Τρίτη, 26 Μαρτίου 2024 14:07

Meteo: Έρχεται νέα εφαρμογή που προειδοποιεί για τα έντονα καιρικά φαινόμενα - Πώς θα λειτουργεί

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ένα νέο εργαλείο έγκαιρης ενημέρωσης και προειδοποίησης για έντονα καιρικά φαινόμεναανέπτυξε το ΕΘνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, σε συνεργασία με την περιφέρεια Θεσσαλίας.

Τι κάνει το application

Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο:

«Η εφαρμογή, η οποία είναι προσβάσιμη στη διεύθυνση meteo.gr/thessaly παρέχει σε μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα:

  • παρατηρήσεις από το δίκτυο σταθμών του Meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην περιοχή
  • δορυφορικές παρατηρήσεις νεφών
  • χάρτες πρόγνωσης καιρού (με δυνατότητα ζουμ, απεικόνισης της πρόγνωσης σε κάθε σημείο, κλπ)

Επιπροσθέτως η εφαρμογή παρέχει τη δυνατότητα αυτόματης αποστολής ειδοποιήσεων σε περίπτωση υπέρβασης προκαθορισμένων ορίων (πχ. μεγάλο ύψος βροχής, πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι).

Στο πλαίσιο αυτού του έργου έχει προβλεφθεί η εγκατάσταση 13 νέων μετεωρολογικών σταθμών (οι περισσότεροι έχουν ήδη τοποθετηθεί και τροφοδοτούν ήδη την εφαρμογή με τις μετρήσεις τους) καθώς και η εγκατάσταση τριών μετρητών στάθμης νερού σε ποτάμια. Στο άμεσο μέλλον το δίκτυο αυτό θα πυκνώσει ακόμα περισσότερο, ενώ θα προστεθούν και νέες πληροφορίες και δεδομένα στην εφαρμογή».

Δίνει και χρήσιμες πληροφορίες στον αγροτικό τομέα

Ο κ. Λαγουβάρδος επισημαίνει πως: «Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι η εφαρμογή δεν είναι χρήσιμη μόνο για την πολιτική προστασία της περιοχής αλλά περιλαμβάνει και χρήσιμες πληροφορίες για τομείς της οικονομίας που επηρεάζονται σημαντικά από τα καιρικά φαινόμενα, όπως ο αγροτικός τομέας. Προβλέπεται μελλοντικά η συγκεκριμένη εφαρμογή να εξειδικευθεί ακόμα περισσότερο ώστε να καλύπτει τις εξειδικευμένες ανάγκες του συγκεκριμένου τομέα.

Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη κάνει τα έντονα καιρικά φαινόμενα συχνότερα και βιαιότερα. Οι καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023 στη Θεσσαλία κατέδειξαν με τον πιο έντονο και δραματικό τρόπο την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση του καιρού στην περιοχή, για παροχή εξειδικευμένων προγνώσεων και έκδοση σχετικών ειδοποιήσεων. Επομένως, αξιοποιώντας την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, αναπτύσσουμε συνεχώς νέες υπηρεσίες για την καλύτερη ενημέρωση αρχών και πολιτών».

Πηγή: Ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Μαρτίου 2024 13:26

Σχετικά Άρθρα

  • Δεν αποκλείονται πλημμύρες σε μεγάλα αστικά κέντρα τα επόμενα χρόνια: «Καμπανάκι» Λαγουβάρδου για την κλιματική αλλαγή
    Δεν αποκλείονται πλημμύρες σε μεγάλα αστικά κέντρα τα επόμενα χρόνια: «Καμπανάκι» Λαγουβάρδου για την κλιματική αλλαγή

    Με εικόνες και καταστάσεις, που ενδεχομένως δεν είχαμε φανταστεί ποτέ ότι θα μπορούσαμε να δούμε και αρκετές από αυτές παραπέμπουν σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε αντιμέτωποι εξαιτίας των αλλαγών του κλίματος, για τις οποίες σε σχεδόν αποκλειστικό βαθμό ευθύνονται ανθρώπινες δραστηριότητες.

    Έτσι, κατά τον μετεωρολόγο και διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο, δεν είναι απίθανο τα επόμενα χρόνια να δούμε εκτεταμένες πλημμύρες σε μεγάλα αστικά κέντρα της Δυτικής Ευρώπης, όπως το Λονδίνο, το Βερολίνο και το Παρίσι, καθώς και ασυνήθιστη ζέστη στη Βόρεια Ευρώπη με ταυτόχρονο πέρα από το φυσιολογικά επίπεδα κρύο στη λεκάνη της Μεσογείου.

    Η χώρα μας δεν πρόκειται να αποτελέσει εξαίρεση από τον κανόνα. Άλλωστε, ήδη βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις πέρα από κάθε προηγούμενο βροχοπτώσεις στη Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο του 2023. Δεν είναι απίθανο τα επόμενα χρόνια να δούμε υψηλής έντασης βροχοπτώσεις, για παράδειγμα, στην ανατολική Κρήτη, η οποία απειλείται από το φαινόμενο της ερημοποίησης και ταυτόχρονα έντονη ξηρασία στα Ιωάννινα ή στα νησιά του Βορείου Ιονίου, όπου οι βροχές αποτελούν αρκετά σύνηθες φαινόμενο. Άλλωστε, όπως υπενθυμίζει ο κ. Λαγουβάρδος, το 2019 η Κρήτη αναδείχθηκε σε… πρωταθλήτρια σε ετήσια ύψη βροχόπτωσης στη χώρα και το νησί γνώρισε πλημμύρες εξαιτίας αυτής της κατάστασης.

    Σε ό,τι αφορά το ιδιαίτερα περίεργο φαινόμενο των πλημμυρών στη δυτική πλευρά της ερήμου Σαχάρας, ο κ. Λαγουβάρδος αναφέρει στο ethnos.gr ότι δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

    «Δεν μπορούμε να πούμε εύκολα ότι η κλιματική αλλαγή είναι υπεύθυνη για τις πλημμύρες στη Σαχάρα. Δεν μπορούμε να τις αποδώσουμε με σιγουριά σε αυτήν, από τη στιγμή που το φαινόμενο έχει ξανασυμβεί. Μπορεί να συμβαίνει αραιά μεν αλλά συμβαίνει», λέει στο ethnos.gr ο κ. Λαγουβάρδος.

    «Πρέπει να συνηθίσουμε στα ακραία φαινόμενα»

    Κατά τον μετεωρολόγο και Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα, θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι θα βρισκόμαστε ολοένα και συχνότερα αντιμέτωποι με ακραία καιρικά φαινόμενα και τις συνέπειες που προκαλούνται από αυτά.

    «Είναι γεγονός ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο έντονα και ταυτόχρονα αυξάνεται η συχνότητά τους. Έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας, η οποία προκαλεί βροχοφόρα φαινόμενα, οι συνέπειες των οποίων γίνονται ολοένα και χειρότερες. Αυτές είναι απόρροια και των δεδομένων που έχουμε στο έδαφος, από τη στιγμή που υπάρχει έντονη αστικοποίηση, μπάζωμα ρεμάτων, χτίσιμο σε ρέματα και τα λοιπά. Δυστυχώς, πρέπει να συνηθίσουμε σε αυτές τις καταστάσεις», υποστηρίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

    Κατά τον ίδιο, στα ακραία καιρικά φαινόμενα θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τους καύσωνες, των οποίων αυξάνεται όχι μόνο η συχνότητα αλλά και η διάρκειά τους, κάτι που ζήσαμε στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι.

    «Το καλοκαίρι του 2024 είχαμε μεγάλης διάρκειας καύσωνες. Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν σημειώνονταν μόνο την ημέρα αλλά και το βράδυ. Αυτοί οι καύσωνες ήταν σίγουρα συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και θα πρέπει να περιμένουμε συχνότερα τέτοια φαινόμενα. Να πάρουμε, για παράδειγμα, περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων που βλέπουμε ότι ζεσταίνονται πολύ. Επίσης, ιδίως τη νύχτα οι κάτοικοι των αστικών κέντρων κινδυνεύουν από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες τους δημιουργούν θερμική επιβάρυνση. Είναι πιθανό να βλέπουμε ολοένα και συχνότερα θερμοκρασίες ρεκόρ. Οι κάτοικοι των αστικών κέντρων κινδυνεύουν πολύ και από τις πλημμύρες, αφού είναι δυσκολότερη στις πόλεις η απορροή των υδάτων», τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

    Δεν μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους οι πολίτες

    Αναφερόμενος στους πολίτες που ανήκουν στη μικρομεσαία τάξη αλλά και σε αυτούς που έχουν χαμηλά εισοδήματα -και οι δύο τάξεις περιλαμβάνουν τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο-, ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σημειώνει ότι ουσιαστικά δεν μπορούν να κάνουν κάτι, για να βοηθήσουν τον εαυτό τους από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

    Έτσι, εκτός από το ότι οι προηγμένες χώρες θα πρέπει να συμφωνήσουν, ώστε να μειώσουν τις εκπομπές των επικίνδυνων αέριων ρύπων, «σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει οι πόλεις να γίνουν περισσότερο βιώσιμες. Να φυτευτεί, για παράδειγμα, περισσότερο πράσινο αλλά και να μονωθούν τα κτίρια. Όμως, αυτές οι μονώσεις κοστίζουν αρκετά χρήματα, ιδίως όταν πρόκειται για παλαιά κτίρια. Ένας μέσος πολίτης δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος, με συνέπεια να μην μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για να προστατεύσει τον εαυτό του. Άρα, εκτός από τον Θεό, θα πρέπει να περιμένουν απαραιτήτως βοήθεια από το κράτος, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», καταλήγει ο Κώστας Λαγουβάρδος.

    Πηή: Ethnos.gr
  • Μeteo: Αυξάνονται οι θάνατοι από πλημμύρες στην Ελλάδα – Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα τελευταία 45 χρόνια
    Μeteo: Αυξάνονται οι θάνατοι από πλημμύρες στην Ελλάδα – Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα τελευταία 45 χρόνια

    Από την ανάλυση 45 ετών καταδεικνύεται πόσο επικίνδυνες είναι οι πλημμύρες για την ανθρώπινη ζωή - Οι μισοί από τους 190 θανάτους της περιόδου, σημειώθηκαν την τελευταία δεκαετία.

    Τα τελευταία 45 χρόνια (1980 έως σήμερα), η Ελλάδα έχει βιώσει 70 θανατηφόρες πλημμύρες λόγω έντονων βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα 190 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

    Τα θανατηφόρα πλημμυρικά επεισόδια καταγράφονται συστηματικά από την ομάδα METEO του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και δίνουν μια εικόνα των καταστροφικών επιπτώσεων των πλημμυρών.

    Τα δεδομένα αποκαλύπτουν μια ανησυχητική τάση: ο αριθμός των θανάτων από πλημμύρες αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

    Όπως επισημαίνεται καθίσταται αναγκαία η ενίσχυση των μέτρων πρόληψης

    Πλημμυρικά επεισόδια και απώλειες ζωής από πλημμύρες στην Ελλάδα από το 1980 μέχρι και το 2024

    Οι πιο επικίνδυνοι μήνες

    Ενδεικτικά, την τελευταία δεκαετία σημειώθηκαν οι μισοί από τους καταγεγραμμένους θανάτους στο σύνολο της περιόδου των 45 ετών. Οι περισσότερες απώλειες (60%) καταγράφονται τους φθινοπωρινούς μήνες, επιβεβαιώνοντας την επικινδυνότητα των βροχοπτώσεων αυτήν την εποχή.

    Πλημμυρικά επεισόδια και απώλειες ζωής από πλημμύρες ανά μήνα στην Ελλάδα από το 1980 μέχρι και το 2024

    Τα διαθέσιμα δημογραφικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η πλειονότητα όσων έχασαν τη ζωή τους σε αυτά τα επεισόδια ήταν άνδρες (65%). Σε ότι αφορά την ηλικία, το 60% ήταν άνω των 45 ετών.

    Θύματα από πλημμύρες ανά ηλικιακή κατηγορία

    Υπογραμμίζεται η σημασία της ετοιμότητας

    Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της ετοιμότητας, ειδικά κατά τους φθινοπωρινούς μήνες όταν ο κίνδυνος έντονων και ακραίων βροχοπτώσεων και πλημμυρικών φαινομένων αυξάνεται.

    «Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες και έγκυρες επιστημονικές μελέτες, η συχνότητα και η ένταση των βροχοπτώσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχουν ήδη αυξηθεί και είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθιστώντας αναγκαία την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους που συνδέονται με πλημμύρες» αναφέρεται.

    Πηγή: In.gr
  • Φθάνει το «πρώτο κρύο»: Κατακόρυφη πτώση θερμοκρασίας και ισχυροί βοριάδες με ριπές 90 χλμ.
    Φθάνει το «πρώτο κρύο»: Κατακόρυφη πτώση θερμοκρασίας και ισχυροί βοριάδες με ριπές 90 χλμ.

    Άρδην αλλάζει το σκηνικό του καιρού μέσα στις επόμενες ώρες, καθώς με τους βοριάδες να ενισχύονται σημαντικά από απόψε, την Πέμπτη η έντασή τους θα φτάνει ακόμη και τα 8 μποφόρ, κυρίως στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση σε πολλές περιοχές της χώρας, η οποία θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή στα ανατολικά.

    Κύριο χαρακτηριστικό του καιρού την Πέμπτη (17.10.2024), θα είναι οι ισχυροί άνεμοι με τις ριπές τους να ξεπερνούν τα 90 χιλιόμετρα την ώρα. Σύμφωνα με το meteo σημαντική ενίσχυση αναμένεται να παρουσιάσουν οι βόρειοι άνεμοι που θα πνέουν στο Αιγαίο.

    Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, oι ισχυρότεροι άνεμοι θα εντοπίζονται στις Βόρειες Κυκλάδες, σε νησιωτικά τμήμα του Ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Σάμος και Ικαρία), στη Θάλασσα των Κυθήρων και στα νότια τμήματα της Κρήτης.

    Όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη οι ριπές του ανέμου είναι ιδιαίτερα αυξημένες:

    Gusts_Oct17.jpg

    Η πρόγνωση της Νικολέτας Ζιακοπούλου:

    Για αισθητή πτώση της θερμοκρασίας μέσα στις επόμενες ώρες, έκανε λόγο και η μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Νικολέτα Ζιακοπούλου.

    Στις περισσότερες περιοχές της χώρας δεν θα ξεπερνάμε τους 22-23 βαθμούς, ενώ ειδικά τη νύχτα και νωρίς το πρωί το κρύο θα είναι αισθητό. Πάντως, οι βροχές θα είναι ελάχιστες.

    Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη περιμένουμε τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές σε κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία και ανατολική Στερεά.

    Οι άνεμοι βόρειοι έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει στα κεντρικά και τα βόρεια τους 21 βαθμούς, έως 25 με 27 στα υπόλοιπα.

    Στην Αττική περιμένουμε παροδική συννεφιά. Οι άνεμοι βόρειοι έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 14 έως 24 βαθμούς.

    Στην Θεσσαλονίκη θα έχουμε νεφώσεις. Οι άνεμοι ανατολικοί έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 11 έως 20 βαθμούς.

    Την Παρασκευή περιμένουμε αρκετή ηλιοφάνεια με κάποιες τοπικές νεφώσεις κυρίως στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα.

    Οι άνεμοι νοτιοανατολικοί στο Ιόνιο έως 5 μποφόρ, στο Αιγαίο βοριάδες έως 8 μποφόρ μόνο στη θάλασσα Κυθήρων.

    Η θερμοκρασία έως 25 βαθμούς στα δυτικά και τα νότια, έως 22 στα υπόλοιπα.

    Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Πέμπτη:

    Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο (κυρίως στα ανατολικά και νότια) νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, την Θεσσαλία καθώς και την ανατολική Στερεά.
    Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.

    Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 και τοπικά στα κεντρικά και τα νότια 8 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, η οποία στα κεντρικά και τα βόρεια τμήματα της ανατολικής χώρας θα είναι σημαντική. Θα φτάσει στα βόρεια και τη Θεσσαλία τους 19 με 21 βαθμούς, στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά τους 22 με 24 βαθμούς, στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 24 με 26 και τοπικά τους 27 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 22 με 24 βαθμούς Κελσίου.

    ΑΤΤΙΚΗ
    Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες.
    Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες.
    Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
    Καιρός: Τοπικές νεφώσεις οι οποίες στη Μακεδονία θα είναι αυξημένες. Ασθενείς τοπικές βροχές θα σημειωθούν στην κεντρική και τη δυτική Μακεδονία.
    Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές με ασθενείς τοπικές βροχές στα νότια.
    Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 13 έως 26 και τοπικά στη δυτική Πελοπόννησο έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές.
    Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 και τοπικά στην ανατολική Πελοπόννησο έως 25 βαθμούς Κελσίου.

    ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
    Καιρός: Στις Κυκλάδες αραιές νεφώσεις που από το απόγευμα θα πυκνώσουν. Στην Κρήτη τοπικές νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές μέχρι το μεσημέρι στα νοτιοδυτικά.
    Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 18 έως 24 και τοπικά στη νότια Κρήτη έως 26 βαθμούς Κελσίου.

    ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
    Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
    Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα κεντρικά και νότια τοπικά 8 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από 16 έως 23 βαθμούς και στα Δωδεκάνησα από 18 έως 26 και τοπικά έως 27 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ
    Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές.
    Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 και στις Σποράδες 4 με 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 11 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Λαγουβάρδος: Αβέβαιο αν θα ξεκινήσει το La Nina – Πώς επηρεάζει την Ελλάδα
    Λαγουβάρδος: Αβέβαιο αν θα ξεκινήσει το La Nina – Πώς επηρεάζει την Ελλάδα

    Το φαινόμενο La Nina εξηγεί ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος στο CNN Greece, υπογραμμίζοντας πως δεν είμαστε ακόμα σε τέτοια φάση, και δεν είναι σίγουρο αν θα μπούμε, σύμφωνα με τις έως τώρα εποχικές προγνώσεις. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο φετινός χειμώνας στην Ευρώπη αναμένεται πιο κρύος σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, λόγω του La Nina.

    Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους που επικαλείται το Bloomberg, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σκανδιναβία θα είναι τα πιο κρύα μέρη της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου. Αντίθετα, η νοτιοανατολική Ευρώπη και η νότια Ισπανία είναι πιθανό να παραμείνουν θερμές, σύμφωνα με τη Maxar Technologies.

    Ο κ. Λαγουβάρδος επισημαίνει ότι βρισκόμαστε στην περίοδο κατά την οποία το φαινόμενο παρακολουθείται από τα κέντρα του εξωτερικού.

    «Δεν είμαστε ακόμα σε αυτή τη φάση (του La Nina). Αυτό παρακολουθείται από μεγάλα κέντρα του εξωτερικού. Εξαιρετική δουλειά κάνει η αυστραλιανή μετεωρολογική υπηρεσία γιατί είναι κοντά στην περιοχή, η οποία είναι και από αυτές που ανακοινώνουν σε ποιο επίπεδο είμαστε. Τώρα είμαστε απλά σε αυτό που ονομάζουν «Παρακολούθηση«, το« La Nina Watch» σημειώνει και συνεχίζει:

    «Δηλαδή δεν έχουμε μπει, υπάρχει μια αρκετά μεγάλη πιθανότητα, αλλά όχι σίγουρα, ότι μπορεί να μπούμε σε κατάσταση La Nina τους επόμενους μήνες, από την αρχή της καινούριας χρονιάς, αλλά αυτό είναι ακόμα πολύ αβέβαιο».

    Το ανάποδο του El Nino

    Τι είναι όμως το φαινόμενο La Nina; Όπως εξηγεί ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, «το La Nina είναι το ανάποδο φαινόμενο του El Nino». Αυτό σημαίνει ότι πέφτουν οι θερμοκρασίες στην περιοχή που επηρεάζει και τα νερά στις περιοχές του Ειρηνικού που είναι κοντά στον Ισημερινό, ψυχραίνονται επιφανειακά.

    Όπως λέει, το La Nina «είναι ένα φαινόμενο το οποίο προφανώς επηρεάζει το παγκόσμιο κλίμα. Όταν έχουμε για παράδειγμα El Nino, που έχουμε ζεστά νερά, έχουμε συνήθως υψηλές θερμοκρασίες γιατί ανεβάζουν τον μέσο όρο της θερμοκρασίας του πλανήτη, ξεκινώντας από τα νερά του Ειρηνικού».

    «Στο La Nina έχεις το ανάποδο γεγονός, μπορεί να ρίξει λίγο τις θερμοκρασίες σε εκείνη την περιοχή (Ειρηνικό). Αλλά μέχρι εκεί, δηλαδή δεν έχει επιπτώσεις τόσο μακριά, και ειδικά την περιοχή μας», συνεχίζει ο ίδιος.

    «Κάθε μήνα βγαίνει μια εκτίμηση για το πότε θα ξεκινήσει. Η εκτίμηση τώρα απέχει πολύ», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ το χαρακτηρίζει «αργής εξέλιξης φαινόμενο με μεγάλη διάρκεια».

    Όσον αφορά τις περιοχές που επηρεάζονται από το φαινόμενο, ο κ. Λαγουβάρδος σημειώνει: «Ο καιρός στην Ευρώπη είναι ακόμα αβέβαιο πόσο θα επηρεαστεί από φαινόμενα La Nina. Στην περιοχή μας ακόμα λιγότερο».

    Δεν σχετίζεται με τις θερμοκρασίες του Οκτωβρίου στην Ελλάδα

    Παράλληλα, ο κ. Λαγουβάρδος υπογραμμίζει ότι οι θερμοκρασίες του Οκτωβρίου στη χώρα μας, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το La Nina.

    Υπενθύμισε τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στη χώρα μας την περασμένη εβδομάδα, που ακολουθήθηκαν από μια ψυχρή εισβολή που έριξε τις θερμοκρασίες σε κανονικά επίπεδα, ενώ όπως λέει θα ξαναέχουμε θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά.

    «Αλλά είναι πράγματα τα οποία συμβαίνουν μέσα στο φθινόπωρο, ούτε ακραία είναι. Απλά γίνεται συχνότερο, αυτό έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή», καταλήγει.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Κακοκαιρία Cassandra: Ραγδαία αλλαγή του καιρού τις επόμενες ώρες – Δείτε χάρτες
    Κακοκαιρία Cassandra: Ραγδαία αλλαγή του καιρού τις επόμενες ώρες – Δείτε χάρτες

    Μετά το μεσημέρι της Παρασκευής , ο καιρός στο Βόρειο Ιόνιο θα παρουσιάσει επιδείνωση και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή

    Ραγδαία αλλαγή θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ώρες καθώς η κακοκαιρία Cassandra θα σαρώσει μετά το μεσημέρι αρκετές περιοχές της χώρας.

    Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/, μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής 04/10 και από τα βορειοδυτικά, με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

    Πιο αναλυτικά:

    Α. Μετά το μεσημέρι της Παρασκευής 04/10, ο καιρός στο Βόρειο Ιόνιο θα παρουσιάσει επιδείνωση και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα έντονα φαινόμενα μέχρι αργά το βράδυ θα επεκταθούν σε τμήματα της Ηπείρου και των υπολοίπων Επτανήσων και ενδεχομένως σε περιοχές της Δυτικής Στερεάς, της Δυτικής Μακεδονίας και της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου.

    Β. Κατά τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι το πρωί του Σαββάτου 05/10, τοπικά ισχυρά φαινόμενα αναμένονται στα Επτάνησα, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά, σε τμήματα της Θεσσαλίας και πιθανότατα σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου.

    Γ. Μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου 05/10, τα φαινόμενα στα δυτικά θα επιμείνουν και θα επεκταθούν σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας.

    Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν για τα διαστήματα Παρασκευή 04/10, 18:00 – 21:00, Σάββατο 05/10, 03:00 – 06:00 και Σάββατο 05/10, 09:00 – 12:00, αποτυπώνονται οι περιοχές όπου θα εκδηλωθούν βροχές ή καταιγίδες, ενώ επισημαίνονται οι περιοχές όπου θα εντοπίζονται τα ισχυρότερα φαινόμενα.

    Την ίδια στιγμή, η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο σημειώνοντας ότι με τη διέλευση ενός ψυχρού μετώπου ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση στη χώρα μας, με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες από νωρίς το απόγευμα σήμερα Παρασκευή (04-10-24) μέχρι το βράδυ του Σαββάτου (05-10-24). Από τα έντονα φαινόμενα θα επηρεαστούν η δυτική Ελλάδα και τα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας.

    Συγκεκριμένα αναφέρει:

    Α. Παρασκευή (04-10-24)
    Από νωρίς το απόγευμα κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και βαθμιαία στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται αργά τη νύχτα στα βορειοδυτικά (περιοχή Κέρκυρας – Ηπείρου).

    Β. Το Σάββατο (05-10-24) τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
    α) Από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι το απόγευμα στη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τα νοτιότερα νησιά του Ιονίου.
    β) Από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα ανατολικότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας.

    Φόβοι για πλημμυρικά φαινόμενα

    Από την πλευρά του ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί για έντονα φαινόμενα που σε κάποιες περιοχές, όπως λέει, μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και πλημμυρικά φαινόμενα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη το Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα θα βρεθούν στο «μάτι της κακοκαιρίας» και εκεί « περιμένουμε μεγάλο όγκο νερού, και γύρω γύρω από την Πελοπόννησο στα δυτικά παράλια τμήματα, στην περιοχή της δυτικής Στερεάς, την Ηπείρου αλλά και μέσα στο Ιόνιο».

    Το Σάββατο, προσθέτει, περιμένουμε έντονα φαινόμενα στη Μακεδονία, Θράκη και βορειοανατολικό Αιγαίο. Τα φαινόμενα – όπως σημειώνει – είναι σε θέση να δημιουργήσουν ακόμα και πλημμυρικά επεισόδια.

    Δεν αποκλείεται οι καταιγίδες να συνοδεύονται και από χαλάζι, από μεγάλη συχνότητα κεραυνών αλλά και δυνατούς ανέμους στις συγκεκριμένες περιοχές.

    Η πρόγνωση της ΕΜΥ ανά περιοχή για την Παρασκευή

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
    Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις προμεσημβρινές ώρες και από τα δυτικά θα αυξηθούν και στη δυτική Μακεδονία θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
    Ανεμοι: Νότιοι 2 έως 4 και στα θαλάσσια τοπικά έως 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 10 έως 28 και τοπικά 29 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και βαθμιαία στην Ήπειρο, στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα τα οποία από νωρίς το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, από τη νύχτα στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν.
    Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, τοπικά στο Ιόνιο 7 και πρόσκαιρα το πρωί στα βόρεια έως 8 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 12 έως 27 και τοπικά 29 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις απογευματινές – βραδινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις.
    Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και από το απόγευμα τοπικά έως 6 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 16 έως 30 και τοπικά 31 βαθμούς Κελσίου.

    ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
    Καιρός: Γενικά αίθριος.
    Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

    ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
    Καιρός: Γενικά αίθριος.
    Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα Δωδεκάνησα δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου και τοπικά 30 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ
    Καιρός: Γενικά αίθριος. Από τις απογευματινές ώρες λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και το βράδυ στα δυτικά είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή σποραδικές καταιγίδες.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 10 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

    ΑΤΤΙΚΗ
    Καιρός: Γενικά αίθριος. Νεφώσεις από τις βραδινές ώρες.
    Ανεμοι: Νοτίων διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 12 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες από τις μεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν.
    Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ και από το απόγευμα 4 με 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 14 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

    Πηγή: In.gr
  • Meteo: Οι περιοχές όπου ο Σεπτέμβριος καταγράφηκε ως ο δεύτερος θερμότερος από το 2010
    Meteo: Οι περιοχές όπου ο Σεπτέμβριος καταγράφηκε ως ο δεύτερος θερμότερος από το 2010

    Σε κανονικά για την εποχή επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας εκτός της Κρήτης και των νησιών του Αιγαίου κυμάνθηκε η θερμοκρασία τον φετινό Σεπτέμβριο.

    Αυτό δείχνει το δίκτυο των 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α) που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα.

    Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Σεπτέμβριο 2024 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

    Meteo 1
    Meteo 1

    Ο θερμότερος μήνας για Αιγαίο και Κρήτη

    Το επόμενο γράφημα παρουσιάζει την κατάταξη του μήνα Σεπτεμβρίου ανά έτος, ανάλογα με τη μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας. Στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη ο φετινός Σεπτέμβριος καταγράφηκε ως ο 2ος θερμότερος από το 2010.

    Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +0,6 °C, με 12 από τις 30 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη, 16 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε +0,3 ?C πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

    Meteo 3
    Meteo 3

    Στο τελευταίο γράφημα εμφανίζονται οι τιμές των αποκλίσεων και για τους 52 μετεωρολογικούς σταθμούς.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Meteo: Ισχυροί βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο - Πού θα βρέξει
    Meteo: Ισχυροί βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο - Πού θα βρέξει

    Η πρόγνωση του καιρού από το Meteo για το Σάββατο 21/9.

    Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από το Meteo το Σάββατο αναμένονται λίγες νεφώσεις αυξημένες στα ανατολικά και νότια και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, με τοπικές βροχές ή καταιγίδες αρχικά σε ανατολικά και Ιόνιο και τις θερμές ώρες στα υπόλοιπα κυρίως ορεινά ηπειρωτικά, ισχυροί βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο, θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

    Για το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024 προβλέπονται λίγες νεφώσεις αυξημένες στα ανατολικά και στο Ιόνιο και βαθμιαία στα υπόλοιπα τμήματα, με βροχές και τοπικές καταιγίδες αρχικά σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια και Ανατολική Στερεά και τις θερμές ώρες σε Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Πελοπόννησο και στα υπόλοιπα κυρίως ορεινά ηπειρωτικά τμήματα. Τα φαινόμενα τοπικά στα ηπειρωτικά και στην Εύβοια πιθανόν να είναι ισχυρά, αλλά γρήγορα θα εξασθενήσουν και σταδιακά θα σταματήσουν. Η ορατότητα τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες ενδέχεται να είναι κατά τόπους περιορισμένη.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 26 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 9 έως 21 βαθμούς), 15 έως 27 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 17 έως 29 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 13 έως 23 βαθμούς), 20 έως 27 βαθμούς στις Κυκλάδες και από 17 έως 26 βαθμούς στην Κρήτη, 18 έως 27 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 22 έως 26 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

    Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

    Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια και ορεινά τμήματα περιμένουμε το Σάββατο στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ και στα ανατολικά μέτριοι 5 μποφόρ.

    Νεφώσεις με παροδικές τοπικές βροχές και βελτίωση στη συνέχεια περιμένουμε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Ανατροπή με τον καιρό του Οκτωβρίου: Τι δείχνουν 350 σενάρια των ειδικών - Η ανάλυση των μετεωρολόγων
    Ανατροπή με τον καιρό του Οκτωβρίου: Τι δείχνουν 350 σενάρια των ειδικών - Η ανάλυση των μετεωρολόγων

    Θερμότερος του κανονικού αναμένεται να είναι ο ερχόμενος Οκτώβριος, σύμφωνα με ανάλυση που παρουσιάζει ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, η οποία βασίζεται σε 350 σενάρια ειδικών.

    Η ανάλυση του Κώστα Λαγουδάρδου για τον Οκτώβριο

    Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο κ. Λαγουδάρβος:

    «Θερμότερος του κανονικού αναμένεται να είναι ο ερχόμενος Οκτώβριος στην ΝΑ Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις που εκδόθηκαν μέσα στον Σεπτέμβριο. Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, σύμφωνα με το 80% των διαθέσιμων σεναρίων η μέση θερμοκρασία Οκτωβρίου θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (περίοδος αναφοράς: 1993-2016).

    Πιο συγκεκριμένα, τα πιθανότερα σενάρια είναι να σημειωθούν αποκλίσεις της τάξης των 1-2 °C (30%) και 0-1 °C (26%), ενώ η πιθανότητα για μέσες θερμοκρασιακές αποκλίσεις άνω των 2 °C είναι 24%. Τέλος, υπάρχει 20% πιθανότητα να έχουμε χαμηλότερη του κανονικού μέση θερμοκρασία».

    Και επισημαίνει:

    «Η πρόγνωση αυτή βασίζεται σε συνολικά 350 πιθανά σενάρια από τα εξής κέντρα πρόγνωσης: ECMWF (Ευρώπη), UKMO (Ηνωμένο Βασίλειο), Meteo-France (Γαλλία), JMA (Ιαπωνία), NCEP (ΗΠΑ), DWD (Γερμανία), και CMCC (Ιταλία), όπως παρέχονται από το Copernicus Climate Change Service της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Τονίζεται ότι οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα και σκοπό έχουν την εκτίμηση της τάσης στην μηνιαία και εποχιακή εξέλιξη των μέσων καιρικών συνθηκών. Οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας σε ημερήσια και τοπική βάση λόγω της επίδρασης κάθε είδους καιρικών συστημάτων ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από τη μέση απόκλιση μιας περιόδου ενός ή περισσότερων μηνών σε μια ευρύτερη περιοχή».

    Μαρουσάκης: Έρχεται νέα κακοκαιρία τύπου Π με βροχές και καταιγίδες

    Το βαρυμετρικό χαμηλό απομακρύνεται προς την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ωστόσο ακολουθεί ακόμη ένα σύστημα κακοκαιρίας που θα κινηθεί στα ανατολικά - βορειοανατολικά και θα περάσει προς τα βόρεια Βαλκάνια και με τα μέτωπά του να απασχολούν τη χώρα.

    Πρόκειται για νέα κακοκαιρία τύπου Π, που φέρνει από το επόμενο 24ωρο έντονα φαινόμενα προς τη δυτική Ελλάδα και τα βόρεια τμήματα, αναφέρει ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης.

    Σήμερα, αναμένονται βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες προς τη δυτική, βορειοδυτική Ελλάδα, ενώ η υπόλοιπη χώρα δεν θα επηρεαστεί, με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί.

    Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

    Στην Αττική δεν αναμένεται κάτι αξιόλογο, με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί, ενώ δεν αποκλείονται λίγες συννεφιές. Οι άνεμοι θα πνέουν σε μέτριες εντάσεις, ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει έως τους 33 βαθμούς, ενώ υψηλά είναι και η υγρασία.

    Στη Θεσσαλονίκη, ο πυρήνας καταιγίδων εκτονώθηκε και δεν αναμένονται βροχές, ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει έως τους 29 βαθμούς.

    Πότε ξεκινά η νέα κακοκαιρία και πόσο θα διαρκέσει

    Από αύριο, Παρασκευή, μέχρι και το τέλος της εβδομάδας θα σαρώσει η νέα κακοκαιρία τύπου Π. Θα σαρώσει την δυτική Ελλάδα, με βροχές και τοπικά ισχυρές βροχές κατά περιόδους.

    Στη δεύτερη κλίμακα μπαίνει η βόρεια Ελλάδα, δηλαδή η δυτική και κεντρική Μακεδονία, η Θράκη ενώ στην τρίτη κλίμακα επικινδυνότητας μπαίνει το ανατολικό Αιγαίο.

    Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από την άλλη βδομάδα

    Μεγάλη ανάσα δροσιάς έρχεται από την επόμενη εβδομάδα, με τον υδράργυρο να πέφτει σημαντικά, ενώ θα έχει ακόμη και κρύο στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, με την θερμοκρασία να πέφτει στους 10-12 βαθμούς!

    Ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε ακόμα καλό χειμώνα καθώς δεν αποκλείεται να ξανανέβει μετά η θερμοκρασία.

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο