Παγκόσμια ημέρα Μετεωρολογίας σήμερα Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015. Σαν σήμερα,23 Μαρτίου 1950, τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη για την Δημιουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (Π.Μ.O.) , ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ σε θέματα κλίματος και καιρικών προβλέψεων. Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος η 23η Μαρτίου ορίσθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας . Το θέμα που επιλέχθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΜΟ για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μετεωρολογίας του 2015 είναι : "Από τη γνώση για το κλίμα , στη δράση για το κλίμα. Σήμερα, για τον καιρό και το κλίμα γνωρίζουμε περισσότερα από ποτέ. Η άγνοια δεν αποτελεί πλέον δικαιολογία για τη μη λήψη μέτρων ελαχιστοποίησης των κλιματικών κινδύνων."
Η Ηλεία στους πρώτους νομούς της χώρας με την καλύτερη επίγεια μετεωρολογική παρατήρηση
Στο τέλος του 2006 το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) και το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) ξεκίνησε την δημιουργία εκτεταμένου δικτύου μετεωρολογικών σταθμών στο νομό. Μέχρι τότε ο νομός καλυπτόταν μόνο από δύο μετεωρολογικούς σταθμούς της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), του Αεροδρομίου Ανδραβίδας και του Πύργου. Ο σταθμός της ΕΜΥ στον Πύργο τα τελευταία χρόνια δεν λειτουργεί. Από το 2009 λειτουργεί επίσης ένας νέος μετεωρολογικός σταθμός της ΕΜΥ στο λιμάνι της Κυλλήνης.
Το 2015 η Ηλεία είναι ένας από τους πρώτους, αν όχι ο πρώτος νομός στην Ελλάδα (εκτός Αττικής) με την καλύτερη επίγεια μετεωρολογική παρατήρηση. Σήμερα στο νομό λειτουργούν 11 μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) σε Πύργο, Αμαλιάδα, Αρχ.Ολυμπία, λιμάνι Κατάκολο, Ζαχάρω, Ανδρίτσαινα, Φολόη, Λαμπεία, Ωλένη, Πηνεία και Βαρθολομιό.
Συνολικά στο νομό σήμερα λειτουργούν 15 μετεωρολογικοί σταθμοί: 2 της ΕΜΥ σε Ανδραβίδα και Κυλλήνη, 11 του ΕΑΑ όπως αναφέρθηκαν παραπάνω και 2 ιδιωτικοί σε Πύργο και Καπελέτο Βάρδας.
Θεόδωρος Κονδύλης
υπεύθυνος του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών Δυτικής Πελοποννήσου Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών