Σάββατο, 02 Απριλίου 2022 19:35

Ο Μάρτιος πιο παγωμένος μήνας του χειμώνα - Από τους ψυχρότερους εδώ και 40 χρόνια

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Ο φετινός Μάρτιος στην Ελλάδα ήταν ψυχρότερος από τους μήνες του χειμώνα και ένας από τους ψυχρότερους των τελευταίων 40 ετών, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου

Ο Μάρτιος του 2022 χαρακτηρίστηκε θερμοκρασιακά από ιδιαίτερα ψυχρές για την εποχή συνθήκες, άφθονες βροχοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας και χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινά τμήματα. Σύμφωνα με τις καταγραφές των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, ο φετινός Μάρτιος ήταν από τους πιο ψυχρούς της τελευταίας 12ετίας.

Προκαταρκτικά στοιχεία από αναλύσεις μετεωρολογικών μοντέλων δείχνουν ότι ο φετινός Μάρτιος ήταν ο τέταρτος πιο ψυχρός από το 1980, μετά τους αντίστοιχους μήνες του 1987, 1996 και 1998. Μάλιστα η μέση θερμοκρασία του φετινού Μαρτίου ήταν χαμηλότερη και από τους τρεις μήνες του φετινού χειμώνα στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη και στα Νησιά του Αιγαίου. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τις καταγραφές των ίδιων 53 μετεωρολογικών σταθμών, η μέση τιμή της μέγιστης ημερήσιας θερμοκρασίας ήταν η χαμηλότερη της περιόδου 2010-2021 σε όλη τη χώρα.

Ανά γεωγραφικό διαμέρισμα

Στη Στερεά Ελλάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη αρνητική απόκλιση της μέσης τιμής των μεγίστων θερμοκρασιών, καθώς η θερμοκρασία βρέθηκε -4,1°C κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Με μέση τιμή 12,3°C η θερμοκρασία του φετινού Μαρτίου στη Στερεά ήταν κατά 2°C χαμηλότερη από την αμέσως προηγούμενη ψυχρότερη τιμή του Μαρτίου 2015 και κατά 6°C χαμηλότερη από την ακραία υψηλή τιμή του Μαρτίου 2018. Στην Αθήνα, τις 25 από τις 31 ημέρες του μήνα καταγράφηκαν αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας έως και -12,4°C χαμηλότερα από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019 (11 Μαρτίου 2022).

Στη Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία και Θράκη), οι μέγιστες τιμές θερμοκρασίας κυμάνθηκαν πολύ κοντά σε εκείνες του Μαρτίου 2015, με την απόκλιση της μέσης τιμής να φτάνει τους -3,6°C. Η μέση τιμή των 10,9°C ήταν κατά 0,5°C χαμηλότερη από την αντίστοιχη του 2015, και κατά 6°C χαμηλότερη από την ακραία υψηλή τιμή του Μαρτίου 2019. Στη Θεσσαλονίκη ο υδράργυρος κυμάνθηκε περίπου -3,6°C χαμηλότερα από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, με αρνητικές αποκλίσεις να καταγράφονται τις 23 από τις 31 ημέρες του μήνα. Η ψυχρότερη ημέρα ήταν επίσης η 11η Μαρτίου 2022 με μέγιστη τιμή ημέρας μόλις τους 7°C.

Στη Θεσσαλία, η απόκλιση των τιμών της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν ίση με εκείνη της Βόρειας Ελλάδας, δηλαδή -3,6°C. Πρόκειται για τον πιο ψυχρό Μάρτιο τουλάχιστον από το 2010 και ήταν κατά 0,8°C ψυχρότερος από τον αντίστοιχο μήνα του 2015 και κατά 6,7°C ψυχρότερος από τον Μάρτιο του 2018.

Στη Δυτική ηπειρωτική Ελλάδα και τα Επτάνησα, ήταν επίσης ο ψυχρότερος Μάρτιος από το 2010, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να κυμαίνονται κατά 2,7°C χαμηλότερα από τη μέση τιμή της περιόδου αναφοράς 2010-2019. Καταρρίφθηκε έτσι η χαμηλότερη τιμή μέσης θερμοκρασίας Μαρτίου που είχε καταγραφεί μόλις έναν χρόνο πριν, το 2021.

Στην Πελοπόννησο, η μέση τιμή των μεγίστων θερμοκρασιών τον φετινό Μάρτιο ήταν 13,7°C, δηλαδή κατά 3,6°C χαμηλότερη από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή μέσης μηνιαίας θερμοκρασίας από το 2010 και κατά 1,4°C ψυχρότερη από την αμέσως προηγούμενη ακραία χαμηλή θερμοκρασία του Μαρτίου 2011.
Παρόμοιες συνθήκες καταγράφηκαν και στα Νησιά του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένου της Κρήτης, όπου οι αρνητικές αποκλίσεις των μεγίστων θερμοκρασιών έφτασαν τους -3,9°C. Ιδιαίτερα για την Κρήτη, η διαφορά του νέου ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών απέχει κατά 2,6°C από την τιμή του Μαρτίου 2011 και πρόκειται για τη μεγαλύτερη απόκλιση από προηγούμενο ρεκόρ της περιόδου 2010-2019 στη χώρα μας.

Η εξήγηση του φαινομένου

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία τον φετινό Μάρτιο πάνω από την Ευρώπη χαρακτηρίστηκε από την παρουσία ενός σχεδόν στάσιμου και ασυνήθιστα υψηλού βαρομετρικού συστήματος με κέντρο τη Σκανδιναβία που επεκτεινόταν συχνά προς την Κεντρική Ευρώπη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη συνεχή μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών από τη Βορειοανατολική Ευρώπη προς τα Βαλκάνια, αλλά και την απουσία φαινομένων στο μεγαλύτερο μέρος της γηραιάς ηπείρου. Η έλλειψη φαινομένων και χιονοκάλυψης στο μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου ήταν χαρακτηριστική, ενώ η ξηρασία ιδιαίτερα στη Βόρεια Ιταλία, στη Γαλλία, στη Βόρεια Ισπανία και στην Πορτογαλία, λόγω της παρουσίας αυτού του αντικυκλώνα, είναι η χειρότερη που έχει καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Στη Μετεωρολογία αυτού του είδους στάσιμοι αντικυκλώνες ονομάζονται «Εμποδιστές», καθώς η μεγάλη κατακόρυφη και οριζόντια έκτασή τους εμποδίζουν την ανάπτυξη χαμηλών βαρομετρικών συστημάτων που συνήθως κινούνται από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Έτσι, το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης δεν κατάφερε να εμπλουτιστεί με υγρές αέριες μάζες από τον Ατλαντικό. Η Ελλάδα δέχθηκε αξιόλογες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις μόνο από εφήμερα βαρομετρικά χαμηλά που αναπτύχθηκαν κατά την κάθοδο ψυχρών αέριων μαζών πάνω από την αρκετά θερμότερη Μεσόγειο Θάλασσα.

Οι αντικυκλώνες-Εμποδιστές μπορούν να παραμείνουν στάσιμοι για μερικές εβδομάδες, όπως και έγινε φέτος από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τα τέλη Μαρτίου 2022, και έχουν συνδεθεί με την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων. H συχνότητα της εμφάνισής τους αυξάνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες και, ανάλογα με την περιοχή στην οποία αναπτύσσονται, οδηγούν σε ακραία καιρικά φαινόμενα είτε στην περιοχή δράσης τους (υψηλές θερμοκρασίες κοντά στο έδαφος), είτε περιφερειακά τους (πλημμύρες). Αν εκδηλωθούν τον χειμώνα, δεν συνδέονται με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τους καλοκαιρινούς μήνες, μιας και ένας ιδιαίτερα βαρύς χειμώνας δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι ακολουθείται από ένα ακραία θερμό καλοκαίρι.

Πλέον τις πρώτες ημέρες του Απριλίου 2022, σύμφωνα με το meteo, υπάρχει ανακατάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας πάνω από την Ευρώπη με μεγάλη δραστηριότητα χαμηλών βαρομετρικών συστημάτων που προκαλούν όψιμες χιονοπτώσεις στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 02 Απριλίου 2022 22:02

Σχετικά Άρθρα

  • Μερομήνια: Πλησιάζει βαρυχειμωνιά - O διαφορετικός φετινός χειμώνας
    Μερομήνια: Πλησιάζει βαρυχειμωνιά - O διαφορετικός φετινός χειμώνας

    Τα Μερομήνια προειδοποιούν για την κακοκαιρία που θα «χτυπήσει» την χώρα

    Αλλάζει το «πρόσωπο» του φετινού χειμώνα, και μετά από τους ήπιους των τελευταίων ετών, φαίνεται - τουλάχιστον σύμφωνα με τα μερομήνια - θα είναι βαρύς και από νωρίς θα σαρώσει τη χώρα μας. Το τσουχτερό κρύο αναμένεται να είναι έντονο ακόμα και μέχρι τα μέσα Μαρτίου του 2025.

    Αναλυτικά τα μερομήνια ανά μήνα

    Οκτώβριος 2024: Αξιόλογες βροχές και σε κάποιες περιπτώσεις πάνω από τα συνηθισμένα με κύριο χαρακτηριστικό τις χαμηλές θερμοκρασίες.

    Νοέμβριος 2024: Χειμερινό σκηνικό από το 2ο μισό και αρκετές βροχές

    Δεκέμβριος 2024: Βροχέρος καιρός, αλλά και χιόνια στα ορεινά, αλλά με ήπιες θερμοκρασίες για την εποχή.

    Ιανουάριος 2025: Σχετικά ήπιος ο μήνας, με λιγότερες βροχές, αλλά στις αρχές θα έχει πιο χειμωνιάτικα χαρακτηριστικά.

    Φεβρουάριος 2025: Ψύχρα και χιόνια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καιρού

    Μάρτιος 2025: Χωρισμένος στα δύο, με έντονα χειμερινές πινελιές στο 2ο μισό.

  • Έρχεται κρύο με μονοψήφιες θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά: 3 έως 5 βαθμούς κάτω από τα κανονικά – Πρόγνωση Κολυδά
    Έρχεται κρύο με μονοψήφιες θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά: 3 έως 5 βαθμούς κάτω από τα κανονικά – Πρόγνωση Κολυδά

    Μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας έρχεται τις επόμενες ημέρες, όπως προειδοποιεί ο διεθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς.

    Όπως αναφέρει ο διευθυντής της ΕΜΥ σε ανάρτησή του, «η διατήρηση των θερμοκρασιών σε επίπεδα κατά 3 με 5 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα κανονικά επίπεδα θα αποτελέσει το κυριότερο χαρακτηριστικό του καιρού, ενώ μονοψήφιες ελάχιστες τιμές θερμοκρασίας αναμένονται στα περισσότερα ηπειρωτικά». Επιπρόσθετα, ο κ. Κολυδάς επισήμανε ότι οι άνεμοι «θα εξασθενήσουν προοδευτικά το Σαββατοκύριακο», ενώ τόνισε ότι οι «βροχές θα είναι λίγες, κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια».

    Δείτε την ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά:

    «Τα οπισθοδρομούντα χαμηλά και το ξεροβόρι. Η διατήρηση των θερμοκρασιών σε επίπεδα κατά 3 με 5 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα κανονικά επίπεδα το κυριότερο χαρακτηριστικό του καιρού. Μονοψήφιες ελάχιστες τιμές θερμοκρασίας στα περισσότερα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι προοδευτικά το Σαββατοκύριακο θα εξασθενήσουν, και θα ενισχυθούν από βδομάδα .

    Οι βροχές πολύ λίγες στα κεντρικά και βόρεια, καθώς τα συστήματα που επηρεάζουν την Κεντρική Μεσόγειο όχι μόνο δεν έρχονται προς την περιοχή μας, αλλά γίνονται οπισθοδρομούντα, δηλαδή κατευθύνονται προς τα δυτικά».

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Η έκθεση των μικρών παιδιών σε κρύο και ζέστη μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου
    Η έκθεση των μικρών παιδιών σε κρύο και ζέστη μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου

    Η έκθεση στη ζέστη και το κρύο κατά την πρώιμη ζωή των παιδιών μπορεί να έχει μόνιμες επιπτώσεις στη μικροδομή της λευκής ουσίας του εγκεφάλου, όπως διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Climate Change».

    Η έρευνα, επικεφαλής της οποίας είναι το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal), υπογραμμίζει την ευπάθεια των εμβρύων και των παιδιών στις ακραίες θερμοκρασίες. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις μεταβολές της θερμοκρασίας, καθώς οι μηχανισμοί θερμορύθμισης είναι ακόμα ανώριμοι.

    Οι ερευνητές εξέτασαν με μαγνητική τομογραφία τη δομή της λευκής ουσίας στον εγκέφαλο 2.681 παιδιών, ηλικίας 9 έως 12 ετών. Επίσης, χρησιμοποίησαν μία προηγμένη στατιστική προσέγγιση για να εκτιμήσουν την έκθεση του κάθε συμμετέχοντα σε μηνιαίες μέσες θερμοκρασίες από τη σύλληψή τους μέχρι την ηλικία των οκτώ ετών. Ως κρύες και ζεστές θερμοκρασίες ορίστηκαν οι θερμοκρασίες που βρίσκονταν στο κατώτερο και το ανώτερο άκρο της κατανομής θερμοκρασίας στην περιοχή μελέτης.

    Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η έκθεση στο κρύο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του πρώτου έτους ζωής και η έκθεση στη ζέστη από τη γέννηση έως την ηλικία των τριών ετών σχετίζονταν με βραδύτερη ωρίμανση της λευκής ουσίας. «Σε προηγούμενες μελέτες, η μεταβολή αυτής της παραμέτρου έχει συσχετιστεί με χειρότερη γνωστική λειτουργία και ορισμένα προβλήματα ψυχικής υγείας», εξηγεί η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, ερευνήτρια στο ISGlobal και το ισπανικό ερευνητικό κέντρο IDIBELL, Λάουρα Γκρανές.

    Επιπλέον, μία ανάλυση με βάση τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες έδειξε ότι τα παιδιά που ζουν σε φτωχότερες γειτονιές ήταν πιο ευάλωτα στην έκθεση στο κρύο και τη ζέστη. Σε αυτά τα παιδιά, τα παράθυρα ευαισθησίας στο κρύο και τη ζέστη ήταν παρόμοια με εκείνα που εντοπίστηκαν στη συνολική ομάδα των συμμετεχόντων, αλλά άρχισαν νωρίτερα. Αυτές οι διαφορές μπορεί να σχετίζονται, σύμφωνα με τους ερευνητές, με τις συνθήκες στέγασης και την ενεργειακή φτώχεια.

    Ένας σημαντικός μηχανισμός που θα μπορούσε να εξηγήσει την επίδραση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος στη νευροανάπτυξη, όπως τονίζουν οι ερευνητές, σχετίζεται με την κακή ποιότητα ύπνου, τη διαταραχή των λειτουργιών του πλακούντα ή την ενεργοποίηση του ορμονικού άξονα που οδηγεί σε υψηλότερη παραγωγή κορτιζόλης ή φλεγμονώδεις διεργασίες.

    Πηγή: Cnn.gr

  • ΕΛΣΤΑΤ: Οι δείκτες τιμών εισροών και εκροών στη γεωργία – κτηνοτροφία τον Μάρτιο 2024
    ΕΛΣΤΑΤ: Οι δείκτες τιμών εισροών και εκροών στη γεωργία – κτηνοτροφία τον Μάρτιο 2024

    Η εξέλιξη των αναθεωρημένων δεικτών τιμών εισροών και εκροών για τον μήνα Μάρτιο 2024, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ έχουν ως εξής:

    Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία (χωρίς επιδοτήσεις) του μηνός Μαρτίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2023, παρουσίασε αύξηση 18,2%.

    Ο αντίστοιχος δείκτης του Μαρτίου 2023, σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2022, είχε παρουσιάσει αύξηση 8,2%.

    Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εκροών κατά 18,2%, τον μήνα Μάρτιο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2023 οφείλεται: α) στην αύξηση κατά 27,9% του δείκτη τιμών της φυτικής παραγωγής και κυρίως στη μεταβολή των ομάδων ελαιόλαδο και φρούτα, και β) στην αύξηση κατά 1,0% του δείκτη τιμών της ζωικής παραγωγής.

    Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών κατά τον μήνα Μάρτιο 2024, σε σύγκριση με τον δείκτη του Φεβρουαρίου 2024, παρουσίασε μείωση 0,3%. Ο μέσος σταθμικός Δείκτης Εκροών του δωδεκαμήνου Απριλίου 2023 – Μαρτίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023, παρουσίασε αύξηση 16,7%.

    Ο δείκτης τιμών εισροών

    Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία του μηνός Μαρτίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2023, παρουσίασε μείωση 0,9% έναντι αύξησης 4,8% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση του Μαρτίου 2023 με τον Μάρτιο 2022.

    Η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισροών κατά 0,9%, τον μήνα Μάρτιο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2023, οφείλεται: α) στη μείωση κατά 2,2% του δείκτη τιμών των αναλώσιμων μέσων και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας ζωοτροφές και β) στην αύξηση κατά 3,4% του δείκτη τιμών του σχηματισμού παγίου κεφαλαίου.

    Ο Γενικός Δείκτης Εισροών κατά τον μήνα Μάρτιο 2024, σε σύγκριση με τον δείκτη του Φεβρουαρίου 2024, παρουσίασε μείωση 0,4%. Ο μέσος Δείκτης Εισροών του δωδεκαμήνου Απριλίου 2023 – Μαρτίου 2024, παρουσίασε μείωση 0,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Φωτιά: Γιατί είχαμε δασικές πυρκαγιές από το Μάρτιο – Καθηγητής του ΑΠΘ εξηγεί
    Φωτιά: Γιατί είχαμε δασικές πυρκαγιές από το Μάρτιο – Καθηγητής του ΑΠΘ εξηγεί

    Ένα δύσκολο καλοκαίρι αναφορικά με το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών, το οποίο δε θα διαφέρει ουσιαστικά από το περσινό, αναμένει για φέτος ο ομότιμος καθηγητής Δασολογίας και Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεοχάρης Ζάγκας.

    Γιατί είχαμε φωτιές από Μάρτιο

    Όπως αναφέρει στο ethnos.gr, αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, που σχετίζονται τόσο με φυσικά αίτια (κλιματική αλλαγή, ζεστός χειμώνας), όσο και με την ανθρώπινη ολιγωρία, αφού εξακολουθεί να παρατηρείται στη χώρα μας μεγάλη αδυναμία στην πρόληψη αλλά και στην έγκαιρη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η μεγάλη έλλειψη υποδομών και μέσων που αντιμετωπίζουν οι δασικές υπηρεσίες.

    Αν και βρισκόμαστε στις αρχές Απριλίου, έχουν ήδη καταγραφεί μεγάλες δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας (Ταΰγετος, Πιέρια Όρη, Λασίθι) και μάλιστα κατασβέστηκαν μετά από αρκετές ημέρες, αν και δεν υπήρχε καύσωνας ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό, κατά τον κ. Ζάγκα, οφείλεται κυρίως στο δύσβατο του εδάφους που ξέσπασαν οι πυρκαγιές αλλά και στο γεγονός ότι σημειώθηκαν καθυστερήσεις στο σχεδιασμό για την κατάσβεσή τους.

    «Στα Πιέρια Όρη η πυρκαγιά ξέσπασε σε δύσβατη περιοχή, ενώ ο Ταΰγετος είναι ένα δύσκολο βουνό, το οποίο προσωπικά χαρακτηρίζω ως τον Όλυμπο της νότιας Ελλάδας. Ούτε το Λασίθι είναι μία εύκολη περιοχή, για να αντιμετωπιστεί μία πυρκαγιά, αφού εκεί έχουμε οροπέδιο. Όμως, θα έπρεπε να είναι και πιο γρήγορη η πρόσβαση στα σημεία των πυρκαγιών», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Ζάγκας.

    Κατά τον ίδιο, μία παράμετρος, που σε κάποιο βαθμό επηρεάζει την αριθμό αλλά και το μέγεθος των δασικών πυρκαγιών, είναι η συχνότητα των βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια της άνοιξης. Αν τη συγκεκριμένη περίοδο οι βροχοπτώσεις είναι πολλές, θεριεύει η ποώδης βλάστηση και δημιουργείται περισσότερη εύφλεκτη ύλη. Σημειώνει, ωστόσο, ότι η σύνδεση πολλών βροχών την άνοιξη και μεγάλων πυρκαγιών το καλοκαίρι δεν τεκμαίρεται από επιστημονικά δεδομένα αλλά από την εμπειρία που έχει συσσωρευτεί.

    Παράλληλα, ο κ. Ζάγκας αναφέρει ότι δεν είναι πρωτόγνωρο για τη χώρα μας το ότι έχουμε μεγάλες πυρκαγιές από το Μάρτιο ακόμα. «Τα δρυοδάση καίγονται συνήθως το Μάρτιο, αφού τότε ρίχνουν τα φύλλα τους και δημιουργείται ένα ‘’στρώμα’’ στο έδαφος, το οποίο μπορεί να είναι πάχους δέκα εκατοστών. Αυτό αποτελεί εύφλεκτη ύλη. Να αναφέρω ως παράδειγμα πυρκαγιά σε δρυοδάσος, που ξέσπασε πριν από λίγα χρόνια μήνα Μάρτιο στο Νευροκόπι», τονίζει ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ.

    Απαραίτητη η άμεση αντιμετώπιση της πυρκαγιάς

    Κατά τον κ. Ζάγκα, δύο είναι οι βασικότερες παράμετροι για την αντιμετώπιση του μείζονος για τη χώρα μας προβλήματος των δασικών πυρκαγιών. Η λήψη μέτρων στον τομέα της πρόληψης και η άμεση επέμβαση, εντός δέκα λεπτών, των δυνάμεων για την κατάσβεσή της.

    «Πρέπει να βρισκόμαστε πάντοτε σε ετοιμότητα. Με τον πρώτο καπνό, εντός δέκα λεπτών, να επεμβαίνουμε. Δυστυχώς, σήμερα καθυστερούμε πάρα πολύ να επέμβουμε, αφού μπορεί να περάσουν δύο, τρεις ή και πέντε ώρες. Αναφέρω ως παράδειγμα την πυρκαγιά στα Πιέρια, όπου ήταν πολύ καθυστερημένη η επέμβαση για την κατάσβεσή της. Επίσης, δεν έχουμε δει σωστά ως χώρα το θέμα της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών. Οι δασικές πυρκαγιές που είχαμε φέτος, χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου. Αν δε βρεθεί λύση στο θέμα της άμεσης πρόσβασης, θα έχουμε και φέτος τα ίδια προβλήματα, όπως και τα προηγούμενα χρόνια», τονίζει ο κ. Ζάγκας.

    Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα θα πρέπει να αλλάξει η φιλοσοφία κατάσβεσης των πυρκαγιών από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, οι δασικές υπηρεσίες να έχουν ενεργότερο ρόλο στην αντιμετώπισή τους, με την προϋπόθεση να καλυφθούν τα κενά τους σε υποδομές και μέσα, αλλά και να ενεργοποιηθεί ολόκληρη η κοινωνία απέναντι στο πρόβλημα.

    «Η πυροσβεστική υπηρεσία δεν μπορεί να επέμβει συνήθως σε δυσπρόσιτες περιοχές. Περιμένει να κατέβει η φωτιά στο δρόμο, για να την αντιμετωπίσει, όμως, τότε είναι πολύ αργά, αφού οι φλόγες έχουν ήδη θεριέψει. Δίνουμε μεγάλο βάρος στα εναέρια μέσα κατάσβεσης, όμως, η συνεισφορά τους έχει προϋποθέσεις. Δεν πετάνε το βράδυ και με πολύ υψηλούς ανέμους, ενώ συχνά παρουσιάζουν βλάβες. Η δασική υπηρεσία γνωρίζει το ανάγλυφο της κάθε περιοχές και η συνεισφορά της μπορεί να έχει ουσιαστικότερο αποτέλεσμα. Όμως, αν δεν ενισχυθούν οι δασικές υπηρεσίες με τον κατάλληλο εξοπλισμό, η συνδρομή τους θα αποτελέσει ‘’κενό γράμμα’’. Και η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να διαδραματίζει το ρόλο της. Να ελέγχει και να καθαρίζει περιοχές από ξερόχορτα αλλά και να καταμερίζει ευθύνες σε αδιάφορους πολίτες. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών πρέπει να ευαισθητοποιηθεί ολόκληρη η κοινωνία και να μην τα περιμένουμε όλα από τους φορείς», αναφέρει ο ομότιμος καθηγητής Δασολογίας και Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

    Ζεστός χειμώνας και κλιματική αλλαγή

    Ο ιδιαίτερα θερμός φετινός χειμώνας αποτελεί, κατά τον κ. Ζάγκα, μία από τις αιτίες που καταγράφηκαν πολύ νωρίς φέτος μεγάλες δασικές πυρκαγιές. Όπως λέει χαρακτηριστικά, σε περιοχές με αρκετό υψόμετρο φέτος δεν έχουμε σχεδόν καθόλου χιόνια, ενώ ακόμα και στις κορυφές των βουνών το χιόνι είναι λιγοστό.

    «Δε θα πρέπει να έχουμε την κλιματική αλλαγή ως δικαιολογία. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα δεδομένα. Το μείζον ζήτημα είναι τι κάνουμε εμείς για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Αν επιμείνουμε στα αποτυχημένα μοντέλα που ακολουθούμε σήμερα, θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα κάθε χρόνο», καταλήγει ο κ. Ζάγκας.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Copernicus: Ο Μάρτιος ήταν ο 10ος συναπτός μήνας κατά τον οποίο καταρρίφθηκαν παγκόσμια ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών
    Copernicus: Ο Μάρτιος ήταν ο 10ος συναπτός μήνας κατά τον οποίο καταρρίφθηκαν παγκόσμια ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών

    Με το νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας που καταγράφτηκε τον Μάρτιο, οι τελευταίοι δώδεκα μήνες ήταν οι πιο θερμοί που έχουν καταγραφτεί ποτέ στην υφήλιο, 1,58° Κελσίου πάνω από τη μέση θερμοκρασία στον πλανήτη τον 19ο αιώνα, προτού αρχίσουν να γίνονται αισθητές οι συνέπειες της καύσης ορυκτών καυσίμων, της αποψίλωσης των δασών, της εντατικοποίησης της γεωργίας...

    Συνεχίζοντας την αδιάλειπτη σειρά δέκα μηνιαίων ρεκόρ, ο Μάρτιος του 2024 χτυπάει νέο καμπανάκι, έπειτα από τη χρονιά που η ανθρωπογενής υπερθέρμανση του πλανήτη, την οποία επέτεινε το φαινόμενο Ελ Νίνιο, πολλαπλασίασε τις φυσικές καταστροφές, την ώρα που η ανθρωπότητα δεν έχει ακόμα μειώσει όσο εκτιμάται ότι είναι απαραίτητο τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    Το όριο του 1,5° Κελσίου

    Μπορεί ο Ιούλιος του 2023 να ήταν ο πιο θερμός μήνας που έχει καταγραφτεί ποτέ στην ιστορία της υφηλίου, ωστόσο όλοι οι μήνες από τον Ιούνιο και μετά έσπασαν ιστορικά ρεκόρ.

    Ο Μάρτιος συνέχισε το ανησυχητικό σερί, με μέση θερμοκρασία 1,68° Κελσίου υψηλότερη από οποιονδήποτε φυσιολογικό Μάρτιο της προβιομηχανικής εποχής (1850-1900), τονίζει σήμερα η υπηρεσία για την κλιματική αλλαγή (C3S) του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου Copernicus.

    Τους τελευταίους δώδεκα μήνες, η θερμοκρασία του πλανήτη ήταν 1,58° Κελσίου υψηλότερη σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, με άλλα λόγια υπερέβη το όριο του 1,5° Κελσίου που τέθηκε με τη συμφωνία του Παρισιού.

    Ωστόσο, αυτή η ανωμαλία θα έπρεπε να διαρκέσει κατά μέσον όρο «τουλάχιστον 20 χρόνια» για να θεωρηθεί ότι το παγκόσμιο κλίμα έχει αλλάξει, ότι το όριο αυτό έχει ξεπεραστεί, ότι δεν πρόκειται για ετήσια διακύμανση, σημειώνει το C3S.

    Όμως «είμαστε εξαιρετικά κοντά σε αυτό το όριο και έχουμε δανεικό χρόνο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σαμάνθα Μπέρτζες, η υποδιευθύντρια της υπηρεσίας.

    Απόλυτο ρεκόρ στους ωκεανούς

    Έχει πλέον συμπληρωθεί πάνω από ένας χρόνος που η θερμοκρασία των ωκεανών, ρυθμιστών μείζονος σημασίας του κλίματος της Γης, καθώς καλύπτουν πάνω από το 70% της επιφάνειάς της, σπάνε όλα τα ρεκόρ στα χρονικά. Τον Μάρτιο του 2024 μάλιστα καταγράφτηκε νέο απόλυτο ρεκόρ, 21,07° Κελσίου στην επιφάνεια των θαλασσών (εξαιρουμένων μόνο των ζωνών που βρίσκονται κοντά στους πόλους), από το παρατηρητήριο Κοπέρνικος.

    «Αυτό είναι απίστευτα ασυνήθιστο», συνοψίζει η Σαμάνθα Μπέρτζες. Η υπερθέρμανση αυτή όχι μόνο απειλεί για τις θαλάσσιες μορφές ζωής, αλλά προκαλεί περισσότερη υγρασία στην ατμόσφαιρα, με άλλα λόγια πιο ασταθείς μετεωρολογικές συνθήκες — σφοδρούς ανέμους, καταρρακτώδεις βροχές...

    Μειώνει επίσης την απορρόφηση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από τις θάλασσες, δεξαμενές διοξειδίου του άνθρακα, που γενικά αποθηκεύουν το 90% της θερμότητας που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

    Ξηρασίες και πλημμύρες

    «Όσο περισσότερο θερμαίνεται η ατμόσφαιρα παγκοσμίως, τόσο περισσότερα θα είναι τα ακραία φαινόμενα, τόσο περισσότερο σφοδρά, έντονα», κατά την επιστήμονα, που αναμένει «κύματα καύσωνα, ξηρασίες, πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές».

    Πρόσφατες ενδείξεις: η λειψυδρία στο Βιετνάμ, στην Καταλονία, στην υποσαχάρια Αφρική. Μετά το Μαλάουι και τη Ζάμπια, 2,7 εκατ. άνθρωποι απειλούνται από λιμό στη Ζιμπάμπουε, όπου κηρύχθηκε κατάσταση εθνικής καταστροφής. Ενώ η Μπογοτά επέβαλε δελτίο στο πόσιμο νερό και ο φόβος πως οι πολίτες θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις απασχολεί την προεκλογική εκστρατεία στο Μεξικό.

    Την άλλη όψη του νομίσματος βιώνουν η Ρωσία, η Βραζιλία και η Γαλλία, χώρες που επλήγησαν από ιστορικές πλημμύρες. Το κατά πόσο κάθε τέτοιο φαινόμενο οφείλεται άμεσα στην κλιματική αλλαγή μένει να αποδειχθεί από τους επιστήμονες. Ωστόσο είναι διαπιστωμένο πως η υπερθέρμανση του πλανήτη, επιτείνοντας την εξαέρωση και αυξάνοντας την υγρασία στην ατμόσφαιρα, χειροτερεύει την ένταση πολλών τέτοιων επεισοδίων.

    Τέλος του Ελ Νίνιο, όχι (ακόμα) ρεκόρ

    Από τον Ιούνιο, οι παγκόσμιες μετεωρολογικές συνθήκες επηρεάζονται επιπλέον από το φυσικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, συνώνυμο υψηλότερων θερμοκρασιών. Έφθασε στην κορύφωσή του τον Δεκέμβριο, όμως μένει ακόμα να μεταφραστεί σε θερμοκρασίες υψηλότερες του φυσιολογικού μέχρι και τον Μάιο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (ΠΜΟ).

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχουν πιθανότητες το αντίστροφο φαινόμενο, το Λα Νίνια, να εκδηλωθεί «αργότερα φέτος», έπειτα από ουδέτερες συνθήκες (ούτε το ένα ούτε το άλλο) την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.

    Θα πρέπει να αναμένονται κι άλλα ρεκόρ τους επόμενους μήνες; «Αν συνεχίσουμε να βλέπουμε τόση ζέστη στην επιφάνεια των ωκεανών (...) είναι πολύ πιθανό», προειδοποιεί η κυρία Μπέρτζες.

    Επιτάχυνση;

    Ξεπερνούν τα ρεκόρ αυτά τις προβλέψεις; Το ζήτημα απασχολεί έντονα τους κλιματολόγους έπειτα από το 2023, χρονιά εκτός κανόνων, την πιο θερμή που καταγράφτηκε ποτέ. «Μπορούμε να εξηγήσουμε» την αύξηση της θερμοκρασίας «κατά μεγάλο μέρος», αλλά «όχι εξ ολοκλήρου», αναγνωρίζει η κυρία Μπέρτζες.

    «Το 2023 βρισκόταν μέσα στο φάσμα των προβλέψεων των κλιματικών μοντέλων, αλλά στ’ αλήθεια στο όριό του», μακριά από τον μέσο όρο, προσθέτει με ανησυχία.

    Αυξανόμενες εκπομπές

    Η συγκέντρωση στην ατμόσφαιρα διοξειδίου του άνθρακα (CO2), μεθανίου και μονοξειδίου του αζώτου —των τριών κυριότερων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και εκλύονται εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας— αυξήθηκαν κι άλλο το 2023, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αμερικανικής υπηρεσίας παρατήρησης των ωκεανών και της ατμόσφαιρας (NOAA), που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή.

    Η συγκέντρωση CO2 έφθασε κατά μέσο όρο τα 419,3 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) το 2023, με άλλα λόγια αυξήθηκε κατά 2,8 ppm σε σύγκριση με το 2022.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα Carbon Monitor, ωστόσο, οι παγκόσμιες εκλύσεις CO2 το 2023 δεν αυξήθηκαν παρά κατά 0,1% σε σχέση με το 2022, φθάνοντας τους 35,8 γιγατόνους.

    Αν και αυτές οι εκτιμήσεις αφήνουν να εννοηθεί πως οι ανθρωπογενείς εκπομπές πιθανόν έχουν επιπεδοποιηθεί, αποτελούν ωστόσο «το 10% από το 66,7% του προϋπολογισμού του διοξειδίου του άνθρακα που απομένει για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας (του πλανήτη) στον 1,5° Κελσίου», τόνισαν οι συγγραφείς.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Eurostat: Ανοδικός ο πληθωρισμός στην Ελλάδα - Στο 3,4% τον Μάρτιο
    Eurostat: Ανοδικός ο πληθωρισμός στην Ελλάδα - Στο 3,4% τον Μάρτιο

    Επιτάχυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην ελλάδα τον Μάρτιο, καθώς διαμορφώθηκε στο 3,4%, την ώρα που ο ρυθμός του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κινήθηκε χαμηλότερα από ό,τι αναμενόταν, στο 2,4% ετησίως.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη χώρα μας κινήθηκε τον Μάρτιο με ρυθμό 3,4% ετησίως μετά το 3,2% ένα μήνα πριν, ενώ σε μηνιαίο επίπεδο στη σύγκριση Μαρτίου - Φεβρουαρίου παρουσίασε ισχυρή αύξηση 1,8%.

    Αντίθετα, στην ευρωζώνη ο ΔΤΚ επιβράδυνε στο 2,4% ετησίως από το 2,6% του Φεβρουαρίου, την ώρα που η μέση εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε ότι θα διατηρούταν αμετάβλητος.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Μάρτιος 2024: Ο πιο θερμός μήνας τα τελευταία 15 χρόνια στην κεντρική και νότια Ελλάδα
    Μάρτιος 2024: Ο πιο θερμός μήνας τα τελευταία 15 χρόνια στην κεντρική και νότια Ελλάδα

    Ο Μάρτιος του 2024 ήταν ο πιο θερμός Μάρτιος από το 2010 στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου (εκτός της Κρήτης), σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα.

    Η μέση τιμή των μέγιστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα σχεδόν στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019. Ο φετινός Μάρτιος χαρακτηρίστηκε από πολλές ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας. Στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται έως και 2.0°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στα νησιά του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, καταγράφηκαν μικρότερες αποκλίσεις, +1.6°C.

    Στη βόρεια Ελλάδα ο Μάρτιος ήταν ο ένατος συνεχόμενος μήνας, από τον Ιούλιο 2023, που παρατηρούνται θετικές αποκλίσεις (και μάλιστα στους τέσσερις μήνες με πολύ μεγάλες αποκλίσεις της τάξης των +2°C και πάνω). Επίσης, στην Κρήτη, την Πελοπόννησο και τα Δωδεκάνησα ήταν ο ένατος συνεχόμενος μήνας από τον Ιούλιο 2023 που παρατηρούνται θετικές αποκλίσεις, αλλά με λίγο μικρότερες τιμές από αυτές της βόρειας Ελλάδας.

    2024_03.png

    Για την Κρήτη ήταν ο δεύτερος πιο θερμός Μάρτιος μετά το 2018, και για τη βόρεια και δυτική Ελλάδα ήταν ο τρίτος πιο θερμός Μάρτιος.

    Το πρώτο δεκαήμερο του μήνα σημειώθηκαν υψηλές θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, της τάξης των 4-5°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Η θερμοκρασία παρέμεινε σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και το δεύτερο δεκαήμερο, και μόνο μεταξύ 20-26 Μαρτίου παρατηρήθηκαν τιμές θερμοκρασίας ελαφρώς χαμηλότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019. Το τελευταίο πενθήμερο καταγράφηκαν οι υψηλότερες θετικές αποκλίσεις με τιμές ρεκόρ, με έως +12°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

    Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +1,8°C, με 24 από τις 31 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη, 25 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε +1,5ºC πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Στην Τήνο και τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου παρατηρήθηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετική απόκλιση θερμοκρασίας (28 ημέρες) και ακολουθούν το Δίον με 27 ημέρες, η Νάουσα, η Πάτρα και ο Βόλος με 25 ημέρες.

    Πηγή: Cnn.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch