Καιρός

Μαρουσάκης: Η «Ψυχρή Λίμνη» φέρνει μπόρες το Σαββατοκύριακο - Πού θα φτάσει η θερμοκρασία

Μαρουσάκης: Η «Ψυχρή Λίμνη» φέρνει μπόρες το Σαββατοκύριακο - Πού θα φτάσει η θερμοκρασία

Μετά τη ζέστη και την αφρικανική σκόνη αλλάζει το σκηνικό του καιρού στη χώρα μας. Το φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης» φέρνει αστάθεια και καταιγίδες από σήμερα μέχρι και την Κυριακή.

Η αστάθεια περιορίζεται σήμερα στη βόρεια Ελλάδα, όπου θα εκδηλωθούν μπόρες και καταιγίδες στη Μακεδονία και τη Θράκη. Στη υπόλοιπη χώρα θα κυριαρχήσει η ηλιοφάνεια ενώ η θερμοκρασία θα προσεγγίζει σε πολλές περιοχές τους 29 βαθμούς.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Ηλιοφάνεια θα επικρατήσει σήμερα στην Αττική ενώ ο υδράργυρος θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες ημέρες και θα πλησιάσει τους 29 βαθμούς. Από αστάθεια χαρακτηρίζεται η σημερινή ημέρα στη Θεσσαλονίκη καθώς προς το απόγευμα θα αναπτυχθούν συννεφιές και σποραδικές καταιγίδες, με τη θερμοκρασία να φτάνει στους 28 βαθμούς.

Ο καιρός το σαββατοκύριακο

Όπως αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης στην πρόγνωσή του, από το Σάββατο και έπειτα, θα αρχίσουν να προσεγγίζουν τη χώρα κάποιες «ψυχρές λίμνες». Τα φαινόμενα θα επεκταθούν στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά αλλά και το βόρειο και βορειοδυτικό Αιγαίο και θα εκδηλωθούν κυρίως από το μεσημέρι και έπειτα. Την Κυριακή στη συνέχεια, το τοπίο παραμένει ίδιο.

Τι είναι το φαινόμενο «Ψυχρή Λίμνη»

Σύμφωνα με το meteo.gr, ως «Ψυχρή Λίμνη» στη Μετεωρολογία ονομάζεται μια ψυχρή περιοχή της ατμόσφαιρας που περιβάλλεται από θερμές αέριες μάζες. Η κατακόρυφη έκταση αυτών των ψυχρών αερίων μαζών καταλαμβάνει σχεδόν το σύνολο της Τροπόσφαιρας και η κίνηση του αέρα είναι κυκλωνική (αντίθετη με τους δείκτες του ρολογιού). Η ύπαρξη ψυχρών αερίων μαζών πάνω από θερμές και υγρές αέριες μάζες κοντά στο έδαφος οδηγεί στη δημιουργία «αστάθειας», δηλαδή μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας καθ'ύψος.

Η αστάθεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία των καταιγίδων, ενώ οι άλλες δύο προϋποθέσεις είναι η ύπαρξη υγρών αερίων μαζών και ένα αίτιο ανύψωσης των αερίων μαζών. Αν λείπει έστω ένα από αυτά τα τρία στοιχεία, τότε η δημιουργία καταιγίδων είναι αδύνατη.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα