Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2022 07:00

Ηλεία: Βροχερή η Δευτέρα με κατά τόπους καταιγίδες

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Με κακοκαιρία θα κυλήσει και η Δευτέρα στην Ηλεία. Η Gaia επηρεάζει για τρίτη ημέρα την περιοχή μας και τη Δυτ. Ελλάδα ευρύτερα με κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες κυρίως στα πεδινά και μπόρες στα ορεινά, κυρίως νωρίς το πρωί και μετά το μεσημέρι.

Η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί στους 16-17οC στα πεδινά και έως τους 10-11οC στα ορεινά του νομού.

Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, από το πρωί θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς ίδιας έντασης ενώ από το μεσημέρι και από βόρεια προς νότια θα γίνουν σταδιακά βορειοδυτικοί ίδιας έντασης.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Βροχές και καταιγίδες σε σημαντικό μέρος της χώρας αναμένονται τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022. Πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στα βόρεια. Άνεμοι έως 5 μποφόρ στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά, στα Δωδεκάνησα αναμένονται βροχές και ενδεχομένως καταιγίδες που έως το πρωί θα σταματήσουν. Ασθενείς τοπικές βροχές αναμένονται στα δυτικά ηπειρωτικά οι οποίες από το πρωί θα ενταθούν και θα επεκταθούν και στο Ιόνιο ενώ προς το βράδυ θα επηρεάσουν και τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και τα βόρεια της Θεσσαλίας. Στα δυτικά ηπειρωτικά και στο Ιόνιο από το απόγευμα θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται αραιές νεφώσεις που σταδιακά θα πυκνώσουν. Η ορατότητα στα ηπειρωτικά έως το πρωί αλλά και προς το τέλος του εικοσιτετραώρου θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 1 έως 11 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 6 έως 14, στη Θεσσαλία από 7 έως 18, στην Ήπειρο από 6 έως 15, στη Στερεά από 8 έως 17, στη Πελοπόννησο από 7 έως 18, στα νησιά του Ιονίου από 10 έως 16, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και στις Κυκλάδες από 12 έως 17 και στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ όμως από το απόγευμα θα στραφούν σε νότιους – νοτιοδυτικούς ίδιας έντασης.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως από το απόγευμα θα στραφούν σε νότιους ίδιας έντασης. Η ορατότητα έως το πρωί αλλά και προς το τέλος του εικοσιτετραώρου θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται αραιές νεφώσεις που σταδιακά θα πυκνώσουν και προς το βράδυ υπάρχει πιθανότητα τοπικών βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 μποφόρ. Η ορατότητα έως το πρωί αλλά και προς το τέλος του εικοσιτετραώρου θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2022 11:49

Σχετικά Άρθρα

  • Αιτωλοακαρνανία: Η Gaia προκάλεσε αποκλεισμούς χωριών στο Θέρμο
    Αιτωλοακαρνανία: Η Gaia προκάλεσε αποκλεισμούς χωριών στο Θέρμο

    Δεν έλειψαν τα προβλήματα από τη κακοκαιρία Gaia που έπληξε τη Δυτική Ελλάδα.

    Στην περιοχή του Αγρινίου υπήρξαν πτώσεις δένδρων ωστόσο σε ορεινές περιοχές, όπως του Θέρμου, δεν έλειψαν οι κατολισθήσεις.

    Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σπύρο Κωνσταντάρα, τη νύχτα του Σαββάτου, λόγω της κακοκαιρίας και των κατολισθήσεων στο οδικό δίκτυο, αποκλείστηκαν πολλά χωριά του δήμου Θέρμου στα ορεινά .

    Με το πρώτο φως της ημέρας επιχείρησαν μηχανήματα του δήμου και της Περιφέρειας σε Κόνισκα, Διπλάτανο, Διασελλάκι και Πέρκο.

    Πηγή: AgrinioNews.gr
  • Άρτα: Κατέρρευσε γέφυρα στο Κομπότι λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε εντυπωσιακές εικόνες
    Άρτα: Κατέρρευσε γέφυρα στο Κομπότι λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε εντυπωσιακές εικόνες

    Έκλεισε επαρχιακός δρόμος στο Κομπότι της Άρτας μετά από κατάρρευση γέφυρας στην περιοχή.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για την ίδια γέφυρα που τμήμα της είχε καταρρεύσει το 2015 όταν σημειώθηκαν πολύ έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή.

    Η γέφυρα είχε αποκατασταθεί ωστόσο ένα μέρος της υποχώρησε και πάλι μετά την σφοδρή και συνεχόμενη βροχόπτωση των τελευταίων ωρών.

    Δείτε φωτογραφίες:

    kompoti-gefira1
    kompoti-gefira2

    Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, λόγω της κακοκαιρίας «Gaia» κατολισθήσεις προκλήθηκαν σε χωριά της Άρτας. Στους Μελισσουργούς από την κατολίσθηση προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε μια κατοικία.

    Από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου έχει ενημερωθεί ήδη το ΙΓΜΕ και κλιμάκιο επιστημόνων αναμένεται να πραγματοποιήσει την Δευτέρα αυτοψία ώστε στη συνέχεια να προτείνει τα κατάλληλα μέτρα, όπως μεταδίδει το τοπικό μέσο epiruspost.

    gaia-ipeiros
    melisourgoi-katolistisi-pz02zh2msy7o3e721t3qiiqde9cqpxgtp1kqux9m0o
    melisourgoi-katolistisi1_2
    melisourgoi-katolistisi2_2

    Πηγή: Protothema.gr

  • Κακοκαιρία GAIA: Πώς και πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες
    Κακοκαιρία GAIA: Πώς και πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες

    Σύμφωνα με την πρόγνωση του ΕΜΥ, βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν την Κυριακή στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας

    Νέα επιδείνωση του καιρού αναμένεται τις επόμενες ώρες σε αρκετές περιοχές της χώρας, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές καταιγίδες.

    Σύμφωνα με την πρόγνωση του ΕΜΥ, βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν την Κυριακή στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα φαινόμενα, που θα είναι κατά τόπους και κατά περιόδους ισχυρά, από το απόγευμα και από τα δυτικά βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βορειοδυτικά ορεινά.

    Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 6 με 8 και στο Αιγαίο τοπικά έως 9 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων 5 με 7 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές.

    Αναλυτική πρόγνωση

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
    Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στη δυτική Μακεδονία μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες, ενώ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη από τις προμεσημβρινές μέχρι τις βραδινές ώρες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας.
    Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6, στα ανατολικά 7 με 8 και τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα τοπικά έως 9 μποφόρ. Βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.
    Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες στην Ήπειρο, το Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και μέχρι το απόγευμα στη δυτική Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρά, από αργά το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου.
    Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 5 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ.
    Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας και μέχρι το απόγευμα στην κεντρική Στερεά και τα νότια τμήματα της ανατολικής Πελοποννήσου θα είναι κατά τόπους ισχυρά, ενώ από αργά το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
    Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα ανατολικά και νότια μέχρι το μεσημέρι τοπικά 8 μποφόρ. Από αργά το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.
    Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
    Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ.
    Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και μέχρι το μεσημέρι τοπικά 8 μποφόρ. Από το αργά το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
    Θερμοκρασία: Από 15 έως 19 και τοπικά στην Κρήτη έως 21 βαθμούς Κελσίου.

    ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
    Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από τις προμεσημβρινές μέχρι τις βραδινές ώρες και στα Δωδεκάνησα από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι αργά τη νύχτα.
    Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 8 και στα βόρεια τις πρωινές ώρες πιθανώς έως 9 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
    Θερμοκρασία: Από 17 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΕΥΒΟΙΑ
    Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες μέχρι αργά το απόγευμα.
    Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7 και στα νότια μέχρι το μεσημέρι τοπικά 8 μποφόρ. Από αργά το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.
    Θερμοκρασία: Από 14 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

    ΑΤΤΙΚΗ
    Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες μέχρι αργά το απόγευμα.
    Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και μέχρι το μεσημέρι τοπικά 8 μποφόρ. Από το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.
    Θερμοκρασία: Από 15 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι το απόγευμα.
    Ανεμοι: Νότιοι 5 με 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση. Από το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 3 με 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 13 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
    Τι αναφέρει το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

    Τα ισχυρά φαινόμενα που έχουν αρχίσει να σημειώνονται θα συνεχιστούν την Κυριακή (11-12-2022):

    α. μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες, στην Ήπειρο, το Ιόνιο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Μακεδονία και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας
    β. μέχρι το απόγευμα, στη δυτική και τη νότια Πελοπόννησο και την κεντρική Στερεά
    γ. από τις προμεσημβρινές μέχρι και τις βραδινές ώρες, στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου
    δ. τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, στις Κυκλάδες και την Κρήτη
    ε. από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι αργά τη νύχτα, στα Δωδεκάνησα

    Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα στην Ήπειρο, το Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο αναμένεται τη νύχτα προς την Κυριακή (11-12-2022) να είναι ιδιαίτερα ισχυρά και κατά τόπους επικίνδυνα.

    Πηγή: in.gr

  • Κακοκαιρία «Gaia»: Δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική για κοπές δέντρων και άντληση υδάτων σε όλη τη χώρα - Πώς θα εξελιχτούν σήμερα τα φαινόμενα
    Κακοκαιρία «Gaia»: Δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική για κοπές δέντρων και άντληση υδάτων σε όλη τη χώρα - Πώς θα εξελιχτούν σήμερα τα φαινόμενα

    Σε εξέλιξη είναι από το βράδυ του Σαββάτου η επέλαση της κακοκαιρίας «Gaia», με βροχές και καταιγίδες να σημειώνονται σε όλη τη χώρα, δημιουργώντας προβλήματα.

    Από χτες το βράδυ έως σήμερα το πρωί στις 6:30 το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 83 κλήσεις, κυρίως για κοπές δέντρων αλλά και αφαιρέσεις αντικειμένων και αντλήσεις υδάτων:

    Συγκεκριμένα:

    Στην Περιφέρεια Αττικής, 2 για κοπές δέντρων.
    Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 2 για κοπές δέντρων.
    Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 2 για κοπές δέντρων.
    Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας, 2 για κοπές δέντρων.
    Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, 5 για κοπές δέντρων
    Στην Περιφέρεια Ηπείρου, 28 για κοπές δέντρων, 1 για άντληση και 4 για αφαιρέσεις αντικειμένων.
    Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Κέρκυρα), 11 για κοπές δέντρων και 1 για άντληση
    Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, 8 για κοπές δέντρων.
    Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 6 για κοπές δέντρων και 1 για αφαίρεση αντικειμένου
    Στην Περιφέρεια Κρήτης, 5 για κοπές δέντρων
    Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 3 για κοπές δέντρων και 1 για αφαίρεση αντικειμένου
    Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, 1 για κοπή δέντρου

    Και σήμερα, Κυριακή, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων της ΕΜΥ αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μεγάλα ύψη υετού, θυελλώδεις νότιους ανέμους και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

    Ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από θυελλώδεις νότιους ανέμους και τοπικές χαλαζοπτώσεις προβλέπονται:

    α. Στην Ήπειρο, το Ιόνιο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Μακεδονία και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας μέχρι τις πρωινές ώρες.

    β. Στη δυτική και τη νότια Πελοπόννησο και την κεντρική Στερεά μέχρι το απόγευμα.

    γ. Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από τις προμεσημβρινές μέχρι και τις βραδινές ώρες.

    δ. Στις Κυκλάδες και την Κρήτη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

    ε. Στα Δωδεκάνησα από το απόγευμα μέχρι αργά τη νύχτα.
    Προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια

    Οι ισχυροί νότιοι άνεμοι που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους στο Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ έχουν προκαλέσει και προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

    Από το λιμάνι του Πειραιά δεν εκτελέστηκαν τα πρωινά δρομολόγια για τις Κυκλάδες, ενώ έως τις 9 το πρωί δεν θα εκτελείται κανένα δρομολόγιο για τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

    Από το λιμάνι της Ραφήνας δεν εκτελέστηκαν τα πρωινά δρομολόγια για τις Κυκλάδες, ενώ κλειστή είναι η πορθμειακή γραμμή Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα.

    Σε ισχύ είναι απαγόρευση απόπλου από το λιμάνι του Λαυρίου ενώ δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων ανοιχτού τύπου στη γραμμή Καβάλα-Θάσος.

    Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις δρομολογίων.

    Μηνύματα από το 112 σε τρεις περιοχές

    Από εχθές Σάββατο 10-12-2022, έχουν αποσταλεί τρία προειδοποιητικά μηνύματα από το 112, για ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ήπειρο, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Πελοπόννησο.

    Το επιχειρησιακό σχέδιο του Πυροσβεστικού Σώματος, για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, έχει τεθεί σε εφαρμογή από την Παρασκευή (09-12-2022), ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

    Οδηγίες προστασίας

    Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

    Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

    • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
    • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
    • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
    • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
    • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
    • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
    • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

    Περισσότερα από 130 χιλιοστά βροχής στην Ήπειρο

    Σημειώνεται πως έως τις 18:30 περίπου του Σαββάτου 10/12 το μεγαλύτερο ύψος βροχής καταγράφηκε στα Θεοδώριανα Άρτας και ήταν ίσο με 135 χιλιοστά.

    Meteo
    Meteo
    Meteo ύψη βροχής
    Meteo ύψη βροχής

    Πηγή: ethnos.gr

  • Μήνυμα από το 112 για την κακοκαιρία «Gaia»
    Μήνυμα από το 112 για την κακοκαιρία «Gaia»

    Έφτασε και στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων της Ηλείας το μήνυμα από την Πολιτική Προστασία και το 112 για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που φέρνει η κακοκαιρία «Gaia» και στο νομό.

    Ειδικότερα αναμένονται ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι στην περιοχή, από τις πρώτες πρωινές ώρες έως τις μεσημβρινές τις 11/12/2022.

  • Κακοκαιρία «Gaia»: Προειδοποίηση Αρναούτογλου για σφοδρούς νοτιάδες – Θα δημιουργήσουν κύματα έως και 3,5 μέτρα
    Κακοκαιρία «Gaia»: Προειδοποίηση Αρναούτογλου για σφοδρούς νοτιάδες – Θα δημιουργήσουν κύματα έως και 3,5 μέτρα

    Ο Σάκης Αρναούτογλου με νέα ανάρτησή του αναφέρεται στην κακοκαιρία «Gaia» που χτυπάει τη χώρα.

    Η κακοκαιρία «Gaia» πλήττει τη χώρα, ενώ με μήνυμα από το 112 για ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν προειδοποιηθεί οι κάτοικοι σε Ήπειρο, Κέρκυρα και Γρεβενά.

    Ο Σάκης Αρναούτογλου με ανάρτησή του στο Facebook προειδοποιεί και αυτός για τους σφοδρούς νοτιάδες που πρόκειται να δημιουργήσουν τεράστια κύματα στις ακτές.

    «Μεγάλη προσοχή στους σφοδρούς κατά τόπους νότιους – νοτιοανατολικούς ανέμους και στις ακτές της βόρειας Ελλάδας από απόψε το βράδυ μέχρι και το ξημέρωμα της Κυριακής», σημειώνει στην ανάρτηση του έκανε ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ3.

    Έως και τα 3,5 μέτρα θα φτάσουν τα κύματα στις ακτές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου.

    Αναλυτικά η ανάρτηση για την κακοκαιρία «Gaia»

    «ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΣΦΟΔΡΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΝΟΤΙΟΥΣ – ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΙΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΑΠΟΨΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ!

    Σύμφωνα με το μοντέλο κυματισμού του poseidon.hcmr.gr, το σημαντικό ύψος κύματος αναμένεται να ξεπεράσει τα 2-2,5 μέτρα στις ακτές του Θερμαϊκού και της Χαλκιδικής και τα 3 με 3,5 μέτρα στις ακτές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης!!!

    Κατά την ταπεινή μου άποψη για καλό και για κακό οι ιδιοκτήτες μικρών σκαφών που ελλιμενίζονται σε λιμάνια και όρμους των παραπάνω θαλάσσιων περιοχών να μεριμνήσουν άμεσα για την ασφάλεια των σκαφών τους. Συνιστάται, επίσης, να αποφεύγεται ο απόπλους κάθε μικρού σκάφους μέχρι βελτίωσης των δυσμενών καιρικών συνθηκών».

    Πηγή: in.gr- Image by WikiImages from Pixabay

  • Κακοκαιρία «Gaia»: Μηνύματα 112 σε Κέρκυρα και Ήπειρο - Έκλεισαν δρόμοι στο νησί υπό τον φόβο κατολισθήσεων
    Κακοκαιρία «Gaia»: Μηνύματα 112 σε Κέρκυρα και Ήπειρο - Έκλεισαν δρόμοι στο νησί υπό τον φόβο κατολισθήσεων

    Επί ποδός βρίσκονται στην Περιφέρεια Ιονίου, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού και των έντονων καιρικών φαινομένων, που θα πλήξουν την περιοχή από σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, καθώς η κακοκαιρία Gaia είναι προ των πυλών. Μάλιστα σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήδη μηνύματα του 112 εστάλησαν σε Κέρκυρα και Ήπειρο.

    Μετά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το πρωί, υπό το συντονισμό του αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας Κωνσταντίνου Ζορμπά, με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτικής Προστασίας, ανακοινώθηκε πως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και υπάρχει διαρκής επικοινωνία με τους δήμους, τα Σώματα Ασφαλείας και τους εθελοντές.

    Στην ίδια ανακοίνωση, πέραν των συστάσεων προς τους πολίτες, ενημερώνονται οι κάτοικοι της Κέρκυρας πως ορισμένοι δρόμοι οι οποίοι είχαν υποστεί κατολισθήσεις τις προηγούμενες ημέρες, έκλεισαν για την κυκλοφορία των οχημάτων από το μεσημέρι και μέχρι νεότερης ενημέρωσης. Πρόκειται για τους δρόμους που συνδέουν Μεσογγή με Χλωμό, Μπούκαρη με Πετριτή και Χλωμό με Άγιο Δημήτριο.

    Επίσης λόγω των ισχυρών νοτιάδων έκλεισε η πορθμειακή γραμμή Ηγουμενίτσας-Λευκίμμης, ενώ τα δρομολόγια προς Κέρκυρα διεξάγονται μόνο με κλειστού τύπου πλοία. Απαγορευτικό απόπλου έχει εκδοθεί και για την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο.

    Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

    Νωρίτερα, η ΕΜΥ αναβάθμισε το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

    Πιο αναλυτικά:

    Σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία "Gaia" προβλέπεται να επηρεάσει τη χώρα μας από το απόγευμα του Σαββάτου (10-12-2022) και μέχρι τη νύχτα της Κυριακής (11-12-2022) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μεγάλα ύψη υετού, θυελλώδεις νότιους ανέμους και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

    Πιο συγκεκριμένα ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από θυελλώδεις νότιους ανέμους και τοπικές χαλαζοπτώσεις προβλέπονται:

    Το Σάββατο 10-12-2022

    α. Από το απόγευμα στην περιοχή Κέρκυρας - Παξών - Λευκάδας, την Ήπειρο και βαθμιαία τη δυτική Στερεά, τη δυτική Μακεδονία και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας.
    β. Από το βράδυ στη δυτική και τη νότια Πελοπόννησο, την κεντρική Στερεά και τις υπόλοιπες περιοχές του Ιονίου.

    Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Ήπειρο, το Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο θα είναι ιδιαίτερα ισχυρά και κατά τόπους επικίνδυνα.

    Tην Κυριακή 11-12-2022

    α. Στην Ήπειρο, το Ιόνιο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Μακεδονία και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας μέχρι τις πρωινές ώρες
    β. Στη δυτική και τη νότια Πελοπόννησο και την κεντρική Στερεά μέχρι το απόγευμα
    γ. Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από τις προμεσημβρινές μέχρι και τις βραδινές ώρες
    δ. Στις Κυκλάδες και την Κρήτη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες
    ε. Στα Δωδεκάνησα από το απόγευμα μέχρι αργά τη νύχτα.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Κακοκαιρία «Gaia»: Θα σταλούν μηνύματα από το 112 σε περιοχές που κινδυνεύουν - Οδηγίες προστασίας ενόψει των έντονων φαινομένων - Ποιες περιοχές θα σαρώσει
    Κακοκαιρία «Gaia»: Θα σταλούν μηνύματα από το 112 σε περιοχές που κινδυνεύουν - Οδηγίες προστασίας ενόψει των έντονων φαινομένων - Ποιες περιοχές θα σαρώσει

    Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου καθώς και μετεωρολόγων ώστε να αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα ενόψει της κακοκαιρίας «Gaia».

    Στο πλαίσιο της σύσκεψης, εξετάστηκε η μέχρι τώρα εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και αποφασίστηκε ότι θα ενεργοποιηθεί το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία και εξέλιξη της κακοκαιρίας σε συγκεκριμένες περιοχές.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας διαβεβαιώνει πως βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας για να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.

    Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, τίθεται σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών όπου αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.
    Συστάσεις στους πολίτες ενόψει της κακοκαιρίας

    Παράλληλα συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της κακοκαιρίας.

    Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες:

    Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
    Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
    Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
    Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
    Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
    - Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
    Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

    Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

    Νωρίτερα, η ΕΜΥ αναβάθμισε το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

    Πιο αναλυτικά:

    Σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία "Gaia" προβλέπεται να επηρεάσει τη χώρα μας από το απόγευμα του Σαββάτου (10-12-2022) και μέχρι τη νύχτα της Κυριακής (11-12-2022) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μεγάλα ύψη υετού, θυελλώδεις νότιους ανέμους και τοπικές χαλαζοπτώσεις.


    Πιο συγκεκριμένα ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από θυελλώδεις νότιους ανέμους και τοπικές χαλαζοπτώσεις προβλέπονται:

    Το Σάββατο 10-12-2022

    α. Από το απόγευμα στην περιοχή Κέρκυρας - Παξών - Λευκάδας, την Ήπειρο και βαθμιαία τη δυτική Στερεά, τη δυτική Μακεδονία και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας.
    β. Από το βράδυ στη δυτική και τη νότια Πελοπόννησο, την κεντρική Στερεά και τις υπόλοιπες περιοχές του Ιονίου.

    Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Ήπειρο, το Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο θα είναι ιδιαίτερα ισχυρά και κατά τόπους επικίνδυνα.

    Tην Κυριακή 11-12-2022

    α. Στην Ήπειρο, το Ιόνιο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Μακεδονία και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας μέχρι τις πρωινές ώρες
    β. Στη δυτική και τη νότια Πελοπόννησο και την κεντρική Στερεά μέχρι το απόγευμα
    γ. Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από τις προμεσημβρινές μέχρι και τις βραδινές ώρες
    δ. Στις Κυκλάδες και την Κρήτη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες
    ε. Στα Δωδεκάνησα από το απόγευμα μέχρι αργά τη νύχτα

    Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία - Η πρόγνωση του meteo

    Αιτία της κακοκαιρίας είναι βαρομετρικό χαμηλό που θα κινηθεί από την Ιταλία προς τα Βαλκάνια.

    Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, από το μεσημέρι του Σαββάτου 10/12 αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες που ενδεχομένως προς το βράδυ θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις στα δυτικά ηπειρωτικά και στο Ιόνιο ενώ βροχές θα σημειωθούν επίσης στα βόρεια ηπειρωτικά και στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο. Το επεισόδιο βροχόπτωσης για το Σάββατο 10/12 θα είναι κατηγορίας 3 σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση επεισοδίων βροχόπτωσης (RPI). Λόγω των αυξημένων συγκεντρώσεων ατμοσφαιρικής σκόνης σε κάποιες περιπτώσεις τα φαινόμενα θα έχουν χαρακτηριστικά λασποβροχής. Παράλληλα οι νότιοι άνεμοι θα παρουσιάσουν ενίσχυση φτάνοντας κατά τόπους στα πελάγη τα 7 μποφόρ.

    Αναβάθμιση της κατηγορίας του επεισοδίου βροχόπτωσης σε 4 αναμένεται την Κυριακή 11/12 αφού βροχές, κατά τόπους ισχυρές, αναμένονται το σύνολο σχεδόν της χώρας ενώ καταιγίδες και ενδεχομένως χαλαζοπτώσεις θα εκδηλωθούν κυρίως σε θαλάσσιες, νησιωτικές και παράκτιες περιοχές. Λασποβροχές κατά τόπους αναμένονται και την Κυριακή 11/12. Τα φαινόμενα μετά το απόγευμα θα περιοριστούν σταδιακά στη Θράκη και στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου καθώς και στα ορεινά Ηπείρου, Δυτικής Στερεάς και Πελοποννήσου. Στις περιοχές όπου αναμένονται βροχές και ενδεχομένως καταιγίδες περιλαμβάνεται και ο νομός Αττικής. Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν κατά τόπους τα 8 μποφόρ προς το βράδυ όμως θα γίνουν νοτιοδυτικοί έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι αρχικά νοτιοδυτικοί άνεμοι έως 6 μποφόρ θα στραφούν από το μεσημέρι σε δυτικούς έως 5 μποφόρ. Σημειώνεται ότι τόσο το Σάββατο 10/12 όσο και την Κυριακή 11/12 οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι θα συνοδεύονται από υψηλό κυματισμό στο Βόρειο Αιγαίο.

    Στο σχετικό βίντεο παρουσιάζεται ο υετός που αναμένεται ανά τρίωρο έως το βράδυ της Κυριακής 11/12 καθώς και το πεδίο του ανέμου:

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο