Καιρός

Μαρουσάκης: Μπόρες και καταιγίδες το Σαββατοκύριακο - Πού θα «χτυπήσει» η Ψυχρή Λίμνη

Μαρουσάκης: Μπόρες και καταιγίδες το Σαββατοκύριακο - Πού θα «χτυπήσει» η Ψυχρή Λίμνη

Έρχεται... καιρική αστάθεια προειδοποιεί ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης καθώς μέσα στο Σαββατοκύριακο ψυχρές αέριες μάζες θα επηρεάσουν τη χώρα μας.

Σε ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» η Ψυχρή Λίμνη το Σαββατοκύριακο

  • Ειδικότερα, το Σάββατο θα μας προσεγγίσουν ψυχρότερες αέριες μάζες, οι «ψυχρές λίμνες». Θα έχουμε μπόρες και καταιγίδες στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το βόρειο βορειοδυτικό Αιγαίο κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
  • Την Κυριακή το σκηνικό του καιρού θα παραμείνει ίδιο με βροχές και καταιγίδες στα ηπειρωτικά και βορειοδυτικό Αιγαίο ενώ η αστάθεια θα συνεχίσει και στην αρχή της άλλης εβδομάδας με την θερμοκρασία να πέφτει και να φτάνει σε φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή.

Τι είναι η Ψυχρή Λίμνη

Ο διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί γιατί το φαινόμενο της Ψυχρής Λίμνης και γιατί από τo Σαββατοκύριακο και μετά θα έχουμε άστατο καιρό:

Κάποιες φορές, όταν πρόκειται να αλλάξει ο καιρός και οι μετεωρολόγοι δίνουν εξηγήσεις για τα φαινόμενα που θα επηρεάσουν μια περιοχή, ορισμένοι για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών , των ακροατών ή των τηλεθεατών κάνουν αναφορά σε αυτές τις αλλαγές με τούς ειδικούς όρους των φαινομένων ή των τύπων καιρού, όπως πχ με αναφορές στην “ψυχρή λίμνη”, στο Rex Blocking, στο Ωμέγα Blocking κτλ.

Δεν πρόλαβε να τελειώσει ακόμη η ζέστη και η σκόνη και ήδη στη ζωή μας από την Τρίτη 21/5 μπήκε στους τίτλους των ΜΜΕ ο “καιρός της Ψυχρής Λίμνης “ που έρχεται από το Σαββατοκύριακο για να μας εντυπωσιάσει ο τίτλος αλλά και ο καιρός να μας τα κάνει απλά -όπως πάντα- …μούσκεμα ! Σήμερα θα εξηγήσουμε με λίγα λόγια γιατί από τo Σαββατοκύριακο και μετά θα έχουμε άστατο καιρό και τι είναι ο καιρός της ψυχρής λίμνης. Ο καιρός αυτός οφείλεται σε ένα αποκομμένο χαμηλό που συνοδεύεται από μια ψυχρή μάζα στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Οι αέριες μάζες του χαμηλού θα έρθουν σε αντίθεση με τις θερμότερες και υγρότερες στα κατώτερα στρώματα . Η αντίθεση αυτή, αλλά και η δυναμική του χαμηλού θα προκαλέσουν σύννεφα κατακόρυφης ανάπτυξης (Cu , CB) και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά. Αυτός είναι ο καιρός της ψυχρής λίμνης που η διαδικασία δημιουργίας του περιγράφεται στο βίντεο που ακολουθεί .

Σημειώνουμε ότι ο όρος «Ψυχρή Λίμνη» αποτελεί μετάφραση του όρου «Cold Pool» (ακριβέστερα θα ήταν “Ψυχρή Πισίνα”). Αυτή λοιπόν η ψυχρή λίμνη αποτελεί μια ψυχρή περιοχή που περιβάλλεται από θερμές μάζες. Η κατακόρυφη έκταση αυτών των ψυχρών αερίων μαζών καταλαμβάνει τις μέσες στάθμες της τροπόσφαιρας και η κίνηση του αέρα είναι κυκλωνική (αντίθετη με τους δείκτες του ρολογιού). Η ύπαρξη ψυχρών αερίων μαζών πάνω από θερμές και υγρές αέριες μάζες κοντά στο έδαφος οδηγεί στη δημιουργία αστάθειας. Η αστάθεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία των καταιγίδων, ενώ οι άλλες δύο προϋποθέσεις είναι η ύπαρξη υγρών αερίων μαζών και ένα αίτιο ανύψωσης των αερίων μαζών. Όσο καλοκαιριάζει ο αίτιο ανύψωσης των θερμών και υγρών αερίων μαζών κοντά στο έδαφος είναι κυρίως η θέρμανση του εδάφους κυρίως τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες. Ο θερμός αέρας είναι πιο ελαφρύς από τον ψυχρό, επομένως ανεβαίνει με επιτάχυνση αν βρεθεί σε ψυχρό περιβάλλον, όπως κατά την παρουσία μιας Ψυχρής Λίμνης. Η αλληλεπίδραση ψυχρών αερίων μαζών της ανώτερης ατμόσφαιρας (cold pool), του θερμού εδάφους και του προσκείμενου σε αυτό αέρα (στα 850mb) σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας ευνοεί την ανάδευση των ασταθών αερίων μαζών καθ’ ύψος, δημιουργώντας νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης (cumulus), που αποτελούν προποµπούς των καταιγιδοφόρων νεφών (cumulonimbus- Cb). Για τον λόγο αυτό παρατηρούμε οτι ο υετός εντοπίζεται κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές, όπου αναπτύσσονται άλλωστε και οι υψηλότερες θερμοκρασίες.

Οι μετεωρολόγοι εκτός από τις διαφορές των θερμοκρασιών καθ’ ύψος μελετούν κι άλλα χαρακτηριστικά των αερίων μαζών όπως την υγρασία τους ανέμους κλπ και για να προσδιορίσουν την ένταση των φαινομένων με την βοήθεια των δεικτών ασταθείας. Ένας πρακτικός δείκτης ( που μπορείτε και σεις να χρησιμοποιείτε) είναι να υπολογίσετε τη διαφορά των θερμοκρασιών 850 και 500 mb. Στους παραπάνω χάρτες οι διαφορά είναι +10- (-18) = +28. Όταν η διαφορά είναι πάνω από 28, τότε σημαίνει ότι θα έχουμε όμβρους ή καταιγίδες αστάθειας. Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού θα έχουμε τις επόμενες ημέρες , καθώς τα προγνωστικά στοιχεία με τέτοιου τύπου καιρό είναι χαμηλής προγνωσιμότητας .

Αναλυτικά ο καιρός από την ΕΜΥ

Το Σάββατο ο καιρός αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Από τις μεσημβρινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Από το απόγευμα και από τα δυτικά βαθμιαία οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και κυρίως στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 5 με 6 και τοπικά στα νότια 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Την Κυριακή, προβλέπεται γενικά άστατος καιρός με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια και τα κεντρικά.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup