Επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ, στο οποίο αναφέρεται πώς θα εξελιχτούν οι βροχέςκαι καταιγίδες τις επόμενες ώρες καθώς και ποιες περιοχές της Αττικής θα πληγούν.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΜΥ:
Σήμερα Δευτέρα (12-06-2023), βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά, οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρές και θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και χαλαζοπτώσεις. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Πιο συγκεκριμένα, οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι:
Η Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης), η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης και της δυτικής Αττικής) καθώς η κεντρική και η ανατολική Πελοπόννησος.
Έρχεται και νέα κακοκαιρία - Η πρόγνωση Μαρουσάκη
Με τον άστατο καιρό να επιμένει θα κυλήσει και το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί η ημέρα να αρχίζει με ήπιες καιρικές συνθήκες, καθώς όμως θα οδηγούμαστε χρονικά προς το απόγευμα και που έχουμε και το μέγιστο των θερμοκρασιών, θα αναπτύσσονται νέφη αστάθειας – καταιγιδοφόρα νέφη και κατά κανόνα στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας θα εκδηλώνονται μπόρες και τοπικά ισχυρές καταιγίδες, φαινόμενα που ενδέχεται να συνοδεύονται από χαλάζι, μεγάλο όγκο νερού αλλά και ισχυρούς και με μεγάλη συχνότητα κεραυνούς.
Παρατηρώντας τους χάρτες καιρού στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα, μπορούμε να δούμε την ανάπτυξη ενός ατμοσφαιρικού βουνού το οποίο λαμβάνει τη μορφή του κεφαλαίου γράμματος «Ωμέγα» της ελληνικής αλφαβήτου και που στην ουσία εμποδίζει την κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Αυτή η εξέλιξη, σύμφωνα με τον ιστότοπο του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη, έχει σαν αποτέλεσμα τη ροή βαρομετρικών συστημάτων στην περιοχή μας από βορρά προς νότο με αποτέλεσμα ψυχρότερες αέριες μάζες στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα να λιμνάζουν πάνω από την περιοχή μας και οι οποίες συνδυαζόμενες με τις πολύ πιο θερμές κάτω χαμηλά να προκαλούν αυτόν τον ιδιαίτερα άστατο καιρό.
Άστατος καιρός και άνοδος της θερμοκρασίας από την Πέμπτη
Η κίνηση ενός βαρομετρικού χαμηλού από την περιοχή της Ιταλίας ανατολικότερα, αναμένεται να πυροδοτήσει την αστάθεια και πάλι από την Πέμπτη και στη συνέχεια, ενώ ταυτόχρονα θα μεταφέρει έστω και για λίγο πολύ θερμές αέριες μάζες προς την περιοχή μας ανεβάζοντας τον υδράργυρο την Πέμπτη προς τα ανατολικά και νότια κοντά στους 33 με 34 βαθμούς κελσίου.
Δεν φταίει για όλα η κλιματική κρίση
Αυτός ο μη συμβατός με την εποχή καιρός και που έχει προβληματίσει αρκετούς, δεν εμφανίζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας τέτοια εποχή. Αν πάμε λίγο τον χρόνο πίσω στο 2002 θα θυμηθούμε ανάλογες καιρικές καταστάσεις που τότε έθεταν και αρκετούς προβληματισμούς για την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Εκείνη την περίοδο σφοδρή χαλαζόπτωση είχε επηρεάσει το νομό Αττικής ενώ οι καταιγίδες εκείνων των ημερών είχαν θέσει εκτός λειτουργίας και αρκετούς σταθμούς του Μετρό. Πηγαίνοντας τους μήνες λίγο ακόμα πιο πίσω μπορούμε να θυμηθούμε και την ασυνήθιστη χιονόπτωση που είχε πλήξει το νομό Αττικής στις αρχές του ίδιου έτους. Τελικά, ο καιρός κάνει κάποιους κύκλους τους οποίους η επιστήμη δεν μπορεί να ερμηνεύσει απόλυτα και λογικό μιας κι έχουμε να κάνουμε με χαοτικά φαινόμενα, παρόλα αυτά δεν είναι σωστό κάθε φορά που μας προβληματίζουν οι καιρικές συνθήκες, να επικαλούμαστε την κλιματική αλλαγή ή την κλιματική κρίση, καταλήγει ο κ. Μαρουσάκης.
Πηγή: Ethnos.gr