Ήταν η Ελλάδα ή η Σαχάρα αυτό που αντικρίσαμε προ ημερών στην ατμόσφαιρα, με μία απόκοσμη πορτοκαλί εικόνα να διαπερνά το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, συνεπεία της αφρικανικής σκόνης.
Μία σκόνη, η οποία δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά, σχετικά με το τι σημαίνει το φαινόμενο αυτό για τη δημόσια και ατομική μας υγεία.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, η αφρικανική σκόνη που επηρεάζει την Ελλάδα είναι ένα σχετικά συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σωματιδίων σκόνης από την έρημο Σαχάρα.
Το CNN GREECE, επικοινώνησε με τον Καθηγητή ΕΚΠΑ και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιο Λουκίδη προκειμένου να μας αναλύσει το περίεργο αυτό φαινόμενο, το οποίο δυστυχώς σχετίζεται και με την κλιματική κρίση.
Η σκόνη αυτή, μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε ένα χρόνο, από επτά έως 20 φορές επισημαίνει ο καθηγητής, σημειώνοντας ωστόσο, ότι αυτό που ζήσαμε όλοι μας στη χώρα την περασμένη εβδομάδα ήταν πολύ έντονο, με αποτέλεσμα η σκόνη αυτή, να μεταφέρει πολλά σωματίδια. Το εν λόγω φαινόμενο σε κάθε περίπτωση είναι επιβαρυντικό, ενώ έγινε ακόμη περισσότερο έντονο και με την εαρινή αλλεργία.
Οι αδύναμοι κρίκοι
Με την αφρικανική σκόνη, επιβαρυνόμαστε όλοι, όμως υπάρχουν κάποιες ομάδες ασθενών- όπως ασθματικοί, άνθρωποι με ΧΑΠ και καρδιοπαθείς- οι οποίοι υποφέρουν και θα πρέπει αφενός να αποφεύγουν την έκθεση στην ατμόσφαιρα αυτή, αφετέρου να λαμβάνουν τα φάρμακά τους, συστήνει ο καθηγητής, καθώς είναι πιθανόν να σημειωθούν περιστατικά παρόξυνσης, από τα σωματίδια που εισπνέουν.
Η αφρικανική σκόνη, προκαλεί συμπτωματολογία από το ανώτερο ή κατώτερο αναπνευστικό και παρόξυνση. Είναι πολύ επικίνδυνη για τους ανθρώπους που έχουν Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και καρδιαγγειακά προβλήματα, από τα σωματίδια που εισπνέουν. Ειδικά οι καρδιοπαθείς, μπορεί μα αντιμετωπίσουν φλεγμονή και οξειδωτικό στρες, ενώ ακόμη και ένας φυσιολογικός υγιής άνθρωπος που εκτίθεται σε ένα τέτοιο φαινόμενο, είναι πιθανόν να εμφανίσει ξηρότητα στο λαιμό και βήχα, τονίζει ο συνομιλητής μας.
Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι γονείς με τα παιδιά τους που έχουν άσθμα και είναι αρκετά, συνεχίζει ο κ. Λουκίδης, καθώς η έκθεση σε τέτοιους ατμοσφαιρικούς ρύπους, είναι πιθανόν να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία τους.
Η αφρικανική αυτή σκόνη, σε συνδυασμό με την εαρινή αλλεργία, κάνει ακόμη πιο εκρηκτικό το κοκτέιλ για τη δημόσια υγεία, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι πραγματικά να υποφέρουν και να μην μπορούν να αντέξουν ούτε καν ένα απλό περπάτημα.
Η κλιματική κρίση με πορτοκαλί μανδύα...
Δεν υπάρχει αμφιβολία πάντως, ότι αυτό που βιώσαμε όλοι μας την εβδομάδα που μας πέρασε, ήταν ένα μικρό δείγμα του τι πρέπει να περιμένουμε, όσον αφορά στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.
Ο συνομιλητής μας στην ερώτηση αυτή, εμφανίζεται πράγματι προβληματισμένος, σημειώνοντας, ότι ένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα που θα φέρει η κλιματική κρίση, σχετίζεται με την υγεία μας, δημόσια και ατομική. Και στην πραγματικότητα, δεν γνωρίζουμε τι θα φέρει αυτή η κλιματική αλλαγή που συντελείται τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως.
Οι αδύναμοι κρίκοι δυστυχώς είναι τα παιδιά στο μέλλον, πολλά από τα οποία, θα εμφανίσουν μειωμένη κάθαρση στον πνεύμονα, επισημαίνει εμφατικά ο καθηγητής Λουκίδης.
Οι συστάσεις της Πνευμονολογικής Εταιρείας
Ας δούμε στη συνέχεια τις οδηγίες που συστήνουν οι πνευμονολόγοι:
Μείνετε ενημερωμένοι. Παρακολουθήστε τις αναφορές για την ποιότητα του αέρα και τις μετεωρολογικές προβλέψεις για να γνωρίζετε πότε τα επίπεδα αφρικανικής σκόνης αναμένεται να είναι υψηλά.
Χρησιμοποιήστε μάσκες. Όταν βγαίνετε έξω, ειδικά σε συνθήκες σκόνης, σκεφθείτε να φοράτε μάσκα για να μειώσετε την εισπνοή σωματιδίων σκόνης.
Μείνετε ενυδατωμένοι. Πίνετε άφθονο νερό.
Περιορίστε τις υπαίθριες δραστηριότητες. Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε να περάσετε εκτεταμένες χρονικές περιόδους σε εξωτερικούς χώρους, όταν τα επίπεδα σκόνης είναι υψηλά, ειδικά κατά τη διάρκεια των ημερών με αέρα, όπου τα σωματίδια είναι πιο πιθανό να αιωρούνται στον αέρα.
Κλείστε τα παράθυρα και τις πόρτες. Ενώ γενικά πρέπει να αερίζονται οι κατοικίες και οι εργασιακοί χώροι, στις περιόδους έξαρσης της αφρικανικής σκόνης, αερίστε λίγο το πρωί και στη συνέχεια κρατήστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά για να αποτρέψετε την είσοδο σωματιδίων σκόνης στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας σας. Αν διαθέτετε, χρησιμοποιήστε καθαριστές αέρα ή φίλτρα για να βελτιώσετε την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.
Σε περιόδους αυξημένων επιπέδων σκόνης, συνιστάται ιδιαίτερα, άτομα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις, να λαμβάνουν προφυλάξεις για να ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση στα σωματίδια σκόνης.
Ασθενείς με άσθμα μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν τη δοσολογία ή τη συχνότητα λήψης των εισπνεόμενων φαρμάκων βάσει του πλάνου ελέγχου που τους έχει συστήσει ο γιατρός τους για να μειώσουν τα συμπτώματα. Επισημαίνεται ότι στην παρούσα φάση συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στους ασθματικούς, λόγω εαρινών αλλεργιών.
Ασθενείς με ΧΑΠ μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν την ανακουφιστική αγωγή με εισπνεόμενα φάρμακα.
Πηγή: cnn.gr