Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018 16:55

Ουγγαρία: Σε ισχύ ο νόμος που απαγορεύει στους αστέγους να κοιμούνται στον δρόμο

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Η κυβέρνηση Ορμπάν υιοθέτησε ένα νέο νόμο που απαγορεύει στους αστέγους να κοιμούνται στους δρόμους – Έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Τις έντονες αντιδράσεις των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει προκαλέσει ο νέος αυστηρός νόμος της κυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία, που απαγορεύει στους άστεγους να κοιμούνται στους δρόμους.

Ο σκληρός νόμος τέθηκε σε ισχύ μετά από μια συνταγματική αναθεώρηση που εγκρίθηκε τον Ιούνιο και χαρακτηρίζει έγκλημα τον ύπνο στον δρόμο, δίνει στην αστυνομία την εξουσία να διατάσσει τους άστεγους να πηγαίνουν σε καταφύγια.

Σε περίπτωση που οι άστεγοι παρακούσουν τρεις φορές σε διάστημα 90 ημερών, η αστυνομία μπορεί να τους θέσει υπό κράτηση και να καταστρέψει τα υπάρχοντά τους.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι στόχος της νομοθεσίας, που έχει χαρακτηριστεί απάνθρωπη, είναι να προσφέρει στους άστεγους κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και έχουν εξοικονομηθεί χρήματα για να τους βοηθήσουν.

Δεν έγινε διάλογος καταγγέλλουν οι οργανώσεις

Όμως ο Γκάμπορ Ιβάνι, ο οποίος ηγείται της οργάνωσης Oltalom (Καταφύγιο) που διαχειρίζεται καταφύγια αστέγων με 600 κλίνες στη Βουδαπέστη, δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν διεξήγαγε έναν διάλογο με τις φιλανθρωπικές οργανώσεις πριν υιοθετήσει τη νομοθεσία.

«Ο νόμος αυτός χρησιμεύει για να τρομάξει τους άστεγους ώστε να φύγουν από τους δρόμους», δήλωσε ο Ιβάνι. «Είναι φοβισμένοι και δεν ξέρουν τι να κάνουν. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί αύριο», πρόσθεσε, κι ενώ οι άστεγοι ήταν σχεδόν εξαφανισμένοι σήμερα το πρωί από τις υπόγειες διαβάσεις στο κέντρο της Βουδαπέστης.

«Να δώσουμε βοήθεια και όχι δικαιώματα»

Η κυβέρνηση λέει πως έχει διαθέσει για την περίθαλψη των αστέγων σχεδόν 9 δισεκατομμύρια φιορίνια (27,76 εκατομμύρια ευρώ) στον προϋπολογισμό της για το 2018, συν επιπλέον 300 εκατομμύρια φιορίνια για την επέκταση των καταφυγίων.

«Πιστεύουμε πως είναι ανάγκη να δώσουμε στους αστέγους επιπλέον βοήθεια και όχι επιπλέον δικαιώματα», δήλωσε το Σάββατο σε δημοσιογράφους ο υφυπουργός Μπενς Ρετβάρι, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο HirTv.

Ο Ρετβάρι είπε πως επιπλέον βοήθεια θα είναι διαθέσιμη από σήμερα, Δευτέρα, χωρίς όμως να επεκταθεί.

Την Κυριακή περίπου 500 διαδηλωτές διαδήλωσαν κατά του νόμου έξω από το ουγγρικό κοινοβούλιο.

«Πιστεύω πως είναι ντροπή ... ότι ποινικοποιούν την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι άνθρωποι αυτοί», είπε η Ανιές Μερένι, μία από τους διαδηλωτές.

Μια οργάνωση ακτιβιστών με την ονομασία «Varos Mindenkie» (που σημαίνει «η πόλη είναι για όλους») ανέφερε σε δήλωση: «(Η συνταγματική αναθεώρηση) επιτρέπει στις αρχές από τις 15 Οκτωβρίου να διώκουν τους πιο αδύναμους ανθρώπους με ένα ευρύ φάσμα εργαλείων».

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018 00:16

Σχετικά Άρθρα

  • Το Περού ενέκρινε νόμο για την παραγραφή εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας - Ποιοι επωφελούνται
    Το Περού ενέκρινε νόμο για την παραγραφή εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας - Ποιοι επωφελούνται

    Το κοινοβούλιο του Περού ενέκρινε νόμο για την παραγραφή εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν πριν το 2002, κάτι που θα λειτουργ'ησει υπέρ του 86χρονου πρώην προέδρου της χώρας Αλμπέρτο Φουχιμόρι και εκατοντάδων αξιωματούχων των δυνάμεων ασφαλείας και κρατικών λειτουργών που κατηγορούται για τη διάπραξη ωμοτήτων κατά τη διάρκεια του δεκαετούς εμφυλίου του 1980-1990.

    Ο νόμος, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του Περού, εγκρίθηκε παρά το γεγονός ότι Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΔΑΔ) αξίωσε στα μέσα Ιουνίου την «άμεση» αναστολή της νομοθετικής διαδικασίας.

    Το κείμενο που υιοθετήθηκε στις αρχές Ιουλίου από το Κογκρέσο στην πράξη τερματίζει εκατοντάδες έρευνες σε εξέλιξη, για εγκλήματα που φέρονται να διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της εμφύλιας σύρραξης στο κράτος των Άνδεων· ο πόλεμος αυτός άφησε πίσω κάπου 69.000 νεκρούς και 21.000 αγνοούμενους την περίοδο 1980-2000.

    Δυνάμει του νέου νόμου, «ουδείς μπορεί να διωχθεί, να καταδικαστεί ή να τιμωρηθεί για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας ή έγκλημα πολέμου (...) που διαπράχθηκε πριν από την 1η Ιουλίου 2002», όταν τέθηκε σε ισχύ στο Περού το Καταστατικό της Ρώμης, η διεθνής σύμβαση με την οποία ιδρύθηκε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κι η οποία ορίζει πως τα σοβαρότερα εγκλήματα αυτής της φύσης είναι απαράγραπτα.

    «Καμία πράξη» που έχει γίνει πριν από την ημερομηνία αυτή «δεν μπορεί να χαρακτηριστεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας ή έγκλημα πολέμου», προσθέτει το κείμενο, που τίθεται σε ισχύ σήμερα.

    Η κυβέρνηση της προέδρου Ντίνας Μπολουάρτε απορρίπτει την ιδέα πως πρόκειται για αμνηστία, ή για νόμο που θεσπίζει «ατιμωρησία», όπως καταγγέλλουν οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγγενείς θυμάτων σφαγών που διέπραξε ο περουβιανός στρατός.

    Το πρόβλημα έγκειται «στο γεγονός ότι οι διατάξεις του Καταστατικού της Ρώμης και της Σύμβασης με την οποία έγιναν απαράγραπτα τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν έχουν εφαρμογή στο Περού παρά μετά τη δημοσίευσή τους», επιχειρηματολόγησε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Γουστάβο Αδριανσέν. «Έτσι, από τη σκοπιά της άμεσης εφαρμογής του ποινικού δικαίου, δεν είναι αλήθεια ότι (ο νόμος) ευνοεί την ατιμωρησία», διαβεβαίωσε.

    Ο νόμος υιοθετήθηκε από τη δεξιά, που ελέγχει το Κογκρέσο του Περού, κι αναμένεται πάνω απ’ όλα να ωφελήσει τον πρώην πρόεδρο Φουχιμόρι (1990-2000), αντιμέτωπο με νέα δίωξη, για τη δολοφονία το 1992 έξι επαρχιωτών που βάραιναν υποψίες πως είχαν σχέσεις με το αντάρτικο των μαοϊστών τα χρόνια που μαινόταν εμφύλιος πόλεμος στη χώρα.

    Το 2009, ο πρώην πρόεδρος είχε ήδη καταδικαστεί να εκτίσει 25 χρόνια κάθειρξης ως ο ηθικός αυτουργός δυο σφαγών τις οποίες διέπραξαν τάγματα θανάτου, στη συνοικία Μπάριος Άλτος (δεκαπέντε νεκροί, ανάμεσά τους παιδί) και στο πανεπιστήμιο Λα Καντούτα (δέκα νεκροί), εν μέσω του πολέμου εναντίον των μαοϊστών ανταρτών του Φωτεινού Μονοπατιού τα χρόνια του 1990.

    Αφού εξέτισε τα 16 χρόνια της ποινής του, αποφυλακίστηκε την 7η Δεκεμβρίου 2023, με διαταγή του Συνταγματικού Δικαστηρίου, για «ανθρωπιστικούς λόγους», παρότι εξέφρασε την αντίθεσή του στην απόφαση αυτή το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επέκρινε με έντονο τρόπο την υιοθέτηση του νόμου, τονίζοντας πως αντίκειται προς το διεθνές δίκαιο. «Λυπάμαι βαθιά» που ο νόμος αυτός «πρόκειται πλέον να τεθεί σε ισχύ», τόνισε ο Φόλκερ Τουρκ σε ανακοίνωση Τύπου την οποία δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του χθες.

    Ο νόμος αυτός «αντίκειται προς τις υποχρεώσεις της χώρας δυνάμει του διεθνούς δικαίου και αποτελεί ανησυχητική εξέλιξη στο πλαίσιο της ευρύτερης περιστολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στο Περού», εξήγησε.

    «Η έλλειψη λογοδοσίας για τα εγκλήματα αυτά, όποτε κι αν διαπράχθηκαν, εγείρει κίνδυνο για τα δικαιώματα στην αλήθεια, στην απόδοση δικαιοσύνης, στην επανόρθωση και στην εγγύηση ότι δεν θα επαναληφθούν για τα χιλιάδες θύματα σοβαρών παραβιάσεων στο Περού», πρόσθεσε ο κ. Τουρκ.

    Πηγή: Cnn.gr
  • ΕΕ: Σε ισχύ από σήμερα ο πρώτος νόμος για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης - Ποιες αλλαγές φέρνει
    ΕΕ: Σε ισχύ από σήμερα ο πρώτος νόμος για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης - Ποιες αλλαγές φέρνει

    Ο ευρωπαϊκός κανονισμός AI Act ορίζει υποχρεώσεις ανάλογα με τους πιθανούς κινδύνους - Επηρεάζει κυρίως τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, αλλά και μικρότερες επιχειρήσεις

    Σε εφαρμογή τίθεται και επίσημα από σήμερα, Πέμπτη 1 Αυγούστου, ο νόμος-ορόσημο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τεχνητή νοημοσύνη, που έχει ως στόχο να ρυθμίσει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες αναπτύσσουν, χρησιμοποιούν και εφαρμόζουν την ΑΙ.
    Ο κανονισμός AI Act προτάθηκε για πρώτη φορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2020 και αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της τεχνητής νοημοσύνης. Έλαβε την τελική έγκριση από τα κράτη-μέλη, τους ευρωβουλευτές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Μάιο.
    Θα στοχεύσει κυρίως τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες είναι σήμερα οι κύριοι κατασκευαστές των προηγμένων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, πολλές άλλες επιχειρήσεις θα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των κανόνων - ακόμη και επιχειρήσεις μη τεχνολογικού χαρακτήρα.
    Ο κανονισμός καθορίζει ένα ολοκληρωμένο και εναρμονισμένο ρυθμιστικό πλαίσιο για την ΑΙ σε ολόκληρη την ΕΕ, εφαρμόζοντας μια προσέγγιση με βάση τον κίνδυνο, για τη ρύθμιση της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

    Στόχος της νέας νομοθεσίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου, είναι να προστατέψει τα θεμελιώδη δικαιώματα, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα από τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης υψηλού κινδύνου, αλλά και να ενισχύσει παράλληλα την καινοτομία και να αναδείξει την Ευρώπη ως πρωτοπόρο δύναμη στον τομέα αυτό. Γι’ αυτόν τον σκοπό, ο κανονισμός ορίζει διαφορετικές υποχρεώσεις για τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, ανάλογα με τους πιθανούς κινδύνους και τις επιπτώσεις που ενέχει η χρήση τους.
    Καθολική απαγόρευση ορισμένων πρακτικών

    Οι νέοι κανόνες απαγορεύουν τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης που απειλούν τα δικαιώματα των πολιτών, όπως είναι τα συστήματα βιομετρικής κατηγοριοποίησης που βασίζονται σε ευαίσθητα χαρακτηριστικά και η μη στοχοθετημένη συλλογή εικόνων προσώπων από το διαδίκτυο ή από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, με στόχο τη δημιουργία βάσεων δεδομένων για την αναγνώριση προσώπων. Θα απαγορεύονται επίσης η αναγνώριση συναισθημάτων στον χώρο εργασίας και το σχολείο, η κοινωνική βαθμολόγηση, η προληπτική αστυνόμευση (όταν βασίζεται αποκλειστικά στην κατάρτιση προφίλ ενός ατόμου ή στην αξιολόγηση των χαρακτηριστικών του) και η τεχνητή νοημοσύνη που χειραγωγεί την ανθρώπινη συμπεριφορά ή εκμεταλλεύεται τα τρωτά σημεία των ανθρώπων.

    Εξαιρέσεις για τις αρχές επιβολής του νόμου

    Η χρήση συστημάτων βιομετρικής ταυτοποίησης από τις αρχές επιβολής του νόμου απαγορεύεται κατά κανόνα, με εξαίρεση τις συγκεκριμένες περιπτώσεις που παραθέτει και ορίζει λεπτομερώς ο νέος κανονισμός. Η χρήση συστημάτων βιομετρικής ταυτοποίησης «σε πραγματικό χρόνο» επιτρέπεται μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις: αν, για παράδειγμα, η βιομετρική ταυτοποίηση θα χρησιμοποιηθεί μόνο για περιορισμένο χρόνο και σε περιορισμένη γεωγραφική έκταση, με προηγούμενη ειδική άδεια από τις δικαστικές ή τις διοικητικές αρχές. Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να είναι η στοχευμένη αναζήτηση αγνοουμένου προσώπου ή η πρόληψη μιας τρομοκρατικής επίθεσης. Η χρήση συστημάτων βιομετρικής ταυτοποίησης «σε ύστερο χρόνο» θεωρείται υψηλού κινδύνου και απαιτεί δικαστική έγκριση που θα συνδέεται με κάποιο ποινικό αδίκημα.

    Υποχρεώσεις για τα συστήματα υψηλού κινδύνου

    Ο νέος κανονισμός θέτει σαφείς υποχρεώσεις και για τα υπόλοιπα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, λόγω των σημαντικών επιβλαβών επιπτώσεων που ενδέχεται να έχουν στην υγεία, την ασφάλεια, τα θεμελιώδη δικαιώματα, το περιβάλλον, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Το κείμενο απαριθμεί τους τομείς στους οποίους χρησιμοποιούνται ή ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν τέτοια συστήματα και οι οποίοι είναι: οι κρίσιμες υποδομές, η εκπαίδευση και η επαγγελματική κατάρτιση, η απασχόληση, βασικές ιδιωτικές και δημόσιες υπηρεσίες (π.χ. υγειονομική περίθαλψη, τράπεζες), η επιβολή του νόμου, η διαχείριση της μετανάστευσης και των συνόρων, καθώς και οι δικαστικές και δημοκρατικές διαδικασίες (π.χ. για τον επηρεασμό εκλογικών διαδικασιών). Τα συστήματα αυτά πρέπει να αξιολογούν και να ελαχιστοποιούν τους κινδύνους, να τηρούν αρχεία καταγραφής της χρήσης τους, να είναι διαφανή και ακριβή και να εποπτεύονται από ανθρώπους. Οι πολίτες θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν καταγγελίες για τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και να λαμβάνουν εξηγήσεις για τυχόν αποφάσεις που βασίστηκαν σε συστήματα υψηλού κινδύνου και επηρεάζουν τα δικαιώματά τους.

    Απαιτήσεις για διαφάνεια

    Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης «γενικής χρήσης» και τα μοντέλα στα οποία βασίζονται πρέπει να πληρούν ορισμένες απαιτήσεις διαφάνειας, συμπεριλαμβανομένης της συμμόρφωσής τους με τη νομοθεσία της ΕΕ για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και της δημοσιοποίησης λεπτομερών περιλήψεων του περιεχομένου που χρησιμοποιούν για την εκπαίδευση των μοντέλων τους. Για τα ισχυρότερα μοντέλα που μπορούν να δημιουργήσουν συστημικούς κινδύνους θα ισχύουν επιπλέον απαιτήσεις, όπως η αξιολόγησή τους, η εκτίμηση και ο περιορισμός των συστημικών κινδύνων και η υποβολή εκθέσεων σχετικά με περιστατικά και δυσλειτουργίες. Επιπλέον, αν οποιοδήποτε οπτικοακουστικό υλικό είναι τεχνητό ή παραποιημένο (τα λεγόμενα «προϊόντα βαθυπαραποίησης» ή «deepfakes») θα πρέπει να επισημαίνεται σαφώς.

    Μέτρα για στήριξη της καινοτομίας και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων

    Οι εθνικές αρχές κάθε χώρας θα πρέπει να δημιουργήσουν «ρυθμιστικά δοκιμαστήρια» για να δοκιμάζονται σε πραγματικές συνθήκες τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Οι δομές αυτές θα πρέπει να είναι προσβάσιμες στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και στις νεοφυείς επιχειρήσεις, για να μπορούν να αναπτύσσουν και να εκπαιδεύουν καινοτόμα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης πριν από τη διάθεσή τους στην αγορά.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Τι ισχύει με τα σκυλιά στην παραλία: Πού επιτρέπονται και πού απαγορεύονται
    Τι ισχύει με τα σκυλιά στην παραλία: Πού επιτρέπονται και πού απαγορεύονται
    O νόμος λύνει όλα τα σχετικά και ορίζει πότε και πού επιτρέπονται τα σκυλιά στις παραλίες και βεβαίως σε ποιες δεν επιτρέπονται.

    Το καλοκαίρι έφτασε και μαζί και ο καύσωνας και πολλοί είαι αυτοί που παίρνουν το σκυλί τους και βγαίνουν στην παραλία. Οι κανόνες για τα σκυλιά στις παραλίες είναι ξεκάθαροι.

    Ο νόμος λύνει όλα τα σχετικά και ορίζει πότε και πού επιτρέπονται τα σκυλιά στις παραλίες και βεβαίως σε ποιες δεν επιτρέπονται.

    Βάσει του νέου πλαισίου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς και συγκεκριμένα του Ν. 4830/2021, το άρθρο 19 «Πρόσβαση σε παραλίες» αναφέρει τα εξής παρακάτω:

    Επιτρέπεται η πρόσβαση σκύλων σε μην οργανωμένες παραλίες, καθώς και στη θάλασσας. Εκτός θάλασσας είναι υποχρεωτική πάντοτε η χρήση λουριού.

    Στις οργανωμένες παραλίες, κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου π.δ. 71/2020 (Α᾽166), η πρόσβαση σκύλων επιτρέπεται μόνο εάν πρόκειται για σκύλους βοήθειας ή εφόσον υπάρχει σχετική ευδιάκριτη ένδειξη, που έχει αναρτηθεί από τον νόμιμο υπεύθυνο εκμετάλλευσης της παραλίας. Εκτός θάλασσας είναι υποχρεωτική πάντοτε η χρήση λουριού.

    Με την επιφύλαξη του άρθρου 21, απαγορεύεται η πρόσβαση σκύλων σε παραλίες με πιστοποίηση Γαλάζιας Σημαίας από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.

    Σύμφωνα με τον ισχύοντα ν.4830/2021 άρθρο 19, «επιτρέπεται η πρόσβαση σκύλων ΣΕ ΜΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ, καθώς και στη θάλασσα, ενώ «ΣΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ, κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 71/2020, η πρόσβαση σκύλων επιτρέπεται μόνο εάν πρόκειται για σκύλους βοήθειας και θεραπείας ή εφόσον υπάρχει σχετική ευδιάκριτη ένδειξη που έχει αναρτηθεί από τον νόμιμο υπεύθυνο εκμετάλλευσης της παραλίας.

    Πηγή: dnews.gr

  • Ουγγαρία: Η Βουλή θα αποφανθεί τη Δευτέρα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
    Ουγγαρία: Η Βουλή θα αποφανθεί τη Δευτέρα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

    Καλωσόρισε την είδηση ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας

    Την προσεχή Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου θα τεθεί προς ψήφιση στο κοινοβούλιο της Ουγγαρίας η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με αίτημα που διατυπώθηκε σήμερα από το κυβερνών κόμμα.
    Η Ουγγαρία είναι η τελευταία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επικυρώσει τη διαδικασία.
    «Ζητώ από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου να περιλάβει στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της 26ης Φεβρουαρίου την τελική ψηφοφορία για το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στη συνθήκη της Ατλαντικής συμμαχίας, το οποίο σκοπεύουμε να υποστηρίξουμε», ανέφερε σε καταχώρισή του στο Facebook ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Fidesz Μάτε Κότσις.

    Στη Στοκχόλμη, ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Παλ Γιόνσον δήλωσε πως καλωσορίζει την είδηση.
    «Φυσικά το καλωσορίζουμε αυτό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου αναφερόμενος στην ανακοίνωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ουγγρικού Fidesz.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STEPHANIE LECOCQ
  • Συναντήσεις της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας με την Ελληνική Ομογένεια της Ουγγαρίας
    Συναντήσεις της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας με την Ελληνική Ομογένεια της Ουγγαρίας

    Επίσκεψη και στην αδελφοποιημένη κοινότητα Μπελογιάννη

    Με την Ελληνική ομογένεια της Ουγγαρίας, τον Έλληνα ομογενή βουλευτή του Ουγγρικού κοινοβουλίου κ. Λαοκράτη Κοράνη και τον Ομογενή Δήμαρχο της Κοινότητα Νίκος Μπελογιάννης Ουγγαρίας κ. Κώστα Παπαλέξη, συναντήθηκε στην Ουγγαρία κατά τη διάρκεια ιδιωτικού της ταξιδιού, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας κα Θεώνη Γεωργοπούλου.

    Ειδικότερα, κατά τις συναντήσεις και τις επισκέψεις της σε Βουδαπέστη και κοινότητα Μπελογιάννη, η κα Γεωργοπούλου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά μέλη της ομογένειας και να αναθερμάνει το ενδιαφέρον ανάμεσα στο Δήμο Ήλιδας και την αδελφοποιημένη εδώ και 7 χρόνια περιοχή της Ευρώπης, κάτι που αποτελεί και βασικό στόχο του Δημάρχου Ήλιδας κ. Χρήστου Χριστοδουλόπουλου.

    Στη Βουδαπέστη, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Έλληνα βουλευτή κ. Λαοκράτη Κοράνη, επιβεβαιώνοντας πλήρως της κοινή πρόθεση της Δημοτικής Αρχής Ήλιδας και της Ουγγρικής Ομογένειας, να προχωρήσουν σε νέες δράσεις και πολιτιστικές ανταλλαγές μέσα στο επόμενο διάστημα.

    Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η επίσκεψή της στην Κοινότητα Μπελογιάννη, όπου εκτός από την συνάντηση με τον Δήμαρχο του χωριού κ. Κώστα Παπαλέξη, είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τα παιδιά του σχολείου, να ενημερωθεί για την καθημερινότητα των κατοίκων του και να επισκεφτεί την πλατεία Αμαλιάδας, αφήνοντας λίγα λουλούδια στο μνημεία για το Νίκο Μπελογιάννη που βρίσκεται στο σημείο.

    Οι συναντήσεις της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελούν την απαρχή μιας νέας σχέσης που δομείται ανάμεσα στις δύο πλευρές, μετά την άρτια συνεργασία τους από την αδελφοποίηση του 2017 μέχρι και το 2019.

    dimos ilidas sun ougar 2

    dimos ilidas sun ougar 3

    dimos ilidas sun ougar 4

    dimos ilidas sun ougar 6

    dimos ilidas sun ougar 5

    dimos ilidas sun ougar 8

    dimos ilidas sun ougar 7

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ουγγαρία: Έκτακτη συνεδρίαση ζητά η αντιπολίτευση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
    Ουγγαρία: Έκτακτη συνεδρίαση ζητά η αντιπολίτευση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

    Ο πρόεδρος της Βουλής λέει ότι δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την επικύρωση - Για ψήφο υπέρ της ένταξης προτρέπει ο πρωθυπουργός Όρμπαν

    Κόμματα της ουγγρικής αντιπολίτευσης ζήτησαν έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής στις 5 Φεβρουαρίου για την επικύρωση της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
    Η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα στην Συμμαχία των 31 κρατών μελών που δεν έχει ακόμη επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας.
    Η Τουρκία ολοκλήρωσε την επικύρωση της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, περίπου 20 μήνες μετά το αίτημα της Στοκχόλμης, το οποίο κατέθεσε στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
    «Το αίτημά μας [ενν. για έκτακτη συνεδρίαση] έχει σταλεί στον πρόεδρο της Βουλής. Τώρα το ερώτημα είναι αν 135 βουλευτές θα είναι αρκετά γενναίοι για να εμφανιστούν», δήλωσε στο Reuters η Ζίτα Γκουρμάι, βουλευτής της αντιπολίτευσης.

    Η Γκουρμάι αναφερόταν στο αν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Fidesz και του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, των Χριστιανοδημοκρατών, θα ψηφίσουν υπέρ του αιτήματος, κάτι που θα ενίσχυε τις πιθανότητες του να προχωρήσει η διαδικασία για την ουγγρική επικύρωση της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας, που θα οδηγήσει και στην επίσημη ένταξη της στο ΝΑΤΟ.
    Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα προτρέψει τους βουλευτές να εγκρίνουν την ένταξη της Σουηδίας με την πρώτη ευκαιρία.
    Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής Λάζλο Κόβερ ανέφερε ότι δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για κάποια έκτακτη κίνηση για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και υποστήριξε ότι οι προσπάθειες της αντιπολίτευσης για μια έκτακτη συνεδρίαση είναι πιθανό να αποτύχουν.

    Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας δεν συνεδριάζει αυτή την περίοδο, αλλά ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε την περασμένη Παρασκευή ότι αναμένει η ουγγρική Βουλή να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στα τέλη Φεβρουαρίου μετά την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής.

    Οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας και της Ουγγαρίας θα συναντηθούν την Πέμπτη στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STEPHANIE LECOCQ
  • Το ΝΑΤΟ καλεί την Ουγγαρία να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας
    Το ΝΑΤΟ καλεί την Ουγγαρία να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας

    Προσδοκώ ότι η Βουδαπέστη θα ολοκληρώσει τη διαδικασία το συντομότερο δυνατόν», επισήμανε ο Γενς Στόλτενμπεργκ

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου να επικυρώσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και κάλεσε την Ουγγαρία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Τουρκίας.
    Προσδοκώ επίσης «η Ουγγαρία να ολοκληρώσει την επικύρωση» από το κοινοβούλιό της «το συντομότερο δυνατόν», επισήμανε.
    «Όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ συμφώνησαν [ενν. στη σύνοδο που διεξήχθη] στο Βίλνιους να προσκαλέσουν τη Σουηδία να ενταχθεί στη συμμαχία μας. Και η Σουηδία εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της. Η προσχώρηση της Σουηδίας καθιστά το ΝΑΤΟ ισχυρότερο και όλους μας πιο ασφαλείς», συμπλήρωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
    Νωρίτερα την Τρίτη η τουρκική Εθνοσυνέλευση είχε εγκρίνει με ευρεία πλειοψηφία το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σχεδόν 1,5 χρόνο μετά την αίτηση της Στοκχόλμης. Απομένει η υπογραφή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που τυπικά δεν αργεί, αλλά δεν μπορεί να αποκλείσει κάποια επιπλοκή της τελευταίας στιγμής από την τουρκική πλευρά.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
  • Κρίσιμη μέρα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - Η Ουγγαρία, όμως, ανοίγει «παζάρι» διαπραγματεύσεων
    Κρίσιμη μέρα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - Η Ουγγαρία, όμως, ανοίγει «παζάρι» διαπραγματεύσεων

    Στην τελική ευθεία μπήκε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το οποίο αναμένεται να τεθεί σήμερα στην ημερήσια διάταξη του τουρκικού κοινοβουλίου. Η ολομέλεια θα συζητήσει σήμερα τις διεθνείς συμφωνίες.

    Ποια θέματα θα συζητηθούν

    Εκτός από το Πρωτόκολλο Προσχώρησης σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θα συζητήσει και τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της Μαλαισίας καθώς και τη συμφωνία για την άρση της διπλής φορολογίας με τη Νότια Κορέα.

    Η ολομέλεια θα συνέλθει στις 15.00 (14.00 ώρα Ελλάδος/Κύπρου), ενώ για το ποια διεθνή συμφωνία θα συζητήσει πρώτα, θα ληφθεί απόφαση στη Συμβουλευτική Συνέλευση της τουρκικής βουλής, η οποία θα συνέλθει στις 14.30 (13.30 ώρα Ελλάδος/Κύπρου).

    Για να περάσει το πρωτόκολλο από την ολομέλεια, αρκεί μία ψήφος πάνω από το μισό του αριθμού των βουλευτών που συμμετέχουν στην ψηφοφορία. Εάν η πρόταση περάσει από την ολομέλεια, θα σταλεί στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν για έγκριση. Δεν αποκλείεται πάντως οι διαπραγματεύσεις στην ολομέλεια να παραταθούν και αύριο.

    Δεν θα υπάρξει ψηφοφορία στο Κογκρέσο

    Μετά την επικύρωση του πρωτοκόλλου από την τουρκική βουλή, σύμφωνα με τη διαδικασία θα γίνει κοινοποίηση στο αμερικανικό Κογκρέσο, αλλά δεν θα υπάρξει ψηφοφορία. Ενημερώνεται το σώμα ότι θα γίνει αυτή η πώληση στην Τουρκία και ερωτάται αν υπάρχει κάποια αντίρρηση. Αν δεν υπάρξει ενέργεια μέσα σε 15 ημέρες, πραγματοποιείται η πώληση.

    Στην Τουρκία θεωρείται ότι θα δοθεί παράλληλα και η έγκριση για τα F-35 στην Ελλάδα.

    Τώρα παίζει καθυστερήσεις η Ουγγαρία;

    Καθώς η Τουρκία προχωρά στην επικύρωση της υποψηφιότητας της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ, η Ουγγαρία ανοίγει το παζάρι της για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

    Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, έστειλε σήμερα επιστολή πρόσκλησης στον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ulf Kristersson για μια επίσκεψη στην Ουγγαρία με σκοπό τη διαπραγμάτευση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

    Πηγή: Εthnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STEPHANIE LECOCQ
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο