Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 18:43

Μόνο για λίγο θα καθαρίσει ο ουρανός από την αφρικανική σκόνη – Πότε αναμένεται το νέο σύννεφο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Οι μετεωρολογικές προγνώσεις δείχνουν πως δεν τελειώσαμε με την αφρικανική σκόνη. Τι ανέφερε ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Για λίγες μόνο ημέρες θα καθαρίσει ο ουρανός από την αφρικανική σκόνη, καθώς σύμφωνα με τη μετεωρολογική πρόγνωση ένα νέο σύννεφο σκόνης θα έρθει στην αρχή της επόμενης εβδομάδας, τις πρώτες ημέρες του Απριλίου.

Τις προβλέψεις επιβεβαίωσε και ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών του στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, προσθέτοντας πως η μεταφορά σκόνης θα συνοδευτεί και από ένα νέο κύμα ζέστης, εντονότερης από αυτή που είχαμε στην τρέχουσα εβδομάδα.

Όπως είπε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, «πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται αυτούς τους μήνες. Δεν είναι παράδοξο ότι συμβαίνει μέσα στον Μάρτιο συνήθως συνοδεύεται με νότιους ανέμους και με αυξημένη θερμοκρασία».

Σημείωσε δε πως το σύννεφο αφρικανικής σκόνης που κάλυψε τον ουρανό της Ελλάδας τα τελευταία 24ωρα, δεν είναι το χειρότερο επεισόδιο. «Πριν 5 χρόνια είχαμε ένα πολύ μεγαλύτερο στην Κρήτη. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο το βλέπουμε πλέον αρκετά συχνά», είπε και πρόσθεσε:

«Το πόσο έχει αυξηθεί η συχνότητα του δεν μπορούμε να το πούμε γιατί δεν έχουμε από πολύ παλιά μετρήσεις για να το κάνουμε αυτό. Είναι όμως ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα γιατί επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά όταν οι συγκεντρώσεις είναι μεγάλες στο έδαφος».

Ο κ. Λαγουβάρδος υπογράμμισε πως τα τελευταία 24ωρα κατεγράφησαν υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης, όχι όμως τόσο έντονες στα χαμηλά. Υπήρξαν ωστόσο, συμπλήρωσε, και μετρήσεις στην Κρήτη, που έδειξαν υψηλές συγκεντρώσεις και στα χαμηλά ατμοσφαιρικά επίπεδα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με καταγραφές του σταθμού ποιότητας αέρα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών υψηλές συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης καταγράφηκαν στο Ρέθυμνο, κυρίως της μεσημβρινές ώρες. Οι συγκεντρώσεις σωματιδίων PM10 ξεπέρασαν τα 180 μg/m³ στις 12:30 και έκτοτε σταδιακά υποχωρούν, όπως αναμενόταν άλλωστε και με βάση τα προγνωστικά στοιχεία του μοντέλου μεταφοράς σκόνης DUST/METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

pinakas_871a5.jpg

Πνευμονολόγοι: Επικίνδυνο τοξικό μίγμα, προσοχή

Με την εμφάνιση της αφρικανικής σκόνης, οι πνευμονολόγοι προχώρησαν σε ισχυρές συστάσεις, ιδιαίτερα προς τους ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, καλώντας τους να επικοινωνήσουν με τον θεράποντά ιατρό τους σε περίπτωση που νιώσουν δυσφορία.

Όπως επισήμανε η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας, η αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μίγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα.

Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους. Σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονου και ερεθιστικού βήχα με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικού πόνου, επίμονου φτερνίσματος, δακρύρροιας και βράγχος φωνής τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή.

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδα απευθύνει ισχυρή σύσταση για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγή τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας.

Πότε επιστρέφει η αφρικανική σκόνη

Το κίτρινο σύννεφο που σκέπασε τη χώρα από τον Έβρο έως την Κρήτη απομακρύνεται σταδιακά από την Ελλάδα από τις απογευματινές ώρες, ωστόσο μια νέα μεταφορά αφρικανικής σκόνης προβλέπεται για τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδος. Σύμφωνα πάντως με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, το φαινόμενο θα είναι ασθενέστερο.

Εξηγώντας το φαινόμενο ο κ. Κολυδάς ανέφερε σε ανάρτησή του: «Την περίοδο της άνοιξης (Μάρτιο Απρίλιο) , οι κυκλώνες Sharav που κινούνται προς τα ανατολικά, κατά μήκος της βόρειας αφρικάνικης ακτογραμμής, μεταφέρουν σκόνη στην ανατολική Μεσόγειο. Μια τυπική αμμοθύελλα που έχει εύρος 200 χιλιομέτρων μεταφέρει 20 με 30 εκατομμύρια τόνους σκόνης, μερικές φορές έως και 100 εκατομμύρια. Η σκόνη που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα παγκοσμίως φτάνει τα 2 με 3 δισεκατομμύρια τόνους το χρόνο».

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης τόνισε επίσης πως η κατάσταση «θα ομαλοποιηθεί σταδιακά σε όλη τη χώρα από σήμερα το απόγευμα», καθώς οι άνεμοι θα σπρώξουν το σύννεφο σκόνης προς την Τουρκία και την Κύπρο. «Η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα αύριο αλλά και το Σαββατοκύριακο. Αυτό όμως δεν θα κρατήσει για πολύ μιας και μέσα στην Κυριακή και κυρίως στις αρχές της άλλης εβδομάδας ένα νέο πιο ήπιο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης θα επηρεάσει την περιοχή μας», ανέφερε.

Έρχονται και 30αρια

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης μίλησε επίσης για 30άρια από την επόμενη εβδομάδα έκανε και ειδική αναφορά στον σχηματισμό ομίχλης σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες εκτάσεις καθώς, όπως αναφέρει, «με τις υψηλές θερμοκρασίες να επιμένουν, θα κυλήσουν και οι επόμενες ημέρες στη χώρα μας όπου μάλιστα στις αρχές της άλλης εβδομάδας ενδεχομένως να συναντήσουμε θερμοκρασίες κοντά ή και πάνω από τους 30° βαθμούς κελσίου. Η παραπάνω εξέλιξη θα οδηγήσει σε σχηματισμό πυκνών ομιχλών σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες εκτάσεις».

Εξηγώντας το φαινόμενο σημειώνει ότι «στην εποχή που βρισκόμαστε η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας βρίσκεται κοντά στους 14° βαθμούς στα βόρεια και κοντά στους 17° πιο νότια. Καθώς η θερμή αέρια μάζα κινείται πάνω από αυτές τις υδάτινες ψυχρότερες επιφάνειες, ψύχεται οδηγώντας στη συμπύκνωση των υδρατμών που αυτή φέρει με αποτέλεσμα τον σχηματισμό ομιχλών μεταφοράς μια μορφή των οποίων είναι και οι ομίχλες θαλάσσης»

Θέλοντας να εξηγήσει τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στη βόρεια Κρήτη αναφέρει «από τη μια μεριά στις αρκετά θερμές αέριες μάζες που μας έχουν έρθει από την Αφρική. Παρόλα αυτά αυτή η διαφοροποίηση που παρατηρείται στην αυτή περιοχή σε σχέση με τις μέσες μέγιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στη χώρα μας σχετίζεται με την τοπογραφία που εμφανίζει η περιοχή σε συνδυασμό και με το πεδίο ανέμων που επικράτησε».

«Συγκεκριμένα, στην περιοχή επικράτησαν νότιοι άνεμοι οι οποίοι καθώς αλληλεπίδρασαν με τους ορεινούς όγκους του νησιού, δημιούργησαν καταβάτες ανέμους, ανέμους δηλαδή οι οποίοι καθώς κατέρχονται από τις βουνοπλαγιές ενισχύονται σημαντικά και ταυτόχρονα θερμαίνονται μιας και οδηγούνται σε περιοχές μεγαλύτερης βαρομετρικής πίεσης. Έτσι λοιπόν ενισχύθηκε περεταίρω η ήδη θερμή αέρια μάζα οδηγώντας τον υδράργυρο σε υψηλότερες τιμές απ΄ότι γενικότερα επικράτησαν στη χώρα μας».

Πηγή: iEidiseis.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 18:39

Σχετικά Άρθρα

  • Καιρός - Κολυδάς: «Αιωρούμενη αφρικανική σκόνη στην ατμόσφαιρα σήμερα» - Μικρή πτώση της θερμοκρασίας από αύριο
    Καιρός - Κολυδάς: «Αιωρούμενη αφρικανική σκόνη στην ατμόσφαιρα σήμερα» - Μικρή πτώση της θερμοκρασίας από αύριο

    Συννεφιά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και σήμερα Παρασκευή - Έως 32 βαθμούς η θερμοκρασία

    Για την ύπαρξη αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα σήμερα, κάνει λόγο στην νέα ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.
    Ο γνωστός μετεωρολόγος σε νέα ανάρτησή του το πρωί της Παρασκευής, ανέφερε πως η αιωρούμενη αφρικανική σκόνη που υπάρχει στην ατμόσφαιρα σήμερα, βρίσκεται σε χαμηλές συγκεντρώσεις. Από αύριο ωστόσο, επισημαίνει πως θα ξεκινήσει σταδιακά να απομακρύνεται.

    Στη συνέχεια ο κ. Κολυδάς, επισημαίνει πως η σκόνη αποχωρεί σταδιακά λόγω των συνθηκών που θα επικρατούν αύριο. Συγκεκριμένα, όπως χαρακτηριστικά τονίζει, θα επικρατήσουν ισχυροί βοριάδες που τοπικά θα φτάνουν και τα 6 μποφόρ.
    Από το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα, υποχωρεί και επανέρχεται την ερχόμενη εβδομάδα σε κανονικά επίπεδα για την εποχή.

    «Από πλευράς βροχοπτώσεων δεν υπάρχει κάποιο αισιόδοξο νέο, καθώς στην περιοχή μας υπερισχύει η αντικυκλωνική κυκλοφορία (με πεδίο υψηλών πιέσεων) και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία των χαμηλών της Κεντρικής Μεσογείου να μας προσεγγίσουν για να προκαλέσουν φαινόμενα προς το παρόν», υπογραμμίζει ο Θοδωρής Κολυδάς.
    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11-10-2024 ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

    Στα δυτικά και τα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες από τις προμεσημβρινές ώρες με τοπικές βροχές κυρίως στα βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες.
    Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και τις πρωινές ώρες θα σχηματιστούν ομίχλες κυρίως στα δυτικά.
    Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο νότιο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ. Από το απόγευμα στα δυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά και τα βόρεια θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
    Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμανθεί κατά 4 με 6 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα βόρεια τους 27 με 29 βαθμούς, στα δυτικά τους 29 με 30 βαθμούς, στα κεντρικά και τα νότια τους 30 με 32 βαθμούς και στην νησιωτική χώρα τους 27 με 29 και τοπικά στην Κρήτη τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.
    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
    Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών από το απόγευμα κυρίως στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 13 έως 28 με 29 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο κυρίως από το μεσημέρι.
    Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά στο βόρειο Ιόνιο έως 5 μποφόρ στρεφόμενοι από το απόγευμα βαθμιαία σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
    Θερμοκρασία: Από 14 έως 29 με 30 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές.
    Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 16 έως 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.

    ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
    Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές, κυρίως στις Κυκλάδες.
    Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στις Κυκλάδες έως 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 19 έως 28 και τοπικά στην Κρήτη τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

    ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
    Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές.
    Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά δυτικοί έως 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ
    Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 16 έως 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

    ΑΤΤΙΚΗ
    Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 17 έως 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Από αργά τη νύχτα θα πνέουν βορειοδυτικοί έως 4 μποφόρ με τάση ενίσχυσης.
    Θερμοκρασία: Από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 12-10-2024
    Στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη καθώς και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα βορειοανατολικά μεμονωμένες καταιγίδες, μέχρι το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα στις Σποράδες, την Εύβοια,την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο και τη βόρεια Κρήτη θα αυξηθούν και από αργά το βράδυ είναι πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.
    Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη, κυρίως στα δυτικά.
    Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και πρόσκαιρα στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 24 με 27 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τους 28 με 30 βαθμούς, στη νησιωτική χώρα τους 27 με 29 βαθμούς και στην Κρήτη τους 30 και κατά τόπους 31 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 13-10-2024
    Στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και από το απόγευμα βαθμιαία βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές τις μεσημβρινές και απογεματινές ώρες.
    Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση και θα επανέλθει κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 14-10-2024
    Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές.
    Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 15-10-2024
    Γενικά αίθριος καιρός με λίγες παροδικές νεφώσεις στα ανατολικά και τα βόρεια μέχρι το απόγευμα.
    Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 και τοπικά πιθανόν έως 8 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Υποτροπικός αεροχείμαρρος φέρνει 33άρια και αφρικανική σκόνη - Πού θα δούμε καλοκαιρινές θερμοκρασίες
    Υποτροπικός αεροχείμαρρος φέρνει 33άρια και αφρικανική σκόνη - Πού θα δούμε καλοκαιρινές θερμοκρασίες

    Καλοκαιρινέςθερμοκρασίεςθα επικρατήσουν την εβδομάδα που διανύουμε, εξαιτίας ενός φαινομένου που ονομάζεται «υποτροπικός αεροχείμαρρος». Σύμφωνα με τα τελευταία μετεωρολογικά δεδομένα μάλιστα, η θερμοκρασία θα επιστρέψει σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, την προσεχή Κυριακή. Μάλιστα, το φαινόμενο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια, θα συνοδευτεί από αφρικανική σκόνη.

    «Ανεβαίνει σταδιακά η θερμοκρασία αυτή την εβδομάδα στη χώρα μας αφού ευνοείται η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τις ακτές της Αφρικής εξαιτίας της θέσης του υποτροπικού αεροχειμάρρου ( ποτάμι αέρα στην τροπόπαυση )», σημειώνει σε ανάρτηση σου του ο μετεωρολόγος.

    Ο ίδιος τονίζει ότι «οι πιο θερμές ημέρες φαίνονται να είναι η Παρασκευή και το Σάββατο 27-28/9 με τα θερμόμετρα να ξεπερνούν τους 32-33 βαθμούς σε περιοχές όπως η Θεσσαλία, η Φθιώτιδα, η Βοιωτία, τα Δωδεκάνησα και η κεντρική Μακεδονία. Επίσης, τους 30-31 βαθμούς θα ξεπεράσει η Αττική, η ΠελοπόννησοςΕύβοια, το ανατολικό Αιγαίο».

    Κλείνοντας ο Γιώργος Τσατραφύλλιας διευκρινίζει πως «αυτές τις ημέρες η θερμοκρασιακή ανωμαλία θα φτάσει τους 7-8 βαθμούς! Από την Κυριακή ο υδράργυρος θα παρουσιάσει πτώση, ενώ αξιόλογες βροχές δεν φαίνονται μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη!».

    Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 24-09-2024

    Τοπικές βροχές αρχικά στο Ιόνιο και βαθμιαία στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά. Σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο κυρίως μέχρι το απόγευμα.Στην υπόλοιπη χώρα πρόσκαιρες νεφώσεις.Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά.Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και στο Αιγαίο βόρειοι με την ίδια ένταση.Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Η μέγιστη τιμή της θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 27 με 29 και τοπικά στα ηπειρωτικά τους 30 βαθμούς Κελσίου.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

    • Καιρός: Αραιές νεφώσεις που αρχικά στη δυτική Μακεδονία και αργότερα και στην κεντρική, θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν ασθενείς βροχές στη δυτική Μακεδονία.
    • Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες στη δυτική Μακεδονία.
    • Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα θαλάσσια πρόσκαιρα νότιοι με την ίδια ένταση.
    • Θερμοκρασία: Από 14 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

    • Καιρός: Αρχικά στο Ιόνιο και βαθμιαία στην Ηπειρο και τη δυτική Στερεά νεφώσεις με τοπικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανόν να εκδηλωθούν στο Ιόνιο κυρίως μέχρι τις απογευματινές ώρες. Στη δυτική Πελοπόννησο λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες.
    • Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
    • Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

    • Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες.
    • Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφορ.
    • Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 τοπικά στα ηπειρωτικά έως 30 βαθμούς Κελσίου.

    ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

    • Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις στην Κρήτη μέχρι το απόγευμα.
    • Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
    • Θερμοκρασία: Από 21 έως 27 και στην Κρήτη έως 29 βαθμούς Κελσίου.

    ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

    • Καιρός: Αραιές νεφώσεις και από το απόγευμα γενικά αίθριος.
    • Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφορ.
    • Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ

    • Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες.
    • Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
    • Θερμοκρασία: Από 14 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

    ΑΤΤΙΚΗ

    • Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
    • Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ
    • Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    • Καιρός: Γενικά αίθριος,
    • Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
    • Θερμοκρασία: Από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25-09-2024

    • Στο Ιόνιο και την Ήπειρο αυξημένες κατά περιόδους νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
    • Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και στα δυτικά και τα βόρεια θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
    • Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες.
    • Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 3 με 4 μποφόρ και μόνο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
    • Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 26 με 28 βαθμούς και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά και τα Δωδεκάνησα τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 26-09-2024

    • Στο Ιόνιο και την Ήπειρο λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες οπότε προβλέπεται να σημειωθούν τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά γενικά αίθριος καιρός, αλλά τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ηπειρωτικά και την Κρήτη και στα ορεινά θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
    • Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες.
    • Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα νότια βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
    • Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27-09-2024

    • Σχεδόν αίθριος καιρός σε όλη χώρα.
    • Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες, κυρίως στα δυτικά.
    • Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, ενώ στα νότια θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά στα νοτιοανατολικά 6 μποφόρ.
    • Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 28-09-2024

    • Αίθριος καιρός σε όλη χώρα.
    • Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες, κυρίως στα δυτικά.
    • Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, ενώ στανατολικό και το νότιο Αιγαίο θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
    • Η θερμοκρασία θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές σε επίπεδα υψηλότερα από τα κανονικά για την εποχή κατά 2 με 4 βαθμούς Κελσίου.
    Πηγή: Ethnos.gr
  • Σταδιακή επιδείνωση του καιρού με βροχές και αφρικανική σκόνη - Πού υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς
    Σταδιακή επιδείνωση του καιρού με βροχές και αφρικανική σκόνη - Πού υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

    Πότε έρχεται πτώση της θερμοκρασίας - Η πρόγνωση της ΕΜΥ μέχρι και το Σάββατο

    Αστάθεια θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα, με τις υψηλές θερμοκρασίας να επιμένουν για λίγο ακόμη και θα έρχονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη Μακεδονία, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία. Παράλληλα θα είναι αυξημένες και οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης. Από την Τετάρτη θα αρχίσει και η πτώση της θερμοκρασίας η οποία αναμένεται να φτάσει έως και 9 βαθμούς.
    Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ Θοδωρή Κολυδά, οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν για ακόμα ένα διήμερο, ενώ θα έχουμε και μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Από την Τετάρτη η κατάσταση βελτιώνεται από πλευράς ποιότητας της ατμόσφαιρας , ενώ παράλληλα η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση που θα φανεί περισσότερο την Πέμπτη, λόγω και των φαινομένων που θα εκδηλωθούν στις περισσότερες περιοχές.
    Από την πλευρά του ο μετεωρολόγος Σάκη Αρναούτογλου, αναφέρει σε ανάρτησή του την οποία συνοδεύει με διάγραμμα ότι έρχεται «βουτιά» της θερμοκρασίας στους 29 βαθμούς την Πέμπτη.
    Πτώση της θερμοκρασίας βλέπει και ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, ο καιρός αυτής της εβδομάδας θα έχει «τρία πρόσωπα», καθώς μετά τις υψηλές θερμοκρασίες της Δευτέρας και της Τρίτης έρχονται καταιγίδες και μπουρίνια με πολλούς κεραυνούς στην ηπειρωτική Ελλάδα. Την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, ο καιρός αναμένεται να αλλάξει και πάλι με τη ζέστη να είναι υποφερτή, ηλιοφάνεια και αέρα.
    Πού υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς
    Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για σήμερα Τρίτη 2/7, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) για τις εξής περιοχές:
    Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Ηράκλειο, Λασίθι, Δωδεκάνησα, Σάμο & Ικαρία, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά & Ιθάκη, Αττικής & Κύθηρα, Αιτωλοακαρνανίας, Μαγνησίας, Λάρισας, Λακωνίας, Ηλείας, Αχαΐας.
    Ο καιρός σήμερα

    Aρχικά αναμένεται αίθριος καιρός όμως από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα βορειοδυτικά οι οποίες σταδιακά έως το βράδυ θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και στο υπόλοιπο Ιόνιο καθώς και στο Βόρειο, Κεντρικό και Νοτιοδυτικό Αιγαίο. Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη Μακεδονία, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία καθώς και σε ορεινά τμήματα της Κεντρικής και Δυτικής Στερεάς από το μεσημέρι. Οι συγκεντρώσεις σκόνης θα είναι αυξημένες, αρχικά στο Ιόνιο και στα δυτικά ηπειρωτικά και σταδιακά και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά με εξαίρεση τη Θράκη.

    Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 19 έως 34 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 19 έως 36, στην Ήπειρο από 19 έως 37, στη Θεσσαλία από 19 έως 40, στη Δυτική Στερεά και στην Πελοπόννησο από 18 έως 37, στην υπόλοιπη Στερεά από 20 έως 39, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 30, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 20 έως 38, στις Κυκλάδες από 20 έως 37, στα Δωδεκάνησα από 23 έως 34 και στην Κρήτη από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

    Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από βορειανατολικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα γίνουν μεταβαλλόμενοι και το βράδυ νότιοι ίδιας έντασης. Οι άνεμοι στο Κεντρικό Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα γίνουν νοτιοδυτικοί έως δυτικοί ίδιας έντασης. Οι άνεμοι στο Νότιο Αιγαίο θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ και το μεσημέρι 3 έως 5 μποφόρ. Προς το βράδυ οι άνεμοι στο Βόρειο Ιόνιο θα στραφούν σε βόρειους 2 έως 4 μποφόρ.
    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
    Καιρός: Στη Μακεδονία αραιές νεφώσεις οι οποίες από τις προμεσημβρινές ώρες και από τα δυτικά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και βαθμιαία καταιγίδες. Βελτίωση του καιρού το βράδυ στη δυτική Μακεδονία. Στη Θράκη γενικά αίθριος, από το μεσημέρι αραιές νεφώσεις που το βράδυ θα πυκνώσουν.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και το μεσημέρι - απόγευμα πρόσκαιρα νότιοι στα κεντρικά τμήματα τοπικά έως 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 20 έως 37 και τοπικά 38 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Αραιές νεφώσεις οι οποίες γρήγορα στο βόρειο Ιόνιο και στην Ήπειρο και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Ήπειρο μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση του καιρού το βράδυ.
    Ανεμοι: Από νότιες και βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 βαθμούς και στα ηπειρωτικά έως 37 και κατά τόπους 38 βαθμούς Κελσίου.

    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το μεσημέρι αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές μέχρι το απόγευμα, οπότε στα ορεινά θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία από το μεσημέρι από νότιες διευθύνσεις τοπικά έως 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 22 έως 37 και τοπικά 38 βαθμούς Κελσίου.

    ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
    Καιρός: Γενικά αίθριος.
    Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 στρεφόμενοι βαθμιαία από το μεσημέρι σε δυτικούς νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.
    Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 βαθμούς και στην Κρήτη έως 34 βαθμούς Κελσίου.

    ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
    Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα στα βόρεια.
    Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία από το απόγευμα σε δυτικών διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
    Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 και κατά τόπους 35 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ
    Καιρός: Αραιές νεφώσεις οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και βαθμιαία στα ανατολικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 22 έως 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις Σποράδες η μέγιστη θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    Καιρός: Αραιές νεφώσεις οι οποίες από τις μεσημβρινές ώρες θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το μεσημέρι νότιοι πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

    ΑΤΤΙΚΗ
    Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και από το μεσημέρι νότιοι έως 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 24 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 03-07-2024
    Στα βόρεια προβλέπεται άστατος καιρός, με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
    Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα, οπότε στα δυτικά και κεντρικά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά.
    Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ.
    Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα νότια.
    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια. Θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια τους 28 με 32 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 29 με 33 και κατά τόπους τους 34 βαθμούς, ενώ στη νησιωτική χώρα τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 04-07-2024
    Αρχικά στα βόρεια και γρήγορα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά νεφώσεις αυξημένες με βροχές και σποραδικέςκαταιγίδες, πιθανόν κατά τόπους ισχυρές, κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε είναι πιθανόν να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
    Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5, στα νότια τοπικά 6 μποφόρ και μόνο στα βορειοανατολικά πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες βορειονατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. Θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια τους 26 με 30 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 27 με 30 και κατά τόπους τους 31 βαθμούς, ενώ στη νησιωτική χώρα τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 05-07-2024
    Στα ανατολικά και τα νότια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου μεμονωμένες καταιγίδες. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ηπειρωτικά και την Κρήτη.
    Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στα ορεινά.
    Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5, στο Αιγαίο και το βόρειο Ιόνιο 6 μποφόρ με τάση ενίσχυσης στο Αιγαίο από αργά το βράδυ.
    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 06-07-2024
    Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.
    Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 2 έως 4 πρόσκαιρα το μεσημέρι - απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο.
  • Οι 8 «κόκκινες» περιοχές όπου ο υδράργυρος ανέβηκε πάνω από τους 43 βαθμούς σήμερα - Πώς η αφρικανική σκόνη κάλυψε τη χώρα
    Οι 8 «κόκκινες» περιοχές όπου ο υδράργυρος ανέβηκε πάνω από τους 43 βαθμούς σήμερα - Πώς η αφρικανική σκόνη κάλυψε τη χώρα

    Η αφρικανική σκόνη, σε συνδυασμό με τη ζέστη, κάνουν αποπνικτική την ατμόσφαιρα σε όλη τη χώρα - Δείτε πίνακες με τις ελάχιστες θερμοκρασίες σε 8 περιοχές

    Σε υψηλά επίπεδα διατηρούνται και σήμερα, Πέμπτη 13 Ιουνίου, οι θερμοκρασίες, ξεπερώντας μάλιστα τους 44 βαθμούς Κελσίου στις Βουκολιές Χανίων, σύμφωνα με τις μετρήσεις του meteo.gr ενώ από αύριο, Παρασκευή 14 Ιουνίου, αναμένεται να πέσει η θερμοκρασία και να δροσίσει ελαφρώς.
    Επίσης, σύμφωνα με το meteo.gr, σε Κρανίδι, Άγιους Πάντες Χανίων, Πλώρα Ηρακλείου, Τανάγρα, Σπάρτη, Ακρωτήρι Χανίων και Νέα Οδό Θήβας η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 43 βαθμούς Κελσίου.
    Οι 8 περιοχές με τις μέγιστες θερμοκρασίες σήμερα:

    Βουκολιές Χανίων 44,5 βαθμούς Κελσίου
    Κρανίδι 43,9
    Άγιοι Πάντες Χανίων 43,7
    Πλώρα Ηρακλείου 43,5
    Τανάγρα 43,5
    Σπάρτη 43,4
    Χανιά-Ακρωτήρι 43,3
    Θήβα-Νέα Οδός 43,2

    Οι μέγιστες θερμοκρασίες σήμερα:
    meteo

    Το meteo.gr επίσης, έδωσε και τις περιοχές με τις ελάχιστες θερμοκρασίες σήμερα. Στη Βλάστη Κοζάνης καταγράφηκαν 12,6 βαθμοί Κελσίου.

    Οι 8 περιοχές με τις ελάχιστες θερμοκρασίες σήμερα:

    Βλάστη Κοζάνης 12,6 βαθμούς Κελσίου
    Βωβούσα Ιωαννίνων 13,1 βαθμούς Κελσίου
    Βαρικό Φλώρινας 13,7 βαθμούς Κελσίου
    Σέλι 13,7 βαθμούς Κελσίου
    Οχυρό Νευροκοπίου 13,9 βαθμούς Κελσίου
    Νέος Καύκασος 14,4 βαθμούς Κελσίου
    Μεσόβουνο Κοζάνης 14,4 βαθμούς Κελσίου
    Ασπράγγελοι Ιωαννίνων 14,6 βαθμούς Κελσίου

    Οι ελάχιστες θερμοκρασίες σήμερα:

    meteo2
    Βίντεο με την αφρικανική σκόνη και το πώς κάλυψε τη χώρα

    Πάντως, η αφρικανική σκόνη, σε συνδυασμό με τη ζέστη, κάνουν αποπνικτική την ατμόσφαιρα σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή.

    Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, η Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus Αtmosphere Monitoring Service (CAMS), προειδοποιεί για ένα νέο επεισόδιο σκόνης στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο που είναι σε εξέλιξη. Το επεισόδιο προβλέπεται να κορυφωθεί σήμερα και αύριο με αυξημένη συγκέντρωση σωματιδίων PM10, ακόμα και στην επιφάνεια της θάλασσας.

    Από την αρχή της εβδομάδας, οι προβλέψεις CAMS έδειχναν επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα που διασχίζει την κεντρική και ανατολική Μεσόγειο και έχει ως αποτέλεσμα υψηλές συγκεντρώσεις PM10 στην επιφάνεια σε περιοχές όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος και η Ελλάδα.
    To έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

    Το έκτακτο δελτίο καιρού που εκδόθηκε στις 10/6 επικαιροποιήθηκε σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

    Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειώνονται στην ανατολική χώρα από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα λόγω δυτικών καταβατικών ανέμων, κυρίως σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα.

    Συγκεκριμένα:

    1. Την Πέμπτη (13-6-2024) οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα. Μικρή πτώση παρουσιάζει η θερμοκρασία μόνο στα βορειοδυτικά.

    α. Στην Ήπειρο και τη Μακεδονία θα εκδηλωθούν όμβροι και κατά τόπους καταιγίδες.
    β. Στα βόρεια ηπειρωτικά η θερμοκρασία θα φθάσει τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
    γ. Στη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η θερμοκρασία θα φθάσει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.
    δ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο η θερμοκρασία θα φθάσει τους 41 με 42 και πιθανόν τους 43 βαθμούς Κελσίου.
    ε. Στα νησιά του Ιονίου, τις Σποράδες και τις Κυκλάδες τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου τους 38 με 40 και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 42 βαθμούς Κελσίου.
    στ. Στην Αττική η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει στο εσωτερικό τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

    2. Την Παρασκευή (14-6-2024) η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, ενώ στη βόρεια Ελλάδα, κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

    α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.
    β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 38 βαθμούς Κελσίου.
    γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και τοπικά στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

    Επισημαίνεται πως το Σάββατο η θερμοκρασία θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα. Παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Αυξημένη συγκέντρωση σωματιδίων στην ατμόσφαιρα - Έρχεται νέο κύμα αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Copernicus
    Αυξημένη συγκέντρωση σωματιδίων στην ατμόσφαιρα - Έρχεται νέο κύμα αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Copernicus

    Οι υψηλότερες τιμές σε αφρικανική σκόνη στην ατμόσφαιρα αναμένεται να εμφανιστούν πιθανότατα στις 13 Ιουνίου

    Zέστη και σκόνη κάνουν την ατμόσφαιρα σε όλη τη χώρα πολύ αποπνικτική με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή να εκδίδει ανακοίνωση για τη χώρα μας και να προειδοποιεί για την εμφάνιση μεγάλης ποσότητας αφρικανικής σκόνης στον ουρανό. Ένα φαινόμενο που σε συνδυασμό με τον καύσωνα θα επιβαρύνει την ποιότητα του αέρα και την καθημερινότητα των πολιτών.
    Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, η Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus Αtmosphere Monitoring Service (CAMS), προειδοποιεί για ένα νέο επεισόδιο σκόνης στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο που είναι σε εξέλιξη. Το επεισόδιο προβλέπεται να κορυφωθεί στις 13-14 Ιουνίου με αυξημένη συγκέντρωση σωματιδίων PM10, ακόμα και στην επιφάνεια.
    Από την αρχή αυτής της εβδομάδας , οι προβλέψεις CAMS έδειχναν επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα που διασχίζει την κεντρική και ανατολική Μεσόγειο και έχει ως αποτέλεσμα υψηλές συγκεντρώσεις PM10 στην επιφάνεια σε περιοχές όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος ή η Ελλάδα για αρκετές ημέρες με τιμές σημαντικά υψηλότερες από τη μέση 24ωρη έκθεση κατώφλι 50 µg/m3 που καθορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ποιότητα του αέρα, υποδηλώνοντας σχετική μείωση της ποιότητας του αέρα σε αυτές τις χώρες, καθώς και πιθανότητα θολού ουρανού στις πληγείσες περιοχές.
    Με τις υψηλότερες τιμές να εμφανίζονται πιθανότατα στις 13 Ιουνίου, οι προβλέψεις CAMS για ημερήσια μέγιστα PM10 προβλέπεται να φτάσουν σε συγκεντρώσεις ακόμη και πάνω από 100 μg/m3, υποδηλώνοντας πολύ κακή ποιότητα αέρα με βάση τον Δείκτη Ποιότητας Αέρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, σε ορισμένες περιοχές αυτών των χωρών.

    image-56
    Εικόνα από την ατμοσφαιρική σύσταση στην Ελλάδα, όπως την κατέγραψε το AtmoHub


    Ο Mark Parrington, ανώτερος επιστήμονας στην Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus CAMS, λέει: «Η μεταφορά της σκόνης της Σαχάρας μέσω της Μεσογείου στην Ευρώπη δεν είναι ασυνήθιστη. Οι παρατηρήσεις δείχνουν αύξηση της έντασης και της συχνότητας αυτών των γεγονότων για ορισμένα μέρη της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεχούς παρακολούθησης της ατμόσφαιράς μας για να κατανοήσουμε πώς θα μπορούσε να αλλάξει η ποιότητα του αέρα σε σχέση με αυτά τα επεισόδια».

    Το επεισόδιο παρακολουθήθηκε στενά από τις εθνικές αρχές ορισμένων από τις πιο πληγείσες χώρες: τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες επί του παρόντος συνεργάζονται με το CAMS στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Συνεργασίας για περαιτέρω αύξηση της ακρίβειας και της αξιοπιστίας των προβλέψεων σκόνης.

    H πρόβλεψη του CAMS Regional Ensemble για την Ελλάδα
    Ο Βασίλης Αμοιρίδης, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου (ΕΑΑ) σχολιάζει: «Η ομάδα ΑtmoΗub παρακολουθεί επεισόδια εισβολής της σκόνης της Σαχάρας στην Ελλάδα, για να ενημερώσει τον πληθυσμό για τη σοβαρότητά τους και τις πιθανές επιπτώσεις τους στην ποιότητα του αέρα.
    Η ερευνητική ομάδα AtmoHub του Ε.Α.Α. υποστηρίζεται από το Εθνικό Πρόγραμμα Συνεργασίας CAMS για την ανάπτυξη και την παροχή μειωμένης κλίμακας προβλέψεων σε ανάλυση 2 χιλιομέτρων χρησιμοποιώντας τα στοιχεία από το CAMS και τοπικά δεδομένα από επίγειους απομακρυσμένους αισθητήρες στην Ελλάδα»

    Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού για τη μεταφορά σκόνης η ΕΡΤ, ως ο δημόσιος τηλεοπτικός φορέας συνεργάζεται στενά με την ομάδα ΑtmoHub, παρουσιάζοντας τις σχετικές προγνώσεις ενημερώνοντας έγκαιρα και αποτελεσματικά το ελληνικό κοινό , αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η υπηρεσία Κοπέρνικος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Copernicus: Νέο κύμα αφρικανικής σκόνης θα «πνίξει» τη χώρα - Υποβαθμισμένη ποιότητα αέρα
    Copernicus: Νέο κύμα αφρικανικής σκόνης θα «πνίξει» τη χώρα - Υποβαθμισμένη ποιότητα αέρα

    Ένα νέο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης αναμένεται να «σκεπάσει» μεγάλο μέρος της χώρας, το οποίο σε συνδυασμό με τις ακραία υψηλές θερμοκρασίες θα δημιουργήσει μια αποπνικτική ατμόσφαιρα, σύμφωνα με το Copernicus.

    Η «επέλαση» της αφρικανικής σκόνης, θα κορυφωθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή (13-14/6) με αυξημένη συγκέντρωση χονδροειδών σωματιδίων, PM10.

    Οι προβλέψεις δείχνουν επεισόδιο μεταφοράς σκόνης στη Σαχάρα που διασχίζει την κεντρική και ανατολική Μεσόγειο και έχει ως αποτέλεσμα υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων σε περιοχές όπως η Ελλάδα για αρκετές ημέρες.

    afrikaniki skoni, saharian dust

    Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης

    Copernicus
    Ως αποτέλεσμα η ποιότητα του αέρα θα υποβαθμιστεί σημαντικά και τον ουρανό θα σκεπάσει ένα παχύ στρώμα σκόνης.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus, Μαρκ Πάριγκτον σημειώνει πως «η μεταφορά σκόνης από την Σαχάρα μέσω της Μεσογείου στην Ευρώπη δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Υπάρχει, όμως, αύξηση της έντασης και της συχνότητας αυτών των επεισοδίων για ορισμένα μέρη της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, γεγονός που θέτει επιτακτική την συνεχή παρακολούθησης τους για να κατανοήσουμε πώς θα μπορούσε να αλλάξει η ποιότητα του αέρα».

    atmohub, afrikaniki skoni

    Η συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης

    NOA

    Από την πλευρά του ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΝΟΑ) της Ελλάδας, Βασίλης Αμερίδης τονίζει πως: «Το Εθνικό Αστεροσκοπείο παρακολουθεί διαρκώς την εξέλιξη των επεισοδίων μεταφοράς αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα, για την ενημέρωση του πληθυσμού για τη σοβαρότητά τους και τις πιθανές επιπτώσεις τους στην ποιότητα του αέρα».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Κοκτέιλ ακραίας ζέστης και αφρικανικής σκόνης - Πού θα αγγίξει ο υδράργυρος τους 39 βαθμούς Κελσίου
    Κοκτέιλ ακραίας ζέστης και αφρικανικής σκόνης - Πού θα αγγίξει ο υδράργυρος τους 39 βαθμούς Κελσίου

    Θα επιμείνουν οι υψηλές θερμοκρασίες και σήμερα Δευτέρα (10/06), με τον υδράργυρο να αγγίζει τοπικά έως τους 39 βαθμούς Κελσίου. Τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά κυρίως στα βόρεια.

    Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

    Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία στα κεντρικά και νότια από δυτικές διευθύνσεις έως 5 μποφόρ, πρόσκαιρα το πρωί στο Αιγαίο βόρειοι έως 5 μποφόρ.

    Αναλυτική πρόγνωση

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

    • Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνότερες. Τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
    • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία νότιοι με την ίδια ένταση.
    • Θερμοκρασία: Από 18 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

    ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

    • Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνότερες. Τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ηπειρωτικά ορεινά.
    • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και το μεσημέρι - απόγευμα από δυτικές διευθύνσεις έως 5 μποφόρ.
    • Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

    • Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνότερες. Τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της κεντρικής Στερεάς και της Πελοποννήσου.
    • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, βαθμιαία δυτικοί και στα ανατολικά νότιοι έως 5 μποφόρ.
    • Θερμοκρασία: Από 20 έως 38 και πιθανώς τοπικά 39 βαθμούς Κελσίου.

    ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

    • Καιρός: Γενικά αίθριος.
    • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, βαθμιαία δυτικοί με την ίδια ένταση.
    • Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 και στην Κρήτη έως 34 βαθμούς Κελσίου.

    ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

    • Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις στα βόρεια.
    • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
    • Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ

    • Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνότερες. Τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
    • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ, βαθμιαία δυτικοί και στα ανατολικά νότιοι έως 4 μποφόρ.
    • Θερμοκρασία: Από 20 έως 38 και πιθανώς τοπικά 39 βαθμούς Κελσίου.

    ΑΤΤΙΚΗ

    • Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες αραιές νεφώσεις.
    • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νότιοι έως 4 μποφόρ.
    • Θερμοκρασία: Από 24 έως 37 και πιθανώς τοπικά 38 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    • Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνότερες τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα γύρω ορεινά.
    • Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
    • Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου
    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ηλεία: 38αρια με σκόνη Αφρικής
    Ηλεία: 38αρια με σκόνη Αφρικής

    Παρατεταμένο κύμα ζέστης επηρεάζει την Ηλεία και οι πρώτες ενδείξεις για την ερχόμενη εβδομάδα δεν φέρνουν την πολυπόθητη δροσιά. Για σήμερα Πέμπτη η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί στους 37-38oC συνοδεία Αφρικανικής σκόνης.

    Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ και από το μεσημέρι στα βόρεια 4 έως 6 μποφόρ.

    Στην υπόλοιπη Ελλάδα

    Άστατος καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα ηπειρωτικά, αναμένεται την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024. Άνεμοι έως 6 μποφόρ στο Βόρειο Ιόνιο. Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

    Πιο αναλυτικά, αναμένονται νεφώσεις κατά διαστήματα ενώ τοπικές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά και στην Κρήτη από το μεσημέρι. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως για τα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά αλλά και περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες.

    Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 14 έως 30 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 20 έως 34, στην Ήπειρο από 17 έως 37, στη Θεσσαλία από 20 έως 35, στη Στερεά και στην Πελοπόννησο από 20 έως 38, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 33, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 19 έως 37, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 22 έως 39, στις Κυκλάδες από 21 έως 35, στα Δωδεκάνησα από 21 έως 36 και στην Κρήτη από 20 έως 39 και τοπικά έως 40 βαθμούς Κελσίου.

    Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ.

    Στην Αττική αναμένονται αραιές νεφώσεις οι οποίες το μεσημέρι και απόγευμα θα είναι πυκνότερες, οπότε και υπάρχει πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα γίνουν πρόσκαιρα ανατολικοί 2 έως 4 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 28 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

    Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται νεφώσεις κατά διαστήματα ενώ από το μεσημέρι υπάρχει πιθανότητα τοπικών βροχών και καταιγίδων. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

    Πηγή: meteo.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο