Καιρός

Κονδύλης: Μεγάλα ύψη βροχής στο Πλουτοχώρι - Το 2021 είχε συμβεί ανάλογο επεισόδιο

Κονδύλης: Μεγάλα ύψη βροχής στο Πλουτοχώρι - Το 2021 είχε συμβεί ανάλογο επεισόδιο

Την δική του εκτίμηση για την εικόνα της κακοκαιρίας που έπληξε το Πλουτοχώρι και οδήγησε στο να χαθούν δύο άνθρωποι (μια νεκρή, ένας αγνοούμενος) την περασμένη Δευτέρα, έδωσε ο MSc Φυσικών Καταστροφών - Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης - Μετεωρολογίας και Κλιματικής Αλλαγής, Θεόδωρος Κονδύλης.

Ουσιαστικά φαίνεται πως το φαινόμενο ήταν αρκετά τοπικό, αλλά δεν υπάρχουν στο πλαίσιο της μετεωρολογικοί σταθμοί στην περιοχή της Κρέστενας (παρά μόνο στην Ανδρίτσαινα) για να καταγράφουν τα δεδομένα, σε μια περιοχή ευάλωτη μετεωρολογικά.

Όπως έγραψε σε ανάρτησή του ο Θοδωρής Κονδύλης: “Σχετικά με το επεισόδιο ξαφνικής πλημμύρας στο Πλουτοχώρι Κρεστένων της 15ης Ιανουαρίου 2024, καταγράφηκαν από 40 έως 90 χιλιοστά στους πλησιέστερους μετεωρολογικούς σταθμούς Πύργου & Ανδρίτσαινας αντίστοιχα σε περίπου ένα 10ωρο. Εκτιμάται ότι το ύψος βροχής πρέπει να κινήθηκε στα επίπεδα της Ανδρίτσαινας. Θα ήταν χρήσιμο η λειτουργία μετεωρολογικού σταθμού στα Κρέστενα. Δυστυχώς η περιοχή δεν έχει κάλυψη.

Ανάλογο επεισόδιο είχε σημειωθεί ξανά στις 26 Ιανουαρίου 2021 ( http://bit.ly/3U67wvZ ), είχε καταγράφει τότε ύψος βροχής από ερασιτεχνικό βροχομετρικό σταθμό στα Καλυβάκια 85,5mm.

Για να εξετάσουμε τους παράγοντες που οδηγούν σε πλημμύρα, ενός επεισοδίου ισχυρής βροχόπτωσης, δεν αρκεί μόνο η βροχομετρική παρατήρηση, χρειάζεται να εξετάσουμε τις γεωλογικές ιδιαιτερότητες της περιοχής, πληθώρα παραγόντων όπως την στερεοπαροχή από τη διάβρωση των ανάντη περιοχών, τις ανθρώπινες παρεμβάσεις κατά μήκος του υδρογραφικού δικτύου, τα υφιστάμενα έργα και η μεταφορά ογκωδών αντικειμένων από την ταχύτητα των υδάτων.

Η περιοχή χρήζει μελέτης για προσαρμοστικές παρεμβάσεις. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει εκ νέου επανάληψη σε όχι απαραίτητα ακραίες συνθήκες”.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup