Δευτέρα, 13 Μαϊος 2024 11:45

«Διπρόσωπος» ο καιρός: Έρχονται καταιγίδες και μετά 35άρια - Η πρόγνωση Μαρουσάκη

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Άστατος θα είναι ο καιρός μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, έπειτα αναμένεται βελτίωση και σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του OPEN Κλέαρχου Μαρουσάκη η εβδομάδα θα μπορούσε να χωριστεί σε δύο τμήματα. Μέχρι την Τετάρτη θα έχουμε άστατες καιρικές συνθήκες, ενώ από την Πέμπτη η αστάθεια θα περιοριστεί και ο υδράργυρος θα προσεγγίσει θερμοκρασίες που θυμίζουν καλοκαίρι.

Το απόγευμα της Δευτέρας είναι πιθανό να εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η μέση θερμοκρασία θα κινηθεί στους 26-28 βαθμούς Κέλσιου.

Στην Αττική το απόγευμα είναι πιθανό να εκδηλωθούν συννεφιές που θα φέρουν μπόρες ή τοπικές καταιγίδεςστα βόρεια, βορειοανατολικά τμήματα της περιφέρεια. Ο υδράργυρος στο κέντρο της πόλης θα αγγίζει τους 27 βαθμούς Κέλσιου.

Παρόμοιο σκηνικό με τοπικές βροχές τις απογευματινές ώρες θα έχουμε και στη Θεσσαλονίκη. Ο υδράργυρος θα αγγίζει τους 25 βαθμούς Κέλσιου.

Την Πέμπτη η αστάθεια θα αρχίσει να περιορίζεται στα ανατολικά και βόρεια. Το Σαββατοκύριακο θα ανέβει η θερμοκρασία, αγγίζοντας τους 33-35 βαθμών Κέλσιου.

Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 14-05-2024

  • Στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας, παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και το μεσημέρι και το απόγευμα μεμονωμένες καταιγίδες. Το βράδυ οι βροχές θα περιοριστούν στα βόρεια.
  • Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις, οι οποίες γρήγορα στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και αργότερα στο Αιγαίο θα πυκνώσουν και τις μεσημβρινές και απογευματινές στα ηπειρωτικά ορεινά και στα ορεινά της Κρήτης θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
  • Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 20 με 22 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 15-05-2024

  • Στα βόρεια προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και το μεσημέρι - απόγευμα στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά, μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες, οπότε στα κεντρικά ορεινά ενδέχεται να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
  • Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά.
  • Οι άνεμοι στα δυτικά και την Κρήτη θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο έως 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 16-05-2024

  • Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.
  • Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.
  • Οι άνεμοι στα δυτικά και τα νότια θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 6 με 8 μποφόρ. Στα υπόλοιπα θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και μόνο στα νοτιοανατολικά θα είναι δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στα δυτικά και νότια.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17-05-2024

  • Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές στα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.
  • Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.
  • Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και στο Ιόνιο 6 με 7 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και μόνο στην Κρήτη θα είναι ανατολικοί με την ίδια ένταση.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.
Πηγή: Ethnos.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Μαϊος 2024 10:20

Σχετικά Άρθρα

  • Καιρός: Ο αντικυκλώνας βάζει εμπόδια στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία - Η νέα πρόγνωση Μαρουσάκη
    Καιρός: Ο αντικυκλώνας βάζει εμπόδια στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία - Η νέα πρόγνωση Μαρουσάκη

    Τι καιρό θα κάνει σήμερα - Ποιοι πρέπει να προσέχουν

    Δεν αλλάζει η ατμοσφαιρική κυκλοφορία σύμφωνα με τη νέα πρόγνωση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη, ο αντικυκλώνας έχει καλύψει μεγάλο τμήμα της Ευρώπης και στην ουσία εμποδίζει τις κακοκαιρίες από την περιοχή της δυτικής και βορειοδυτικής Ευρώπης να κινηθούν όπως φυσιολογικά πρέπει για την εποχή μας.

    Επομένως, σύμφωνα πάντα με τον μετεωρολόγο του OPEN έχει προκύψει μια ατμοσφαιρική κυκλοφορία που δεν συμβαδίζει με την εποχή στην οποία βρισκόμαστε, με αποτέλεσμα την παρατεταμένη ανομβρία, την καλοκαιρία στις θερμοκρασίες εκτός από το «βοριαδάκι» που διανύουμε τις τελευταίες ημέρες.

    Πιο συγκεκριμένα, οι βοριάδες σήμερα Παρασκευή 25 Οκτωβρίου θα ενισχυθούν μέσα στο Αιγαίο. Στην ξηρά δεν θα αντιμετωπίσει κανείς πρόβλημα παρά μόνο σε κάποιες ορεινές περιοχές που θα υπάρξουν βροχές. Σημαντική πτώση θερμοκρασίας θα σημειωθεί στην Τρίπολη, φτάνοντας τους -1 βαθμούς Κελσίου.

    Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια με κάποιες συννεφιές προς τα ανατολικά και βόρεια, με τους ανέμους να φτάνουν μέχρι και τα 7 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κινηθεί από τους 14 μέχρι τους 23 βαθμούς Κελσίου.

    Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται πολύ καλές καιρικές συνθήκες με μερικές συννεφιές το μεσημέρι και τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από τους 10 μέχρι τους 20 βαθμούς Κελσίου.

    Πηγή: NewsBomb.gr
  • Ο ισχυρός αντικυκλώνας φέρνει άνοδο της θερμοκρασίας - Τι πρέπει να αλλάξει για να έρθουν πολλές βροχές
    Ο ισχυρός αντικυκλώνας φέρνει άνοδο της θερμοκρασίας - Τι πρέπει να αλλάξει για να έρθουν πολλές βροχές

    Τι είναι το πολικό Jetstream και πώς θα επηρεάσει το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου - Η πρόγνωση των μετεωρολόγων για τις επόμενες ημέρες

    Δεκαήμερο ανομβρίας αναμένεται στη χώρα με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει από σήμερα εξαιτίας ενός σπάνιου καιρικού φαινομένου.
    Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, πρόκειται για ένα πολικό JetStream, το οποίο θα περάσει πάνω από την Ελλάδα και θα αναγκάσει ακόμα και το χαμηλό στις ακτές της Αφρικής να οπισθοδρομήσει, κάτι πολύ σπάνιο.
    Προς τα μέσα αυτής της εβδομάδος αναπτύσσεται ισχυρός αντικυκλώνας (πεδίο υψηλών πιέσεων) στην ανατολική Ευρώπη τα Βαλκάνια και την χώρα μας, κατάσταση που αποτρέπει τις βροχές.
    Δείτε την ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά:
    «Η παρουσία του πολικού JetStream σε πολύ μεγάλα γεωγραφικά πλάτη με Δ-ΝΔ ρεύμα και η απουσία ισχυρών ανέμων στις μέσες και τις ανώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας στην περιοχή μας , "αναγκάζει" ακόμη και το χαμηλό που υπάρχει στις ακτές της Αφρικής να γίνει οπισθoδρομούν. Δηλαδή , αντί να κινηθεί από τα δυτικά προς τα ανατολικά , να γυρίσει προς τα πίσω , κάτι το οποίο είναι σπάνιο .

    ✅Προς τα μέσα αυτής της εβδομάδος αναπτύσσεται ισχυρός αντικυκλώνας ( πεδίο υψηλών πέσεων) στην ανατολική Ευρώπη τα Βαλκάνια και την χώρα μας, κατάσταση που αποτρέπει τις βροχές. Kατά τα άλλα διατηρείται ο βοριάς και η θερμοκρασία επιστρέφει σε κανονικά επίπεδα.

    ✅Από πλευράς συνοπτικής κατάστασης το φετινό φθινόπωρο φέρει πολλά χαρακτηριστικά με αυτό του 1993, όπου τότε η ανομβρία κράτησε μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, ενω μετά άλλαξε η κατάσταση» γράφει ο διευθυντής της ΕΜΥ.

    Ο κ. Κολυδάς σε άλλη ανάρτησή του εξηγεί πώς πρέπει να αλλάξει η κυκλοφορίας στην ατμόσφαιρα για να έρθουν πολλές βροχές
    Αναλυτικά η ανάρτηση Κολυδά

    ✅Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι ο οδηγός των μεγάλων συστημάτων στην ατμόσφαιρα είναι το Jet Stream , το οποίο είναι ένα μεγάλο ποτάμι αέρα με υψηλές ταχύτητες, που κατευθύνει την κίνηση των αερίων μαζών.

    ✅Επειδή όλοι δεν είναι μετεωρολόγοι σας ενημερώνουμε με απλά λόγια ότι όταν το Jet Stream αποκτήσει ροή από βορά προς νότο, (δείτε το video) τότε θα αρχίσουν και οι ψυχρές αέριες μάζες να κατευθύνονται προς την Κεντρική Μεσόγειο και να δημιουργούν ευνοικές συνθήκες κυκλογέννεσης. Δηλαδή , τότε θα αρχίσουν να οργανώνονται υετοφόρα χαμηλά να έρχονται προς την περιοχή μας, τα οποία κινούμενα πλέον από τα δυτικά προς τα ανατολικά θα μπορούν να επηρεάσουν όλη τη χώρα με βροχές.

    Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό καιρικό προγνωστικό μοντέλο, GFS, έκανε ροβλέψεις για την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών για τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη, βγάζοντας και σενάριο ισχυρής κακοκαιρίας με χαμηλό βαρομετρικό μέσα στο Αιγαίο και άφθονο υετό. Ωστόσο, πρόκειται για ένα ευμετάβλητο σενάριο, καθώς οι καιρικές συνθήκες μπορεί να αλλάξουν αρκετά μέχρι τότε.

    Πιο ασφαλής είναι πρόβλεψη μέχρι και το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου που σύμφωνα με τον κ. Κολυδά θα έχει καλό καιρό με φυσιολογικές θερμοκρασίες για την εποχή.

    Η πρόγνωση για την 28η Οκτωβρίου

    Φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες προβλέπει ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλιας, για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, όπως έγραψε σε νέα του ανάρτηση.

    Συγκεκριμένα είπε τα εξής:

    «Ούτε ιδιαίτερο κρύο, ούτε 30άρια μέχρι την παρέλαση!
    • Η εβδομάδα που ξεκινά θα έχει αρκετή ηλιοφάνεια με τον υδράργυρο να σημειώνει σταδιακή άνοδο και να φτάνει τους 24 με 25 βαθμούς κυρίως στη δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο
    • Επιπλέον οι βοριάδες μέσα στο Αιγαίο θα διατηρηθούν στα 7-8 μποφόρ
    • Η πρόγνωση για βροχές προς το παρών είναι απαγοητευτική
    • Η ατμόσφαιρα θα είναι πολύ καθαρή ,με πολύ καλή ορατότητα και χωρίς ιδιαίτερη υγρασία
    • Ευκαιρία για εξωτερικές δουλειές ,άθληση σε εξωτερικούς χώρους και βόλτες στην ύπαιθρο
    Καλή εβδομάδα!»
    Ο καιρός σήμερα

    Aναμένονται λίγες νεφώσεις οι οποίες κατά περιόδους θα είναι περισσότερες στα δυτικά, κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί η ορατότητα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι περιορισμένη και κατά τόπους θα σχηματιστούν ομίχλες.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 1 έως 19 βαθμούς, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από 2 έως 18-20, στη Θεσσαλία από 5 έως 20-21, στην Ήπειρο από 8 έως 26 βαθμούς, στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά από 12 έως 25-27, στα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα από 7 έως 22-23 βαθμούς, στα Επτάνησα από 14 έως 25-26 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου στην Κρήτη από 13 έως 21-22 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 25-26 βαθμούς Κελσίου.

    Στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 6 μποφόρ και κατά περιόδους στα νότια πελάγη 7 μποφόρ. Άνεμοι νοτιοανατολικών διευθύνσεων με εντάσεις 3-5 μποφόρ θα πνέουν στο Ιόνιο.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
    Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στη δυτική και κεντρική Μακεδονία κυρίως το πρωί.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 07 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους πιο πυκνές.
    Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις.
    Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 12 έως 23 με 24 βαθμούς Κελσίου.

    ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
    Καιρός: Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις. Στην Κρήτη τοπικές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια.
    Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στις βόρειες Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 16 έως 23 και τοπικά στη νότια Κρήτη έως 26 βαθμούς Κελσίου.

    ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
    Καιρός: Γενικά αίθριος.
    Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ
    Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις.
    Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και στις Σποράδες βορειοανατολικοί έως 5 με 6 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

    ΑΤΤΙΚΗ
    Καιρός: Γενικά αίθριος.
    Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 22-10-2024
    Στις Σποράδες, την Εύβοια και την Κρήτη, προβλέπονται πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές σχεδόν αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά τόπους.
    Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
    Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 21 με 23 στα βόρεια, τους 23 με 25 στα δυτικά και τους 22 με 24 στις υπόλοιπες περιοχές.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 23-10-2024
    Γενικά αίθριος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με αραιές νεφώσεις κατά τόπους, ενώ μόνο στην Εύβοια και την Κρήτη θα υπάρχουν παροδικά αυξημένες νεφώσεις.
    Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά πρόσκαιρα από ανατολικές και βαθμιαία από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 24-10-2024
    Γενικά αίθριος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με αραιές νεφώσεις κατά τόπους και μόνο στην Κρήτη θα υπάρχουν παροδικά αυξημένες νεφώσεις.
    Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές και βαθμιαία από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25-10-2024
    Στα δυτικά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά τόπους. Στην υπόλοιπη χώρα παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενούς βροχής στις Σποράδες και την Εύβοια.
    Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Μαρουσάκης: Μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και θυελλώδεις άνεμοι - Κακοκαιρία από την Ιταλία στα δυτικά
    Μαρουσάκης: Μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και θυελλώδεις άνεμοι - Κακοκαιρία από την Ιταλία στα δυτικά

    Υποχωρεί ο υδράργυρος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας σήμερα, με τον καιρό να είναι αίθριο με μερικές νεφώσεις, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του OPEN, για τα υπόλοιπα αρκετά 24ωρα θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον όσον αφορά την νότια Ευρώπη ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο φαίνεται ότι έχει αρχίσει να επηρεάζει την κεντρική Μεσόγειο.

    Το κύμα κακοκαιρίας θα απασχολήσει την Ιταλία και θα αρχίσει να κινείται πιο ανατολικά, για να δώσει κάποια φαινόμενα προς το Ιόνιο και τα δυτικότερα ηπειρωτικά. Παράλληλα ανατολικά και βόρεια αναπτύσσεται ένα πεδίο υψηλών πιέσεων, ο «εμποδιστής», που στην ουσία του κλείνει τον δρόμο, το εμποδίζει και έτσι δεν μπορεί η κακοκαιρία να μετατοπιστεί πιο ανατολικά.

    Μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας

    Σήμερα, οι συννεφιές θα μονοπωλήσουν σε μερικά γεωγραφικά διαμερίσματα και ίσως δώσουν κάποιες λίγες βροχές προς τα δυτικά και προς τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα. Μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας περιμένουμε μέσα στο Αιγαίο, ιδιαίτερα προς τα ανατολικά τμήματα. Ο υδράργυρος ξεκινάει από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το πρωί της Παρασκευής, ιδιαίτερα προς την δυτική Μακεδονία στους 3 βαθμούς Κελσίου, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 18°C αργά το μεσημέρι, ενώ στα υπόλοιπα γεωγραφικά τμήματα η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 23-26 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα, θα επικρατήσουν δυνατοί βοριάδες στο Αιγαίο, οι εντάσεις των οποίων θα φτάσουν ακόμη και τα 7 μποφόρ, ιδιαίτερα προς τα κεντρικά τμήματά του.

    Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

    Στην Αττική δεν αναμένουμε κάτι το ιδιαίτερο με λίγες συννεφιές κατά διαστήματα, ενώ θα υπάρξουν σαφώς διαστήματα με ηλιοφάνεια. Η θερμοκρασία ξεκίνησε σε χαμηλά επίπεδα το πρωί κοντά στους 13 βαθμούς Κελσίου, ενώ το μεσημέρι αναμένεται να σκαρφαλώσει στους 23°C. Παράλληλα, οι άνεμοι θα πνέουν βόρειο βορειοανατολικοί με μεγάλες εντάσεις ιδιαίτερα προς τα ανατολικά τμήματα.

    Στη Θεσσαλονίκη οι συννεφιές θα εναλλάσσονται με την ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι δεν θα προβληματίσουν, οι οποίοι θα πνέουν στα 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία ξεκίνησε από τους 10 βαθμούς Κελσίου το πρωί της Παρασκευής και θα «σκαρφαλώσει» στους 18°C αργά το μεσημέρι.

    Ο «αντικυκλώνας» μας προστατεύει από την κακοκαιρία της Ιταλίας

    Τι επόμενες ημέρες, μέχρι και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα επιμείνουν οι βοριάδες οι οποίοι θα πνέουν θυελλώδεις στο Αιγαίο, ενώ παράλληλα θα μεταφέρουν την πιο ψυχρή αέρια μάζα στην χώρα μας. Αυτός ο «αντικυκλώνας» θα εμποδίσει την κακοκαιρία της Ιταλίας να έρθει προς την χώρα μας. Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κινηθούν κοντά στους 22-24 βαθμούς Κελσίου στα περισσότερα γεωγραφικά διαμερίσματα.

    Από αύριο, Σάββατο, το κύμα κακοκαιρίας από την Ιταλία θα προσπαθήσει να χτυπήσει και την χώρα μας, ιδιαίτερα προς την περιοχή της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς, με κάποιες καταιγίδες οι οποίες δεν θα προβληματίσουν, ενώ στην υπόλοιπη χώρα δεν θα σημειωθεί κάτι το αξιόλογο.

    Κάποιες ήπιες βροχές θα κάνουν την εμφάνισή τους προς τα ηπειρωτικά το Σάββατο και την Κυριακή, αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο, με τους βοριάδες και την πτώση της θερμοκρασίας, να θυμίζουν φθινοπωρινό καιρό.

    Δείτε την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Μαρουσάκης: Αισθητή αλλαγή του καιρού με θυελλώδεις ανέμους από σήμερα - Πού και πότε θα βρέξει
    Μαρουσάκης: Αισθητή αλλαγή του καιρού με θυελλώδεις ανέμους από σήμερα - Πού και πότε θα βρέξει

    Πέφτει η θερμοκρασία από σήμερα με τον υδράργυρο να έρχεται σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα ενώ οι θυελλώδεις βοριάδες θα επικρατήσουν σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του OPEN, Κλέαρχου Μαρουσάκη. Το πρόβλημα της ανομβρίας όμως παραμένει.

    Ο καιρός σήμερα

    Σήμερα, Πέμπτη, δυνατοί βοριάδεςμέσα στο Αιγαίο που θα φτάνουν τα 6-7 και προς τα κεντρικά τμήματα ακόμη και τα 8 μποφόρ. Καλύτερο το επίπεδο ανέμων στα Δυτικά τμήματα όπου η οροσειρά της Πίνδου εμποδίζει από τα ανατολικά να φτάσει εκεί ο άνεμος. Η θερμοκρασία θα πέσει ειδικά στην ανατολική και βόρεια Ελλάδα που δεν θα ξεπεράσουμε τους 20-24 βαθμούς, δυτικότερα εκεί που ο άνεμος λειτουργεί σαν καταβάτης θα δούμε το υδράργυρο κοντά στους 28 βαθμούς.

    Στην Αττική θα επικρατήσουν καλές καιρικές συνθήκες, με ηλιοφάνεια με παροδικές συννεφιές οι οποίες θα είναι περισσότερες προς τα ανατολικά και βόρεια. Και εδώ θα επικρατήσει ο καιρός του βοριά. Ο υδράργυρος σε πτώση, 16-17 το πρωί και γύρω στους 24 το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης. Γενικότερα δεν θα ξεπεράσει τους 22-23 βαθμούς Κελσίου.

    Στη Θεσσαλονίκη αναμένουμε συννεφιές χωρίς βροχές. Οι άνεμοι πιο ήπιοι στο Θερμαΐκό θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις. Θα επικρατήσει ένας βόρειος βορειανατολικός άνεμος στα πιο ανατολικά και νότια θαλάσσια τμήματα του νομού. Ο υδράργυρος δεν φαίνεται να ξεπερνά τους 19 με 20 βαθμούς στο κέντρο της πόλης.

    Θα βρέξει τις επόμενες ημέρες;

    Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη «η Δυτική Ελλάδα θα βρεθεί στα όρια επηρεασμού ενός πολύ ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού που θα απασχολήσει την Κεντρική και Νότια Ιταλία, παρόλα αυτά θα φέρει κύματα βροχών μέσα στο Ιόνιο, το βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά. Κατά τ'άλλα η ανομβρία στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχιστεί»

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πρόγνωση Μαρουσάκη: Θα «σπάσει» η ανομβρία - Έρχονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
    Πρόγνωση Μαρουσάκη: Θα «σπάσει» η ανομβρία - Έρχονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

    Τέλος στην παρατεταμένη ανομβρία θα δώσει το κύμα κακοκαιρίας που πλησιάζει στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη μια κακοκαιρία από την Ιταλία αναμένεται να επηρεάσει το Σαββατοκύριακο τα δυτικά τμήματα της χώρας σηματοδοτώντας και το τέλος του αντικυκλώνα που αποτελεί εμπόδιο, ένα φυσικό τείχος, για τη διέλευση των βαρομετρικών χαμηλών.

    Ο μετεωρολόγος του OPEN ξεκαθαρίζει πως αυτός ο αντικυκλώνας θα καταρρεύσει και έτσι ο Νοέμβριος θα είναι ένας μήνας που τα βαρομετρικά χαμηλά θα φτάνουν στη χώρα μας, προειδοποιώντας μάλιστα πως το παρελθόν, έχει διδάξει πως ο Νοέμβριος δίνει πάντα και επικίνδυνα φαινόμενα.

    Βροχές στο Ιόνιο και στα βορειοδυτικά τμήματα

    Όπως ανέφερε συγκεκριμένα, το κύμα κακοκαιρίας που θα χτυπήσει το Σάββατο την Ιταλία θα προσπαθήσει να κινηθεί λίγο πιο ανατολικά, να έρθει σε κόντρα με το πεδίο υψηλών πιέσεων, παρόλα αυτά δεν θα καταφέρει να διασχίσει τη χώρα μας και θα εγκλωβιστεί στα πιο δυτικά τμήματα και άρα τις όποιες βροχές περιμένουμε μέχρι και τέλος εβδομάδας τις αναμένουμε μέσα στο Ιόνιο και στα βορειοδυτικά τμήματα.

    Είναι ένα κύμα κακοκαιρίας το οποίο θα αποδιοργανώσει σε πρώτη φάση το πεδίο υψηλών πιέσεων.

    Ο καιρός σήμερα

    Για σήμερα, αναμένεται ηλιοφάνεια ενώ μέσα στη νύχτα στην ανατολική Θεσσαλία και το δυτικό βορειοδυτικό Αιγαίο θα συναντήσουμε κάποιες βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια με τον υδράργυρο να επιμένει και σήμερα σε υψηλές τιμές 27 με 28 βαθμούς Κελσίου. Θα αρχίσει όμως να υποχωρεί από τα επόμενα 24ωρα για να πάμε λίγο πιο κάτω από την εποχή επίπεδα 22 με 24 βαθμούς Κελσίου.

    Στην Αττική θα κυριαρχήσει η ηλιοφάνεια ενώ θα ενισχυθούν σημαντικά και οι βοριάδες. Ο υδράργυρος θα ξεκινήσει από τους 17 βαθμούς και θα φτάσει μέχρι τους 28. Παρόμοιο το σκηνικό και στη Θεσσαλονίκη με περισσότερες συννεφιές προς το απόγευμα με τον υδράργυρο να φτάνει τους 26 βαθμούς.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Μαρουσάκης: Ψυχρές αέριες μάζες φέρνει ο «Ωμέγα Εμποδιστής» - Πότε πέφτει η θερμοκρασία
    Μαρουσάκης: Ψυχρές αέριες μάζες φέρνει ο «Ωμέγα Εμποδιστής» - Πότε πέφτει η θερμοκρασία

    Ανομβρία και λίγες βροχοπτώσεις θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο οποίος εξήγησε τι είναι ο «Ωμέγα Εμποδιστής» και πότε θα φέρει ένα πιο φθινοπωρινό σκηνικό.

    Όπως τονίζει ο μετεωρολόγος, θα δούμε ελάχιστες βροχοπτώσεις, κατά κανόνα προς τα ανατολικά τμήματα. Αίτιο για την εξέλιξη του καιρούαποτελεί ο «Ωμέγα Εμποδιστής» που έχει καλύψει μεγάλο κομμάτι της νότιας και κεντρικής Ευρώπης και εμποδίζει τα συστήματα κακοκαιριών να έρθουν από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

    Πότε πέφτει αισθητά η θερμοκρασία

    Η πτώση της θερμοκρασίας έρχεται από την Τετάρτη και στη συνέχεια καθώς τότε, ο «Ωμέγα Εμποδιστής» δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για να ενισχύονται οι βοριάδες στο Αιγαίο, οι οποίοι θα φτάνουν τα 6 με 7, τοπικά και 8 μποφόρ. Το ίδιο σύστημα φέρνει ψυχρές αέριες μάζες από την ανατολική και βορειοανατολική Ευρώπη.

    Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η θερμοκρασία να πέσει, 20 με 23 βαθμούς. Θα έχει αρκετή ψύχρα στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, τονίζει ο μετεωρολόγος.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Καταιγίδες χτύπησαν και τη Σαχάρα: Γέμισε νερό λίμνη που ήταν ξερή για 50 χρόνια (video)
    Καταιγίδες χτύπησαν και τη Σαχάρα: Γέμισε νερό λίμνη που ήταν ξερή για 50 χρόνια (video)

    Σε ορισμένες περιοχές του Μαρόκο σε δύο ημέρες έπεσε τόσο νερό όσο όλο τον χρόνο

    Μοναδικές εικόνε καταγράφηκαν στη Σαχάρα καθώς οι καταιγίδες που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα γέμισαν μέχρι και λίμνες που ήταν ξερές για 50 χρόνια.
    Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Μαρόκο, στις δύο ημέρες με καταιγίδες τον Σεπτέμβριο έπεσε τόσο νερό σε ορισμένες περιοχές όσο θα έπεφτε ολόκληρο τον χρόνο.

    Ενδεικτική η κατάσταση στο χωριό Ταγκουνίτ, 450 χλμ. νότια της πρωτεύουσας του Μαρόκο, Ραμπάτ, όπου σε 24 ώρες έπεσαν 100 χιλιοστά νερού.

    Στις εικόνες που καταγράφηκαν φαίνεται η λίμνη Ιρίκι που βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Τάτα και Ζαγκόρα, να είναι γεμάτη νερό μετά από 50 χρόνια.
    «Έχουν περάσει 30 με 50 χρόνια από τότε που είχαμε τέτοιας έντασης βροχές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα» δήλωσε ο διευθυντής της μετεωρολογικής υπηρεσίας του Μαρόκο.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Η ζέστη θα μείνει για όλη την εβδομάδα: Πότε πέφτει η θερμοκρασία - Η πρόγνωση Μαρουσάκη
    Η ζέστη θα μείνει για όλη την εβδομάδα: Πότε πέφτει η θερμοκρασία - Η πρόγνωση Μαρουσάκη

    Όλη την εβδομάδα επιμένει η ζέστη στη χώρα, με τις θερμοκρασίες να είναι αυξημένες κατά 2-5 βαθμούς Κελσίου από την φυσιολογική θερμοκρασία της εποχής.

    Το σκηνικό θα αλλάξει ωστόσο από την Κυριακή, σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του OPEN, Κλέαρχου Μαρουσάκη, με την θερμοκρασία να πέφτει στη χώρα.

    Κορυφώνεται την Παρασκευή η ζέστη

    Παράλληλα, σύμφωνα με την πρόγνωση και του meteo.gr, σταδιακή άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία έως το Σάββατο 12/10. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατά τις επόμενες ημέρες η ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα ευνοήσει τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών προς της χώρα μας. Έτσι, ιδιαίτερα την Παρασκευή 11/10, οπότε αναμένεται η κορύφωση του κύματος ζέστηςη μέγιστη αναμένεται να φτάσει κατά τόπους τους 32-34 °C.

    Meteo 1
    Meteo 1
    Meteo 2
    Meteo 2
    Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τις ερχόμενες μέρες

    Πέμπτη 10-10-2024

    Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη Θράκη, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές.

    Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και δεν αποκλείεται να σχηματιστούν ομίχλες.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί κατά 3 με 5 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας τους 28 με 29 βαθμούς και τοπικά στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και την Κρήτη τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

    Παρασκευή 11-10-2024

    Στα δυτικά και τα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες.

    Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.

    Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς έως 5 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια, αλλά στα κεντρικά και τα νότια θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα φτάνοντας τους 29 και κατά τόπους τους 31 βαθμούς Κελσίου.

    Σάββατο 12-10-2024

    Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τη βόρεια Εύβοια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν στα βορειοανατολικά μέχρι το μεσημέρι μεμονωμένες καταιγίδες.

    Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις.

    Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και μέχρι το μεσημέρι στα νοτιοανατολικά από νότιες διευθύνσεις έως 5 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια, ωστόσο στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

    Κυριακή 13-10-2024

    Στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο