Καιρός

23 Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας

23 Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας
Του Θεόδωρου Κονδύλη Παγκόσμια ημέρα Μετεωρολογίας σήμερα Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012. Σαν σήμερα,
23 Μαρτίου 1950, τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη για την Δημιουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (Π.Μ.O.) , ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ σε θέματα κλίματος και καιρικών προβλέψεων. Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος η 23η Μαρτίου ορίσθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας . Το θέμα που επιλέχθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΜΟ για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μετεωρολογίας του 2012 είναι : "Ενισχύοντας το μέλλον με τον καιρό, το κλίμα και το νερό".

Σε τοπικό επίπεδο, καταφέραμε το 2012 η Ηλεία να είναι ένας από τους πρώτους, αν όχι ο πρώτος νομός στην Ελλάδα με την καλύτερη επίγεια μετεωρολογική παρατήρηση. Σήμερα στο νομό λειτουργούν 10 μετεωρολογικοί σταθμοί σε Πύργο, Αμαλιάδα, Αρχ.Ολυμπία, Κατάκολο, Ζαχάρω, Ανδρίτσαινα, Φολόη, Ωλένη, Πηνεία και Βαρθολομιό. Το δίκτυο της Ηλείας επεκτάθηκε και στην γειτονική Ζάκυνθο με την εγκατάσταση μετεωρολογικού σταθμού στο Σαρακινάδο το 2010.

Μια προσπάθεια που ξεκίνησε από το τέλος του 2006 με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) και το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) και την βοήθεια των τοπικών Δήμων τους οποίους ευχαριστούμε και όσους έχουν βοηθήσει στο εγχείρημα αυτό και ιδιαίτερα τον Αναστάσιο Σκιαδόπουλο από την Ζάκυνθο, για την στήριξη της προσπάθειας αυτής με την εγκατάσταση και επίβλεψη του μετεωρολογικού σταθμού στο νησί.

Οι μετεωρολογικοί σταθμοί μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο στο διαδίκτυο ενημερώνοντας άμεσα τους πολίτες και τους αρμόδιους φορείς για οποιοδήποτε μετεωρολογικό φαινόμενο από την διεύθυνση: http://www.meteo.gr/stations/pirgos/diktuo/

Το θέμα "ΚΑΙΡΟΣ" εξακολουθούμε να το βλέπουμε πολύ επιφανειακά

Είμαστε μια από τις πιο σεισμογενείς χώρες στον κόσμο, με ένα φαινόμενο το οποίο δεν μπορεί να προβλεφθεί, κι όμως τα μέτρα που έχουμε λάβει έχουν σχεδόν εκμηδενίσει τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Πως γίνεται όμως μια χώρα με σχετικά ήπιες καιρικές συνθήκες να έχει δεκάδες ανθρώπινα θύματα κάθε χρόνο από τις καιρικές συνθήκες, οι οποίες μπορούν να προβλεφθούν;;;


Δυστυχώς στην Ελλάδα το θέμα "ΚΑΙΡΟΣ" εξακολουθούμε να το βλέπουμε πολύ επιφανειακά. Σίγουρα προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα δημιουργούνται και πολλές φορές είναι αναπόφευκτο, ωστόσο μπορούμε να μην παίρνουν μεγάλες διαστάσεις.

Τρανταχτό παράδειγμα οι φωτιές του 2007 στην Ηλεία, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, το ισχυρό βορειοανατολικό ρεύμα είχε προβλεφθεί μέρες πριν, όπως και το μέτωπο κακοκαιρίας που προκάλεσε τις σοβαρές πλημμύρες της 5ης Φεβρουαρίου 2012. Μπορεί να μην γνωρίζαμε την τόσο ακραία ένταση, αλλά η διέλευση του μετώπου ισχυρών καταιγίδων είχε προβλεφθεί, μέτωπο το οποίο ήταν ορατό αρκετές ώρες πριν και από τους δορυφόρους, κανένας όμως δεν έδωσε την βαρύτητα που θα έπρεπε.

Ο Θεόδωρος Κονδύλης είναι υπεύθυνος του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών Ηλείας & Ζακύνθου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup