Τρίτη, 09 Ιουλίου 2024 21:10

Meteo: Παρατεταμένο διάστημα πολύ υψηλών θερμοκρασιών τον φετινό Ιούλιο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αιτία η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς την περιοχή μας

Στα χνάρια του φετινού Ιουνίου θα συνεχίσει ο Ιούλιος όσον αφορά τη θερμοκρασία και την απουσία αξιόλογων βροχοπτώσεων.
Αιτία της παρατεταμένης διάρκειας των πολύ υψηλών θερμοκρασίων στη χώρα μας είναι η ασυνήθιστη ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη, με βαθιές υφέσεις να συνεχίσουν να επηρεάζουν τη δυτική Ευρώπη και να ευνοούν τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς την περιοχή μας, σύμφωνα με το meteo.gr.
Το γράφημα παρουσιάζει 32 προγνωστικά σενάρια από τις 9 έως 24 Ιουλίου 2024 από το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικών Προγνώσεων των ΗΠΑ, για την πορεία της θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1.500 μ πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας, ύψος στο οποίο μελετούμε την πορεία των αερίων μαζών.
meteo-kairos

Βλέπουμε ότι προβλέπονται μεγάλες θετικές αποκλίσεις τιμών θερμοκρασίας από τη μέση κλιματική τιμή της περιόδου 1991-2020 σχεδόν από το σύνολο των σεναρίων, ιδιαίτερα μετά τις 14 Ιουλίου. Χαρακτηριστικό των επόμενων ημερών θα είναι ότι η μέγιστη ημερήσια τιμή της θερμοκρασίας θα ξεπερνά καθημερινά τους 38-40 °C σε πολλές περιοχές της χώρας μας, φτάνοντας σε επίπεδα 6-8 °C πάνω από τις κανονικές για την εποχή τιμές.
Αναλτικά ο καιρός αύριο Τετάρτη, σύμφωνα με την ΕΜΥ

Γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας ενδέχεται να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 31 με 33 βαθμούς και κατά τόπους στα νησιά του Ιονίου, του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 34 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι:Μεταβλητοί 3 με 4, στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στο Θρακικό πρόσκαιρα τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 37 και στα ηπειρωτικά έως 38 με 40 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 39 και πιθανώς κατά τόπους έως 40 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά της Κρήτης θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 32 βαθμούς και στη νότια Κρήτη έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες στην περιοχή του Καστελόριζου.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα Δωδεκάνησα βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στις Σποράδες 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 39 με 40 βαθμούς και στις Σποράδες έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και τα ανατολικά 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Ιουλίου 2024 19:46

Σχετικά Άρθρα

  • Κλιματική αλλαγή: Το καλοκαίρι του 2024 ήταν το θερμότερο εδώ και 45 χρόνια - Άνω των 3 βαθμών Κελσίου η απόκλιση της θερμοκρασίας στη χώρα μας
    Κλιματική αλλαγή: Το καλοκαίρι του 2024 ήταν το θερμότερο εδώ και 45 χρόνια - Άνω των 3 βαθμών Κελσίου η απόκλιση της θερμοκρασίας στη χώρα μας

    Οι μεγαλύτερες θετικές θερμοκρασιακές αποκλίσεις εντοπίζονται σε τμήματα της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, του Αρκτικού Ωκεανού και της Κεντρικής Ασίας

    Πάνω από τα κανονικά κινήθηκε η θερμοκρασία στη χώρα μας αυτό το καλοκαίρι κατά τουλάχιστον 3 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, όπως αποδεικνύει το meteo.gr, η οποία βασίζεται στα δεδομένα reanalysis του ERA5 από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ECMWF).
    Ωστόσο, εξίσου εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι από τα τελευταία 45 καλοκαίρια, το φετινό ήταν με διαφορά το θερμότερο, έχοντας συνολικά 259 ακραία θερμές ώρες καταρρίπτοντας έτσι το πρόσφατο ρεκόρ του 2021 - με 17 περισσότερες (ακραία θερμές ώρες).
    Ακολουθεί το δημοσίευμα του meteo.gr:

    «Η αξιολόγηση των θερμοκρασιακών αποκλίσεων πάνω από μια περιοχή μπορεί να γίνει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους και δεδομένα, όπως για παράδειγμα παρατηρήσεις μετεωρολογικών σταθμών, ραδιοβολήσεων καθώς και δεδομένα αριθμητικών μοντέλων καιρού.
    Στο συγκεκριμένο άρθρο παρουσιάζουμε καταρχάς την ανάλυση της θερμοκρασίας στο επίπεδο των 850 hPa (~1500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια), επίπεδο το οποίο επιτρέπει την παρακολούθηση των θερμικών χαρακτηριστικών των αερίων μαζών που επηρεάζουν μια περιοχή.

    Ο χάρτης που ακολουθεί δείχνει για το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου 2024 τη συνολική απόκλιση της θερμοκρασίας στη στάθμη των 1500 μέτρων πάνω από το Βόρειο ημισφαίριο και ο οποίος δείχνει ότι στο μεγαλύτερο μέρος αυτού η μέση θερμοκρασία κινήθηκε πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

    Οι μεγαλύτερες θετικές θερμοκρασιακές αποκλίσεις (> 2-3 ˚C) εντοπίζονται σε τμήματα της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, του Αρκτικού Ωκεανού και της Κεντρικής Ασίας.

    Στην χώρα μας η θερμοκρασία κινήθηκε πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και σχεδόν στο σύνολο της χώρας η θερμοκρασιακή απόκλιση ξεπέρασε τους 3 βαθμούς Κελσίου, καθιστώντας το ως το θερμότερο που έχει καταγραφεί

    jja2024_nh
    Γράφημα 1: Θερμοκρασιακές αποκλίσεις στο ισοβαρικό επίπεδο των 850 hPa (~1500 μέτρα πάνω απο την επιφάνεια) κατα τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιο-Αύγουστο) του 2024 για το Βόρειο ημισφαίριο.

    Στη συνέχεια επικεντρωνόμαστε στη χώρα μας και κατατάσσουμε τα τελευταία 45 καλοκαίρια (1979-2024) υπολογίζοντας το άθροισμα των ωρών όπου η θερμοκρασία στο ισοβαρικό επίπεδο των 850 hPa (~1500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια) υπερβαίνει το 99% των τιμών κατανομής της θερμοκρασίας που έχουν παρατηρηθεί μεταξύ 1981-2010 και τις οποίες ορίζουμε ως ακραία θερμές ώρες.

    Η ανάλυση δείχνει ότι το καλοκαίρι του 2024 ήταν το πιο ακραία θερμό τα τελευταία 45 χρόνια με 259 ακραία θερμές ώρες, καταρρίπτοντας έτσι το πρόσφατο ρεκόρ του 2021 με 17 περισσότερες ακραία θερμές ώρες (Γράφημα 2).

    Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα όπως είναι φυσικό συσχετίζονται με τις πολλαπλές περιόδους πολύ υψηλών θερμοκρασιών που επηρέασαν την χώρα μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2024.»

    hothours_jja2024_athens
    Γράφημα 2: Άθροισμα των ακραία θερμών ωρών ανά καλοκαίρι (Ιούνιο-Αύγουστο) κατά την περίοδο 1979-2024.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Μeteo: Αυξάνονται οι θάνατοι από πλημμύρες στην Ελλάδα – Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα τελευταία 45 χρόνια
    Μeteo: Αυξάνονται οι θάνατοι από πλημμύρες στην Ελλάδα – Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα τελευταία 45 χρόνια

    Από την ανάλυση 45 ετών καταδεικνύεται πόσο επικίνδυνες είναι οι πλημμύρες για την ανθρώπινη ζωή - Οι μισοί από τους 190 θανάτους της περιόδου, σημειώθηκαν την τελευταία δεκαετία.

    Τα τελευταία 45 χρόνια (1980 έως σήμερα), η Ελλάδα έχει βιώσει 70 θανατηφόρες πλημμύρες λόγω έντονων βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα 190 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

    Τα θανατηφόρα πλημμυρικά επεισόδια καταγράφονται συστηματικά από την ομάδα METEO του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και δίνουν μια εικόνα των καταστροφικών επιπτώσεων των πλημμυρών.

    Τα δεδομένα αποκαλύπτουν μια ανησυχητική τάση: ο αριθμός των θανάτων από πλημμύρες αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

    Όπως επισημαίνεται καθίσταται αναγκαία η ενίσχυση των μέτρων πρόληψης

    Πλημμυρικά επεισόδια και απώλειες ζωής από πλημμύρες στην Ελλάδα από το 1980 μέχρι και το 2024

    Οι πιο επικίνδυνοι μήνες

    Ενδεικτικά, την τελευταία δεκαετία σημειώθηκαν οι μισοί από τους καταγεγραμμένους θανάτους στο σύνολο της περιόδου των 45 ετών. Οι περισσότερες απώλειες (60%) καταγράφονται τους φθινοπωρινούς μήνες, επιβεβαιώνοντας την επικινδυνότητα των βροχοπτώσεων αυτήν την εποχή.

    Πλημμυρικά επεισόδια και απώλειες ζωής από πλημμύρες ανά μήνα στην Ελλάδα από το 1980 μέχρι και το 2024

    Τα διαθέσιμα δημογραφικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η πλειονότητα όσων έχασαν τη ζωή τους σε αυτά τα επεισόδια ήταν άνδρες (65%). Σε ότι αφορά την ηλικία, το 60% ήταν άνω των 45 ετών.

    Θύματα από πλημμύρες ανά ηλικιακή κατηγορία

    Υπογραμμίζεται η σημασία της ετοιμότητας

    Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της ετοιμότητας, ειδικά κατά τους φθινοπωρινούς μήνες όταν ο κίνδυνος έντονων και ακραίων βροχοπτώσεων και πλημμυρικών φαινομένων αυξάνεται.

    «Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες και έγκυρες επιστημονικές μελέτες, η συχνότητα και η ένταση των βροχοπτώσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχουν ήδη αυξηθεί και είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθιστώντας αναγκαία την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους που συνδέονται με πλημμύρες» αναφέρεται.

    Πηγή: In.gr
  • Φθάνει το «πρώτο κρύο»: Κατακόρυφη πτώση θερμοκρασίας και ισχυροί βοριάδες με ριπές 90 χλμ.
    Φθάνει το «πρώτο κρύο»: Κατακόρυφη πτώση θερμοκρασίας και ισχυροί βοριάδες με ριπές 90 χλμ.

    Άρδην αλλάζει το σκηνικό του καιρού μέσα στις επόμενες ώρες, καθώς με τους βοριάδες να ενισχύονται σημαντικά από απόψε, την Πέμπτη η έντασή τους θα φτάνει ακόμη και τα 8 μποφόρ, κυρίως στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση σε πολλές περιοχές της χώρας, η οποία θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή στα ανατολικά.

    Κύριο χαρακτηριστικό του καιρού την Πέμπτη (17.10.2024), θα είναι οι ισχυροί άνεμοι με τις ριπές τους να ξεπερνούν τα 90 χιλιόμετρα την ώρα. Σύμφωνα με το meteo σημαντική ενίσχυση αναμένεται να παρουσιάσουν οι βόρειοι άνεμοι που θα πνέουν στο Αιγαίο.

    Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, oι ισχυρότεροι άνεμοι θα εντοπίζονται στις Βόρειες Κυκλάδες, σε νησιωτικά τμήμα του Ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Σάμος και Ικαρία), στη Θάλασσα των Κυθήρων και στα νότια τμήματα της Κρήτης.

    Όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη οι ριπές του ανέμου είναι ιδιαίτερα αυξημένες:

    Gusts_Oct17.jpg

    Η πρόγνωση της Νικολέτας Ζιακοπούλου:

    Για αισθητή πτώση της θερμοκρασίας μέσα στις επόμενες ώρες, έκανε λόγο και η μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Νικολέτα Ζιακοπούλου.

    Στις περισσότερες περιοχές της χώρας δεν θα ξεπερνάμε τους 22-23 βαθμούς, ενώ ειδικά τη νύχτα και νωρίς το πρωί το κρύο θα είναι αισθητό. Πάντως, οι βροχές θα είναι ελάχιστες.

    Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη περιμένουμε τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές σε κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία και ανατολική Στερεά.

    Οι άνεμοι βόρειοι έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει στα κεντρικά και τα βόρεια τους 21 βαθμούς, έως 25 με 27 στα υπόλοιπα.

    Στην Αττική περιμένουμε παροδική συννεφιά. Οι άνεμοι βόρειοι έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 14 έως 24 βαθμούς.

    Στην Θεσσαλονίκη θα έχουμε νεφώσεις. Οι άνεμοι ανατολικοί έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 11 έως 20 βαθμούς.

    Την Παρασκευή περιμένουμε αρκετή ηλιοφάνεια με κάποιες τοπικές νεφώσεις κυρίως στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα.

    Οι άνεμοι νοτιοανατολικοί στο Ιόνιο έως 5 μποφόρ, στο Αιγαίο βοριάδες έως 8 μποφόρ μόνο στη θάλασσα Κυθήρων.

    Η θερμοκρασία έως 25 βαθμούς στα δυτικά και τα νότια, έως 22 στα υπόλοιπα.

    Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Πέμπτη:

    Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο (κυρίως στα ανατολικά και νότια) νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, την Θεσσαλία καθώς και την ανατολική Στερεά.
    Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.

    Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 και τοπικά στα κεντρικά και τα νότια 8 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, η οποία στα κεντρικά και τα βόρεια τμήματα της ανατολικής χώρας θα είναι σημαντική. Θα φτάσει στα βόρεια και τη Θεσσαλία τους 19 με 21 βαθμούς, στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά τους 22 με 24 βαθμούς, στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 24 με 26 και τοπικά τους 27 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 22 με 24 βαθμούς Κελσίου.

    ΑΤΤΙΚΗ
    Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες.
    Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες.
    Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
    Καιρός: Τοπικές νεφώσεις οι οποίες στη Μακεδονία θα είναι αυξημένες. Ασθενείς τοπικές βροχές θα σημειωθούν στην κεντρική και τη δυτική Μακεδονία.
    Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές με ασθενείς τοπικές βροχές στα νότια.
    Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 13 έως 26 και τοπικά στη δυτική Πελοπόννησο έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές.
    Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 και τοπικά στην ανατολική Πελοπόννησο έως 25 βαθμούς Κελσίου.

    ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
    Καιρός: Στις Κυκλάδες αραιές νεφώσεις που από το απόγευμα θα πυκνώσουν. Στην Κρήτη τοπικές νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές μέχρι το μεσημέρι στα νοτιοδυτικά.
    Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 18 έως 24 και τοπικά στη νότια Κρήτη έως 26 βαθμούς Κελσίου.

    ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
    Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
    Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα κεντρικά και νότια τοπικά 8 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από 16 έως 23 βαθμούς και στα Δωδεκάνησα από 18 έως 26 και τοπικά έως 27 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ
    Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές.
    Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 και στις Σποράδες 4 με 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 11 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Κακοκαιρία Cassandra: Ραγδαία αλλαγή του καιρού τις επόμενες ώρες – Δείτε χάρτες
    Κακοκαιρία Cassandra: Ραγδαία αλλαγή του καιρού τις επόμενες ώρες – Δείτε χάρτες

    Μετά το μεσημέρι της Παρασκευής , ο καιρός στο Βόρειο Ιόνιο θα παρουσιάσει επιδείνωση και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή

    Ραγδαία αλλαγή θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ώρες καθώς η κακοκαιρία Cassandra θα σαρώσει μετά το μεσημέρι αρκετές περιοχές της χώρας.

    Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/, μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής 04/10 και από τα βορειοδυτικά, με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

    Πιο αναλυτικά:

    Α. Μετά το μεσημέρι της Παρασκευής 04/10, ο καιρός στο Βόρειο Ιόνιο θα παρουσιάσει επιδείνωση και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα έντονα φαινόμενα μέχρι αργά το βράδυ θα επεκταθούν σε τμήματα της Ηπείρου και των υπολοίπων Επτανήσων και ενδεχομένως σε περιοχές της Δυτικής Στερεάς, της Δυτικής Μακεδονίας και της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου.

    Β. Κατά τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι το πρωί του Σαββάτου 05/10, τοπικά ισχυρά φαινόμενα αναμένονται στα Επτάνησα, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά, σε τμήματα της Θεσσαλίας και πιθανότατα σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου.

    Γ. Μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου 05/10, τα φαινόμενα στα δυτικά θα επιμείνουν και θα επεκταθούν σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας.

    Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν για τα διαστήματα Παρασκευή 04/10, 18:00 – 21:00, Σάββατο 05/10, 03:00 – 06:00 και Σάββατο 05/10, 09:00 – 12:00, αποτυπώνονται οι περιοχές όπου θα εκδηλωθούν βροχές ή καταιγίδες, ενώ επισημαίνονται οι περιοχές όπου θα εντοπίζονται τα ισχυρότερα φαινόμενα.

    Την ίδια στιγμή, η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο σημειώνοντας ότι με τη διέλευση ενός ψυχρού μετώπου ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση στη χώρα μας, με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες από νωρίς το απόγευμα σήμερα Παρασκευή (04-10-24) μέχρι το βράδυ του Σαββάτου (05-10-24). Από τα έντονα φαινόμενα θα επηρεαστούν η δυτική Ελλάδα και τα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας.

    Συγκεκριμένα αναφέρει:

    Α. Παρασκευή (04-10-24)
    Από νωρίς το απόγευμα κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και βαθμιαία στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται αργά τη νύχτα στα βορειοδυτικά (περιοχή Κέρκυρας – Ηπείρου).

    Β. Το Σάββατο (05-10-24) τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
    α) Από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι το απόγευμα στη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τα νοτιότερα νησιά του Ιονίου.
    β) Από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα ανατολικότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας.

    Φόβοι για πλημμυρικά φαινόμενα

    Από την πλευρά του ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί για έντονα φαινόμενα που σε κάποιες περιοχές, όπως λέει, μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και πλημμυρικά φαινόμενα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη το Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα θα βρεθούν στο «μάτι της κακοκαιρίας» και εκεί « περιμένουμε μεγάλο όγκο νερού, και γύρω γύρω από την Πελοπόννησο στα δυτικά παράλια τμήματα, στην περιοχή της δυτικής Στερεάς, την Ηπείρου αλλά και μέσα στο Ιόνιο».

    Το Σάββατο, προσθέτει, περιμένουμε έντονα φαινόμενα στη Μακεδονία, Θράκη και βορειοανατολικό Αιγαίο. Τα φαινόμενα – όπως σημειώνει – είναι σε θέση να δημιουργήσουν ακόμα και πλημμυρικά επεισόδια.

    Δεν αποκλείεται οι καταιγίδες να συνοδεύονται και από χαλάζι, από μεγάλη συχνότητα κεραυνών αλλά και δυνατούς ανέμους στις συγκεκριμένες περιοχές.

    Η πρόγνωση της ΕΜΥ ανά περιοχή για την Παρασκευή

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
    Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις προμεσημβρινές ώρες και από τα δυτικά θα αυξηθούν και στη δυτική Μακεδονία θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
    Ανεμοι: Νότιοι 2 έως 4 και στα θαλάσσια τοπικά έως 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 10 έως 28 και τοπικά 29 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και βαθμιαία στην Ήπειρο, στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα τα οποία από νωρίς το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, από τη νύχτα στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν.
    Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, τοπικά στο Ιόνιο 7 και πρόσκαιρα το πρωί στα βόρεια έως 8 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 12 έως 27 και τοπικά 29 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις απογευματινές – βραδινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις.
    Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και από το απόγευμα τοπικά έως 6 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 16 έως 30 και τοπικά 31 βαθμούς Κελσίου.

    ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
    Καιρός: Γενικά αίθριος.
    Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

    ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
    Καιρός: Γενικά αίθριος.
    Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα Δωδεκάνησα δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου και τοπικά 30 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ
    Καιρός: Γενικά αίθριος. Από τις απογευματινές ώρες λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και το βράδυ στα δυτικά είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή σποραδικές καταιγίδες.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 10 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

    ΑΤΤΙΚΗ
    Καιρός: Γενικά αίθριος. Νεφώσεις από τις βραδινές ώρες.
    Ανεμοι: Νοτίων διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 12 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες από τις μεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν.
    Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ και από το απόγευμα 4 με 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 14 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

    Πηγή: In.gr
  • Meteo: Οι περιοχές όπου ο Σεπτέμβριος καταγράφηκε ως ο δεύτερος θερμότερος από το 2010
    Meteo: Οι περιοχές όπου ο Σεπτέμβριος καταγράφηκε ως ο δεύτερος θερμότερος από το 2010

    Σε κανονικά για την εποχή επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας εκτός της Κρήτης και των νησιών του Αιγαίου κυμάνθηκε η θερμοκρασία τον φετινό Σεπτέμβριο.

    Αυτό δείχνει το δίκτυο των 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α) που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα.

    Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Σεπτέμβριο 2024 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

    Meteo 1
    Meteo 1

    Ο θερμότερος μήνας για Αιγαίο και Κρήτη

    Το επόμενο γράφημα παρουσιάζει την κατάταξη του μήνα Σεπτεμβρίου ανά έτος, ανάλογα με τη μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας. Στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη ο φετινός Σεπτέμβριος καταγράφηκε ως ο 2ος θερμότερος από το 2010.

    Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +0,6 °C, με 12 από τις 30 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη, 16 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε +0,3 ?C πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

    Meteo 3
    Meteo 3

    Στο τελευταίο γράφημα εμφανίζονται οι τιμές των αποκλίσεων και για τους 52 μετεωρολογικούς σταθμούς.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Υποτροπικός αεροχείμαρρος φέρνει 33άρια και αφρικανική σκόνη - Πού θα δούμε καλοκαιρινές θερμοκρασίες
    Υποτροπικός αεροχείμαρρος φέρνει 33άρια και αφρικανική σκόνη - Πού θα δούμε καλοκαιρινές θερμοκρασίες

    Καλοκαιρινέςθερμοκρασίεςθα επικρατήσουν την εβδομάδα που διανύουμε, εξαιτίας ενός φαινομένου που ονομάζεται «υποτροπικός αεροχείμαρρος». Σύμφωνα με τα τελευταία μετεωρολογικά δεδομένα μάλιστα, η θερμοκρασία θα επιστρέψει σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, την προσεχή Κυριακή. Μάλιστα, το φαινόμενο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια, θα συνοδευτεί από αφρικανική σκόνη.

    «Ανεβαίνει σταδιακά η θερμοκρασία αυτή την εβδομάδα στη χώρα μας αφού ευνοείται η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τις ακτές της Αφρικής εξαιτίας της θέσης του υποτροπικού αεροχειμάρρου ( ποτάμι αέρα στην τροπόπαυση )», σημειώνει σε ανάρτηση σου του ο μετεωρολόγος.

    Ο ίδιος τονίζει ότι «οι πιο θερμές ημέρες φαίνονται να είναι η Παρασκευή και το Σάββατο 27-28/9 με τα θερμόμετρα να ξεπερνούν τους 32-33 βαθμούς σε περιοχές όπως η Θεσσαλία, η Φθιώτιδα, η Βοιωτία, τα Δωδεκάνησα και η κεντρική Μακεδονία. Επίσης, τους 30-31 βαθμούς θα ξεπεράσει η Αττική, η ΠελοπόννησοςΕύβοια, το ανατολικό Αιγαίο».

    Κλείνοντας ο Γιώργος Τσατραφύλλιας διευκρινίζει πως «αυτές τις ημέρες η θερμοκρασιακή ανωμαλία θα φτάσει τους 7-8 βαθμούς! Από την Κυριακή ο υδράργυρος θα παρουσιάσει πτώση, ενώ αξιόλογες βροχές δεν φαίνονται μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη!».

    Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 24-09-2024

    Τοπικές βροχές αρχικά στο Ιόνιο και βαθμιαία στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά. Σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο κυρίως μέχρι το απόγευμα.Στην υπόλοιπη χώρα πρόσκαιρες νεφώσεις.Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά.Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και στο Αιγαίο βόρειοι με την ίδια ένταση.Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Η μέγιστη τιμή της θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 27 με 29 και τοπικά στα ηπειρωτικά τους 30 βαθμούς Κελσίου.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

    • Καιρός: Αραιές νεφώσεις που αρχικά στη δυτική Μακεδονία και αργότερα και στην κεντρική, θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν ασθενείς βροχές στη δυτική Μακεδονία.
    • Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες στη δυτική Μακεδονία.
    • Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα θαλάσσια πρόσκαιρα νότιοι με την ίδια ένταση.
    • Θερμοκρασία: Από 14 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

    • Καιρός: Αρχικά στο Ιόνιο και βαθμιαία στην Ηπειρο και τη δυτική Στερεά νεφώσεις με τοπικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανόν να εκδηλωθούν στο Ιόνιο κυρίως μέχρι τις απογευματινές ώρες. Στη δυτική Πελοπόννησο λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες.
    • Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
    • Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

    • Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες.
    • Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφορ.
    • Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 τοπικά στα ηπειρωτικά έως 30 βαθμούς Κελσίου.

    ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

    • Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις στην Κρήτη μέχρι το απόγευμα.
    • Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
    • Θερμοκρασία: Από 21 έως 27 και στην Κρήτη έως 29 βαθμούς Κελσίου.

    ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

    • Καιρός: Αραιές νεφώσεις και από το απόγευμα γενικά αίθριος.
    • Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφορ.
    • Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ

    • Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες.
    • Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
    • Θερμοκρασία: Από 14 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

    ΑΤΤΙΚΗ

    • Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
    • Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ
    • Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    • Καιρός: Γενικά αίθριος,
    • Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
    • Θερμοκρασία: Από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25-09-2024

    • Στο Ιόνιο και την Ήπειρο αυξημένες κατά περιόδους νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
    • Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και στα δυτικά και τα βόρεια θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
    • Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες.
    • Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 3 με 4 μποφόρ και μόνο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
    • Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 26 με 28 βαθμούς και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά και τα Δωδεκάνησα τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 26-09-2024

    • Στο Ιόνιο και την Ήπειρο λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες οπότε προβλέπεται να σημειωθούν τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά γενικά αίθριος καιρός, αλλά τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ηπειρωτικά και την Κρήτη και στα ορεινά θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
    • Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες.
    • Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα νότια βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
    • Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27-09-2024

    • Σχεδόν αίθριος καιρός σε όλη χώρα.
    • Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες, κυρίως στα δυτικά.
    • Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, ενώ στα νότια θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά στα νοτιοανατολικά 6 μποφόρ.
    • Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 28-09-2024

    • Αίθριος καιρός σε όλη χώρα.
    • Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες, κυρίως στα δυτικά.
    • Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, ενώ στανατολικό και το νότιο Αιγαίο θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
    • Η θερμοκρασία θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές σε επίπεδα υψηλότερα από τα κανονικά για την εποχή κατά 2 με 4 βαθμούς Κελσίου.
    Πηγή: Ethnos.gr
  • Tουρισμός: Μειωμένα τα έσοδα τον Ιούλιο, σύμφωνα με την ΤτΕ
    Tουρισμός: Μειωμένα τα έσοδα τον Ιούλιο, σύμφωνα με την ΤτΕ

    Τα τουριστικά έσοδα του φετινού Ιουλίου ήταν μειωμένα κατά 177 εκατ. ευρώ έναντι του αντίστοιχου μήνα το 2023.

    «Φρένο» μπήκε τον περασμένο Ιούλιου στην ανοδική πορεία των τουριστικών εσόδων, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Με βάση αυτά, τα έσοδα από τον τουρισμό τον φετινό Ιούλιου ήταν μειωμένα κατά 177 εκατ. ευρώ έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2023. Ειδικότερα, διαμορφώθηκαν στα 4,031 δισ. ευρώ, έναντι 4,208 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

    Το γεγονός οφείλεται στο ότι σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 4,1%, ενώ οι σχετικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 4,2%.

    Βάσει αυτού, ανακόπτεται η ανοδική πορεία των εσόδων συνολικά τους πρώτους επτά μήνες του έτους. Στο συγκεκριμένο διάστημα του 2024 οι εισπράξεις ήταν 10,952 δισ. ευρώ έναντι 10,375 δισ. ευρώ το 2023, ή 577 εκατ. ευρώ περισσότερα.

    Σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 11,2% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 5,6%.

    Κακά μαντάτα από την Τράπεζα της Ελλάδος για την ελληνική οικονομία

    Για την ελληνική οικονομία οι αρνητικές ειδήσεις δεν περιορίζονται στον τουρισμό.

    Από τα στοιχεία προκύπτει ότι την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2024, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2023, λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου αγαθών και, σε μικρότερο βαθμό, του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη βελτίωση κυρίως του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων, αλλά και του ισοζυγίου υπηρεσιών.

    Τον Ιούλιο του 2024, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 600,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 και διαμορφώθηκε σε 246,2 εκατ. ευρώ.

    Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών διευρύνθηκε, λόγω της μεγαλύτερης αύξησης των εισαγωγών σε σχέση με την αύξηση των εξαγωγών. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,3% (5,9% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές αγαθών παρουσίασαν αύξηση κατά 8,4% (10,6% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν αύξηση κατά 7,5% (4,8% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 13,6% (13,2% σε σταθερές τιμές).

    Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών μειώθηκε λόγω της επιδείνωσης πρωτίστως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών και δευτερευόντως του ισοζυγίου μεταφορών, ενώ το ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών βελτιώθηκε. Σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 4,1%, ενώ οι σχετικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 4,2%.

    Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων αυξήθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, αντανακλώντας την αύξηση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα. Το έλλειμμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων κατέγραψε μικρή υποχώρηση σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023, ως αποτέλεσμα της μείωσης των καθαρών πληρωμών σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

    Την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2024, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 8,6 δισ. ευρώ.

    Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε λόγω της ταυτόχρονης μείωσης των εξαγωγών και της αύξησης των εισαγωγών. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,3% (4,3% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,1% (4,8% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μείωση κατά 2,7%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές κατέγραψαν αύξηση κατά 5,4% ( 5,6% και 5,7% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα).

    Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών διευρύνθηκε, λόγω της βελτίωσης πρωτίστως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών και δευτερευόντως των ισοζυγίων μεταφορών και λοιπών υπηρεσιών. Σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 11,2% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 5,6%.

    «Βουτιά» στα τουριστικά έσοδα σε Μύκονο και Σαντορίνη

    Υπενθυμίζεται ότι μειωμένες κατά 7,8% και 6,7% ήταν τον Ιούλιο του 2024 σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023 οι εισπράξεις από τον τουρισμό σε καταλύματα και εστίαση στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

    Συγκεκριμένα στο νησί των ανέμων καταγράφεται πτώση στα 95,7 εκατ. ευρώ, ενώ στη Σαντορίνη τα έσοδα ήταν μειωμένα στα 68,6 εκατ. ευρώ. Μειωμένα ήταν τα έσοδα και στη Σύρο, κατά 12,2%, στο 1,6 εκατ. ευρώ.

    Συνολικά τον Ιούλιο του 2024, ο κύκλος των εργασιών για τις επιχειρήσεις στον κλάδο των καταλυμάτων υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων ανήλθε στα 1,798 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5,2% σε σχέση με τον Ιούλιο 2023, που ήταν 1,709 δισ. ευρώ.

    Παράλληλα, για τις επιχειρήσεις στον κλάδο των Υπηρεσιών Εστίασης ο τζίρος τον Ιούλιο ήταν 353,66 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 6,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, που ήταν 331,93 εκατ. ευρώ.

    Αθροιστικά, για τις επιχειρήσεις από τους δυο κλάδους ο κύκλος εργασιών τον Ιούλιο 2024 ήταν 2,15 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5,4% σε σχέση με τον Ιούλιο 2023, όπου είχε ανέλθει σε 2,04 δισ. ευρώ.

    Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα στοιχεία πατώντας ΕΔΩ.

    Αντιδράσεις των ξενοδόχων για την αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας

    Την έντονη ανησυχία τους για τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση εκφράζουν οι ξενοδόχοι, στα οποία περιλαμβάνεται η αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, το οποίο μπορεί να επιβαρύνει όσους χρησιμοποιούν τα καταλύματα κατά 10-15 ευρώ τη βραδιά.

    Όπως αναφέρουν, πρόκειται για μέτρα που όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην ενίσχυση της τουριστικής ανταγωνιστικότητας, αλλά ενδέχεται να οδηγήσουν σε μία από τις χειρότερες τουριστικές περιόδους των τελευταίων ετών.

    Ενδεικτική είναι και η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), η οποία καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα των νέων τελών ανθεκτικότητα, επισημαίνοντας ότι μια ή δύο καλές η μέτριες τουριστικές χρονιές -για ορισμένους τόπους και για ορισμένους τύπους επιχειρήσεων- δεν θα έπρεπε να αποτελούν από πλευράς της Πολιτείας βασικό κριτήριο, αλλά και «άλλοθι,» για μια οριζόντια, συνεχώς ανανεούμενη και σταθερά επεκτατική «εισπρακτική πολιτική» τελών, κάθε είδους.

    Η πορεία του τουρισμού, κυρίως λόγω σημαντικών διεθνών γεωπολιτικών, κλιματικών και σημαντικών οικονομικών κατ’ επέκταση εξελίξεων, παραμένει αβέβαιη και ανησυχητική, αναφέρεται σχετικά. Για τον παραπάνω λόγο, εξηγεί η Ένωση απαιτείται μια μακροπρόθεσμη τουριστική στρατηγική προσέγγιση και σχεδιασμός με ορίζοντα ετών και με γνώμονα την αειφορία, την βιωσιμότητα και την ποιότητα κυρίως -και όχι μόνο την ποσότητα και τους αριθμούς.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Meteo: Ισχυροί βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο - Πού θα βρέξει
    Meteo: Ισχυροί βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο - Πού θα βρέξει

    Η πρόγνωση του καιρού από το Meteo για το Σάββατο 21/9.

    Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από το Meteo το Σάββατο αναμένονται λίγες νεφώσεις αυξημένες στα ανατολικά και νότια και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, με τοπικές βροχές ή καταιγίδες αρχικά σε ανατολικά και Ιόνιο και τις θερμές ώρες στα υπόλοιπα κυρίως ορεινά ηπειρωτικά, ισχυροί βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο, θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

    Για το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024 προβλέπονται λίγες νεφώσεις αυξημένες στα ανατολικά και στο Ιόνιο και βαθμιαία στα υπόλοιπα τμήματα, με βροχές και τοπικές καταιγίδες αρχικά σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια και Ανατολική Στερεά και τις θερμές ώρες σε Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Πελοπόννησο και στα υπόλοιπα κυρίως ορεινά ηπειρωτικά τμήματα. Τα φαινόμενα τοπικά στα ηπειρωτικά και στην Εύβοια πιθανόν να είναι ισχυρά, αλλά γρήγορα θα εξασθενήσουν και σταδιακά θα σταματήσουν. Η ορατότητα τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες ενδέχεται να είναι κατά τόπους περιορισμένη.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 26 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 9 έως 21 βαθμούς), 15 έως 27 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 17 έως 29 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 13 έως 23 βαθμούς), 20 έως 27 βαθμούς στις Κυκλάδες και από 17 έως 26 βαθμούς στην Κρήτη, 18 έως 27 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 22 έως 26 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

    Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

    Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια και ορεινά τμήματα περιμένουμε το Σάββατο στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ και στα ανατολικά μέτριοι 5 μποφόρ.

    Νεφώσεις με παροδικές τοπικές βροχές και βελτίωση στη συνέχεια περιμένουμε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

    Πηγή: iEidiseis.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch