Ακόμα και οι σύντομες διακοπές ρεύματος μπορεί να είναι επικίνδυνες. Σε συνθήκες καύσωνα, μια διακοπή ρεύματος μπορεί να γίνει θανάσιμη πολύ γρήγορα, αναφέρει ο Michael Webber, καθηγητής μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν. Η ζέστη μπορεί να επηρεάσει ζωτικά όργανα, προκαλώντας εξάντληση, θερμοπληξία και θάνατο. Αντίθετα, σε πολύ κρύο καιρό, οι άνθρωποι μπορούν να φορέσουν περισσότερα ρούχα ή να ανάψουν φωτιά για να ζεσταθούν. Η μόνη λύση για να δροσιστεί κάποιος σε ζέστη είναι ο ηλεκτρισμός.
Το πιο θανατηφόρο κλιματικό γεγονός
Ο συνδυασμός καύσωνα και διακοπής ρεύματος είναι το πιο θανατηφόρο κλιματικό γεγονός, σύμφωνα με τον Brian Stone Jr, καθηγητή με ειδίκευση στον αστικό περιβαλλοντικό σχεδιασμό και σχεδιασμό στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια. Αυτός και οι συνεργάτες του μελέτησαν τις επιπτώσεις ενός καύσωνα σε συνδυασμό με πολυήμερη διακοπή ρεύματος λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων ή κυβερνοεπίθεσης, επικεντρώνοντας σε Ατλάντα, Ντιτρόιτ και Φοίνιξ. Στο Φοίνιξ, κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα και διακοπής ρεύματος τριών έως τεσσάρων ημερών, το μισό πληθυσμό της πόλης, δηλαδή περίπου 800.000 άτομα, θα χρειαζόταν νοσηλεία για θερμοπληξία και πάνω από 13.000 θα πέθαιναν.
Η κλιματική προσαρμογή των κατοίκων του Φοίνιξ με τη χρήση κλιματιστικών τους καθιστά λιγότερο ανθεκτικούς σε τέτοιες συνθήκες. Παρά το γεγονός ότι η πιθανότητα ενός τέτοιου συνδυασμού είναι μικρή, γίνεται πιο πιθανή καθώς η κλιματική κρίση επιδεινώνεται.
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, πρέπει να γίνουν πιο ανθεκτικά τα δίκτυα ηλεκτρισμού, περιλαμβάνοντας επεκτάσεις και εκσυγχρονισμούς, και να υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια. Η ανασχεδίαση των πόλεων με περισσότερο πράσινο μπορεί να αυξήσει την ανθεκτικότητα των δικτύων. Επίσης, τα έργα ηλιακής ενέργειας, όπως το Babcock Ranch στη Φλόριντα, μπορούν να παρέχουν τοπική ενεργειακή αυτονομία κατά τις διακοπές.
Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των σπιτιών και η προσαρμογή τους σε ακραίες καιρικές συνθήκες μπορούν να μειώσουν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε υψηλές θερμοκρασίες. Συνολικά, είμαστε ευάλωτοι επειδή έχουμε προσαρμόσει τις ζωές μας σε κλιματιζόμενους χώρους, και οι πιέσεις που ασκούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στο δίκτυο δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε.
Πηγή: ethnos.gr