Τρίτη, 09 Ιουλίου 2024 18:35

Καύσωνας διαρκείας με 40αρια - Θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας - Η πρόγνωση των μετεωρολόγων

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Το θερμόμετρο αναμένεται να αγγίξει τους 40 °C σήμερα, με τους μετεωρολόγους να επισημαίνουν ότι η θερμή εισβολή θα συνεχιστεί για αρκετές μέρες ακόμη.

Ειδικότερα, οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να συνεχιστούν ακόμη και σε ορίζοντα δυο εβδομάδων, με έντονη ζέστη στα όρια ενός ήπιου καύσωνα διαρκείας, ενώ παράλληλα θα πνέουν ισχυρά μελτέμια στο Αιγαίο.

Ζιακοπούλου: Υψηλές θερμοκρασίες μέχρι 23 Ιουλίου

Οπως αναφέρει η μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Νικολέτα Ζιακοπούλου, θα έχουμε έναν καύσωνα διαρκείας. Δεν θα έχουμε ακραίες θερμοκρασίες αυτό το διάστημα, αλλά θα είναι σίγουρα ενοχλητικές ειδικά στις μεγάλες πόλεις όπου λόγω της δόμησης, οι υψηλές θερμοκρασίες θα κρατήσουν για σχεδόν ολόκληρο το 24ωρο.

Οπως αναφέρει η κ. Ζιακοπούλου, η ηλιοφάνεια θα επικρατήσει σήμερα σε όλη τη χώρα, ενώ κατά τις μεσημεριανές ώρες θα σημειωθούν μπόρες στα ορεινά της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας. Το μελτέμι θα συνεχίζει να πνέει στο Αιγαίο με εντάσεις στα 6-7 μποφόρ. Ο βοριάς θα συνδυαστεί και με επίμονες υψηλές θερμοκρασίες, με 40αρια στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα, και 36-38 βαθμούς Κελσίου στις περιοχές όπου το μελτέμι θα «φρενάρει» κάπως την άνοδο. Οι πιο δροσερές περιοχές θα είναι οι Κυκλάδες και η Κρήτη όπου εκεί ο υδράργυρος θα «αγγίξει» τους 32-33 °C.

Στην Αττική θα σημειωθεί ηλιοφάνεια καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, με τον βοριά να πνέει στα 7 μποφόρ στα Ανατολικά και το υδράργυρο να φτάνει μέχρι τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη, αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα, ενώ θα σημειωθούν κάποιες νεφώσεις το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 37 βαθμούς Κελσίου.

Οπως αναφέρει η μετεωρολόγος της ΕΡΤ, μέχρι τις 23 Ιουλίου θα σημειωθούν υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, ενώ δεν θα έχουμε γενικευμένες βροχοπτώσεις, μόνο μεμονωμένα φαινόμενα σε ορεινές περιοχές. Ο υδράργυρος θα δείχνει 37-38 °C στην Αττική τις επόμενες μέρες όσο θα πνέει το μελτέμι, ενώ αν «κόψει» η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι και τους 40 βαθμούς Κελσίου. Στο Αγρίνιο αναμένεται να φτάσουμε ακόμη και τους 41 βαθμούς Κελσίου, που θα είναι από τις υψηλότερες στην επικράτεια.

Προειδοποίηση Αρναούτογλου για υψηλές θερμοκρασίες έως και στις 15 Ιουλίου

Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου πραγματοποίησε ανάρτηση όπου δείχνει τις μέσες μέγιστες θερμοκρασίες που θα σημειωθούν μέχρι και τη Δευτέρα (15/7), προειδοποιώντας για έναν καύσωνα διαρκείας.

Οπως φαίνεται στον πίνακα που ανάρτησε, οι μέσες θερμοκρασίες από την Πέμπτη αναμένεται να «αγγίξουν» ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου στις πεδινές περιοχές, ενώ από το Σάββατο μέχρι και τη Δευτέρα αναμένεται να φτάσουν ακόμη και τους 41.

Ο Σάκης Αρναούτογλου διευκρινίζει στην ανάρτησή του, ότι η μέση θερμοκρασία αλλάζει από περιοχή σε περιοχή. Για παράδειγμα στις κλειστές πεδινές περιοχές μακριά από τη θάλασσα η μέση θερμοκρασία θα είναι 1-2 βαθμούς παραπάνω από ότι δείχνει ο πίνακας, ενώ στις ορεινές περιοχές (500-1.000 μέτρα υψόμετρο) η μέση θερμοκρασία θα βρίσκεται στους 3-6 βαθμούς χαμηλότερα αντίστοιχα. Το ίδιο ισχύει για τις παραθαλάσσιες περιοχές και τα νησιά όπου η μέση θερμοκρασία θα είναι χαμηλότερη κατά 3-5 βαθμούς.

Η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ μέχρι και το Σάββατο (13/7)

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ο καιρός σήμερα Τρίτη 9 Ιουλίου προβλέπεται γενικά αίθριος.

Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στα ορεινά της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.<p>Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/ellada/kaysonas-diarkeias-me-40aria-i-prognosi-meteorologon">Καύσωνας διαρκείας με 40αρια -Θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας -Η πρόγνωση των μετεωρολόγων - iefimerida.gr</a></p>

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 37 με 39 και κατά τόπους στα δυτικά ηπειρωτικά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Στη νησιωτική χώρα θα φθάσει τους 30 με 32 και κατά τόπους στα νησιά του Ιονίου, του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη νότια Κρήτη τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΕΜΥ: Ο καιρός ανά περιοχή

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στη Μακεδονία θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στη Δυτική Μακεδονία θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Θρακικό τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στην Ήπειρο θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Στο Ιόνιο από 24 έως 36 και στα ηπειρωτικά από 21 έως 38 με 40 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά έως 7 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι-βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 βαθμούς και στη νότια Κρήτη έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα Δωδεκάνησα βόρειοι-βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στις Σποράδες 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 38 με 39 βαθμούς και στις Σποράδες έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι-βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα γύρω ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ (10/7)

Γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στα βόρεια ορεινά (κυρίως της Θράκης) ενδέχεται να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά τους 36 με 38 βαθμούς και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 31 με 33 βαθμούς και κατά τόπους στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ (11/7)

Γενικά αίθριος καιρός, με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, και είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά κυρίως της Μακεδονίας.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής κυρίως χώρας. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς και κατά τόπους τους 40 και πιθανόν τους 41 βαθμούς Κελσίου. Επισημαίνεται ότι στις παράκτιες περιοχές οι μέγιστες τιμές θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες.
Στη νησιωτική χώρα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 33 με 35 βαθμούς και κατά τόπους στα νησιά του Ιονίου και του Ανατολικού Αιγαίου τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (12/7)

Γενικά αίθριος καιρός, αλλά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και κυρίως στα βόρεια ορεινά θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά αρχικά μεταβλητοί 2 με 4 και βαθμιαία δυτικοί-βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ανατολικό Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ (13/7)

Γενικά αίθριος καιρός, αλλά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις με πιθανότητα στα ορεινά να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα μικρή άνοδο και θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Πηγή: Ιefimerida.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Ιουλίου 2024 18:32

Σχετικά Άρθρα

  • Κλιματική αλλαγή: Το καλοκαίρι του 2024 ήταν το θερμότερο εδώ και 45 χρόνια - Άνω των 3 βαθμών Κελσίου η απόκλιση της θερμοκρασίας στη χώρα μας
    Κλιματική αλλαγή: Το καλοκαίρι του 2024 ήταν το θερμότερο εδώ και 45 χρόνια - Άνω των 3 βαθμών Κελσίου η απόκλιση της θερμοκρασίας στη χώρα μας

    Οι μεγαλύτερες θετικές θερμοκρασιακές αποκλίσεις εντοπίζονται σε τμήματα της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, του Αρκτικού Ωκεανού και της Κεντρικής Ασίας

    Πάνω από τα κανονικά κινήθηκε η θερμοκρασία στη χώρα μας αυτό το καλοκαίρι κατά τουλάχιστον 3 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, όπως αποδεικνύει το meteo.gr, η οποία βασίζεται στα δεδομένα reanalysis του ERA5 από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ECMWF).
    Ωστόσο, εξίσου εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι από τα τελευταία 45 καλοκαίρια, το φετινό ήταν με διαφορά το θερμότερο, έχοντας συνολικά 259 ακραία θερμές ώρες καταρρίπτοντας έτσι το πρόσφατο ρεκόρ του 2021 - με 17 περισσότερες (ακραία θερμές ώρες).
    Ακολουθεί το δημοσίευμα του meteo.gr:

    «Η αξιολόγηση των θερμοκρασιακών αποκλίσεων πάνω από μια περιοχή μπορεί να γίνει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους και δεδομένα, όπως για παράδειγμα παρατηρήσεις μετεωρολογικών σταθμών, ραδιοβολήσεων καθώς και δεδομένα αριθμητικών μοντέλων καιρού.
    Στο συγκεκριμένο άρθρο παρουσιάζουμε καταρχάς την ανάλυση της θερμοκρασίας στο επίπεδο των 850 hPa (~1500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια), επίπεδο το οποίο επιτρέπει την παρακολούθηση των θερμικών χαρακτηριστικών των αερίων μαζών που επηρεάζουν μια περιοχή.

    Ο χάρτης που ακολουθεί δείχνει για το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου 2024 τη συνολική απόκλιση της θερμοκρασίας στη στάθμη των 1500 μέτρων πάνω από το Βόρειο ημισφαίριο και ο οποίος δείχνει ότι στο μεγαλύτερο μέρος αυτού η μέση θερμοκρασία κινήθηκε πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

    Οι μεγαλύτερες θετικές θερμοκρασιακές αποκλίσεις (> 2-3 ˚C) εντοπίζονται σε τμήματα της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, του Αρκτικού Ωκεανού και της Κεντρικής Ασίας.

    Στην χώρα μας η θερμοκρασία κινήθηκε πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και σχεδόν στο σύνολο της χώρας η θερμοκρασιακή απόκλιση ξεπέρασε τους 3 βαθμούς Κελσίου, καθιστώντας το ως το θερμότερο που έχει καταγραφεί

    jja2024_nh
    Γράφημα 1: Θερμοκρασιακές αποκλίσεις στο ισοβαρικό επίπεδο των 850 hPa (~1500 μέτρα πάνω απο την επιφάνεια) κατα τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιο-Αύγουστο) του 2024 για το Βόρειο ημισφαίριο.

    Στη συνέχεια επικεντρωνόμαστε στη χώρα μας και κατατάσσουμε τα τελευταία 45 καλοκαίρια (1979-2024) υπολογίζοντας το άθροισμα των ωρών όπου η θερμοκρασία στο ισοβαρικό επίπεδο των 850 hPa (~1500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια) υπερβαίνει το 99% των τιμών κατανομής της θερμοκρασίας που έχουν παρατηρηθεί μεταξύ 1981-2010 και τις οποίες ορίζουμε ως ακραία θερμές ώρες.

    Η ανάλυση δείχνει ότι το καλοκαίρι του 2024 ήταν το πιο ακραία θερμό τα τελευταία 45 χρόνια με 259 ακραία θερμές ώρες, καταρρίπτοντας έτσι το πρόσφατο ρεκόρ του 2021 με 17 περισσότερες ακραία θερμές ώρες (Γράφημα 2).

    Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα όπως είναι φυσικό συσχετίζονται με τις πολλαπλές περιόδους πολύ υψηλών θερμοκρασιών που επηρέασαν την χώρα μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2024.»

    hothours_jja2024_athens
    Γράφημα 2: Άθροισμα των ακραία θερμών ωρών ανά καλοκαίρι (Ιούνιο-Αύγουστο) κατά την περίοδο 1979-2024.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Υποτροπικός αεροχείμαρρος φέρνει 33άρια και αφρικανική σκόνη - Πού θα δούμε καλοκαιρινές θερμοκρασίες
    Υποτροπικός αεροχείμαρρος φέρνει 33άρια και αφρικανική σκόνη - Πού θα δούμε καλοκαιρινές θερμοκρασίες

    Καλοκαιρινέςθερμοκρασίεςθα επικρατήσουν την εβδομάδα που διανύουμε, εξαιτίας ενός φαινομένου που ονομάζεται «υποτροπικός αεροχείμαρρος». Σύμφωνα με τα τελευταία μετεωρολογικά δεδομένα μάλιστα, η θερμοκρασία θα επιστρέψει σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, την προσεχή Κυριακή. Μάλιστα, το φαινόμενο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια, θα συνοδευτεί από αφρικανική σκόνη.

    «Ανεβαίνει σταδιακά η θερμοκρασία αυτή την εβδομάδα στη χώρα μας αφού ευνοείται η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τις ακτές της Αφρικής εξαιτίας της θέσης του υποτροπικού αεροχειμάρρου ( ποτάμι αέρα στην τροπόπαυση )», σημειώνει σε ανάρτηση σου του ο μετεωρολόγος.

    Ο ίδιος τονίζει ότι «οι πιο θερμές ημέρες φαίνονται να είναι η Παρασκευή και το Σάββατο 27-28/9 με τα θερμόμετρα να ξεπερνούν τους 32-33 βαθμούς σε περιοχές όπως η Θεσσαλία, η Φθιώτιδα, η Βοιωτία, τα Δωδεκάνησα και η κεντρική Μακεδονία. Επίσης, τους 30-31 βαθμούς θα ξεπεράσει η Αττική, η ΠελοπόννησοςΕύβοια, το ανατολικό Αιγαίο».

    Κλείνοντας ο Γιώργος Τσατραφύλλιας διευκρινίζει πως «αυτές τις ημέρες η θερμοκρασιακή ανωμαλία θα φτάσει τους 7-8 βαθμούς! Από την Κυριακή ο υδράργυρος θα παρουσιάσει πτώση, ενώ αξιόλογες βροχές δεν φαίνονται μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη!».

    Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 24-09-2024

    Τοπικές βροχές αρχικά στο Ιόνιο και βαθμιαία στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά. Σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο κυρίως μέχρι το απόγευμα.Στην υπόλοιπη χώρα πρόσκαιρες νεφώσεις.Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά.Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και στο Αιγαίο βόρειοι με την ίδια ένταση.Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Η μέγιστη τιμή της θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 27 με 29 και τοπικά στα ηπειρωτικά τους 30 βαθμούς Κελσίου.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

    • Καιρός: Αραιές νεφώσεις που αρχικά στη δυτική Μακεδονία και αργότερα και στην κεντρική, θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν ασθενείς βροχές στη δυτική Μακεδονία.
    • Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες στη δυτική Μακεδονία.
    • Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα θαλάσσια πρόσκαιρα νότιοι με την ίδια ένταση.
    • Θερμοκρασία: Από 14 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

    • Καιρός: Αρχικά στο Ιόνιο και βαθμιαία στην Ηπειρο και τη δυτική Στερεά νεφώσεις με τοπικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανόν να εκδηλωθούν στο Ιόνιο κυρίως μέχρι τις απογευματινές ώρες. Στη δυτική Πελοπόννησο λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες.
    • Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
    • Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

    • Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες.
    • Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφορ.
    • Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 τοπικά στα ηπειρωτικά έως 30 βαθμούς Κελσίου.

    ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

    • Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις στην Κρήτη μέχρι το απόγευμα.
    • Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
    • Θερμοκρασία: Από 21 έως 27 και στην Κρήτη έως 29 βαθμούς Κελσίου.

    ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

    • Καιρός: Αραιές νεφώσεις και από το απόγευμα γενικά αίθριος.
    • Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφορ.
    • Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ

    • Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες.
    • Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
    • Θερμοκρασία: Από 14 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

    ΑΤΤΙΚΗ

    • Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
    • Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ
    • Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    • Καιρός: Γενικά αίθριος,
    • Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
    • Θερμοκρασία: Από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25-09-2024

    • Στο Ιόνιο και την Ήπειρο αυξημένες κατά περιόδους νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
    • Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και στα δυτικά και τα βόρεια θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
    • Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες.
    • Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 3 με 4 μποφόρ και μόνο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
    • Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 26 με 28 βαθμούς και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά και τα Δωδεκάνησα τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 26-09-2024

    • Στο Ιόνιο και την Ήπειρο λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες οπότε προβλέπεται να σημειωθούν τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά γενικά αίθριος καιρός, αλλά τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ηπειρωτικά και την Κρήτη και στα ορεινά θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
    • Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες.
    • Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα νότια βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
    • Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27-09-2024

    • Σχεδόν αίθριος καιρός σε όλη χώρα.
    • Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες, κυρίως στα δυτικά.
    • Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, ενώ στα νότια θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά στα νοτιοανατολικά 6 μποφόρ.
    • Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 28-09-2024

    • Αίθριος καιρός σε όλη χώρα.
    • Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες, κυρίως στα δυτικά.
    • Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, ενώ στανατολικό και το νότιο Αιγαίο θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
    • Η θερμοκρασία θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές σε επίπεδα υψηλότερα από τα κανονικά για την εποχή κατά 2 με 4 βαθμούς Κελσίου.
    Πηγή: Ethnos.gr
  • ΗΠΑ: Νέες πυρκαγιές στην αμερικανική Δύση, εν μέσω καύσωνα
    ΗΠΑ: Νέες πυρκαγιές στην αμερικανική Δύση, εν μέσω καύσωνα

    Χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτη, δεκάδες χιλιάδες σπίτια απειλούνται και αρκετοί δρόμοι έχουν κλείσει - Πάνω από 1.700 πυροσβέστες επιχειρούν

    Εν μέσω συναγερμού για καύσωνα, νέες πυρκαγιές σαρώνουν τις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα εκατοντάδες οικογένειες να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι αμερικανικές αρχές.
    Κοντά στο Λος Άντζελες, η φωτιά που ονομάστηκε "Line Fire" έλαβε διαστάσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μετά την εκδήλωσή της την Πέμπτη. Έκαψε περισσότερα από 80.000 στρέμματα άγονης υπαίθρου και εξαπλώνεται σε περιοχή που βρίσκεται κοντά σε τουριστικά μέρη.
    Δεκάδες χιλιάδες σπίτια απειλούνται και αρκετοί δρόμοι έχουν κλείσει απέναντι στις τεράστιες φλόγες που εξαπλώνονται στους λόφους που είναι γεμάτοι θάμνους, παρά τις προσπάθειες 1.700 και πλέον πυροσβεστών.

    Μια άλλη πυρκαγιά, η "Bridge Fire", ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής. Έως το πρωί της Δευτέρας είχε κάψει 12.000 στρέμματα με αποτέλεσμα οι αρχές να εκδώσουν εντολές εκκένωσης.
    Ο επικίνδυνος καύσωνας που μαστίζει την περιοχή δυσχεραίνει τη μάχη που δίνουν οι πυροσβέστες στο έδαφος και στον αέρα.

    Ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 43 βαθμούς σε πολλά μέρη της αμερικανικής Δύσης τις τελευταίες ημέρες. Και οι ριπές ανέμου επιταχύνουν την εξάπλωση των πυρκαγιών.
    "Προβλέπεται επικίνδυνη ζέστη για τουλάχιστον μία ακόμη ημέρα στη νότια Καλιφόρνια και σε ορισμένα μέρη στα νοτιοδυτικά", προειδοποίησε η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS).

    Ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα παραμείνει "υψηλός έως κρίσιμος σε ένα μεγάλο μέρος της περιοχής τις επόμενες δύο ημέρες", πρόσθεσε, επισημαίνοντας "τον συνδυασμό θερμοκρασιών άνω του μέσου όρου, της ξηρής βλάστησης και των ριπών ανέμου".

    Στη βόρεια Καλιφόρνια, μια άλλη πυρκαγιά μικρής έκτασης αλλά κοντά σε κατοικίες, ανάγκασε 4.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Η "Boyles Fire", κοντά στο Κλίαρλεϊκ, έχει ήδη κάψει 30 κτίρια και έχει καταστρέψει 50 οχήματα, σύμφωνα με τους τοπικούς πυροσβέστες.
    Στη γειτονική Νεβάδα, η φωτιά "Davis Fire" κατέστρεψε 65.000 στρέμματα βλάστησης κοντά στο Ρίνο. Τουλάχιστον 12.000 κάτοικοι του νότου αυτής της πόλης κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και δώδεκα κτίρια υπέστησαν ζημιές.

    Εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν δεκάδες άγρια άλογα να ξεφεύγουν από τις φλόγες.
    Η πυρκαγιά ανάγκασε τον Δημοκρατικό Τιμ Γουόλς, αντιπρόεδρο της Καμάλα Χάρις για τον Λευκό Οίκο, να ακυρώσει μια συνάντηση που είχε προγραμματίσει για το βράδυ της Δευτέρας στο Ρίνο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ APU GOMES
  • Επικίνδυνος καύσωνας στην Καλιφόρνια: «Φούρνος» το Λος Άντζελες, με τον υδράργυρο κοντά στους 50 βαθμούς
    Επικίνδυνος καύσωνας στην Καλιφόρνια: «Φούρνος» το Λος Άντζελες, με τον υδράργυρο κοντά στους 50 βαθμούς

    Για επικίνδυνο κύμα καύσωνα στην Καλιφόρνια και σε περιοχές των νοτιοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποιεί η αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, την ώρα που το Λος Άντζελες έχει μετατραπεί σε φούρνο, με τον υδράργυρο να εκτοξεύεται στους σχεδόν 50 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια της ημέρας και πάνω από 30 τη νύχτα.

    Όλα δείχνουν ότι «θα κάνει επικίνδυνη ζέστη το Σαββατοκύριακο και σε ορισμένες περιοχές την επόμενη εβδομάδα», ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS).

    «Μην κάνετε πεζοπορία ή καμία άλλη σωματική δραστηριότητα εκτός από πολύ νωρίς την ημέρα και ακόμη και τότε με εξαιρετική προσοχή» προειδοποίησε.

    Αποπνικτική ζέστη το ΣΚ στο Λος Άντζελες

    Με τον καύσωνα να πολιορκεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, το Λος Άντζελες, το θερμόμετρο ανεβαίνει και σύμφωνα με προβλέψεις σε ορισμένες περιοχές εντός και γύρω από τη μητρόπολη της Δυτικής Ακτής ενδέχεται να εκτιναχθεί στους 48 βαθμούς Κελσίου, ενώ αναμένονται τουλάχιστον 43 βαθμοί σήμερα Παρασκευή. Ακόμη και τη νύχτα η θερμοκρασία δεν αναμένεται να πέσει κάτω από τους 32 βαθμούς.

    H NWS εξέδωσε επίσης μια προειδοποίηση για τις αγροτικές περιοχές γύρω από το Λος Άντζελες, συμπεριλαμβανομένης της οροσειράς βόρεια της Σάντα Μόνικα, όπου η ζέστη και η χαμηλή υγρασία αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι καύσωνες δεν είναι ασυνήθιστα φαινόμενα αυτή την εποχή του χρόνου στην έρημο των νοτιοδυτικών ΗΠΑ. Ωστόσο, οι ειδικοί βλέπουν την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή ως την αιτία για πιο ακραίες καιρικές συνθήκες, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε συχνότερες και σοβαρότερες δασικές πυρκαγιές.

    Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JOHN G. MABANGLO

  • Το καλοκαίρι ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα τα τελευταία 64 χρόνια
    Το καλοκαίρι ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα τα τελευταία 64 χρόνια

    Ξεπέρασε κατά +2.9°C την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020

    Το θερμότερο καλοκαίρι των τελευταίων 64 ετών οπότε ξεκίνησαν οι επίσημες καταγραφές ήταν το φετινό για την Ελλάδα σύμφωνα με τα προκαταρκτικά μετεωρολογικά δεδομένα τα οποία ανέλυσε η επιστημονική ομάδα του meteo.gr / Ε.Α.Α.
    Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «το καλοκαίρι 2024 στην Ελλάδα, χαρακτηρίστηκε από μεγάλα διαστήματα με υψηλές τιμές θερμοκρασίας για πολλές ημέρες, ξεπερνώντας κατα πολύ τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες σε όλη την χώρα. Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος του 2024 καταγράφηκαν ως οι θερμότεροι στα χρονικά των καταγραφών για την Ελλάδα, ενώ ο Αύγουστος ως ο 2ος θερμότερος πίσω από τον Αύγουστο του 2021».
    Σύμφωνα με το διάγραμμα που ακολουθεί, η μέση θερμοκρασία για το διάστημα του καλοκαιριού (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος) από το 1960 μέχρι το 2024, στο σύνολο της Ελλάδας. Το καλοκαίρι του 2024 καταγράφεται ως το θερμότερο στα χρονικά για την Ελλάδα, ξεπερνώντας κατά +2.9°C την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020 (μαύρη διακεκομμένη γραμμή) και κατά +1°C το μέχρι πρότινος θερμότερο καλοκαίρι του 2012.

    summer_tmean_1960_2024_greece_noa_meteogr

    Όσον αφορά την τάση της μέσης θερμοκρασίας στην Ελλάδα από το 1960 μέχρι και το 2024 για την περίοδο του καλοκαιριού αυτή παρουσιάζει άνοδο κατά +2.3°C.

    Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η απόκλιση της μέσης θερμοκρασίας από την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020 στην Ελλάδα για το καλοκαίρι του 2024. Σε περιοχές της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας η μέση θερμοκρασία για το καλοκαίρι του 2024 κυμάνθηκε κατά 2-3 °C (μέχρι και +4°C σε κάποιες περιοχές) πάνω από την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020, στην υπόλοιπη χώρα κατά 1-2 °C, ενώ σε κανένα σημείο της Ελλάδας η απόκλιση της μέσης θερμοκρασίας δεν έπεσε κάτω από τους +1.4 °C. Οι χαμηλότερες θετικές αποκλίσεις σημειώθηκαν στην περιοχή του Αιγαίου λόγω της επίδρασης του μελτεμιού.

    summer_tmean_2024_dev_greece

    Πηγή: Protothema.gr

  • To φετινό καλοκαίρι ήταν το πιο ζεστό που καταγράφηκε ποτέ στη Γη, ανακοίνωσε το Copernicus
    To φετινό καλοκαίρι ήταν το πιο ζεστό που καταγράφηκε ποτέ στη Γη, ανακοίνωσε το Copernicus

    Τους τελευταίους δέκα μήνες, η μέση θερμοκρασία ήταν 1,64° Κελσίου πάνω από την προβιομηχανική εποχή

    Οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες τους τρεις μήνες του καλοκαιριού (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος) ήταν οι υψηλότερες που έχουν μετρηθεί ποτέ, κατέρριψαν το ρεκόρ του 2023, ανακοίνωσε σήμερα το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus.
    «Τους τελευταίους τρεις μήνες, η υφήλιος γνώρισε τον πιο θερμό Ιούνιο και τον πιο θερμό Αύγουστο που έχουν καταγραφεί ποτέ, την πιο θερμή ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ και το πιο θερμό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ», συνόψισε με ανησυχία η Σαμάνθα Μπέρτζες, η υποδιευθύντρια της υπηρεσίας για την κλιματική αλλαγή (C3S) στο παρατηρητήριο Κοπέρνικος, σε δελτίου Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα.
    «Αυτή η αλληλουχία ρεκόρ αυξάνει την πιθανότητα το 2024 να είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ», υπερβαίνοντας το προηγούμενο ρεκόρ, που καταγράφηκε πέρυσι, πρόσθεσε, εξαιτίας της αύξησης των συγκεντρώσεων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και εκλύονται εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.
    Χώρες όπως η Ισπανία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία (εν μέσω χειμώνα του νότιου ημισφαιρίου), καθώς κι επαρχίες της Κίνας ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα πως κατέγραψαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών τον Αύγουστο.
    Σε παγκόσμια κλίμακα, ο Αύγουστος του 2024 ισοφάρισε το ρεκόρ θερμοκρασίας του αντίστοιχου μήνα οποιασδήποτε χρονιάς, που κατείχε αυτός του 2023, 1,51° Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της προβιομηχανικής περιόδου (1850-1900), με άλλα λόγια πάνω από το όριο του 1,5° Κελσίου, που ήταν ο πιο φιλόδοξος στόχος της συμφωνίας του Παρισιού του 2015.
    Αυτό το όριο, εμβληματικό, ξεπεράστηκε τους 13 από τους 14 τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τα δεδομένα του ινστιτούτου Κοπέρνικος (που διαφέρουν ελαφρά από τα στοιχεία αντίστοιχων φορέων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας).

    Τους τελευταίους δέκα μήνες, η μέση θερμοκρασία ήταν 1,64° Κελσίου πάνω από την προβιομηχανική εποχή, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το 2023 ολοκληρώθηκε με μέση παγκόσμια θερμοκρασία 1,48° Κελσίου και το 2024, που σημαδεύτηκε με τη σειρά του από καύσωνες, ξηρασίες και ακραίες πλημμύρες, έχει μεγάλες πιθανότητες να γίνει η χρονιά που θα καταγραφτεί υπέρβαση του ορίου.

    Ωστόσο αυτή η ανωμαλία πρέπει να παρατηρείται για δεκαετίες ώστε να θεωρηθεί πως το κλίμα, που αυτό το διάστημα θεωρείται πως βρίσκεται περίπου 1,2° Κελσίου πάνω από την προβιομηχανική εποχή, πλέον σταθεροποιείται σε επίπεδο πάνω από τον 1,5° Κελσίου.

    Τα χρονικά του ινστιτούτου Κοπέρνικος άρχισαν να τηρούνται το 1940, αλλά οι μέσες θερμοκρασίες δεν έχουν προηγούμενο εδώ και τουλάχιστον 120.000 χρόνια, σύμφωνα με δεδομένα της παλαιοκλιματολογίας, που αντλούνται κυρίως από στρώματα πάγου και ιζήματα.

    Τα αλλεπάληλλα ρεκόρ ζέστης στην υφήλιο τροφοδοτούνται από την άνευ προηγουμένου υπερθέρμανση των ωκεανών —οι οποίοι καλύπτουν το 70% της επιφάνειας της Γης—, υδάτινων όγκων που απορροφούν το 90% της πλεονάζουσας θερμότητας εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας: η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια των θαλασσών διατηρείται σε επίπεδα πολύ πάνω από τα φυσιολογικά από τον Μάιο του 2023, κάτι που κάνει πολύ πιο σφοδρά φαινόμενα όπως οι κυκλώνες.

    Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Protothema.gr
  • Κλιματική κρίση: Προς νέο ρεκόρ ζέστης ο Αύγουστος παγκόσμια – «Κόκκινος συναγερμός» λένε οι μετεωρολόγοι
    Κλιματική κρίση: Προς νέο ρεκόρ ζέστης ο Αύγουστος παγκόσμια – «Κόκκινος συναγερμός» λένε οι μετεωρολόγοι

    Η κλιματική κρίση φέρνει νέους καύσωνες και ρεκόρ θερμοκρασίας που σπάνε το ένα το άλλο

    Τα ρεκόρ ζέστης που καταγράφηκαν τον Αύγουστο είναι συνώνυμα με «κόκκινο συναγερμό», δήλωσε σήμερα στη Σιγκαπούρη η διευθύντρια του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO, OMM, ΠΜΟ), υπογραμμίζοντας πως «ανησυχούμε, αλλά δεν έχουμε παραλύσει».

    Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία κατά το μήνα Αύγουστο έφθασε ιστορικά ρεκόρ, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δημόσια δεδομένα του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου Copernicus, τα οποία συμβουλεύθηκε χθες, Τρίτη, το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Ο φετινός Αύγουστος εντάσσεται συνεπώς σε μια αδιατάρακτη σειρά 15 μηνών κατά τους οποίους οι μέσες θερμοκρασίες του πλανήτη έφθασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα

    Η Αυστραλία, η Ιαπωνία, επαρχίες της Κίνας ή ακόμη το Σβάλμπαρντ, ένα νορβηγικό αρχιπέλαγος στην Αρκτική, είχαν τον πιο ζεστό Αύγουστο, σύμφωνα με τους διάφορους τοπικούς μετεωρολογικούς οργανισμούς.

    Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

    Για εμάς είναι ένας «κόκκινος συναγερμός. Είναι σαφές ότι οι θερμοκρασίες αυξάνονται… πέρα απ’ αυτό που θα επιθυμούσαμε», δήλωσε η Σελέστ Σάουλο, διευθύντρια του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, ο οποίος είναι μια υπηρεσία του ΟΗΕ, «και αυτό συμβαίνει επειδή η δράση δεν είναι επαρκής».

    Μολονότι η ακριβής μέση παγκόσμια θερμοκρασία για τον Αύγουστο του 2024 δεν είναι ακόμα γνωστή, το Copernicus (…) εκτιμά ότι θα είναι υψηλότερη από το ρεκόρ των 16,82 βαθμών Κελσίου που μετρήθηκε πέρυσι τον Αύγουστο.

    «Τα όρια διαρκώς ξεπερνιούνται, αλλά οφείλουμε να δράσουμε», υπογράμμισε η Σάουλο στη διάρκεια ενός περιφερειακού φόρουμ στη Σιγκαπούρη για το κλίμα με τη συμμετοχή των τοπικών μετεωρολογικών υπηρεσιών.

    «Δεν έχουμε παραλύσει»

    Η ίδια αναγνώρισε πως μολονότι «είμαστε σίγουρα ανήσυχοι, δεν έχουμε παραλύσει. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ανάγκη περισσότερη δράση».

    Η διευθύντρια του ΠΜΟ ζήτησε επίσης να υποστηριχθούν περισσότερο οι μετεωρολογικές υπηρεσίες: «Έχουμε ανάγκη περισσότερους πόρους», υπογράμμισε.

    Το φόρουμ αυτό διεξάγεται μερικές ημέρες πριν από τη δημοσιοποίηση από τον ΠΜΟ της τελευταίας εκτίμησής του για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην Ασία και τον Ειρηνικό, στην οποία προειδοποιεί για άνοδο της στάθμης της θάλασσας μεγαλύτερη από το μέσο όρο σε πολλές περιοχές.

    Ο φετινός Αύγουστος εντάσσεται συνεπώς σε μια αδιατάρακτη σειρά 15 μηνών κατά τους οποίους οι μέσες θερμοκρασίες του πλανήτη έφθασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με καύσωνες, ξηρασίες και καταιγίδες ενισχυμένες από την επιπλέον εξάτμιση των υδάτων των ωκεανών.

    Στη διάρκεια του φόρουμ αυτού, η Σιγκαπούρη ορίσθηκε ως περιφερειακό κέντρο για την παρακολούθηση της ρύπανσης που προκαλείται από τις πυρκαγιές σε βλάστηση και από τον καπνό. Το κέντρο αυτό, ένα από τα μόλις δύο που υπάρχουν στον κόσμο, θα προσφέρει πληροφορίες καλύτερης ποιότητας για τις πυρκαγιές και τις προβλέψεις για τη ρύπανση, καλύπτοντας έτσι μια έλλειψη στα περιφερειακά δεδομένα, ανακοίνωσαν οι αξιωματούχοι.

    Πηγή: ΑΠΕ - In.gr

  • ΗΠΑ: Κύμα καύσωνα θα πλήξει τις δυτικές ακτές της χώρας, επηρεάζοντας κυρίως την Καλιφόρνια
    ΗΠΑ: Κύμα καύσωνα θα πλήξει τις δυτικές ακτές της χώρας, επηρεάζοντας κυρίως την Καλιφόρνια

    Ενας αντικυκλώνας θα προκαλέσει την άνοδο της θερμοκρασίας - Στην Καλιφόρνια η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 45° Κελσίου σε κάποιες περιοχές του Λος Άντζελες

    Η δυτική ακτή των ΗΠΑ προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει ακραίες θερμοκρασίες, με το θερμόμετρο σε πόλεις που βρίσκονται στην έρημο να αναμένεται να φτάσει έως τους 49° Κελσίου, ενώ η πόλη Φίνιξ στην Αριζόνα συμπλήρωσε 100 συναπτές ημέρες κατά τη διάρκεια των οποίων η θερμοκρασία δεν έχει πέσει κάτω από τους 38° Κελσίου.
    Στην Καλιφόρνια η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 45° Κελσίου σε κάποιες περιοχές του Λος Άντζελες.
    Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ένας αντικυκλώνας θα προκαλέσει την άνοδο της θερμοκρασίας πάνω από τα κανονικά επίπεδα, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και 10 βαθμούς περισσότερο από το κανονικό.
    ο κύμα καύσωνα θα ξεκινήσει σήμερα το μεσημέρι και εκτιμάται ότι θα διαρκέσει ως την Παρασκευή το βράδυ, όπως ανέφερε η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS).

    Στην πολυτελή συνοικία Γούντλαντ Χιλς, που βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα από το Μαλιμπού, αναμένεται ότι θα καταγραφεί η υψηλότερη θερμοκρασία στην κομητεία του Λος Άντζελες.
    Η Κάρεν Μπας, δήμαρχος της πόλης, ανακοίνωσε ότι πολλοί κλιματιζόμενοι χώροι θα είναι ανοικτοί για τους πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση σε κλιματισμό.
    Οι παράκτιες περιοχές του Λος Άντζελες, στις οποίες μέχρι στιγμής φέτος το καλοκαίρι ήταν πιο ήπιο, αυτή τη φορά θα δουν θερμοκρασίες αντίστοιχες με αυτές των περιοχών που βρίσκονται μακριά από τον Ειρηνικό ωκεανό, σύμφωνα με τον κλιματολόγο Ντάνιελ Σουέιν.

    «Οι περισσότερες περιοχές που βρίσκονται κοντά στις ακτές είχαν γλιτώσει από τις θερμοκρασίες ρεκόρ αυτού του καλοκαιριού», κάτι που σημαίνει ότι «αν και στο μεγαλύτερο μέρος της Καλιφόρνιας το καλοκαίρι έσπασε ρεκόρ από άποψη υψηλών θερμοκρασιών, αυτό δεν επηρέασε την πλειονότητα των κατοίκων», καθώς οι περισσότεροι ζουν στις παράκτιες περιοχές, εξήγησε ο ίδιος.
    Στην Κοιλάδα του Θανάτου, μια από τις πιο ζεστές περιοχές της Γης, το θερμόμετρο θα φτάσει τους 47° Κελσίου, λίγο κάτω από τους 50° Κελσίου που καταγράφηκαν τον Ιούλιο.

    Η γειτονική πολιτεία Αριζόνα επίσης θα πληγεί από τον καύσωνα. Στην πόλη Φίνιξ η χθεσινή ημέρα -- η Τρίτη-- ήταν η εκατοστή στη διάρκειας της οποίας η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από τους 38° Κελσίου.

    Το προηγούμενο αντίστοιχο ρεκόρ χρονολογείται από το 1993, όταν η θερμοκρασία στο Φίνιξ παρέμεινε πάνω από τους 38° Κελσίου επί 76 ημερες.
    Τα επαναλαμβανόμενα κύματα καύσωνα αποτελούν ένδειξη της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από την εξάρτηση των ανθρώπων από τα ορυκτά καύσιμα, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

    Πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), που ανέλυσε τα δεδομένα από 50 μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μέση συχνότητα των κυμάτων καύσωνα διπλασιαζόταν κάθε χρόνο τη δεκαετία του 1960 και εξαπλασιαζόταν κάθε χρόνο τις δεκαετίες 2010 και 2020.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JOHN G. MABANGLO
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο