόγευμα, με ολικό παγετό, με τις μέγιστες το μεσημέρι να μην ξεπερνούν τους μηδέν βαθμούς.

Όπως έχει αναφερθεί, ακραίες για την περιοχή μας θερμοκρασίες περιμένουμε τις επόμενες τουλάχιστον 72 ώρες, με ελάχιστες στα ηπειρωτικά και ορεινά μεταξύ -6 και -8 βαθμούς Κελσίου, στα πεδινά -4 με -6 βαθμούς. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, το απόλυτο ρεκόρ της 15ετίας στην Αμαλιάδα είναι οι -4,2 βαθμοί (περιμένουμε έως -6) και εντός αστικού ιστού για την πόλη του Πύργου -2,1 βαθμούς Κελσίου (περιμένουμε έως -4).

Λάβετε μέτρα και αποφύγετε τις μετακινήσεις κυρίως τις πρωινές ώρες, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες σημειώνονται μεταξύ 6 και 9 το πρωί.

Πηγή: ileiakairos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022 10:46

Σχετικά Άρθρα

  • Μερομήνια: Πλησιάζει βαρυχειμωνιά - O διαφορετικός φετινός χειμώνας
    Μερομήνια: Πλησιάζει βαρυχειμωνιά - O διαφορετικός φετινός χειμώνας

    Τα Μερομήνια προειδοποιούν για την κακοκαιρία που θα «χτυπήσει» την χώρα

    Αλλάζει το «πρόσωπο» του φετινού χειμώνα, και μετά από τους ήπιους των τελευταίων ετών, φαίνεται - τουλάχιστον σύμφωνα με τα μερομήνια - θα είναι βαρύς και από νωρίς θα σαρώσει τη χώρα μας. Το τσουχτερό κρύο αναμένεται να είναι έντονο ακόμα και μέχρι τα μέσα Μαρτίου του 2025.

    Αναλυτικά τα μερομήνια ανά μήνα

    Οκτώβριος 2024: Αξιόλογες βροχές και σε κάποιες περιπτώσεις πάνω από τα συνηθισμένα με κύριο χαρακτηριστικό τις χαμηλές θερμοκρασίες.

    Νοέμβριος 2024: Χειμερινό σκηνικό από το 2ο μισό και αρκετές βροχές

    Δεκέμβριος 2024: Βροχέρος καιρός, αλλά και χιόνια στα ορεινά, αλλά με ήπιες θερμοκρασίες για την εποχή.

    Ιανουάριος 2025: Σχετικά ήπιος ο μήνας, με λιγότερες βροχές, αλλά στις αρχές θα έχει πιο χειμωνιάτικα χαρακτηριστικά.

    Φεβρουάριος 2025: Ψύχρα και χιόνια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καιρού

    Μάρτιος 2025: Χωρισμένος στα δύο, με έντονα χειμερινές πινελιές στο 2ο μισό.

  • Έρχεται κρύο με μονοψήφιες θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά: 3 έως 5 βαθμούς κάτω από τα κανονικά – Πρόγνωση Κολυδά
    Έρχεται κρύο με μονοψήφιες θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά: 3 έως 5 βαθμούς κάτω από τα κανονικά – Πρόγνωση Κολυδά

    Μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας έρχεται τις επόμενες ημέρες, όπως προειδοποιεί ο διεθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς.

    Όπως αναφέρει ο διευθυντής της ΕΜΥ σε ανάρτησή του, «η διατήρηση των θερμοκρασιών σε επίπεδα κατά 3 με 5 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα κανονικά επίπεδα θα αποτελέσει το κυριότερο χαρακτηριστικό του καιρού, ενώ μονοψήφιες ελάχιστες τιμές θερμοκρασίας αναμένονται στα περισσότερα ηπειρωτικά». Επιπρόσθετα, ο κ. Κολυδάς επισήμανε ότι οι άνεμοι «θα εξασθενήσουν προοδευτικά το Σαββατοκύριακο», ενώ τόνισε ότι οι «βροχές θα είναι λίγες, κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια».

    Δείτε την ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά:

    «Τα οπισθοδρομούντα χαμηλά και το ξεροβόρι. Η διατήρηση των θερμοκρασιών σε επίπεδα κατά 3 με 5 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα κανονικά επίπεδα το κυριότερο χαρακτηριστικό του καιρού. Μονοψήφιες ελάχιστες τιμές θερμοκρασίας στα περισσότερα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι προοδευτικά το Σαββατοκύριακο θα εξασθενήσουν, και θα ενισχυθούν από βδομάδα .

    Οι βροχές πολύ λίγες στα κεντρικά και βόρεια, καθώς τα συστήματα που επηρεάζουν την Κεντρική Μεσόγειο όχι μόνο δεν έρχονται προς την περιοχή μας, αλλά γίνονται οπισθοδρομούντα, δηλαδή κατευθύνονται προς τα δυτικά».

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Η έκθεση των μικρών παιδιών σε κρύο και ζέστη μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου
    Η έκθεση των μικρών παιδιών σε κρύο και ζέστη μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου

    Η έκθεση στη ζέστη και το κρύο κατά την πρώιμη ζωή των παιδιών μπορεί να έχει μόνιμες επιπτώσεις στη μικροδομή της λευκής ουσίας του εγκεφάλου, όπως διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Climate Change».

    Η έρευνα, επικεφαλής της οποίας είναι το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal), υπογραμμίζει την ευπάθεια των εμβρύων και των παιδιών στις ακραίες θερμοκρασίες. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις μεταβολές της θερμοκρασίας, καθώς οι μηχανισμοί θερμορύθμισης είναι ακόμα ανώριμοι.

    Οι ερευνητές εξέτασαν με μαγνητική τομογραφία τη δομή της λευκής ουσίας στον εγκέφαλο 2.681 παιδιών, ηλικίας 9 έως 12 ετών. Επίσης, χρησιμοποίησαν μία προηγμένη στατιστική προσέγγιση για να εκτιμήσουν την έκθεση του κάθε συμμετέχοντα σε μηνιαίες μέσες θερμοκρασίες από τη σύλληψή τους μέχρι την ηλικία των οκτώ ετών. Ως κρύες και ζεστές θερμοκρασίες ορίστηκαν οι θερμοκρασίες που βρίσκονταν στο κατώτερο και το ανώτερο άκρο της κατανομής θερμοκρασίας στην περιοχή μελέτης.

    Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η έκθεση στο κρύο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του πρώτου έτους ζωής και η έκθεση στη ζέστη από τη γέννηση έως την ηλικία των τριών ετών σχετίζονταν με βραδύτερη ωρίμανση της λευκής ουσίας. «Σε προηγούμενες μελέτες, η μεταβολή αυτής της παραμέτρου έχει συσχετιστεί με χειρότερη γνωστική λειτουργία και ορισμένα προβλήματα ψυχικής υγείας», εξηγεί η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, ερευνήτρια στο ISGlobal και το ισπανικό ερευνητικό κέντρο IDIBELL, Λάουρα Γκρανές.

    Επιπλέον, μία ανάλυση με βάση τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες έδειξε ότι τα παιδιά που ζουν σε φτωχότερες γειτονιές ήταν πιο ευάλωτα στην έκθεση στο κρύο και τη ζέστη. Σε αυτά τα παιδιά, τα παράθυρα ευαισθησίας στο κρύο και τη ζέστη ήταν παρόμοια με εκείνα που εντοπίστηκαν στη συνολική ομάδα των συμμετεχόντων, αλλά άρχισαν νωρίτερα. Αυτές οι διαφορές μπορεί να σχετίζονται, σύμφωνα με τους ερευνητές, με τις συνθήκες στέγασης και την ενεργειακή φτώχεια.

    Ένας σημαντικός μηχανισμός που θα μπορούσε να εξηγήσει την επίδραση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος στη νευροανάπτυξη, όπως τονίζουν οι ερευνητές, σχετίζεται με την κακή ποιότητα ύπνου, τη διαταραχή των λειτουργιών του πλακούντα ή την ενεργοποίηση του ορμονικού άξονα που οδηγεί σε υψηλότερη παραγωγή κορτιζόλης ή φλεγμονώδεις διεργασίες.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Παγετός εντοπίστηκε στις καλδέρες των κολοσσιαίων ηφαιστείων του Άρη
    Παγετός εντοπίστηκε στις καλδέρες των κολοσσιαίων ηφαιστείων του Άρη

    Πρωινός παγετός έχει εντοπιστεί σε μερικά από τα μεγαλύτερα βουνά του ηλιακού μας συστήματος, στα κολοσσιαία ηφαίστεια του Άρη που υψώνονται τρεις φορές ψηλότερα από το Έβερεστ κοντά στον ισημερινό του πλανήτη.

    Τους ψυχρότερους μήνες, η λεπτή στρώση πάγου - λεπτότερη από μια ανθρώπινη τρίχα- φαίνεται να σχηματίζεται κατά τη διάρκεια της νύχτας στις καλδέρες των ηφαιστείων και σε τμήματα του χείλους τους, και στη συνέχεια να εξατμίζεται λίγες ώρες μετά την ανατολή του ήλιου.

    Ενώ το παγωμένο στρώμα είναι εξαιρετικά λεπτό, καλύπτει μια τεράστια έκταση. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι στις πιο ψυχρές εποχές του Άρη, 150.000 τόνοι νερού, που αντιστοιχούν σε 60 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, συμπυκνώνονται καθημερινά στις κορυφές των πανύψηλων βουνών, σύμφωνα με τον Guardian.

    «Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτουμε παγετό από νερό στις κορυφές των ηφαιστείων και η πρώτη φορά που τον ανακαλύπτουμε στις ισημερινές περιοχές του Άρη», δήλωσε ο Adomas Valantinas, πλανητικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Βέρνης στην Ελβετία και του Πανεπιστημίου Brown στις ΗΠΑ.

    Διαστημόπλοια σε τροχιά γύρω από τον Άρη έχουν εντοπίσει στο παρελθόν παγωμένο και υγρό νερό στον Κόκκινο Πλανήτη, με σημαντικές ποσότητες πάγου να έχουν παρατηρηθεί στο βόρειο και το νότιο πόλο. Τα μοτίβα στο τοπίο υποδηλώνουν ότι ο πλανήτης ήταν κάποτε ένας πολύ πιο υγρός, πιθανόν και κατοικήσιμος κόσμος, γεμάτος με γιγάντιες λίμνες και ελικοειδείς ποταμούς.

    «Αυτό που βλέπουμε θα μπορούσε να είναι ένα ίχνος ενός προηγούμενου αρειανού κλίματος», δήλωσε ο Valantinas για τα παγωμένα ηφαίστεια. «Θα μπορούσε να σχετίζεται με ατμοσφαιρικές κλιματικές διεργασίες που γίνονταν νωρίτερα στην ιστορία του Άρη, ίσως πριν από εκατομμύρια χρόνια».

    Ο Valantinas εντόπισε τα παγωμένα ηφαίστεια σε έγχρωμες εικόνες υψηλής ανάλυσης που τράβηξε τις πρώτες πρωινές ώρες στον Άρη το Trace Gas Orbiter (TGO) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

    Μαζί με συναδέλφους του, επιβεβαίωσε την ανακάλυψη χρησιμοποιώντας ένα φασματόμετρο στο TGO και περαιτέρω εικόνες που ελήφθησαν από το σκάφος Mars Express του οργανισμού. Ο παγετός εμφανίζεται ως μια γαλαζωπή απόχρωση στα δάπεδα της καλδέρας και απουσιάζει από τις καλά φωτισμένες πλαγιές.

    Πώς ο πάγος φτάνει στον Όλυμπο του Άρη

    Η περιοχή Θαρσίς του Άρη είναι ένα τεράστιο ηφαιστειακό οροπέδιο κοντά στον ισημερινό του πλανήτη. Φιλοξενεί δώδεκα μεγάλα ηφαίστεια, συμπεριλαμβανομένων των ορέων Παβόνις και Όλυμπος, τα οποία με ύψος σχεδόν 14,5 και 25,7 χιλιόμετρα αντίστοιχα, είναι σχεδόν δύο και τρεις φορές ψηλότερα από το Έβερεστ. Μάλιστα ο Όλυμπος του Άρη είναι πολύ πιο πλατύς από ό,τι ψηλός, καλύπτοντας μια έκταση στο μέγεθος της Γαλλίας.

    Οι επιστήμονες θεωρούσαν απίθανο να σχηματιστεί παγετός στις κορυφές των ηφαιστείων της Θαρσίδος, επειδή η ηλιοφάνεια και η αραιή ατμόσφαιρα του Άρη διατηρούν τις θερμοκρασίες της ημέρας σχετικά υψηλές, τόσο στις κορυφές όσο και στο επίπεδο του εδάφους.

    Όμως, γράφοντας στο περιοδικό Nature Geoscience, οι ερευνητές περιγράφουν πώς οι αρειανοί άνεμοι μπορούν να φυσήξουν στις πλαγιές των βουνών και να μεταφέρουν πιο υγρό αέρα στις καλδέρες, όπου συμπυκνώνεται και εγκαθίσταται ως παγετός σε συγκεκριμένες εποχές του έτους. Η μοντελοποίηση της διαδικασίας υποδηλώνει ότι ο παγετός είναι πάγος νερού, καθώς οι κορυφές δεν είναι αρκετά ψυχρές για να σχηματιστεί παγετός από διοξείδιο του άνθρακα.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Καιρός: Σταδιακή βελτίωση από σήμερα αλλά με κρύο - Πώς θα γιορτάσουμε την 25η Μαρτίου
    Καιρός: Σταδιακή βελτίωση από σήμερα αλλά με κρύο - Πώς θα γιορτάσουμε την 25η Μαρτίου

    Μέχρι το μεσημέρι θα συνεχιστούν οι τοπικές βροχές στα ανατολικά της χώρας - Ανήμερα της 25ης Μαρτίου αναμένονται λίγες βροχές στα δυτικά και βόρεια

    Χειμωνιάτικος καιρός για λίγο ακόμη, πριν υποδεχθούμε την Άνοιξη.
    Ένα ακόμη τριήμερο πλησιάζει, αυτό της 25ης Μαρτίου, και ήδη έχουν αρχίσει να βγαίνουν τα πρώτα στοιχεία για τον καιρό, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα κάνουν μια σύντομη απόδραση από την πρωτεύουσα.
    Την Παρασκευή περνάει μια διαταραχή που θα δώσει βροχές στα κεντρικά και νότια, το Σάββατο αυτή η αστάθεια θα περιοριστεί και την Κυριακή φτιάχνει ο καιρός, σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη. Όπως όλα δείχνουν, την 25η Μαρτίου, ένα νέο κύμα κακοκαιρίας φαίνεται να προσεγγίζει τη χώρα μας από την Ιταλία. Τα φαινόμενα φαίνεται ότι θα ξεκινήσουν κοντά στο μεσημέρι και μάλλον θα γενικευτούν προς την κεντρική και βόρεια χώρα.

    kairos-25imartiou
    Ο καιρός από σήμερα

    Το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), τοπικές βροχές μικρής διάρκειας αναμένονται κυρίως τις πρωινές ώρες στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας. Επιπρόσθετα, πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και στο Αιγαίο είναι πιθανό να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στην ανατολική και τη βόρεια Ελλάδα.
    Την Πέμπτη (21/3), προβλέπονται λίγες νεφώσεις οι οποίες κατά τόπους στη Θράκη και την Κρήτη θα είναι αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και στη ΝΑ νησιωτική χώρα 6 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κατά 1 με 2 βαθμούς.

    Την Παρασκευή (22/3), τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται τις απογευματινές - βραδινές ώρες στην ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως στις κεντρικές και νότιες περιοχές της. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ με βασική ένταση 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

    kairos-paraskevi
    Το Σάββατο (23/3), τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες προβλέπονται τις πρωινές ώρες στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα και κυρίως στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν μικρή ενίσχυση και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πρόσκαιρη πτώση κυρίως στα ανατολικά.

    Την Κυριακή (24/3) αναμένεται σχετική καλοκαιρία. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Νέος υποδοχέας εξηγεί πώς το δέρμα μας αντιλαμβάνεται το ψύχος
    Νέος υποδοχέας εξηγεί πώς το δέρμα μας αντιλαμβάνεται το ψύχος

    Μέχρι σήμερα είχαν ανακαλυφθεί οι υποδοχείες που αντιδρούν σε υψηλές και δροσερές θερμοκρασίες, όχι όμως και ο υποδοχέας που αντιλαμβάνεται θερμοκρασίες κάτω των 15 βαθμών.

    Ένα μεγάλο κενό στη μελέτη των ανθρώπινων αισθήσεων δείχνει να κλείνει μετά την ανακάλυψη μιας πρωτεΐνης που μας επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

    Η πρωτεΐνη GluK2, αναφέρουν αμερικανοί ερευνητές στην επιθεώρηση Nature Neuroscience, δρα ως υποδοχέας των αισθητήριων νεύρων και αντιδρά σε θερμοκρασίες κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο.

    «Διάφορες προηγούμενες μελέτες είχαν εντοπίσει τις πρωτεΐνες που αντιλαμβάνονται τις θερμές, τις καυτές και τις δροσερές θερμοκρασίες. Μέχρι σήμερα όμως δεν είχαμε καταφέρει να επιβεβαιώσουμε τι είναι αυτό που αντιλαμβάνεται θερμοκρασίες κάτω από τους 15 βαθμούς» δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο Σον Σου του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, τελευταίος συγγραφέας της μελέτης.

    Οι υποδοχείς αυτοί αλλάζουν σχήμα ανάλογα με τη θερμοκρασία, οπότε τα αισθητήρια νεύρα παραγάγουν ένα ηλεκτρικό σήμα που ενημερώνει τον εγκέφαλο για τις εξωτερικές συνθήκες.

    Η ανακάλυψη του υποδοχέα του ψύχους έρχεται πάνω από 20 χρόνια μετά την ταυτοποίηση του υποδοχέα που αντιδρά στις υψηλές θερμοκρασίες, επισήμανε ο δρ Σου.

    Από τα σκουλήκια ως τα θηλαστικά

    Η νέα μελέτη βασίζεται σε προηγούμενη δημοσίευση στην οποία η ίδια ομάδα ανέφερε την ανακάλυψη ενός υποδοχέα του ψύχους στο Caenorhabditis elegans, ένα νηματώδες σκουλήκι μήκους λίγων χιλιοστών που χρησιμοποιείται ευρέως ως πειραματόζωο.

    Δεδομένου ότι το εν λόγω γονίδιο έχει διατηρηθεί από την εξέλιξη όχι μόνο στα σκουλήκια αλλά και στα θηλαστικά, οι ερευνητές διερωτήθηκαν αν ο ίδιος υποδοχέας αντιλαμβάνεται το ψύχος και στο ποντίκι ή τον άνθρωπο.

    Δεδομένου ότι θα ήταν δύσκολο να σχεδιαστούν πειράματα σε ανθρώπους, η ερευνητική ομάδα εξέτασε την περίπτωση του ποντικού. Συγκεκριμένα, δημιούργησε γενετικά τρτοποποιημένα ποντίκια στα οποία είχε απαλειφθεί εντελώς το γονίδιο της πρωτεΐνης GluK2.

    Μια σειρά πειραμάτων έδειξε ότι τα ποντίκια αυτά αντιδρούσαν φυσιολογικά στις υψηλές, μέτριες και δροσερές θερμοκρασίες, έδειχναν όμως να μην αντιλαμβάνονται καθόλου το ψύχος.

    Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι ότι η ίδια πρωτεΐνη παράγεται όχι μόνο στα αισθητήρια νεύρα του δέρματος αλλά και στον εγκέφαλο, όπου επιτελεί όμως εντελώς διαφορετικές λειτουργίες, οι οποίες σχετίζονται με τη δημιουργία νέων συνάψεων, τη μνήμη και τη μάθηση.

    Είναι ένα παράδειγμα γονιδίου που έχει εξελιχθεί για περισσότερες από μία λειτουργίες ταυτόχρονα, κάτι που ισχύει για πολλά ακόμα ανθρώπινα γονίδια.

    Οι ερευνητές υποψιάζονται πάντως ότι η εν λόγω πρωτεΐνη εξελίχθηκε αρχικά ως υποδοχέας του ψύχους και απέκτησε ρόλο στον εγκέφαλο πολύ αργότερα.

    Κι αυτό επειδή η ίδια πρωτεΐνη δεν απαντά μόνο στα σκουλήκια και τα θηλαστικά αλλά σε όλες τις κύριες ομάδες οργανισμών, ακόμα και σε μονοκύτταρα είδη.

    «Τα βακτήρια δεν έχουν εγκέφαλο, οπότε γιατί αν εξελιχθούν για να λαμβάνουν χημικά σήματα από άλλους νευρώνες;» σχολίασε ο δρ Σου.

    Η ομάδα του πιστεύει ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να προσφέρει νέα στοιχεία για την αντιμετώπιση παθήσεων που επηρεάζουν την αντίληψη του ψύχους, για παράδειγμα ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, για τους οποίους το κρύο μπορεί να γίνει επώδυνο.

    Πηγή: In.gr
  • Ηλεία: Με βροχές και κρύο η Τετάρτη
    Ηλεία: Με βροχές και κρύο η Τετάρτη

    Βροχερή αλλά και κρύα θα είναι η Τετάρτη στην Ηλεία. Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες του meteo.gr η θερμοκρασία στα πεδινά του νομού έως τους 11-12oC και στα ορεινά έως τους 5-6oC.

    Βροχές και τοπικές μπόρες θα έκδηλωθούν σε όλο το νομό σχεδόν όλη την ημέρα.

    Πιθανή χιονόπτωση αναμένουμε στην περιοχή του Επικούριου Απόλλωνα και σε μεγάλο υψόμετρο στα ορεινά.

    Οι άνεμοι θα πνέουν στα ηπειρωτικά ανατολικοί - βορειοανατολικοί με εντάσεις 4-5 μποφόρ και στο Ιόνιο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.

    Στην υπόλοιπη Ελλάδα

    Άστατος καιρός με τοπικά αυξημένες νεφώσεις, με βροχές κυρίως στα νότια ηπειρωτικά και το Ιόνιο, μέτριοι άνεμοι στα πελάγη, θερμοκρασία σε πτώση στα νότια, σε μικρή άνοδο στα βόρεια.

    Πιο αναλυτικά:

    Για την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές στο μεγαλύτερο τμήμα της Πελ/νήσου, στα Επτάνησα, στα ορεινά της Ηπείρου και της Κρήτης, και στη Στερεά Ελλάδα. Άστατος θα είναι ο καιρός και στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές, και στη Δυτική Μακεδονία θα σημειωθούν τοπικά χιονοπτώσεις ή χιονόνερο σε χαμηλά υψόμετρα. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 14 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -1 έως 10 βαθμούς), 3 έως 14 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 5 έως 15 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (από 1 έως 15 βαθμούς στην Ήπειρο), 7 έως 16 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 7 έως 14 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 10 έως 15 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

    Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ,.

    Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικής βροχής περιμένουμε την Τετάρτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα στα ανατολικά σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

    Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, με πιθανότητα παροδικών τοπικών βροχών στα γύρω ορεινά το απόγευμα περιμένουμε την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

    Πηγή: meteo.gr

  • Ηλεία: Πάγωσαν τα πεδινά, κρύο στα ορεινά - Στους -3,7oC ο υδράργυρος
    Ηλεία: Πάγωσαν τα πεδινά, κρύο στα ορεινά - Στους -3,7oC ο υδράργυρος

    Στη Μαγούλα Ωλένης και στο Βαρθολομιό καταγράφηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες στην Ηλεία. Αντίθετα πάνω από το μηδέν κινήθηκε ο υδράργυρος στα ορεινά όπως η Ανδρίτσαινα και η Λαμπεία και πιο ζεστός ήταν ο Πύργος.

    Σύμφωνα με το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του metar.gr στην Ηλεία η εικόνα σήμερα νωρίς το πρωί είχε ως εξής:

    Μαγούλα - 3.7 °C
    Βαρθολομιό - 0.8 °C
    Λαμπεία 0.4°C
    Πηνεία 0.7 °C
    Ζαχάρω 0.9 °C
    Ανδρίτσαινα 1.9 °C
    Αμαλιάδα 2.7 °C
    Πύργος 3.6 °C

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch