Τρίτη, 02 Αυγούστου 2022 07:32

Ιούλιος 2022: Ο δεύτερος πιο θερμός Ιούλιος για τη Δυτική Ελλάδα από το 2010

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα κυμάνθηκε η θερμοκρασία τον Ιούλιο 2022 στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας, με εξαίρεση τη Δυτική Ελλάδα και την Πελ/νησο. Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις της μέγιστης θερμοκρασίας καταγράφηκαν από το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη Δυτική Στερεά Ελλάδα και την Πελ/νησο, ενώ οριακά αρνητικές αποκλίσεις καταγράφηκαν στα νησιά του Αιγαίου λόγω της πνοής ισχυρών βοριάδων το μεγαλύτερο μέρος του μήνα.

O Ιούλιος του 2022 ήταν ένας μήνα με μεγάλο αριθμό ημερών με ισχυρούς ετησίες (μελτέμια). Ως κριτήριο για τον χαρακτηρισμό της ημέρας τέθηκε το όριο των 50 km/h ως μέγιστη ριπή ανέμου στο σταθμό του ΕΑΑ στην Τήνο-Δημαρχείο. Τον Ιούλιο του 2022 είχαμε 25 μέρες με ισχυρά μελτέμια, η δεύτερη μεγαλύτερη τιμή μετά τις 26 ημέρες με ισχυρά μελτέμια που είχαμε τον Ιούνιο του 2020.

Πιο αναλυτικά, πρόκειται για τον δεύτερο πιο θερμό Ιούλιο για τη Δυτική Ελλάδα από την αρχή των συστηματικών καταγραφών το 2010, και τον 3ο πιο θερμό μήνα για την Πελ/νησο. Οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή που σημειώθηκαν το διάστημα 8-15 Ιουλίου δεν επηρέασαν σημαντικά τα δυτικά τμήματα της χώρας, αντίθετα όμως στα βόρεια και ανατολικά τμήματα η μέγιστη θερμοκρασία κυμάνθηκε έως και 13 βαθμούς κάτω από τις φυσιολογικές τιμές (Φλώρινα).

Στην Κέρκυρα και τον Πύργο Ηλείας καταγράφηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετικές αποκλίσεις της θερμοκρασίας, με 24 από τις 31 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019. Αντίθετα, στην Πάρο καταγράφηκαν 24 ημέρες με αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, και στην Τήνο 22 ημέρες υπό την επίδραση του ισχυρού μελτεμιού.

Στην Αθήνα η θερμοκρασία κυμάνθηκε κοντά στον μέσο της τελευταίας 12ετίας, με 17 από τις 31 ημέρες του μήνα να καταγράφονται θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας στον μετεωρολογικό μας σταθμό στο Γκάζι. Στη Θεσσαλονίκη, οι περισσότερες ημέρες του μήνα ήταν ελαφρώς ψυχρότερες από το κανονικό, με 17 ημέρες του μήνα να καταγράφονται αρνητικές αποκλίσεις (έως και -10.7°C στις 9 Ιουλίου).

Μπορείτε να βλέπετε τις μηνιαίες αποκλίσεις των μεγίστων θερμοκρασιών από τη σελίδα μας πατώντας εδώ.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Αυγούστου 2022 10:12

Σχετικά Άρθρα

  • Τροποποίηση χρονικής περιόδου απαγόρευσης χρήσης πυρός έως 15/11/2024
    Τροποποίηση χρονικής περιόδου απαγόρευσης χρήσης πυρός έως 15/11/2024

    Μετά από σχετικές εισηγήσεις των Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομών Αχαΐας, Ηλείας, Αιτ/νίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Ζακύνθου και Κεφαλλονιάς, υπογράφηκε από τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Νήσων με έδρα τη Πάτρα, Υποστράτηγο Π.Σ. Δημήτριο Γεωργανά, Απόφαση για την επέκταση της χρονικής περιόδου απαγόρευσης χρήσης πυρός έως 15-11-2024, στις εκτάσεις που αναφέρονται στο πεδίο εφαρμογής της 9/2024 Πυροσβεστικής διάταξης, για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τις Π.Ε. Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τις Π.Ε. Κεφαλληνίας & Ιθάκης και Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, τον Δήμο Τροιζηνίας - Μεθάνων και τις νήσους Κύθηρα, Σπέτσες, Πόρο, Ύδρα της Περιφέρειας Αττικής.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δυτ. Ελλάδα: Στα 154 τα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων για το 2023
    Δυτ. Ελλάδα: Στα 154 τα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων για το 2023

    Αύξηση σε φυματίωση και σαλμονέλα

    Στα 154 επιβεβαιωμένα κρούσματα διαφόρων λοιμωδών νοσημάτων, για το έτος 2023, καταγράφονται στη Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, κατατάσσοντάς την στην έκτη θέση των Περιφερειών με τα περισσότερα περιστατικά.

    Από αυτά, τα 27 αφορούν στη σαλμονέλωση, τα 32 στη φυματίωση, 16 ήταν τα κρούσματα της γρίπης και επίσης 16 κρούσματα λοίμωξης από Καμπυλοβακτηρίδιο.

    Από τη γεωγραφική κατανομή των τεσσάρων λοιμωδών νοσημάτων, παρατηρείται ότι τα περισσότερα κρούσματα σαλμονέλωσης καταγράφηκαν στην Περιφέρεια της Αττικής (39,3%), στην Κεντρική Μακεδονία (12,0%) και στην Πελοπόννησο (9,0%), με τη Δυτική Ελλάδα να κατέχει το 2,9%. Τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων φυματίωσης εμφανίστηκαν στην Περιφέρεια της Αττικής (39,5%) και ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία (9,3%) και η Πελοπόννησος (8,3%) με πολύ χαμηλότερα ποσοστά και η Δυτική Ελλάδα με 6,5%.

    Η γρίπη παρουσίασε μεγάλη συγκέντρωση στην Αττική (48,7%) και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία (19,8%) και η Θεσσαλία (14,4%) με μόλις 1,4% στη Δυτική Ελλάδα, ενώ για τη λοίμωξη από το καμπυλοβακτηρίδιο, τα μεγαλύτερα ποσοστά εμφάνισαν η Αττική (55,4%) και ακολουθούν η Κρήτη (14,0%) και η Θεσσαλία (10,7%) με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να σημειώνει 2,5%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του έτους 2023, τα κρούσματα των λοιμωδών νοσημάτων ανήλθαν στο σύνολο της χώρας σε 4.143 έναντι 3.563 κρουσμάτων που δηλώθηκαν κατά το 2022 παρουσιάζοντας αύξηση 16,3%. Το έτος 2023 τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης παρουσίασαν μείωση κατά 23,6% (1.184 από 1.550), ενώ τα κρούσματα ιλαράς παρέμειναν μηδενικά, όπως και τα έτη 2022 και 2021.

    Συγκριτικά με το 2022, η σαλμονέλωση αυξήθηκε κατά 46,3% και η φυματίωση κατά 54,4%. Με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων, η σαλμονέλωση κορυφώθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες και τα περισσότερα κρούσματα παρατηρήθηκαν κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο Ο αριθμός των κρουσμάτων φυματίωσης αυξήθηκε τον Απρίλιο παρουσίασε κάμψη το καλοκαίρι και άρχισε να ανεβαίνει τους μήνες του φθινοπώρου με κορύφωση τον Δεκέμβριο. Τα κρούσματα της γρίπης ήταν αυξημένα το Ιανουάριο, σταδιακά μειώθηκαν τους επόμενους μήνες και αυξήθηκαν το φθινόπωρο, με κορύφωση τον μήνα Δεκέμβριο. Τα κρούσματα της λοίμωξης από καμπυλοβακτηρίδιο αυξήθηκαν σταδιακά το καλοκαίρι, με κορύφωση τον Οκτώβριο.

    Επιπλέον, η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου παρουσίασε μείωση κατά 76,5% το 2023 σε σχέση με το 2022, με την μεγαλύτερη μείωση να εμφανίζεται τον Αύγουστο συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2022.

    Φωτογραφία αρχείου: Freepik/brgfx

  • Μeteo: Αυξάνονται οι θάνατοι από πλημμύρες στην Ελλάδα – Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα τελευταία 45 χρόνια
    Μeteo: Αυξάνονται οι θάνατοι από πλημμύρες στην Ελλάδα – Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα τελευταία 45 χρόνια

    Από την ανάλυση 45 ετών καταδεικνύεται πόσο επικίνδυνες είναι οι πλημμύρες για την ανθρώπινη ζωή - Οι μισοί από τους 190 θανάτους της περιόδου, σημειώθηκαν την τελευταία δεκαετία.

    Τα τελευταία 45 χρόνια (1980 έως σήμερα), η Ελλάδα έχει βιώσει 70 θανατηφόρες πλημμύρες λόγω έντονων βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα 190 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

    Τα θανατηφόρα πλημμυρικά επεισόδια καταγράφονται συστηματικά από την ομάδα METEO του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και δίνουν μια εικόνα των καταστροφικών επιπτώσεων των πλημμυρών.

    Τα δεδομένα αποκαλύπτουν μια ανησυχητική τάση: ο αριθμός των θανάτων από πλημμύρες αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

    Όπως επισημαίνεται καθίσταται αναγκαία η ενίσχυση των μέτρων πρόληψης

    Πλημμυρικά επεισόδια και απώλειες ζωής από πλημμύρες στην Ελλάδα από το 1980 μέχρι και το 2024

    Οι πιο επικίνδυνοι μήνες

    Ενδεικτικά, την τελευταία δεκαετία σημειώθηκαν οι μισοί από τους καταγεγραμμένους θανάτους στο σύνολο της περιόδου των 45 ετών. Οι περισσότερες απώλειες (60%) καταγράφονται τους φθινοπωρινούς μήνες, επιβεβαιώνοντας την επικινδυνότητα των βροχοπτώσεων αυτήν την εποχή.

    Πλημμυρικά επεισόδια και απώλειες ζωής από πλημμύρες ανά μήνα στην Ελλάδα από το 1980 μέχρι και το 2024

    Τα διαθέσιμα δημογραφικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η πλειονότητα όσων έχασαν τη ζωή τους σε αυτά τα επεισόδια ήταν άνδρες (65%). Σε ότι αφορά την ηλικία, το 60% ήταν άνω των 45 ετών.

    Θύματα από πλημμύρες ανά ηλικιακή κατηγορία

    Υπογραμμίζεται η σημασία της ετοιμότητας

    Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της ετοιμότητας, ειδικά κατά τους φθινοπωρινούς μήνες όταν ο κίνδυνος έντονων και ακραίων βροχοπτώσεων και πλημμυρικών φαινομένων αυξάνεται.

    «Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες και έγκυρες επιστημονικές μελέτες, η συχνότητα και η ένταση των βροχοπτώσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχουν ήδη αυξηθεί και είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθιστώντας αναγκαία την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους που συνδέονται με πλημμύρες» αναφέρεται.

    Πηγή: In.gr
  • Δυτ. Ελλάδα: 26χρονος επιδειξίας μπήκε σε λεωφορείο με μαθητές τους παρενοχλούσε και μετά γδύθηκε!
    Δυτ. Ελλάδα: 26χρονος επιδειξίας μπήκε σε λεωφορείο με μαθητές τους παρενοχλούσε και μετά γδύθηκε!

    Απίστευτο περιστατικό σε αστικό λεωφορείο που μετάφερε μαθητές, με 26χρονο που κατέβασε το παντελόνι του!

    Ολα συνέβησαν χθες το πρωί στις 7.30 το πρωί όταν μαθητές μπήκαν στο αστικό λεωφορείο για να τους μεταφέρει στο Γυμνάσιου Λεπενούς Αιτωλοακαρνανίας και μαζί τους επιβιβάστηκε ένας 26χρονος.

    Ο νεαρός άρχισε να παρενοχλεί 14χρονη μαθήτρια, ενώ κάποια στιγμή κατέβασε το παντελόνι τους μένοντας γυμνός. Σοκαρισμένοι η 14χρονη και οι συμμαθητές της κατέβηκαν και μπήκαν γρήγορα στο προαύλιο του σχολείου, όπου τους ακολούθησε και ο νεαρός επιδειξίας, συνεχίζοντας να τους παρενοχλεί.

    Η διευθύντρια του γυμνασίου ενημερώθηκε και ειδοποίησε την Αστυνομία που έφθασε αμέσως και τον συνέλαβε.

    Παράλληλα αναζητείται και ο οδηγός του λεωφορείου σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για την έκθεση ανηλίκων.

    Πηγή: Tempo24.news

  • Φθάνει το «πρώτο κρύο»: Κατακόρυφη πτώση θερμοκρασίας και ισχυροί βοριάδες με ριπές 90 χλμ.
    Φθάνει το «πρώτο κρύο»: Κατακόρυφη πτώση θερμοκρασίας και ισχυροί βοριάδες με ριπές 90 χλμ.

    Άρδην αλλάζει το σκηνικό του καιρού μέσα στις επόμενες ώρες, καθώς με τους βοριάδες να ενισχύονται σημαντικά από απόψε, την Πέμπτη η έντασή τους θα φτάνει ακόμη και τα 8 μποφόρ, κυρίως στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση σε πολλές περιοχές της χώρας, η οποία θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή στα ανατολικά.

    Κύριο χαρακτηριστικό του καιρού την Πέμπτη (17.10.2024), θα είναι οι ισχυροί άνεμοι με τις ριπές τους να ξεπερνούν τα 90 χιλιόμετρα την ώρα. Σύμφωνα με το meteo σημαντική ενίσχυση αναμένεται να παρουσιάσουν οι βόρειοι άνεμοι που θα πνέουν στο Αιγαίο.

    Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, oι ισχυρότεροι άνεμοι θα εντοπίζονται στις Βόρειες Κυκλάδες, σε νησιωτικά τμήμα του Ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Σάμος και Ικαρία), στη Θάλασσα των Κυθήρων και στα νότια τμήματα της Κρήτης.

    Όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη οι ριπές του ανέμου είναι ιδιαίτερα αυξημένες:

    Gusts_Oct17.jpg

    Η πρόγνωση της Νικολέτας Ζιακοπούλου:

    Για αισθητή πτώση της θερμοκρασίας μέσα στις επόμενες ώρες, έκανε λόγο και η μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Νικολέτα Ζιακοπούλου.

    Στις περισσότερες περιοχές της χώρας δεν θα ξεπερνάμε τους 22-23 βαθμούς, ενώ ειδικά τη νύχτα και νωρίς το πρωί το κρύο θα είναι αισθητό. Πάντως, οι βροχές θα είναι ελάχιστες.

    Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη περιμένουμε τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές σε κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία και ανατολική Στερεά.

    Οι άνεμοι βόρειοι έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει στα κεντρικά και τα βόρεια τους 21 βαθμούς, έως 25 με 27 στα υπόλοιπα.

    Στην Αττική περιμένουμε παροδική συννεφιά. Οι άνεμοι βόρειοι έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 14 έως 24 βαθμούς.

    Στην Θεσσαλονίκη θα έχουμε νεφώσεις. Οι άνεμοι ανατολικοί έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 11 έως 20 βαθμούς.

    Την Παρασκευή περιμένουμε αρκετή ηλιοφάνεια με κάποιες τοπικές νεφώσεις κυρίως στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα.

    Οι άνεμοι νοτιοανατολικοί στο Ιόνιο έως 5 μποφόρ, στο Αιγαίο βοριάδες έως 8 μποφόρ μόνο στη θάλασσα Κυθήρων.

    Η θερμοκρασία έως 25 βαθμούς στα δυτικά και τα νότια, έως 22 στα υπόλοιπα.

    Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Πέμπτη:

    Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο (κυρίως στα ανατολικά και νότια) νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, την Θεσσαλία καθώς και την ανατολική Στερεά.
    Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.

    Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 και τοπικά στα κεντρικά και τα νότια 8 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, η οποία στα κεντρικά και τα βόρεια τμήματα της ανατολικής χώρας θα είναι σημαντική. Θα φτάσει στα βόρεια και τη Θεσσαλία τους 19 με 21 βαθμούς, στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά τους 22 με 24 βαθμούς, στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 24 με 26 και τοπικά τους 27 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 22 με 24 βαθμούς Κελσίου.

    ΑΤΤΙΚΗ
    Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες.
    Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες.
    Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
    Καιρός: Τοπικές νεφώσεις οι οποίες στη Μακεδονία θα είναι αυξημένες. Ασθενείς τοπικές βροχές θα σημειωθούν στην κεντρική και τη δυτική Μακεδονία.
    Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές με ασθενείς τοπικές βροχές στα νότια.
    Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 13 έως 26 και τοπικά στη δυτική Πελοπόννησο έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές.
    Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 και τοπικά στην ανατολική Πελοπόννησο έως 25 βαθμούς Κελσίου.

    ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
    Καιρός: Στις Κυκλάδες αραιές νεφώσεις που από το απόγευμα θα πυκνώσουν. Στην Κρήτη τοπικές νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές μέχρι το μεσημέρι στα νοτιοδυτικά.
    Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 18 έως 24 και τοπικά στη νότια Κρήτη έως 26 βαθμούς Κελσίου.

    ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
    Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
    Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα κεντρικά και νότια τοπικά 8 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από 16 έως 23 βαθμούς και στα Δωδεκάνησα από 18 έως 26 και τοπικά έως 27 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ
    Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές.
    Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 και στις Σποράδες 4 με 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 11 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Ηλεία: Άνοδος της θερμοκρασίας και σκόνη
    Ηλεία: Άνοδος της θερμοκρασίας και σκόνη

    Ανεβαίνει ο υδράργυρος στην Ηλεία και ψηλά θα παραμείνει έως την επόμενη εβδομάδα.

    Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες του meteo.gr η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, στους 26-28oC.

    Αυξημένη μεταφορά σκόνης θα έχουμε σήμερα, όμως η ατμόσφαιρα καθαρίζει από το Σάββατο.

    Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ όμως προς το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους ίδιας έντασης.

    Στην υπόλοιπη Ελλάδα

    Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024 αναμένονται αραιές νεφώσεις, τοπικά και κατά διαστήματα πυκνότερες. Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Άνεμοι έως 5 μποφόρ στο Αιγαίο.

    Πιο αναλυτικά, αναμένονται αραιές νεφώσεις που τοπικά κατά διαστήματα, στα ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο θα είναι πυκνότερες. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες. Η ορατότητα έως το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη.

    Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 12 έως 26 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 13 έως 30, στη Θεσσαλία από 15 έως 33, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά και στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο από 15 έως 29, στην υπόλοιπη Στερεά και Πελοπόννησο από 13 έως 34, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 26, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 19 έως 30, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 19 έως 27 και στην Κρήτη από 16 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

    Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ.

    Στην Αττική αναμένονται αραιές νεφώσεις που προς το βράδυ θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

    Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται νεφώσεις που κατά διαστήματα θα είναι πυκνότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 μποφόρ. Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη έως το πρωί. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 21 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

    Πηγή: meteo.gr - Φωτογραφία: Freepik/wirestock

  • Η ζέστη θα μείνει για όλη την εβδομάδα: Πότε πέφτει η θερμοκρασία - Η πρόγνωση Μαρουσάκη
    Η ζέστη θα μείνει για όλη την εβδομάδα: Πότε πέφτει η θερμοκρασία - Η πρόγνωση Μαρουσάκη

    Όλη την εβδομάδα επιμένει η ζέστη στη χώρα, με τις θερμοκρασίες να είναι αυξημένες κατά 2-5 βαθμούς Κελσίου από την φυσιολογική θερμοκρασία της εποχής.

    Το σκηνικό θα αλλάξει ωστόσο από την Κυριακή, σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του OPEN, Κλέαρχου Μαρουσάκη, με την θερμοκρασία να πέφτει στη χώρα.

    Κορυφώνεται την Παρασκευή η ζέστη

    Παράλληλα, σύμφωνα με την πρόγνωση και του meteo.gr, σταδιακή άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία έως το Σάββατο 12/10. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατά τις επόμενες ημέρες η ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα ευνοήσει τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών προς της χώρα μας. Έτσι, ιδιαίτερα την Παρασκευή 11/10, οπότε αναμένεται η κορύφωση του κύματος ζέστηςη μέγιστη αναμένεται να φτάσει κατά τόπους τους 32-34 °C.

    Meteo 1
    Meteo 1
    Meteo 2
    Meteo 2
    Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τις ερχόμενες μέρες

    Πέμπτη 10-10-2024

    Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη Θράκη, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές.

    Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και δεν αποκλείεται να σχηματιστούν ομίχλες.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί κατά 3 με 5 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας τους 28 με 29 βαθμούς και τοπικά στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και την Κρήτη τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

    Παρασκευή 11-10-2024

    Στα δυτικά και τα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες.

    Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.

    Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς έως 5 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια, αλλά στα κεντρικά και τα νότια θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα φτάνοντας τους 29 και κατά τόπους τους 31 βαθμούς Κελσίου.

    Σάββατο 12-10-2024

    Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τη βόρεια Εύβοια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν στα βορειοανατολικά μέχρι το μεσημέρι μεμονωμένες καταιγίδες.

    Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις.

    Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και μέχρι το μεσημέρι στα νοτιοανατολικά από νότιες διευθύνσεις έως 5 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια, ωστόσο στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

    Κυριακή 13-10-2024

    Στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Μαρουσάκης: Επιμένει η ζέστη και τις επόμενες ημέρες - Πότε θα αρχίσουν τα κρύα
    Μαρουσάκης: Επιμένει η ζέστη και τις επόμενες ημέρες - Πότε θα αρχίσουν τα κρύα

    Υψηλές θερμοκρασίες, ηλιοφάνεια και λίγες βροχοπτώσεις αναμένονται τις επόμενες μέρες στη χώρα, με τον καιρό να θυμίζει ακόμα καλοκαιρινό.

    Αναλυτικά, σήμερα, Τρίτη, ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει σε όλη τη χώρα, με λίγες συννεφιές, στα κεντρικά, δυτικά και βόρεια τμήματα. Επίσης, η υγρασία είναι αυξημένη ενώ θα κάνει έντονα την εμφάνισή της και η ομίχλη τις πρωινές και βραδινές ώρες.

    Οι άνεμοι στρέφονται σε νότιους και ο υδράργυρος αν και ξεκινά από χαμηλές τιμές, αργά το μεσημέρι θα φτάσει τους 27-30 βαθμούς Κελσίου.

    Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

    Στην Αττική η θερμοκρασία θα φτάσει τους 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ θα είναι αισθητή και η υγρασία. Στη Θεσσαλονίκη θα κυριαρχήσει επίσης η ηλιοφάνεια με λίγες αραιές συννεφιές, ενώ το πρωί θα υπάρχει και ομίχλη.

    Φθινόπωρο από τα τέλη Οκτωβρίου

    Σε ερώτηση για το πότε θα κατεβάσουμε τα χειμερινά, ο κ. Μαρουσάκης απάντησε στα τέλη Οκτωβρίου καθώς θα έρθει περισσότερο κρύο και ψυχρές εναέριες μάζες.

    Ο καιρός τις επόμενες ημέρες

    Την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο αναμένονται βροχές στη δυτική βορειοδυτική Ελλάδα, προς το βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Ωστόσο, τα φαινόμενα δεν θα είναι έντονα, με την υπόλοιπη χώρα να είναι ηλιόλουστη.

    Δείτε τον χάρτη των θερμοκρασιών:

    Χάρτης θερμοκρασία
    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch