Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2024 20:49

Ανατροπή με τον καιρό του Οκτωβρίου: Τι δείχνουν 350 σενάρια των ειδικών - Η ανάλυση των μετεωρολόγων

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Θερμότερος του κανονικού αναμένεται να είναι ο ερχόμενος Οκτώβριος, σύμφωνα με ανάλυση που παρουσιάζει ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, η οποία βασίζεται σε 350 σενάρια ειδικών.

Η ανάλυση του Κώστα Λαγουδάρδου για τον Οκτώβριο

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο κ. Λαγουδάρβος:

«Θερμότερος του κανονικού αναμένεται να είναι ο ερχόμενος Οκτώβριος στην ΝΑ Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις που εκδόθηκαν μέσα στον Σεπτέμβριο. Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, σύμφωνα με το 80% των διαθέσιμων σεναρίων η μέση θερμοκρασία Οκτωβρίου θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (περίοδος αναφοράς: 1993-2016).

Πιο συγκεκριμένα, τα πιθανότερα σενάρια είναι να σημειωθούν αποκλίσεις της τάξης των 1-2 °C (30%) και 0-1 °C (26%), ενώ η πιθανότητα για μέσες θερμοκρασιακές αποκλίσεις άνω των 2 °C είναι 24%. Τέλος, υπάρχει 20% πιθανότητα να έχουμε χαμηλότερη του κανονικού μέση θερμοκρασία».

Και επισημαίνει:

«Η πρόγνωση αυτή βασίζεται σε συνολικά 350 πιθανά σενάρια από τα εξής κέντρα πρόγνωσης: ECMWF (Ευρώπη), UKMO (Ηνωμένο Βασίλειο), Meteo-France (Γαλλία), JMA (Ιαπωνία), NCEP (ΗΠΑ), DWD (Γερμανία), και CMCC (Ιταλία), όπως παρέχονται από το Copernicus Climate Change Service της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τονίζεται ότι οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα και σκοπό έχουν την εκτίμηση της τάσης στην μηνιαία και εποχιακή εξέλιξη των μέσων καιρικών συνθηκών. Οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας σε ημερήσια και τοπική βάση λόγω της επίδρασης κάθε είδους καιρικών συστημάτων ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από τη μέση απόκλιση μιας περιόδου ενός ή περισσότερων μηνών σε μια ευρύτερη περιοχή».

Μαρουσάκης: Έρχεται νέα κακοκαιρία τύπου Π με βροχές και καταιγίδες

Το βαρυμετρικό χαμηλό απομακρύνεται προς την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ωστόσο ακολουθεί ακόμη ένα σύστημα κακοκαιρίας που θα κινηθεί στα ανατολικά - βορειοανατολικά και θα περάσει προς τα βόρεια Βαλκάνια και με τα μέτωπά του να απασχολούν τη χώρα.

Πρόκειται για νέα κακοκαιρία τύπου Π, που φέρνει από το επόμενο 24ωρο έντονα φαινόμενα προς τη δυτική Ελλάδα και τα βόρεια τμήματα, αναφέρει ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Σήμερα, αναμένονται βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες προς τη δυτική, βορειοδυτική Ελλάδα, ενώ η υπόλοιπη χώρα δεν θα επηρεαστεί, με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική δεν αναμένεται κάτι αξιόλογο, με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί, ενώ δεν αποκλείονται λίγες συννεφιές. Οι άνεμοι θα πνέουν σε μέτριες εντάσεις, ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει έως τους 33 βαθμούς, ενώ υψηλά είναι και η υγρασία.

Στη Θεσσαλονίκη, ο πυρήνας καταιγίδων εκτονώθηκε και δεν αναμένονται βροχές, ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει έως τους 29 βαθμούς.

Πότε ξεκινά η νέα κακοκαιρία και πόσο θα διαρκέσει

Από αύριο, Παρασκευή, μέχρι και το τέλος της εβδομάδας θα σαρώσει η νέα κακοκαιρία τύπου Π. Θα σαρώσει την δυτική Ελλάδα, με βροχές και τοπικά ισχυρές βροχές κατά περιόδους.

Στη δεύτερη κλίμακα μπαίνει η βόρεια Ελλάδα, δηλαδή η δυτική και κεντρική Μακεδονία, η Θράκη ενώ στην τρίτη κλίμακα επικινδυνότητας μπαίνει το ανατολικό Αιγαίο.

Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από την άλλη βδομάδα

Μεγάλη ανάσα δροσιάς έρχεται από την επόμενη εβδομάδα, με τον υδράργυρο να πέφτει σημαντικά, ενώ θα έχει ακόμη και κρύο στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, με την θερμοκρασία να πέφτει στους 10-12 βαθμούς!

Ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε ακόμα καλό χειμώνα καθώς δεν αποκλείεται να ξανανέβει μετά η θερμοκρασία.

Πηγή: Ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2024 20:41

Σχετικά Άρθρα

  • Καιρός: Ο αντικυκλώνας βάζει εμπόδια στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία - Η νέα πρόγνωση Μαρουσάκη
    Καιρός: Ο αντικυκλώνας βάζει εμπόδια στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία - Η νέα πρόγνωση Μαρουσάκη

    Τι καιρό θα κάνει σήμερα - Ποιοι πρέπει να προσέχουν

    Δεν αλλάζει η ατμοσφαιρική κυκλοφορία σύμφωνα με τη νέα πρόγνωση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη, ο αντικυκλώνας έχει καλύψει μεγάλο τμήμα της Ευρώπης και στην ουσία εμποδίζει τις κακοκαιρίες από την περιοχή της δυτικής και βορειοδυτικής Ευρώπης να κινηθούν όπως φυσιολογικά πρέπει για την εποχή μας.

    Επομένως, σύμφωνα πάντα με τον μετεωρολόγο του OPEN έχει προκύψει μια ατμοσφαιρική κυκλοφορία που δεν συμβαδίζει με την εποχή στην οποία βρισκόμαστε, με αποτέλεσμα την παρατεταμένη ανομβρία, την καλοκαιρία στις θερμοκρασίες εκτός από το «βοριαδάκι» που διανύουμε τις τελευταίες ημέρες.

    Πιο συγκεκριμένα, οι βοριάδες σήμερα Παρασκευή 25 Οκτωβρίου θα ενισχυθούν μέσα στο Αιγαίο. Στην ξηρά δεν θα αντιμετωπίσει κανείς πρόβλημα παρά μόνο σε κάποιες ορεινές περιοχές που θα υπάρξουν βροχές. Σημαντική πτώση θερμοκρασίας θα σημειωθεί στην Τρίπολη, φτάνοντας τους -1 βαθμούς Κελσίου.

    Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια με κάποιες συννεφιές προς τα ανατολικά και βόρεια, με τους ανέμους να φτάνουν μέχρι και τα 7 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κινηθεί από τους 14 μέχρι τους 23 βαθμούς Κελσίου.

    Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται πολύ καλές καιρικές συνθήκες με μερικές συννεφιές το μεσημέρι και τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από τους 10 μέχρι τους 20 βαθμούς Κελσίου.

    Πηγή: NewsBomb.gr
  • Σε έξαρση οι ιώσεις: Ποιοι ιοί κυριαρχούν τον Οκτώβριο – Tips προφύλαξης
    Σε έξαρση οι ιώσεις: Ποιοι ιοί κυριαρχούν τον Οκτώβριο – Tips προφύλαξης

    Αδενοϊοί και εντεροϊοί προκαλούν πολλές μολύνσεις στην κοινότητα, την ώρα που ο κορωνοϊός ... καλά κρατεί και σταδιακά αρχίζει η περίοδος της εποχικής γρίπης

    Ανεβαίνει η ένταση του… πάρτι ιώσεων ενόψει του χειμώνα. Ο κορωνοϊός εξακολουθεί να έχει υψηλή κυκλοφορία προκαλώντας πλήθος κρουσμάτων, η γρίπη έκανε την εμφάνισή της και ταυτόχρονα ιώσεις από ρινοϊούς και εντεροϊούς είναι ιδιαίτερα αυξημένες αυτό το διάστημα.

    Όπως προκύπτει από τα τελευταία δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την περασμένη εβδομάδα, οι καταγραφές από επτά μεγάλες ιδιωτικές κλινικές δείχνουν πως οι ιώσεις ειδικά από τις «οικογένειες» ρινοϊών και εντεροϊών θυμίζουν … βαθύ χειμώνα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 7 έως 13 Οκτωβρίου, από τα 102 δείγματα που εξετάστηκαν σε επτά ιδιωτικές κλινικές που συμμετέχουν στο σύστημα επιτήρησης, τα 25 (25%) ήταν θετικά σε ρινοϊό και εντεροϊό. Επίσης, ποσοστό 5% των δειγμάτων ήταν θετικό σε αδενοϊό.

    Μόλυνση από ρινοϊό αποτελεί τη συχνότερη αιτία κοινού κρυολογήματος, με τους ιούς αυτής της ομάδας να μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της αναπνευστικής οδού. Αντίστοιχα, οι εντεροϊοί είναι κοινοί ιοί που μεταδίδονται μέσω της στενής επαφής προκαλώντας συμπτωματολογία κοινού κρυολογήματος.

    Η περίοδος περαιτέρω αύξησης της επίπτωσης των εποχικών λοιμώξεων είναι προ των πυλών. Ο κορωνοϊός εμφανίζει μικρή μείωση της θετικότητας αλλά συνεχίζει σταθερά να μολύνει πολίτες που δεν έχουν προστασία από προηγούμενη νόσηση (δηλαδή δε νόσησαν σχετικά πρόσφατα) και εμβολιασμό.

    Ενδεικτική είναι η ανοδική τάση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας. Την εβδομάδα 7-13 Οκτωβρίου καταγράφηκαν συνολικά 709 νέες εισαγωγές, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 597. Όπως προκύπτει από πληροφορίες του ygeiamou.gr, έως και την Κυριακή νοσηλεύονταν συνολικά στα νοσοκομεία της χώρας 540 ασθενείς.

    Παράλληλα, το σταθμισμένο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα, χωρίς να παρουσιάζει αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα επιτήρησης. Σε τέσσερις από τις δέκα περιοχές που εξετάζονται, όμως, τα επίπεδα του ιικού φορτίου εμφανίζονται υψηλά.

    Σε ό,τι αφορά στην εποχική γρίπη, η θετικότητα για γρίπη όπως εκτιμάται από τα δίκτυα επιτήρησης στην κοινότητα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με ανίχνευση προς το παρόν μόνο σποραδικών θετικών δειγμάτων. Έχει ήδη καταγραφεί και ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ.

    Οι ειδικοί συστήνουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) τη σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και την έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής επί συμπτωμάτων, προκειμένου να χορηγείται έγκαιρα θεραπεία. Παράλληλα συστήνεται στο γενικό πληθυσμό, επί παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, ο περιορισμός των επαφών με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Δεν αποκλείονται πλημμύρες σε μεγάλα αστικά κέντρα τα επόμενα χρόνια: «Καμπανάκι» Λαγουβάρδου για την κλιματική αλλαγή
    Δεν αποκλείονται πλημμύρες σε μεγάλα αστικά κέντρα τα επόμενα χρόνια: «Καμπανάκι» Λαγουβάρδου για την κλιματική αλλαγή

    Με εικόνες και καταστάσεις, που ενδεχομένως δεν είχαμε φανταστεί ποτέ ότι θα μπορούσαμε να δούμε και αρκετές από αυτές παραπέμπουν σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε αντιμέτωποι εξαιτίας των αλλαγών του κλίματος, για τις οποίες σε σχεδόν αποκλειστικό βαθμό ευθύνονται ανθρώπινες δραστηριότητες.

    Έτσι, κατά τον μετεωρολόγο και διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο, δεν είναι απίθανο τα επόμενα χρόνια να δούμε εκτεταμένες πλημμύρες σε μεγάλα αστικά κέντρα της Δυτικής Ευρώπης, όπως το Λονδίνο, το Βερολίνο και το Παρίσι, καθώς και ασυνήθιστη ζέστη στη Βόρεια Ευρώπη με ταυτόχρονο πέρα από το φυσιολογικά επίπεδα κρύο στη λεκάνη της Μεσογείου.

    Η χώρα μας δεν πρόκειται να αποτελέσει εξαίρεση από τον κανόνα. Άλλωστε, ήδη βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις πέρα από κάθε προηγούμενο βροχοπτώσεις στη Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο του 2023. Δεν είναι απίθανο τα επόμενα χρόνια να δούμε υψηλής έντασης βροχοπτώσεις, για παράδειγμα, στην ανατολική Κρήτη, η οποία απειλείται από το φαινόμενο της ερημοποίησης και ταυτόχρονα έντονη ξηρασία στα Ιωάννινα ή στα νησιά του Βορείου Ιονίου, όπου οι βροχές αποτελούν αρκετά σύνηθες φαινόμενο. Άλλωστε, όπως υπενθυμίζει ο κ. Λαγουβάρδος, το 2019 η Κρήτη αναδείχθηκε σε… πρωταθλήτρια σε ετήσια ύψη βροχόπτωσης στη χώρα και το νησί γνώρισε πλημμύρες εξαιτίας αυτής της κατάστασης.

    Σε ό,τι αφορά το ιδιαίτερα περίεργο φαινόμενο των πλημμυρών στη δυτική πλευρά της ερήμου Σαχάρας, ο κ. Λαγουβάρδος αναφέρει στο ethnos.gr ότι δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

    «Δεν μπορούμε να πούμε εύκολα ότι η κλιματική αλλαγή είναι υπεύθυνη για τις πλημμύρες στη Σαχάρα. Δεν μπορούμε να τις αποδώσουμε με σιγουριά σε αυτήν, από τη στιγμή που το φαινόμενο έχει ξανασυμβεί. Μπορεί να συμβαίνει αραιά μεν αλλά συμβαίνει», λέει στο ethnos.gr ο κ. Λαγουβάρδος.

    «Πρέπει να συνηθίσουμε στα ακραία φαινόμενα»

    Κατά τον μετεωρολόγο και Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα, θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι θα βρισκόμαστε ολοένα και συχνότερα αντιμέτωποι με ακραία καιρικά φαινόμενα και τις συνέπειες που προκαλούνται από αυτά.

    «Είναι γεγονός ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο έντονα και ταυτόχρονα αυξάνεται η συχνότητά τους. Έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας, η οποία προκαλεί βροχοφόρα φαινόμενα, οι συνέπειες των οποίων γίνονται ολοένα και χειρότερες. Αυτές είναι απόρροια και των δεδομένων που έχουμε στο έδαφος, από τη στιγμή που υπάρχει έντονη αστικοποίηση, μπάζωμα ρεμάτων, χτίσιμο σε ρέματα και τα λοιπά. Δυστυχώς, πρέπει να συνηθίσουμε σε αυτές τις καταστάσεις», υποστηρίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

    Κατά τον ίδιο, στα ακραία καιρικά φαινόμενα θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τους καύσωνες, των οποίων αυξάνεται όχι μόνο η συχνότητα αλλά και η διάρκειά τους, κάτι που ζήσαμε στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι.

    «Το καλοκαίρι του 2024 είχαμε μεγάλης διάρκειας καύσωνες. Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν σημειώνονταν μόνο την ημέρα αλλά και το βράδυ. Αυτοί οι καύσωνες ήταν σίγουρα συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και θα πρέπει να περιμένουμε συχνότερα τέτοια φαινόμενα. Να πάρουμε, για παράδειγμα, περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων που βλέπουμε ότι ζεσταίνονται πολύ. Επίσης, ιδίως τη νύχτα οι κάτοικοι των αστικών κέντρων κινδυνεύουν από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες τους δημιουργούν θερμική επιβάρυνση. Είναι πιθανό να βλέπουμε ολοένα και συχνότερα θερμοκρασίες ρεκόρ. Οι κάτοικοι των αστικών κέντρων κινδυνεύουν πολύ και από τις πλημμύρες, αφού είναι δυσκολότερη στις πόλεις η απορροή των υδάτων», τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

    Δεν μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους οι πολίτες

    Αναφερόμενος στους πολίτες που ανήκουν στη μικρομεσαία τάξη αλλά και σε αυτούς που έχουν χαμηλά εισοδήματα -και οι δύο τάξεις περιλαμβάνουν τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο-, ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σημειώνει ότι ουσιαστικά δεν μπορούν να κάνουν κάτι, για να βοηθήσουν τον εαυτό τους από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

    Έτσι, εκτός από το ότι οι προηγμένες χώρες θα πρέπει να συμφωνήσουν, ώστε να μειώσουν τις εκπομπές των επικίνδυνων αέριων ρύπων, «σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει οι πόλεις να γίνουν περισσότερο βιώσιμες. Να φυτευτεί, για παράδειγμα, περισσότερο πράσινο αλλά και να μονωθούν τα κτίρια. Όμως, αυτές οι μονώσεις κοστίζουν αρκετά χρήματα, ιδίως όταν πρόκειται για παλαιά κτίρια. Ένας μέσος πολίτης δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος, με συνέπεια να μην μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για να προστατεύσει τον εαυτό του. Άρα, εκτός από τον Θεό, θα πρέπει να περιμένουν απαραιτήτως βοήθεια από το κράτος, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», καταλήγει ο Κώστας Λαγουβάρδος.

    Πηή: Ethnos.gr
  • Συντάξεις: Έρχονται αναδρομικά 48 μηνών μέσα στον Οκτώβριο - Οι δικαιούχοι
    Συντάξεις: Έρχονται αναδρομικά 48 μηνών μέσα στον Οκτώβριο - Οι δικαιούχοι

    Αναμένεται η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για 13η και 14η σύνταξη

    Πληρωμές αναδρομικών έρχονται μέσα στον Οκτώβριο. Πρόκειται για αναδρομικά έως και 48 μηνών από τον ΕΦΚΑ, που αφορούν κατά κύριο λόγο τους διπλοσυνταξιούχους (δηλαδή αυτούς που λαμβάνουν σύνταξη γήρατος και σύνταξη θανάτου), τους πολίτες που είχαν παράλληλη ασφάλιση όταν εργάζονταν και τους εργαζόμενους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που είχαν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και που κατέβαλλαν υψηλές ασφαλιστικές εισφορές.

    Ειδικότερα, οι πληρωμές των αναδρομικών αφορούν 30.000 συνταξιούχους. Να σημειωθεί πως από τον περσινό Νοέμβριο έχουν διαμορφωθεί οι νέες συντάξεις των πολιτών που έχουν 30 έτη ασφάλισης και άνω και στους οποίους έγινε επανυπολογισμός με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση (ν.46670/2020). Ωστόσο οι ασφαλισμένοι αυτοί έλαβαν μόνον την αύξηση στη σύνταξη τους χωρίς τα αναδρομικά που φτάνουν τους 48 μήνες, καθώς οι βελτιώσεις του νόμου στα ποσοστά αναπλήρωσης ισχύουν από τον Οκτώβριο του 2019.

    Αναμένεται η απόφαση για 13η και 14η σύνταξη

    Στο μεταξύ το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για τις διεκδικήσεις περίπου 370.000 συνταξιούχων αναφορικά με τις περικοπές σε δώρα κύριων και επικουρικών συντάξεων του 11 μήνου (Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016).

    Ουσιαστικά το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο θα κρίνει το κατά πόσο οι 370.000 συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη θα λάβουν άμεσα 13η και 14η σύνταξη (τα δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα – επίδομα καλοκαιριού) αλλά και τις περικοπές των επικουρικών τους συντάξεων. Το μέτρο αυτό εκτιμάται πως θα κοστίσει συνολικά 500 εκατομμύρια ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό. Εάν όμως η κυβέρνηση επεκτείνει την εφαρμογή της στο σύνολο των συνταξιούχων (2.500.000), τότε το κόστος απόδοσης των αναδρομικών θα ανέβει στα 2,5 δισ. ευρώ.

    Πηγή: Newsbomb.gr

  • Μαρουσάκης: Μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και θυελλώδεις άνεμοι - Κακοκαιρία από την Ιταλία στα δυτικά
    Μαρουσάκης: Μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και θυελλώδεις άνεμοι - Κακοκαιρία από την Ιταλία στα δυτικά

    Υποχωρεί ο υδράργυρος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας σήμερα, με τον καιρό να είναι αίθριο με μερικές νεφώσεις, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του OPEN, για τα υπόλοιπα αρκετά 24ωρα θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον όσον αφορά την νότια Ευρώπη ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο φαίνεται ότι έχει αρχίσει να επηρεάζει την κεντρική Μεσόγειο.

    Το κύμα κακοκαιρίας θα απασχολήσει την Ιταλία και θα αρχίσει να κινείται πιο ανατολικά, για να δώσει κάποια φαινόμενα προς το Ιόνιο και τα δυτικότερα ηπειρωτικά. Παράλληλα ανατολικά και βόρεια αναπτύσσεται ένα πεδίο υψηλών πιέσεων, ο «εμποδιστής», που στην ουσία του κλείνει τον δρόμο, το εμποδίζει και έτσι δεν μπορεί η κακοκαιρία να μετατοπιστεί πιο ανατολικά.

    Μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας

    Σήμερα, οι συννεφιές θα μονοπωλήσουν σε μερικά γεωγραφικά διαμερίσματα και ίσως δώσουν κάποιες λίγες βροχές προς τα δυτικά και προς τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα. Μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας περιμένουμε μέσα στο Αιγαίο, ιδιαίτερα προς τα ανατολικά τμήματα. Ο υδράργυρος ξεκινάει από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το πρωί της Παρασκευής, ιδιαίτερα προς την δυτική Μακεδονία στους 3 βαθμούς Κελσίου, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 18°C αργά το μεσημέρι, ενώ στα υπόλοιπα γεωγραφικά τμήματα η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 23-26 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα, θα επικρατήσουν δυνατοί βοριάδες στο Αιγαίο, οι εντάσεις των οποίων θα φτάσουν ακόμη και τα 7 μποφόρ, ιδιαίτερα προς τα κεντρικά τμήματά του.

    Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

    Στην Αττική δεν αναμένουμε κάτι το ιδιαίτερο με λίγες συννεφιές κατά διαστήματα, ενώ θα υπάρξουν σαφώς διαστήματα με ηλιοφάνεια. Η θερμοκρασία ξεκίνησε σε χαμηλά επίπεδα το πρωί κοντά στους 13 βαθμούς Κελσίου, ενώ το μεσημέρι αναμένεται να σκαρφαλώσει στους 23°C. Παράλληλα, οι άνεμοι θα πνέουν βόρειο βορειοανατολικοί με μεγάλες εντάσεις ιδιαίτερα προς τα ανατολικά τμήματα.

    Στη Θεσσαλονίκη οι συννεφιές θα εναλλάσσονται με την ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι δεν θα προβληματίσουν, οι οποίοι θα πνέουν στα 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία ξεκίνησε από τους 10 βαθμούς Κελσίου το πρωί της Παρασκευής και θα «σκαρφαλώσει» στους 18°C αργά το μεσημέρι.

    Ο «αντικυκλώνας» μας προστατεύει από την κακοκαιρία της Ιταλίας

    Τι επόμενες ημέρες, μέχρι και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα επιμείνουν οι βοριάδες οι οποίοι θα πνέουν θυελλώδεις στο Αιγαίο, ενώ παράλληλα θα μεταφέρουν την πιο ψυχρή αέρια μάζα στην χώρα μας. Αυτός ο «αντικυκλώνας» θα εμποδίσει την κακοκαιρία της Ιταλίας να έρθει προς την χώρα μας. Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κινηθούν κοντά στους 22-24 βαθμούς Κελσίου στα περισσότερα γεωγραφικά διαμερίσματα.

    Από αύριο, Σάββατο, το κύμα κακοκαιρίας από την Ιταλία θα προσπαθήσει να χτυπήσει και την χώρα μας, ιδιαίτερα προς την περιοχή της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς, με κάποιες καταιγίδες οι οποίες δεν θα προβληματίσουν, ενώ στην υπόλοιπη χώρα δεν θα σημειωθεί κάτι το αξιόλογο.

    Κάποιες ήπιες βροχές θα κάνουν την εμφάνισή τους προς τα ηπειρωτικά το Σάββατο και την Κυριακή, αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο, με τους βοριάδες και την πτώση της θερμοκρασίας, να θυμίζουν φθινοπωρινό καιρό.

    Δείτε την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Υπερπανσέληνος Οκτωβρίου: Μπορεί το φεγγάρι να επηρεάσει τη διάθεση και τον ύπνο μας;
    Υπερπανσέληνος Οκτωβρίου: Μπορεί το φεγγάρι να επηρεάσει τη διάθεση και τον ύπνο μας;

    Θα μας επηρεάει η υπερπανσέληνος του Οκτωβρίου; Τι δείχνουν οι μελέτες για την επίδραση του φεγγαριού στην ανθρώπινη συμπεριφορά και υγεία; Μια ψυχολόγος από την κορυφαία Κλινική του Κλίβελαντ ανατρέχει στα επιστημονικά ευρήματα και απαντά

    Η πανσέληνος του Οκτωβρίου, η τρίτη υπερπανσέληνος του 2024 και «Φεγγάρι του Κυνηγού», θα λάμψει στα 357.364 χιλιόμετρα περίπου μακριά από τη Γη, αποτελώντας την πιο κοντινή στον πλανήτη μας. Η υπερπανσέληνος φαίνεται περίπου 30% πιο φωτεινή και σχεδόν 15% μεγαλύτερη σε σύγκριση με μια απλή πανσέληνο, όταν βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο της σημείο από τη Γη.

    Σε ό,τι αφορά το όνομά της, ο συνταξιούχος της NASA, Gordon Johnston, εξηγεί πως χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά το 1710 και σχετίζεται με την εποχή του χρόνου όπου, παραδοσιακά, οι κυνηγοί άρχιζαν να αποθηκεύουν τρόφιμα για τον επερχόμενο χειμώνα. Σύμφωνα με το Αγροτικό Αλμανάκ (Old Farmers’ Almanac), οι ιθαγενείς λαοί της Αμερικής ονόμασαν έτσι το λαμπερό φεγγάρι επειδή «τα φύλλα πέφτουν, τα ελάφια είναι παχιά και είναι καιρός να αρχίσετε να αποθηκεύσετε κρέας για τη βαρυχειμωνιά».

    Οι διάφορες φάσεις της Σελήνης και οι επιδράσεις τους στην ανθρώπινη συμπεριφορά έλαβαν περίοπτη θέση στην παγκόσμια μυθολογία και λαογραφία. Πίσω στον 15ο αιώνα, καταγράφουν ειδικοί της Κλινικής του Κλίβελαντ, από την πεποίθηση ότι οι διάφορες φάσεις της Σελήνης (Luna στα λατινικά) κάνουν τους ανθρώπους λιγότερο ή περισσότερο επιθετικούς, προέκυψε η ονομασία lunacy για την παραφροσύνη. Σήμερα, οι όροι lunacy και παραφροσύνη έχουν βρει τη θέση τους στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την επιστήμη και την ιατρικής. Δε συνέβη το ίδιο και με το ζήτημα της σεληνιακής επίδρασης στον άνθρωπο.

    Οι αστρολογικές προβλέψεις αποτελούν το πλέον φωτεινό παράδειγμα. Το διαδίκτυο σήμερα κατακλύζεται από άρθρα αστρολογικού περιεχομένου, επικεντρωμένα κυρίως στο πώς η πανσέληνος θα επηρεάσει κάθε ζώδιο. Μα έχει τέτοιες ικανότητες και ιδιότητες το αστρονομικό φαινόμενο; «Ναι», απαντά η Κλινική του Κλίβελαντ, «το φεγγάρι και οι σεληνιακοί του κύκλοι μπορούν να σας επηρεάσουν· αλλά για διαφορετικούς λόγους από αυτούς που νομίζετε».

    Σύμφωνα με τη Susan Albers από την Κλινική του Κλίβελαντ, ψυχολόγο με τίτλο Διδάκτορος Ψυχολογίας στην Κλινική Ψυχολογία (Psy.D), έρευνες επιβεβαιώνουν ότι πολλά θηλαστικά έχουν προσαρμόσει τους βιολογικούς τους ρυθμούς στους σεληνιακούς κύκλους. Στην περίπτωση του ανθρώπου ωστόσο, κάθε μελέτη είναι αμφιλεγόμενη.

    Διάθεση και ψυχική υγεία

    Η πανσέληνος έχει συνδεθεί μέσα από μελέτες με τη διάθεση και την ψυχική υγεία, όπως αύξηση διαταραχών του άγχους και κατάθλιψης, χωρίς όμως να αποδεικνύεται ισχυρή και αιτιώδης συνάφεια. Μια μικρή μελέτη σε άτομα με διπολική διαταραχή έδειξε ότι οι διάφορες φάσεις της σελήνης επηρέαζαν την εναλλαγή επεισοδίων μανίας και κατάθλιψης, εύρημα που αποδόθηκε στη διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού και του κύκλου ύπνου-αφύπνισης. Στον αντίποδα, ανασκόπηση του 2019 στοιχεία από σχεδόν 18.000 ιατρικά αρχεία ψυχιατρικών μονάδων κατέληξε ότι δεν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ σεληνιακών κύκλων και δεικτών όπως η διάρκεια νοσηλείας, οι εισαγωγές και τα εξιτήρια.

    Αλλαγές στον ύπνο

    Μια μελέτη επαναξιολόγησης (2013) διαπίστωσε ότι η πανσέληνος επηρεάζει πράγματι τον ύπνο. Τα ευρήματα έδειξαν μικρότερη κατά 30% διάρκεια για το στάδιο NREM (βαθύς ύπνος) και μειωμένο κατά 20 λεπτά συνολικό ύπνο για τους συμμετέχοντες συγκριτικά με τις νύχτες χωρίς πανσέληνο. Οι αλλαγές συσχετίζονταν επίσης με μειωμένα επίπεδα μελατονίνης, αναφέρει η Δρ Albers.

    Έρευνα του 2021 συνέκρινε τα πρότυπα ύπνου ανθρώπων από τις κοινότητες αυτόχθονων Toba-Qom της βόρειας Αργεντινής με αυτά φοιτητών στο Σιάτλ. Σε όλες τις περιπτώσεις -ανεξάρτητα από τη γεωγραφία ή την πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα- οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν λιγότερο και πήγαιναν για ύπνο πιο αργά τις ημέρες πριν από την πανσέληνο, οπότε υπήρχε περισσότερο φυσικό φως μετά το σούρουπο. Οι ερευνητές έκαναν λόγο για «έμφυτη προσαρμογή» που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας, για τους οποίους η αξιοποίηση του φυσικού φωτός στο έπακρο ήταν μονόδρομος ελλείψει τεχνητού φωτός.

    Αναπαραγωγική υγεία

    Η Σελήνη χρειάζεται έναν περίπου μήνα για να ολοκληρώσει την περιφορά της γύρω από τη Γη. Δεδομένου ότι οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια, οι άνθρωποι συνέδεσαν τους κύκλους της Σελήνης με την έμμηνο ρύση, χωρίς όμως επιστημονικά ερείσματα. Ερευνητικά δεδομένα από την παρακολούθηση έξι εμμηνορροϊκών κύκλων 529 γυναικών δεν εντόπισαν σύνδεση.

    Η επίδραση δεν επιβεβαιώνεται ούτε για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, με τα διαθέσιμα επιστημονικά συμπεράσματα αντικρουόμενα. Απέναντι στη μελέτη 1.507 γεννήσεων στην Ιαπωνία, μεταξύ Ιανουαρίου 1996 και Μαρτίου 2007, που συμπέρανε περισσότερους τοκετούς τη νύχτα γύρω από την ώρα της πανσελήνου και κατά τη διάρκεια της ημέρας περί την ώρα της νέας σελήνης, στέκεται έρευνα 23.689 γεννήσεων από το 1810 έως το 1929, σύμφωνα με την οποία δεν παρατηρήθηκε καμία απολύτως σύνδεση.

    Η Σελήνη στον δρόμο μας

    Η Δρ Albers καταλήγει ότι «αν πιστεύεις ότι κάτι όντως θα συμβεί, μπορεί να γίνει πραγματικότητα». Καθώς εξηγεί, ανεξάρτητα από τις αντιφάσεις και την έλλειψη στοιχείων για τον ακριβή μηχανισμό πίσω από την επίδραση του φεγγαριού στον άνθρωπο, είναι πέραν κάθε αμφιβολίας ότι οι πεποιθήσεις είναι μακροχρόνιες ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο. Γνωστικές προκαταλήψεις όπως η ψευδής συσχέτιση, οι αυτοεκπληρούμενες προφητείες ή και το φαινόμενο placebo ακόμα, μπορούν να οδηγήσουν πράγματι σε αποτελέσματα, συχνότατα αρνητικά.

    Πηγή: Υgeiamou.gr
  • Μαρουσάκης: Αισθητή αλλαγή του καιρού με θυελλώδεις ανέμους από σήμερα - Πού και πότε θα βρέξει
    Μαρουσάκης: Αισθητή αλλαγή του καιρού με θυελλώδεις ανέμους από σήμερα - Πού και πότε θα βρέξει

    Πέφτει η θερμοκρασία από σήμερα με τον υδράργυρο να έρχεται σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα ενώ οι θυελλώδεις βοριάδες θα επικρατήσουν σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του OPEN, Κλέαρχου Μαρουσάκη. Το πρόβλημα της ανομβρίας όμως παραμένει.

    Ο καιρός σήμερα

    Σήμερα, Πέμπτη, δυνατοί βοριάδεςμέσα στο Αιγαίο που θα φτάνουν τα 6-7 και προς τα κεντρικά τμήματα ακόμη και τα 8 μποφόρ. Καλύτερο το επίπεδο ανέμων στα Δυτικά τμήματα όπου η οροσειρά της Πίνδου εμποδίζει από τα ανατολικά να φτάσει εκεί ο άνεμος. Η θερμοκρασία θα πέσει ειδικά στην ανατολική και βόρεια Ελλάδα που δεν θα ξεπεράσουμε τους 20-24 βαθμούς, δυτικότερα εκεί που ο άνεμος λειτουργεί σαν καταβάτης θα δούμε το υδράργυρο κοντά στους 28 βαθμούς.

    Στην Αττική θα επικρατήσουν καλές καιρικές συνθήκες, με ηλιοφάνεια με παροδικές συννεφιές οι οποίες θα είναι περισσότερες προς τα ανατολικά και βόρεια. Και εδώ θα επικρατήσει ο καιρός του βοριά. Ο υδράργυρος σε πτώση, 16-17 το πρωί και γύρω στους 24 το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης. Γενικότερα δεν θα ξεπεράσει τους 22-23 βαθμούς Κελσίου.

    Στη Θεσσαλονίκη αναμένουμε συννεφιές χωρίς βροχές. Οι άνεμοι πιο ήπιοι στο Θερμαΐκό θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις. Θα επικρατήσει ένας βόρειος βορειανατολικός άνεμος στα πιο ανατολικά και νότια θαλάσσια τμήματα του νομού. Ο υδράργυρος δεν φαίνεται να ξεπερνά τους 19 με 20 βαθμούς στο κέντρο της πόλης.

    Θα βρέξει τις επόμενες ημέρες;

    Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη «η Δυτική Ελλάδα θα βρεθεί στα όρια επηρεασμού ενός πολύ ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού που θα απασχολήσει την Κεντρική και Νότια Ιταλία, παρόλα αυτά θα φέρει κύματα βροχών μέσα στο Ιόνιο, το βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά. Κατά τ'άλλα η ανομβρία στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχιστεί»

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πανσέληνος Οκτωβρίου 2024: Και υπερπανσέληνος και η πιο φωτεινή του χρόνου – Πότε θα τη δούμε
    Πανσέληνος Οκτωβρίου 2024: Και υπερπανσέληνος και η πιο φωτεινή του χρόνου – Πότε θα τη δούμε

    H πανσέληνος του Οκτωβρίου 2024 θα είναι η τρίτη από τις τέσσερις διαδοχικές υπερπανσελήνους.

    Αντίστροφη μέτρηση για την πανσέληνο του Οκτωβρίου 2024 αφού αναμένεται να λάμψει στον ουρανό την Πέμπτη (17/10) και, μάλιστα, θα είναι η πιο φωτεινή πανσέληνος του χρόνου εφόσον πρόκειται για μία υπερπανσέληνο.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ABC News, η πανσέληνος του Οκτωβρίου 2024 θεωρείται ως υπερπανσέληνος, η οποία συμβαίνει όταν το φεγγάρι βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο ή κοντά στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς του, με αποτέλεσμα το φεγγάρι να φαίνεται πολύ πιο λαμπερό και μεγαλύτερο από το συνηθισμένο.

    Το «φεγγάρι του κυνηγού», όπως ονομάζεται η πανσέληνος του Οκτωβρίου 2024, θα είναι η τρίτη από τις τέσσερις διαδοχικές υπερπανσελήνους. Μάλιστα, σύμφωνα με τη NASA, η εν λόγω υπερπανσέληνος αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη και η φωτεινότερη υπερπανσέληνος της χρονιάς.

    Γιατί ονομάζεται «φεγγάρι του κυνηγού»

    Το «Old Farmer's Almanac», το οποίο άρχισε να δημοσιεύει για πρώτη φορά τα ονόματα των πανσελήνων τη δεκαετία του 1930, αναφέρει ότι η πανσέληνος του Οκτωβρίου ονομάστηκε «φεγγάρι του κυνηγού», επειδή σηματοδοτεί την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου και θεωρείται ως σήμα για τους κυνηγούς, προκειμένου να αρχίσουν να προετοιμάζονται για το κρύο που πλησιάζει.

    Ως εκ τούτου, λοιπόν, μετά τα χωράφια που θερίστηκαν τον Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια του λεγόμενου «φεγγαριού του θερισμού», οι κυνηγοί μπορούν εύκολα να παρατηρήσουν τα ζώα που βγαίνουν για τροφή, όπως είναι οι αλεπούδες που περιμένουν να ορμήσουν. Άλλες πηγές ονόμασαν, επίσης, την πανσέληνο του Οκτωβρίου ως «αιματηρή» λόγω της σχέσης του αίματος από το κυνήγι ή το χρώμα των φθινοπωρινών φύλλων.

    Πηγή: iEidiseis.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο