Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2023 08:52

Ηλεία: Υπό το μηδέν ο υδράργυρος το πρωί της Πέμπτης

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Υπό το μηδέν κατρακύλησε ο υδράργυρος το πρωί της Πέμπτης στην Ηλεία.

Σύμφωνα με το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Metar.gr ο υδράργυρος έφτασε στους -2,6οC το πρωί της Πέμπτης στην περιοχή του Καράτουλα.

Κατά τόπους εκδηλώθηκε ισχυρός παγετός.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες το πρωί της Πέμπτης

  • Καράτουλα: -2,6oC
  • Βαρθολομιό: -0,9oC
  • Λαμπεία: -0,2oC
  • Ζαχάρω: 0,7oC
  • Πηνεία: 0,8oC
  • Ανδρίτσαινα: 1,3oC
  • Αμαλιάδα: 2,1oC
  • Πύργος: 2,8oC
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2023 17:35

Σχετικά Άρθρα

  • Παγετός εντοπίστηκε στις καλδέρες των κολοσσιαίων ηφαιστείων του Άρη
    Παγετός εντοπίστηκε στις καλδέρες των κολοσσιαίων ηφαιστείων του Άρη

    Πρωινός παγετός έχει εντοπιστεί σε μερικά από τα μεγαλύτερα βουνά του ηλιακού μας συστήματος, στα κολοσσιαία ηφαίστεια του Άρη που υψώνονται τρεις φορές ψηλότερα από το Έβερεστ κοντά στον ισημερινό του πλανήτη.

    Τους ψυχρότερους μήνες, η λεπτή στρώση πάγου - λεπτότερη από μια ανθρώπινη τρίχα- φαίνεται να σχηματίζεται κατά τη διάρκεια της νύχτας στις καλδέρες των ηφαιστείων και σε τμήματα του χείλους τους, και στη συνέχεια να εξατμίζεται λίγες ώρες μετά την ανατολή του ήλιου.

    Ενώ το παγωμένο στρώμα είναι εξαιρετικά λεπτό, καλύπτει μια τεράστια έκταση. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι στις πιο ψυχρές εποχές του Άρη, 150.000 τόνοι νερού, που αντιστοιχούν σε 60 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, συμπυκνώνονται καθημερινά στις κορυφές των πανύψηλων βουνών, σύμφωνα με τον Guardian.

    «Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτουμε παγετό από νερό στις κορυφές των ηφαιστείων και η πρώτη φορά που τον ανακαλύπτουμε στις ισημερινές περιοχές του Άρη», δήλωσε ο Adomas Valantinas, πλανητικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Βέρνης στην Ελβετία και του Πανεπιστημίου Brown στις ΗΠΑ.

    Διαστημόπλοια σε τροχιά γύρω από τον Άρη έχουν εντοπίσει στο παρελθόν παγωμένο και υγρό νερό στον Κόκκινο Πλανήτη, με σημαντικές ποσότητες πάγου να έχουν παρατηρηθεί στο βόρειο και το νότιο πόλο. Τα μοτίβα στο τοπίο υποδηλώνουν ότι ο πλανήτης ήταν κάποτε ένας πολύ πιο υγρός, πιθανόν και κατοικήσιμος κόσμος, γεμάτος με γιγάντιες λίμνες και ελικοειδείς ποταμούς.

    «Αυτό που βλέπουμε θα μπορούσε να είναι ένα ίχνος ενός προηγούμενου αρειανού κλίματος», δήλωσε ο Valantinas για τα παγωμένα ηφαίστεια. «Θα μπορούσε να σχετίζεται με ατμοσφαιρικές κλιματικές διεργασίες που γίνονταν νωρίτερα στην ιστορία του Άρη, ίσως πριν από εκατομμύρια χρόνια».

    Ο Valantinas εντόπισε τα παγωμένα ηφαίστεια σε έγχρωμες εικόνες υψηλής ανάλυσης που τράβηξε τις πρώτες πρωινές ώρες στον Άρη το Trace Gas Orbiter (TGO) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

    Μαζί με συναδέλφους του, επιβεβαίωσε την ανακάλυψη χρησιμοποιώντας ένα φασματόμετρο στο TGO και περαιτέρω εικόνες που ελήφθησαν από το σκάφος Mars Express του οργανισμού. Ο παγετός εμφανίζεται ως μια γαλαζωπή απόχρωση στα δάπεδα της καλδέρας και απουσιάζει από τις καλά φωτισμένες πλαγιές.

    Πώς ο πάγος φτάνει στον Όλυμπο του Άρη

    Η περιοχή Θαρσίς του Άρη είναι ένα τεράστιο ηφαιστειακό οροπέδιο κοντά στον ισημερινό του πλανήτη. Φιλοξενεί δώδεκα μεγάλα ηφαίστεια, συμπεριλαμβανομένων των ορέων Παβόνις και Όλυμπος, τα οποία με ύψος σχεδόν 14,5 και 25,7 χιλιόμετρα αντίστοιχα, είναι σχεδόν δύο και τρεις φορές ψηλότερα από το Έβερεστ. Μάλιστα ο Όλυμπος του Άρη είναι πολύ πιο πλατύς από ό,τι ψηλός, καλύπτοντας μια έκταση στο μέγεθος της Γαλλίας.

    Οι επιστήμονες θεωρούσαν απίθανο να σχηματιστεί παγετός στις κορυφές των ηφαιστείων της Θαρσίδος, επειδή η ηλιοφάνεια και η αραιή ατμόσφαιρα του Άρη διατηρούν τις θερμοκρασίες της ημέρας σχετικά υψηλές, τόσο στις κορυφές όσο και στο επίπεδο του εδάφους.

    Όμως, γράφοντας στο περιοδικό Nature Geoscience, οι ερευνητές περιγράφουν πώς οι αρειανοί άνεμοι μπορούν να φυσήξουν στις πλαγιές των βουνών και να μεταφέρουν πιο υγρό αέρα στις καλδέρες, όπου συμπυκνώνεται και εγκαθίσταται ως παγετός σε συγκεκριμένες εποχές του έτους. Η μοντελοποίηση της διαδικασίας υποδηλώνει ότι ο παγετός είναι πάγος νερού, καθώς οι κορυφές δεν είναι αρκετά ψυχρές για να σχηματιστεί παγετός από διοξείδιο του άνθρακα.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ηλεία: Παγετος ακτινοβολίας το πρωί της Πέμπτης και στους -4,4oC ο υδράργυρος
    Ηλεία: Παγετος ακτινοβολίας το πρωί της Πέμπτης και στους -4,4oC ο υδράργυρος

    Χθες μας ξεγέλασαν οι προβλέψεις για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το πρωί, όμως σήμερα ο υδράργυρος έκανε βουτιά με ισχυρό παγετό ακτινοβολίας. Η θερμοκρασία το πρωί της Πέμπτης στην Ηλεία έφτασε στους -4,4oC, στην περιοχή της Μαγούλας.

    Όπως έγραψε σε ανάρτησή του και ο MSc Φυσ.Καταστροφών Θοδωρής Κονδύλης, "... με ισχυρό παγετό ακτινοβολίας ξημέρωσε η 1η Φεβρουαρίου σε αρκετές περιοχές της χώρας, σε εσωτερικές κλειστές περιοχές, κάμπους κτλ, με θερμοκρασίες που έπεσαν έως και τους -10 με -11C, σύμφωνα με το δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

    Παρακάτω ετοίμασα μια κάρτα (να θυμηθούμε και λίγο τα παλιά) με τις ελάχιστες αρνητικές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στην Ηλεία".

    pagetos

    Να σημειώσουμε πως στον Πύργο ο υδράργυρος υποχώρησε έως τους 2,4oC και στη Ζαχάρω στους 1,9oC.

  • Ηλεία: Ξημέρωσε με παγετό - Στους -3.4oC ο υδράργυρος
    Ηλεία: Ξημέρωσε με παγετό - Στους -3.4oC ο υδράργυρος

    Τσουχτερό το κρύο το πρωί της Τρίτης και ακόμα και αυτή την ώρα επιμένουν οι χαμηλές θερμοκρασίες. Η κεντρική και βόρεια Ηλεία το ένιωσε περισσότερο, ενώ στα ορεινά ο υδράργυρος άρχισε να ανεβαίνει μετά τα μεσάνυχτα, αντί να υποχωρεί.

    Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στις 7.40 το πρωί στο σταθμό του meteo.gr στη Μαγούλα στους -3.4oC και ακολούθησε στις χαμηλές τιμές το Βαρθολομιό. Στη Λαμπεία και την Ανδρίτσαινα η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στο πρώτο ημίωρο μετά τα μεσάνυχτα. Πιο “ζεστός” στη γενικότερη παγωνιά ο Πύργος με 2,7oC στις 8.10 το πρωί.

    Οι χαμηλότερες τιμές που καταγράφηκαν από το δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo.gr) και του metar.gr (Λαμπεία)

    Ωλένη: -3.4oC
    Βαρθολομιό: -2.2oC
    Λαμπεία: -1.2oC
    Ανδρίτσαινα: -0.7oC
    Πηνεία: -0.7oC
    Αμαλιάδα: -0.3oC
    Ζαχάρω: 1.4oC
    Πύργος: 2.7oC

  • Ηλεία: Με παγετο την Τρίτη
    Ηλεία: Με παγετο την Τρίτη

    Παγετό τοπικά ισχυρό αναμένεται να εκδηλωθεί το πρωί της Τρίτης σε αρκετές περιοχές της Ηλείας. Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες του meteo.gr η θερμοκρασία θα κυμανθεί τους 2oC 'εως τους 12oC από τους -4oC έως τους 7oC στα ορεινά του νομού.

    Βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 4-5 μποφόρ θα πνέουν στο Ιόνιο, ενισχυόμενοι προοδευτικά κατά τόπους στα 6 μποφόρ.

    Στην υπόλοιπη Ελλάδα

    Βελτιωμένος καιρός και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές. Τοπικές βροχές στη Βόρεια Κρήτη. Παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά. Ισχυρός παγετός, περιορισμένη ορατότητα και ομίχλες τη νύχτα και νωρίς τα πρωί στα βόρεια ηπειρωτικά.

    Πιο αναλυτικά, την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024 σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα αναμένεται βελτιωμένος καιρός με τοπικά αυξημένες νεφώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά, στη Θράκη και στο Αιγαίο. Τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν στη Βόρεια Κρήτη μέχρι το μεσημέρι. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθεί παγετός. Ισχυρός θα είναι ο παγετός στα βόρεια ηπειρωτικά όπου θα συνδυαστεί με περιορισμένη ορατότητα και ομίχλες.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -14 έως 5 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -8 έως 8, στην Ήπειρο από -4 έως 13, στη Θεσσαλία από -5 έως 11 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -2 έως 12-14, στα Επτάνησα από 2 έως 13 βαθμούς, στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου από 3 έως 11 βαθμούς και στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη από 7 έως 13-15 βαθμούς Κελσίου.

    Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 μποφόρ και στην αρχή της ημέρας στα νότια πελάγη 7 μποφόρ. Βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 4-5 μποφόρ θα πνέουν στο Ιόνιο, ενισχυόμενοι προοδευτικά κατά τόπους στα 6 μποφόρ.

    Στην Αττική περιμένουμε λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ και στην αρχή της ημέρας στα ανατολικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 12-13 βαθμούς.

    Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια και αρκετό κρύο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες κυρίως διευθύνσεις ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 7 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2-4 βαθμούς χαμηλότερες.

    Πηγή: meteo.gr

  • Meteo: «Πολικές» θερμοκρασίες και παγετός - Πού έδειξε -12 βαθμούς το «θερμόμετρο»
    Meteo: «Πολικές» θερμοκρασίες και παγετός - Πού έδειξε -12 βαθμούς το «θερμόμετρο»

    Παγετός και χαμηλές θερμοκρασίες επικράτησαν το πρωί της Κυριακής (14/1) στα βόρεια της χώρας, με τον υδράργυρο να πέφτει κατά τόπους κάτω από τους -10, ακόμη και τους -12 βαθμούς Κελσίου, όπως καταγράφει το meteo.

    Ειδικότερα, ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν σε αρκετές περιοχές του Νευροκοπίου, με την πιο χαμηλή να καταγράφεται στο Οχυρό, φτάνοντας τους -10,7 βαθμούς Κελσίου.

    Από την ψυχρή «εισβολή» επηρεάστηκαν και αρκετές περιοχές της Κοζάνης.

    Στα χιονοδρομικά κέντρα και τα ορεινά καταφύγια, που δεν περιλαμβάνονται στον πίνακα, καταγράφηκαν ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες, με την ελάχιστη θερμοκρασία να καταγράφεται στο Σέσι Παρνασσού με -12,9 °C.

    Πάντως, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα, την Κυριακή (14/1) αναμένεται να επικρατήσει ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα δυτικά και νότια, παγετός στα ηπειρωτικά, με τον υδράργυρο να αρχίζει σταδιακά να ανεβαίνει.

    Πηγή: cnn.gr

  • ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις καλλιεργειών προανθικού σταδίου
    ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις καλλιεργειών προανθικού σταδίου

    Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

    Καταβλήθηκε από τον ΕΛΓΑ το υπόλοιπο των αποζημιώσεων για καλλιέργειες, οι οποίες επλήγησαν στο προανθικό στάδιο από τον «Παγετό Άνοιξη 2021».

    Με την καταβολή της πληρωμής αυτή συμπληρώνεται το 100% της αξίας των αποζημιώσεων σε 960 δικαιούχους αγρότες των υποκαταστημάτων Τρίπολης, Αλεξανδρούπολης και Κοζάνης, ύψους 1.109.398,50 ευρώ.

    Σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ, συνεχίζεται η επεξεργασία των ενστάσεων των παραγωγών, οι οποίοι υπάγονται στα υποκαταστήματα του Οργανισμού Βέροιας και Λάρισας, ώστε στο άμεσο μέλλον να εξοφληθούν και αυτοί.

    Εν αναμονή για τις πυρκαγιές του 2021

    Το ποσό των 691.740 ευρώ θα καταβληθεί ως προκαταβολή για αποζημιώσεις από τις ζημιές που προκάλεσαν σε εκμεταλλεύσεις οι πυρκαγιές του 2021, με δικαιούχους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

    Σύμφωνα με ΚΥΑ, η προκαταβολή είναι ίση με το 35% του συνόλου της αρχικής εκτίμησης ζημιών από τον ΕΛΓΑ, ανερχόμενη σε 50,40 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και σε 33,60 ευρώ ανά δέντρο για λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες και καταβάλλεται το αργότερο εντός τεσσάρων ετών από την ημερομηνία επέλευσης της θεομηνίας.

    Πηγή: In.gr

  • Ηλεία: "Βουτιά" στους -3,5oC ο υδράργυρος
    Ηλεία:

    Με αρκετή παγωνιά ξημέρωσε η Κυριακή στην Ηλεία. Ο υδράργυρος σε πολλές περιοχές του νομού έκανε "βουτιά" υπό το μηδέν, κυρίως σε πεδινές περιοχές, όπως η Ωλένη και το Βαρθολομιό και λιγότερο στα ορεινά.

    Ενδεικτικά οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που κατέγραψε σήμερα το πρωί το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr και του metar.gr στην Ηλεία.

    Ωλένη: -3,5oC
    Βαρθολομιό: -1,9oC
    Λαμπεία: -1,1oC
    Πηνεία: -0,4oC
    Αμαλιάδα: 0oC
    Ανδρίτσαινα: 0,6oC
    Πύργος: 3oC

  • Πάγωσε η Ηλεία: Στους -3,4oC τα ξημερώματα ο υδράργυρος
    Πάγωσε η Ηλεία: Στους -3,4oC τα ξημερώματα ο υδράργυρος

    Ίσως το πιο κρύο πρωινό του φετινού χειμώνα έως τώρα, ήταν το σημερινό, καθώς λόγω της “Μπάρμπαρα” ο υδράργυρος έχει υποχωρήσει αρκετά. Μπορεί η Ηλεία να μην έχει τις χιονοπτώσεις της Αττικής ή άλλων περιοχών, όμως το κρύο είναι τσουχτερό και έτσι θα εξελιχθεί ο καιρός έως το τέλος της εβδομάδας.

    Ο υδράργυρος στην Ηλεία στις περισσότερες περιοχές υποχώρησε πολύ υπό το μηδέν.

    Δείτε τι κατέγραψε το δίκτυο των μετεωρολογικών του meteo.gr και του metar.gr

    • Ωλένη: -3,4οC
    • Βαρθολομιό: -3,3οC
    • Λαμπεία: -3,1οC
    • Πηνεία: -2,4οC
    • Ανδρίτσαινα: -1,9οC
    • Αμαλιάδα: -1,7οC
    • Πύργος: 2,9οC
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο